MAREKKASIA 06.01.2010 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 23XII podłączyłem pogodówkę - jak pobserwuje to podziele się spostrzeżeniami Z obserwacji kocioł po załączeniu czujnika pogodowego bardzo rzadko grzeje CO z mocą wiekszą niż 1 na sterowniku ! Dogrzewa wodę zasilania do 29-32 stopni! Dziwna sprawa z odczytem temperatury zewnętrznej - celcia pokazuje zawsze o stopień mniej niż odczyt parametru z konsoli kotła! Ostatnie temperatury w Wielkopolsce noc -10 dzień -5. pozdrawiam Pawlok Na jakich krzywych pracuje? Pozdr M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LAMP 06.01.2010 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Czego oczekujesz? Zużzycie gazu zależy tylko i wyłąacznie od potrzeb ogrzewanego układu a każdy piec o mocy 6 kW pracujący non stop zużywa ok. 0,6-0,7 m3 gazu na godzinę w zalezności od jakości paliwa. Pomnóż to sobie przez 24 i masz minimalne zużycie dobowe. Jeśli okresowo piec modulował na wyższą moc to zużycie wzrosnie ot i cała tajemnica. Jeśli chcesz mieć mniejsze zużycieto pozostaje tylko niedogrzewać albo tak grzać aby piec miał przerwy w pracy. Co oznacza tak grzać, żeby piec miał przerwy w pracy?? Obniżać temperatury na noc?? Przecież i tak wtedy musi rano nadgonić. Nie rozumiem, możesz jaśniej?? Też borykam się z dużym zużyciem i nijak nie potrafię go zmniejszyć. Pozdrawiam Lech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 06.01.2010 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Na jakich krzywych pracuje? Jak na razie na fabrycznych - nic ustawianiu nie zmieniałem - uruchamiacz kotła twierdził że powinno być OK. Na razie testuje. Wogóle jaka jest procedura algorytm miany krzywej w tym kociołku - może ktoś to opiszę łopatologicznie ? pozdrawiam Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 06.01.2010 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Co oznacza tak grzać, żeby piec miał przerwy w pracy?? Obniżać temperatury na noc?? Przecież i tak wtedy musi rano nadgonić. Nie rozumiem, możesz jaśniej?? Przecież jak zadasz mu określoną temperaturę na sterowniku pokojowym w pomieszczeniu reprezentatywnym to pomieszczenie się nagrzeje i będzie stop dla pieca, odrębna kwestia jak długo owe pomieszczenie się będzie wychładzać. Swoją drogą bo się jeszcze nie doczytałem celcia i pogodówka po dogrzaniu pomieszczenia do zadanej temperatury - jaki ma próg kolejnego załączenie tzn na jakiej zasadzie pilnuje temperatury ? Nadmierne różnicowanie temperatur spowoduje że kociołek będzie gonił wyższą temperaturę pracując na maxa - a przeciez po to wchodziliśmy w kondensat by pracował on w niskim zakresie temperatur. pozdrawiam Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyberbronek 06.01.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Czesc !! Zaczalem od tego ze na kotle ustawilem parametr P3 na wartosc 2 czyli : Program Grzanie ZAŁ, Program Podgrz. CWU WYŁ. Ale woda dalej sie podgrzewala. Zmień P4 na "1" Czyli w moim przypadku zeby nie grzac CWU rozwiazaniem byloby ustawienie "ksiezyca" przez 24 godz x 7 dni w tygodniu? dobrze rozumiem ? Na celci w 100% tak - tak miałem gdy nie mieszkałem pozdrawiam Pawlok Zmienilem na kotle P4 na "1", a na sterowniku ustawilem "ksiezyc" przez 7 dni x 24 godz.... ale CWU jak sie grzalo tak sie grzeje dalej. Co ciekawsze woda ma ok. 30-35 stopni i nie wiem skad ta temp. bo na kotle mam ustawione dla CWU 40 stopni a na sterowniku 10 stopni- to sa minimalne wartosci jakie moglem ustawic. Czy ktos moze mi pomoc co powinienem zrobic zeby wylaczyc CWU ???? Poza tym zauwazylem ze nawet jak w pomieszczeniu jest temp. wyzsza niz zadana o ok 3 stopnie kociol dalej sie wlacza... ...i jeszcze jedno pytanie - czy pompa prze mieszaczu powinna chodzic non stop, czy powinna sie wylaczac ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LAMP 06.01.2010 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Co oznacza tak grzać, żeby piec miał przerwy w pracy?? Obniżać temperatury na noc?? Przecież i tak wtedy musi rano nadgonić. Nie rozumiem, możesz jaśniej?? Przecież jak zadasz mu określoną temperaturę na sterowniku pokojowym w pomieszczeniu reprezentatywnym to pomieszczenie się nagrzeje i będzie stop dla pieca, odrębna kwestia jak długo owe pomieszczenie się będzie wychładzać. Swoją drogą bo się jeszcze nie doczytałem celcia i pogodówka po dogrzaniu pomieszczenia do zadanej temperatury - jaki ma próg kolejnego załączenie tzn na jakiej zasadzie pilnuje temperatury ? Nadmierne różnicowanie temperatur spowoduje że kociołek będzie gonił wyższą temperaturę pracując na maxa - a przeciez po to wchodziliśmy w kondensat by pracował on w niskim zakresie temperatur. pozdrawiam Pawlok Pytanie było do Krzysztof BB. To co Ty piszesz jest normalną pracą pieca ze sterownikiem. Tyle że on jakoś mgliście coś napisał o wyłączaniu pieca i chciałbym wiedzieć co miał na myśli. Pozdrawiam Lech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 07.01.2010 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Zmienilem na kotle P4 na "1", a na sterowniku ustawilem "ksiezyc" przez 7 dni x 24 godz.... ale CWU jak sie grzalo tak sie grzeje dalej. Co ciekawsze woda ma ok. 30-35 stopni i nie wiem skad ta temp. no to pozostają jeszcze dwie możliwości: a) Zawór trójdrogowy nie przełącza się prawidłowo b) Masz wersję MCR24 S - bez zaworu trójdrogowego i woda w zasobniku ogrzewa się od obwodu CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hycel 07.01.2010 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Co oznacza tak grzać, żeby piec miał przerwy w pracy?? Obniżać temperatury na noc?? Przecież i tak wtedy musi rano nadgonić. Nie rozumiem, możesz jaśniej?? Obniżac ale nie więcej niz 2 st C, takie przechłodzone pomieszczenie (ściany) ciężkko potem dogrzać szybko - piec idzie b. długo na wysokiej mocy. Poza tym jak obniżasz temp to równocześnie pozbawiasz na jakis czas zasilania podłogówki w ciepłą wode (piec nie pracuje aż temp spadnie do zadanej nocnej) i podłoga sie wychładza. Przynajmniej tak jest u mnie. Najlepiej wychodzi zeby piec szedł b. długo na min. mocy i robił niezbyt długie przerwy - wtedy podłoga jest ciepła, pomieszcz reprezent. jest dogrzane tylko zużycie gazu w moim przypadku rośnie - no i dochodzi problem ze zbyt małymi grzejnikami na takie niskie parametry średnio ok 40C. Natomiast całkowicei nie sprawdza sie u mnie szybkie dogrzanie wysokim parametrem i częste taktowanie pieca. Czasy pracy dobieram doświadczalnie parametrami P i I na Celcii Dokupie czujnik pogodowy jeszcze i popróbuję Pozdr. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 07.01.2010 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Wogóle jaka jest procedura algorytm miany krzywej w tym kociołku - może ktoś to opiszę łopatologicznie ? pozdrawiam Pawlok http://farm5.static.flickr.com/4006/4252763517_a5fa25146e_o.jpg http://farm3.static.flickr.com/2736/4253533002_b3fd5316e9_o.jpg A to jest za mało łopatologiczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyberbronek 07.01.2010 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Zmienilem na kotle P4 na "1", a na sterowniku ustawilem "ksiezyc" przez 7 dni x 24 godz.... ale CWU jak sie grzalo tak sie grzeje dalej. Co ciekawsze woda ma ok. 30-35 stopni i nie wiem skad ta temp. no to pozostają jeszcze dwie możliwości: a) Zawór trójdrogowy nie przełącza się prawidłowo b) Masz wersję MCR24 S - bez zaworu trójdrogowego i woda w zasobniku ogrzewa się od obwodu CO. Zamawialem caly zestaw: MCR24T z zasobnikiem. Sprzedawca potwierdzil mi cos takiego : "Oznaczenie T informuje, że kocioł jest z zaworem przełączającym c.o. na c.w.u.czyli jest przystosowany do współpracy z zasobnikiem. W proponowanych zestawach zawór ten jest w komplecie. " Czy na kotle moge sprawdzic jaka to jest wersja ? i jeszcze jedno pytanie do uzytkownikow VS5500 - po otwarciu klapki na panelu pojawia sie informacja jaki jest cykl tzn. ksiezyc/slonce/komfort. W tym samym rzedzie po prawej stronie jest informacje o przygotowywaniu CWU - kranik lub kranik przekreslony. Czy u Was wyswietla sie aktualny status CWU? ... bo u mnie nic sie nie pokazuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 07.01.2010 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Zamawialem caly zestaw: MCR24T z zasobnikiem. Sprzedawca potwierdzil mi cos takiego : "Oznaczenie T informuje, że kocioł jest z zaworem przełączającym c.o. na c.w.u.czyli jest przystosowany do współpracy z zasobnikiem. W proponowanych zestawach zawór ten jest w komplecie. " No to wygląda na to, że jest OK. Czy na kotle moge sprawdzic jaka to jest wersja ? Otwierasz pokrywę i: * Za pompą (po prawej stronie) powinien być widoczny zawór z siłownikiem * Otwierasz obudowę płyty sterującej i patrzysz na złączkę X5 - powinna mieć podpięte trzy kable idące do w/w siłownika http://farm5.static.flickr.com/4050/4252821605_c186c9acc4_o.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 07.01.2010 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 A to jest za mało łopatologiczne? Trochę tak ...widziałem to w instrukcji.. Jak się dobrać do parametrów P27, P28, P29 tzn jak odczytać ich nastawy i potem ewentualnie je zmienić ?? Czy wogóle P27 i P28 są zmienialne ? Przed chwilą właśnie sprawdziłem i z czasów przez załozeniem pogodówki - miałem ustawiony recznie parametr P1 na 55 czyli prawdopodobnie krzywą w przedziale 0,07-1,0 ? Właśnie zmniejszyłem go na 40 - czyli prawdopobnie uzyskałem krzywą 0,5 ? Zaraz spisuje licznik i za parę dni porównam statystyczne zużycie domowe, pobserwuje równiez komfort cieplny w domu ? Jak do tej pory rozumowałem niższa krzywa jest korzystniejsza dla pracy kondensata ? pozdrawiam Pawlok PS: przy - 7 stopniach na zewnątrrz i temp w domu 21 dogrzaną miałem wodę zasilania na 41 stopni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 07.01.2010 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Jak się dobrać do parametrów P27, P28, P29 tzn jak odczytać ich nastawy i potem ewentualnie je zmienić ?? Czy wogóle P27 i P28 są zmienialne ? Tak - są zmienialne z poziomu menu instalatora. Producent oczywiście zastrzega: "Parametry P17 do dF wolno zmieniać tylko autoryzowanemu instalatorowi." a jak się dobrać do tego menu jest napisane w "dużej instrukcji" na stronie 54 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 07.01.2010 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 a jak się dobrać do tego menu jest napisane w "dużej instrukcji" na stronie 54 No to muszę to jeszcze raz przeczytać bo nie było to dla mnie zbyt klarowne Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 07.01.2010 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Właśnie zmniejszyłem go na 40 - czyli prawdopobnie uzyskałem krzywą 0,5 ? Wygląda na to, że tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 07.01.2010 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 muszę to jeszcze raz pzeczytać bo nie było to dla mnie zbyt klarowne No to tak bardziej łopatologicznie *Wciskasz przycisk "Enter" i trzymając go wciskasz "R" - Pojawia się "CO" na wyświetlaczu *Wciskasz "+" aż będzie na wyświetlaczu "12" i naciskasz "Enter" *Przechodzisz między parametrami używając "+" i "-", wchodzisz do wybranego "Enter" i wychodzisz "R" Może teraz będzie łatwiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 07.01.2010 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Może teraz będzie łatwiej Dzięki wielkie! O to chodziło! Czyli od 23 XII zamontowania pogodówk kocioł chodził mi na parametrach niedokońca świadomie ustawionych przez moją skromną osobę: P1-55, P27-20, P28-20, P29-15 (to stawił uruchamiacz - o czym dokładnie mówi ten parametr - o najniższej temperaturze dla krzywej? - w kotle oczywiśce jest on ustawiany bez minusa)) Po dzisiejszych zmianach mam P1-40, P27-20, P28-20, P29-20 czyli instrukcyjną krzywą 0,5. Poobserwuje jak to się będzie zachowywać. pozdrawiam Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 07.01.2010 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 to stawił uruchamiacz To są ustawienia standardowe - rozpiska na stronie 53. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 07.01.2010 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 To są ustawienia standardowe - rozpiska na stronie 53. Teraz widzę na stronie 52 u mnie To tak z ciekawości skoro w nocy bywalo -17 a P29=-15 to jaki to mogło mieć wpływ na prace kotła ? I cały czas się zastanawiam jak układ celcia-pogodówka- kocioł goni temp ustawioną po jej osiągnieciu tzn jaka jest bezwładność ponownego załączenia kotła? pozdrawiam Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 07.01.2010 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 I cały czas się zastanawiam jak układ celcia-pogodówka- kocioł goni temp ustawioną po jej osiągnieciu tzn jaka jest bezwładność ponownego załączenia kotła? Nie mam pojęcia, bo u mnie jest zestaw: PT55-pogodówka-kocioł i reguluje na razie na podstawie temp. wewnętrznej z "jakimśtamswoim" wewnętrznym algorytmem automatyki wpisanym w PT55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts