Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regulacja pieca De Dietrich MCR 24

nonek

Recommended Posts

23XII podłączyłem pogodówkę - jak pobserwuje to podziele się spostrzeżeniami :-)

Z obserwacji kocioł po załączeniu czujnika pogodowego bardzo rzadko grzeje CO z mocą wiekszą niż 1 na sterowniku !

Dogrzewa wodę zasilania do 29-32 stopni!

Dziwna sprawa z odczytem temperatury zewnętrznej - celcia pokazuje zawsze o stopień mniej niż odczyt parametru z konsoli kotła!

Ostatnie temperatury w Wielkopolsce noc -10 dzień -5.

pozdrawiam

Pawlok

Na jakich krzywych pracuje?

Pozdr

M

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czego oczekujesz? Zużzycie gazu zależy tylko i wyłąacznie od potrzeb ogrzewanego układu a każdy piec o mocy 6 kW pracujący non stop zużywa ok. 0,6-0,7 m3 gazu na godzinę w zalezności od jakości paliwa.

Pomnóż to sobie przez 24 i masz minimalne zużycie dobowe.

Jeśli okresowo piec modulował na wyższą moc to zużycie wzrosnie ot i cała tajemnica.

Jeśli chcesz mieć mniejsze zużycieto pozostaje tylko niedogrzewać albo tak grzać aby piec miał przerwy w pracy.

Co oznacza tak grzać, żeby piec miał przerwy w pracy?? Obniżać temperatury na noc?? Przecież i tak wtedy musi rano nadgonić. Nie rozumiem, możesz jaśniej??

Też borykam się z dużym zużyciem i nijak nie potrafię go zmniejszyć.

Pozdrawiam

Lech

Co oznacza tak grzać, żeby piec miał przerwy w pracy?? Obniżać temperatury na noc?? Przecież i tak wtedy musi rano nadgonić. Nie rozumiem, możesz jaśniej??

Przecież jak zadasz mu określoną temperaturę na sterowniku pokojowym w pomieszczeniu reprezentatywnym to pomieszczenie się nagrzeje i będzie stop dla pieca, odrębna kwestia jak długo owe pomieszczenie się będzie wychładzać.

Swoją drogą bo się jeszcze nie doczytałem celcia i pogodówka po dogrzaniu pomieszczenia do zadanej temperatury - jaki ma próg kolejnego załączenie tzn na jakiej zasadzie pilnuje temperatury ?

Nadmierne różnicowanie temperatur spowoduje że kociołek będzie gonił wyższą temperaturę pracując na maxa - a przeciez po to wchodziliśmy w kondensat by pracował on w niskim zakresie temperatur.

pozdrawiam

Pawlok

Czesc !!

Zaczalem od tego ze na kotle ustawilem parametr P3 na wartosc 2 czyli : Program Grzanie ZAŁ, Program Podgrz. CWU WYŁ. Ale woda dalej sie podgrzewala.

Zmień P4 na "1"

Czyli w moim przypadku zeby nie grzac CWU rozwiazaniem byloby ustawienie "ksiezyca" przez 24 godz x 7 dni w tygodniu? dobrze rozumiem ?

Na celci w 100% tak - tak miałem gdy nie mieszkałem :-)

pozdrawiam

Pawlok

Zmienilem na kotle P4 na "1", a na sterowniku ustawilem "ksiezyc" przez 7 dni x 24 godz.... ale CWU jak sie grzalo tak sie grzeje dalej. Co ciekawsze woda ma ok. 30-35 stopni i nie wiem skad ta temp. bo na kotle mam ustawione dla CWU 40 stopni a na sterowniku 10 stopni- to sa minimalne wartosci jakie moglem ustawic. Czy ktos moze mi pomoc co powinienem zrobic zeby wylaczyc CWU ????

Poza tym zauwazylem ze nawet jak w pomieszczeniu jest temp. wyzsza niz zadana o ok 3 stopnie kociol dalej sie wlacza...

...i jeszcze jedno pytanie - czy pompa prze mieszaczu powinna chodzic non stop, czy powinna sie wylaczac ?

pozdrawiam

Przecież jak zadasz mu określoną temperaturę na sterowniku pokojowym w pomieszczeniu reprezentatywnym to pomieszczenie się nagrzeje i będzie stop dla pieca, odrębna kwestia jak długo owe pomieszczenie się będzie wychładzać.

Swoją drogą bo się jeszcze nie doczytałem celcia i pogodówka po dogrzaniu pomieszczenia do zadanej temperatury - jaki ma próg kolejnego załączenie tzn na jakiej zasadzie pilnuje temperatury ?

Nadmierne różnicowanie temperatur spowoduje że kociołek będzie gonił wyższą temperaturę pracując na maxa - a przeciez po to wchodziliśmy w kondensat by pracował on w niskim zakresie temperatur.

pozdrawiam

Pawlok

Pytanie było do Krzysztof BB. To co Ty piszesz jest normalną pracą pieca ze sterownikiem. Tyle że on jakoś mgliście coś napisał o wyłączaniu pieca i chciałbym wiedzieć co miał na myśli.

Pozdrawiam

Lech

Zmienilem na kotle P4 na "1", a na sterowniku ustawilem "ksiezyc" przez 7 dni x 24 godz.... ale CWU jak sie grzalo tak sie grzeje dalej. Co ciekawsze woda ma ok. 30-35 stopni i nie wiem skad ta temp.

no to pozostają jeszcze dwie możliwości:

a) Zawór trójdrogowy nie przełącza się prawidłowo

b) Masz wersję MCR24 S - bez zaworu trójdrogowego

i woda w zasobniku ogrzewa się od obwodu CO.

Co oznacza tak grzać, żeby piec miał przerwy w pracy??

Obniżać temperatury na noc?? Przecież i tak wtedy musi rano nadgonić. Nie rozumiem, możesz jaśniej??

Obniżac ale nie więcej niz 2 st C, takie przechłodzone pomieszczenie (ściany) ciężkko potem dogrzać szybko - piec idzie b. długo na wysokiej mocy.

Poza tym jak obniżasz temp to równocześnie pozbawiasz na jakis czas zasilania podłogówki w ciepłą wode (piec nie pracuje aż temp spadnie do zadanej nocnej) i podłoga sie wychładza.

Przynajmniej tak jest u mnie. Najlepiej wychodzi zeby piec szedł b. długo na min. mocy i robił niezbyt długie przerwy - wtedy podłoga jest ciepła, pomieszcz reprezent. jest dogrzane tylko zużycie gazu w moim przypadku rośnie - no i dochodzi problem ze zbyt małymi grzejnikami na takie niskie parametry średnio ok 40C.

Natomiast całkowicei nie sprawdza sie u mnie szybkie dogrzanie wysokim parametrem i częste taktowanie pieca.

Czasy pracy dobieram doświadczalnie parametrami P i I na Celcii

Dokupie czujnik pogodowy jeszcze i popróbuję

Pozdr.

Tomek

Wogóle jaka jest procedura algorytm miany krzywej w tym kociołku - może ktoś to opiszę łopatologicznie ?

pozdrawiam

Pawlok

http://farm5.static.flickr.com/4006/4252763517_a5fa25146e_o.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2736/4253533002_b3fd5316e9_o.jpg

A to jest za mało łopatologiczne? :)

Zmienilem na kotle P4 na "1", a na sterowniku ustawilem "ksiezyc" przez 7 dni x 24 godz.... ale CWU jak sie grzalo tak sie grzeje dalej. Co ciekawsze woda ma ok. 30-35 stopni i nie wiem skad ta temp.

no to pozostają jeszcze dwie możliwości:

a) Zawór trójdrogowy nie przełącza się prawidłowo

b) Masz wersję MCR24 S - bez zaworu trójdrogowego

i woda w zasobniku ogrzewa się od obwodu CO.

Zamawialem caly zestaw: MCR24T z zasobnikiem. Sprzedawca potwierdzil mi cos takiego :

"Oznaczenie T informuje, że kocioł jest z zaworem przełączającym c.o. na c.w.u.czyli jest przystosowany do współpracy z zasobnikiem. W proponowanych zestawach zawór ten jest w komplecie. "

Czy na kotle moge sprawdzic jaka to jest wersja ?

i jeszcze jedno pytanie do uzytkownikow VS5500 - po otwarciu klapki na panelu pojawia sie informacja jaki jest cykl tzn. ksiezyc/slonce/komfort.

W tym samym rzedzie po prawej stronie jest informacje o przygotowywaniu CWU - kranik lub kranik przekreslony. Czy u Was wyswietla sie aktualny status CWU? ... bo u mnie nic sie nie pokazuje.

Zamawialem caly zestaw: MCR24T z zasobnikiem. Sprzedawca potwierdzil mi cos takiego :

"Oznaczenie T informuje, że kocioł jest z zaworem przełączającym c.o. na c.w.u.czyli jest przystosowany do współpracy z zasobnikiem. W proponowanych zestawach zawór ten jest w komplecie. "

No to wygląda na to, że jest OK.

Czy na kotle moge sprawdzic jaka to jest wersja ?

Otwierasz pokrywę i:

* Za pompą (po prawej stronie) powinien być widoczny zawór z siłownikiem

* Otwierasz obudowę płyty sterującej i patrzysz na złączkę X5 - powinna mieć podpięte trzy kable idące do w/w siłownika

http://farm5.static.flickr.com/4050/4252821605_c186c9acc4_o.jpg

:)

A to jest za mało łopatologiczne? :)

Trochę tak ...widziałem to w instrukcji..

Jak się dobrać do parametrów P27, P28, P29 tzn jak odczytać ich nastawy i potem ewentualnie je zmienić ?? Czy wogóle P27 i P28 są zmienialne ?

Przed chwilą właśnie sprawdziłem i z czasów przez załozeniem pogodówki - miałem ustawiony recznie parametr P1 na 55 czyli prawdopodobnie krzywą w przedziale 0,07-1,0 ?

Właśnie zmniejszyłem go na 40 - czyli prawdopobnie uzyskałem krzywą 0,5 ?

Zaraz spisuje licznik i za parę dni porównam statystyczne zużycie domowe, pobserwuje równiez komfort cieplny w domu ?

Jak do tej pory rozumowałem niższa krzywa jest korzystniejsza dla pracy kondensata ?

pozdrawiam

Pawlok

PS: przy - 7 stopniach na zewnątrrz i temp w domu 21 dogrzaną miałem wodę zasilania na 41 stopni...

Jak się dobrać do parametrów P27, P28, P29 tzn jak odczytać ich nastawy i potem ewentualnie je zmienić ?? Czy wogóle P27 i P28 są zmienialne ?

Tak - są zmienialne z poziomu menu instalatora. Producent oczywiście zastrzega: "Parametry P17 do dF wolno zmieniać tylko autoryzowanemu instalatorowi." ;)

a jak się dobrać do tego menu jest napisane w "dużej instrukcji" na stronie 54 :)

muszę to jeszcze raz pzeczytać bo nie było to dla mnie zbyt klarowne :-(

No to tak bardziej łopatologicznie ;)

*Wciskasz przycisk "Enter" i trzymając go wciskasz "R" - Pojawia się "CO" na wyświetlaczu

*Wciskasz "+" aż będzie na wyświetlaczu "12" i naciskasz "Enter"

*Przechodzisz między parametrami używając "+" i "-", wchodzisz do wybranego "Enter" i wychodzisz "R"

Może teraz będzie łatwiej 8)

Może teraz będzie łatwiej 8)

Dzięki wielkie!

O to chodziło!

Czyli od 23 XII zamontowania pogodówk kocioł chodził mi na parametrach niedokońca świadomie ustawionych przez moją skromną osobę:

P1-55, P27-20, P28-20, P29-15 (to stawił uruchamiacz - o czym dokładnie mówi ten parametr - o najniższej temperaturze dla krzywej? - w kotle oczywiśce jest on ustawiany bez minusa))

Po dzisiejszych zmianach mam

P1-40, P27-20, P28-20, P29-20 czyli instrukcyjną krzywą 0,5.

Poobserwuje jak to się będzie zachowywać.

pozdrawiam

Pawlok

To są ustawienia standardowe - rozpiska na stronie 53. :D

Teraz widzę na stronie 52 u mnie :-)

To tak z ciekawości skoro w nocy bywalo -17 a P29=-15 to jaki to mogło mieć wpływ na prace kotła ?

I cały czas się zastanawiam jak układ celcia-pogodówka- kocioł goni temp ustawioną po jej osiągnieciu tzn jaka jest bezwładność ponownego załączenia kotła?

pozdrawiam

Pawlok

I cały czas się zastanawiam jak układ celcia-pogodówka- kocioł goni temp ustawioną po jej osiągnieciu tzn jaka jest bezwładność ponownego załączenia kotła?

Nie mam pojęcia, bo u mnie jest zestaw: PT55-pogodówka-kocioł :) i reguluje na razie na podstawie temp. wewnętrznej z "jakimśtamswoim" wewnętrznym algorytmem automatyki wpisanym w PT55