Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regulacja pieca De Dietrich MCR 24

nonek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chrx to nie jest pompka w kotle !! pompkę w kotle ograniczyłem do minimum, żeby wymusić mały przepływ, dzięki temu, woda kraży najwolniej jak się da i również dzięki temu ograniczyłem moc kotła -kocioł po prostu pracuje na minimum swojej mocy i dzięki temu może generowac oszczędności w spalaniu gazu, na zasadzie mały przepływ=mała moc , za sprzęgłem mam 2 dodatkowe pompki 1 na podłogówkę i 1 na grzejniki i dałem na maxa jedną z tych pompek,Producenci jakoś nie kwapią się do tego żebyśmy spalali jak najmiej gazu,Panowie ja ten kociołek użytkuję pierwszy sezon ! uczę się go dopiero ! cześć rzeczy wykorzystałem ze sterownika z kotła na ekogroszek a do części doszedłem sam, moje ustawienia mają więc pełne prawo być obarczone błędem ! ale z tego co widziałem to ustawienia temp wewnętrznych na sterowniku powoduje duże straty bo kocioł stratuje z maxmalną moca dogrzewa prawie że na max-a dom a modulowanie zaczyna się w końcowym etapie pracy.

Jeżeli nie masz sprzęgła ,a wszystko masz na 1 pompce ,możesz podwyższyć jej wydajność ,wchodzisz w Instalator parametry serwisowe/parametry kotła parametr P28 dajesz np na 8 a P 29na 10 dzięki temu zwiększysz moc i przepływy w pompie, a swoja drogą.... że instrukcja napisana jest na kolanie ,to ja wiem ale z parametrami w tabelce mógłbyś się zapoznac! str 51,52 Jaki bedzie efekt końcowy-napewno woda będzie krążyć szybcie,jaki będzie miało to wpływ na zużycie gazu? nie wiem Edytowane przez Piotrek42

Mam MCR II 24 + BS150.

Używam go 4 lata i generalnie wszystko było ok dopóki nie zacząłem użytkować pokoi na poddaszu użytkowym. Głowice grzejników były skręcone na min bo nie było potrzeby utrzymywani tam "normalnej" temperatury. Po uruchomieniu górnych pokoi okazuje się, że dwa grzejniki najbardziej oddalone od pieca grzeją w połowie od góry. Wykręcałem już głowice termostatyczne żeby je rozruszać, Kryzy na głowicach otwarte na maksymalny przepływ - nic nie pomogło. Pozostałe grzejniki są kryzowane i grzeją dobrze. Zacząłem więc gmerać w ustawieniach pieca. Tz - dałem na 55 i też nie wiele pomogło. Nie mogę podnosić wyżej bo mam z tego samego rozdzielacza co grzejniki zasilane dwa małe obiegi podłogówki na RTL-ach i nie chcę tam puszczać 60C. Wymyśliłem, że jak zwiększę bieg pompki obiegowej to zwiększy się przepływ w tych grzejnikach i zaczną grzać całą swoją powierzchnią. Niestety nie wiem jak dobrać się do ustawień tego parametru (pod warunkiem że pompka już nie jest na II biegu). Piec załączany jest przez Eurostera 2006, bez pogodówki, więc bazuje na temp. w wewn. pomieszczeń. Temp powrotu oscyluje w granicach 40-41C. Z góry przepraszam, że nie jestem w stanie przekopać kilkudziesięciu stron tego tematu, być może jest tam odpowiedź jak zmieniać parametry w trybie serwisowym.

Pzdr

Edytowane przez mitunio

witam mam pytanko , czy pompa co jest w piecu mogła osłabnąc? wczoraj odpaliłem co i niby grzeje , ale wszystkie rotametry sa na 0 , jak odetne dopływ na pietro , to działają , i na odwrot tez ,tzn jak zamkne dół i puszcze tylko na góre to działają na górze , (podłoga ciepła , jak piec chodzi to jak dotykam pompy to czuc ze chodzi )

Witam mam prośbe o radę być może w ustawieniach pieca bo przy powierzchni 200m2 dom z pustaków max ocieplony 10cm w połowie podłogówka i auraton ustawiony od 6-8 21,5* od 8-14 20,5* od 14-20 21,5* od 20-6 20,5* czujnik pogodowy wyznaczył 49* przy ustawieniu na P1 60* a zużycie 15m3 na dobę podczas obserwacji godziny z obniżona temperaturą praktycznie piec się nie załącza, więc 8-godzin pracy aby temperature utrzymać 21,5* kosztuje 15m3 na dobę nie jest to za dużo?

A spróbuj dać mniejszą różnice temperatur, duża delta zabija kondensację, pozta tym dużo ludzi widzę ustawia kotły na dzień np 22 a noc 20 czyli teoretycznie 2 st różnicy ( w te wiatry przy minusowych temp dom może się o te 2 st ochłodzić) wtedy mcr startuje i z PEŁNĄ mocą, pracuje zeby szybko uzupełnić straty ( kotły na gaz ida raczej w stronę komfortu-a nie oszędności) i to co oszczedzi w nocy skonsumuje w dzień coś jakbyś jechał samochodem z gorki 2 km a pozniej jechał 5km na jedynce pod górkę...

witam mam pytanko , czy pompa co jest w piecu mogła osłabnąc? wczoraj odpaliłem co i niby grzeje , ale wszystkie rotametry sa na 0 , jak odetne dopływ na pietro , to działają , i na odwrot tez ,tzn jak zamkne dół i puszcze tylko na góre to działają na górze , (podłoga ciepła , jak piec chodzi to jak dotykam pompy to czuc ze chodzi )

Sprawdź odpowietrzniki - zwłaszcza ten na górze kotła. Pompa ma 2 prędkości, więc jeśli masz ustawioną na niższy bieg to mógłbyś spróbować "przyspieszyć" i zobaczyć czy coś to zmienia.

Podrzucę taki temat.

Mam MCR2 i 72m2 do ogrzania - same grzejniki. Czyli po pierwsze przewymiarowany, ale taki stan zastałem i trzeba sobie radzić. Przez cały wątek przebrnąłem w tamtym roku i ostatecznie sterowanie kotłem mam takie:

- sterownik qSense (czyli OpenTherm)

- czujnik temperatury zewnętrznej.

W tamtym roku temperaturę ustawioną mieliśmy na 20.5, w tym roku jest maleństwo więc podwyższona na 22 (w nocy 21.5). I jakoś przy małych mrozach grzejniki mi na zbyt gorące wyglądały i zacząłem się przyglądać.

Krzywą grzewczą mam tak ustawioną:

P1 - 60 - temp zasilania CO dla temp zewn min ( P29 )

P27 - 20 - temp zasilania CO przy temp zewn max( P28 )

P28 - 20 - temp zewn max

P29 - 20 - temp zewn minimalna

Czyli przy -20 stopniach na zewnątrz zasilanie powinno być 60 stopni. Czyli przy np. -5 powinno być jakieś 45 stopni, a u mnie dobija do 60 stopni. Dziś dzwoniłem do Dietricha do serwisu i informacja jaką otrzymałem jest taka, że qSense jest palnikiem, który sam wybiera optymalne nastawy i jedyne czego się trzyma, to żeby nie przekroczyć P1. A krzywa grzewcza schodzi na drugi plan. Gdyby był zwykły termostat pokojowy, wówczas termostat działa na zasadzie włącz/wyłącz, a moduluje palnikiem krzywa grzewcza.

To w takiej konfiguracji jak mam teraz, krzywa jest tylko dodatkiem i na drugim planie i nie wiadomo, czy jest brana pod uwagę w ogóle. Z wypowiedzi serwisu wynika, że nastawiają się na komfort i wygodę, a ekonomika ma drugorzędne znaczenie. Ale ja i tak w sumie qSensa używam jak zwykły termostat, w zasadzie temperaturę mam stałą cały czas. Trochę mi to nie pasuje. Wolałbym żeby qSense działał jak termostat, a resztę ustawia krzywa. iSense ma 6 strategii sterowania. w qSense w intrukcji znalazłem tylko taki punkt:

Regulator pracuje przy pomocy kontroli pomieszczenia (centralne ogrzewanie jest sterowane zależnie od temperatury wewnętrznej)).

Doradzicie coś, bo już sam nie wiem.

Trochę sam sobie podbiję, bo inny temat się toczy, a mój post jakoś zaginął ;(

Witam mam piec MCRII grzejniki + ogrzewanie podłogowe. Pytanie jaką dobrać najlepszą strategię grzania :

W tej chwili mam :

dla grzejników - czujnik temperatury zewnętrznej ( i tu wydaje mi sie najlepszym wyborem - krzywa grzewcza))

dla podłogówki - czujnik pokojowy i tu pytanie czy nie lepiej wybrać strategię : czujnik temp zewnętrznej + czujnik pokojowy ?

witam po rozpaleniu pieca węglowego zwróciłem uwagę na oddawane ciepło z grzejników i zaobserwowałem że ciepło jest bardziej oddawane niż przy wyższej temperaturze z pieca gazowego i mam prośbę jakie ustawienia wprowadzić by wydajność z pieca gazowego była wyższa w obiegu co za tym idzie szybciej róznice pomiedzy ustawieniami np nocnym a dziennym zostanie dogrzana a nie chciałbym coś żle ustawić pompa na węglowym jest ustawiona na max

Witam, podłącze się pod temat - posiadam kocił MCR3 24T podłączony do bufora 1000l.

Moje pytanie: na kotle wyłączyłem C.W.U i działa tylko C.O. po włączeniu kocioł około 4 minut odpowietrza się (to podobno standard) na pokrętle ustawiam np. 45 st. ale kocioł sam z siebie nie załącza się, dopiero jak nacisnę przycisk drabinką) to coś się uruchamia ale nie grzeje (miga kontrolka zielono/pomarańczowa)po kolejnym naciśnięciu uruchamia się palnik i piec grzeje (miga kontrolka pomarańczowa). Po około 30 minutach kocioł przestaje grzać choć nie osiągnął zadanej temperatury wody. Czy muszę kupić jaki sterownik do tego kotła aby ogrzewać zład w buforze?

Proszę o ewentualną pomoc.

dokładnie, nie musi być iSense, tobie wystarczy qSense i dodatkowo czujnik cwu

Bardzo dziękuje za podpowiedź.

Co do czujnika C.W.U. to mam go zamontowanego ale piec mam podłączony do króćca C.O. i nie wiem co z tym fantem zrobić? Czy przerobić podłączenie do króćca pod C.W.U. ?

Czy qSense ma dwukierunkową komunikacje z kotłem?

Czy można skasować tą sygnalizacje pomarańczowej kontrolik?

Pozdrawiam.

Edytowane przez trafal

w papierach masz taki kartonik z kodami diod,

tam zobacz jaki to komunikat,

jak kocioł masz podpięty pod co i zainstalowany czujnik cwu to kocioł i tak nie będzie grzał wody po przełączeniu zaworu trójdrogowego na cwu bo nie ma fizycznie takiej możliwości,

on grzeje ci wodę tylko dlatego że ma ustawioną na pokrętle jakąś temperaturę na co,

to w taki sposób nie będzie funkcjonować normalnie,

podłącz kocioł do króćców cwu i wyłącz pokrętłem na kotle grzanie co,

nawet nie musisz kupować qSense, jeżeli będziesz to miał tak podłączone,

temperaturę cwu nastawisz też na pokrętle,

ale nic nie będziesz wiedział co ewentualnie boli kocioł