BrodowskiG 17.10.2015 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 cwu ustawiasz na kotle, wiec co sie stanie jak odetniesz sterowanie isense? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bienio83 17.10.2015 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 cwu ustawiasz na kotle, wiec co sie stanie jak odetniesz sterowanie isense? Zacisk nie obsłuży jednorazowo dwóch funkcji: zarówno iSense, jak i dodatkowego sterowania. Żaden sposób zrezygnować z regulatora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek14 19.10.2015 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Witam też po raz pierwszy .Mam piec mcr3 24 t detrich i mam problem z podłogówką.Grzejniki ustawione sa pod czujnik zewnętrzny i grzeja natomiast podłogówka pod czujnik pokojowy i wcale sie nie włańcza.Czy moze ustawic pod jakiś inny czujnik sa cz zew.,cz zew+cz pokojowyl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zybie 19.10.2015 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Zmień podłogówkę na czujnik zewnętrzny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolej1 19.10.2015 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Witam mam również piec mcr3 24 t detrich i pierwszy raz uruchamiam. W domu same grzejniki czujnik zewnętrzny odkupiony sterownik iSense. Nastawy :podst.zew. 17podst.t.zasil 20klim.zewn. -20klim.t.zasil 47wpływ temp. pom.9nachylenia podłogówkatemp max kotła 60temp min kotła 15Mój problem to jeżeli przełączę strategi na czujnik pokojowy + czujni zew. piec się nie włączy. Jeżeli jest na stała noc lub dzień wszytko działa. Co źle robię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek14 21.10.2015 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Ok zmieniłem włancza się.Chodzi mi jeszcze o krzywą grzania.Przy takiej temp.jak jest moje zużycie gazu wynosi 7m na dobę nie wiem czy to nie za dużo przecież jeszcze nie ma mrozów.Jaką minimalną temp.ustawić kotła przy podłogówce i grzejnikach.Mam dwa oddzielne obiegi.Był serwisant do pieca i zapytałem się jak dobrze ustawić krzywą grzania. ,a on na to że się nie zna tylko konserwuje piece i jak coś to trzeba automatyka.Zapłaciłem 300zł za przegląd i nic się nie dowiedziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coppi 21.10.2015 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Ok zmieniłem włancza się.Chodzi mi jeszcze o krzywą grzania.Przy takiej temp.jak jest moje zużycie gazu wynosi 7m na dobę nie wiem czy to nie za dużo przecież jeszcze nie ma mrozów.Jaką minimalną temp.ustawić kotła przy podłogówce i grzejnikach.Mam dwa oddzielne obiegi.Był serwisant do pieca i zapytałem się jak dobrze ustawić krzywą grzania. ,a on na to że się nie zna tylko konserwuje piece i jak coś to trzeba automatyka.Zapłaciłem 300zł za przegląd i nic się nie dowiedziałem Wygląda na mocno zawyżone to spalanie. Napisz coś więcej - ile m2, jakie czujniki pokojowe masz i jakie temperatury w domu przy aktualnych ustawieniach i jakie chcesz mieć docelowo?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek14 21.10.2015 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Dom 150m2 temp.6-16 19C, od 16-23 20C od 23-6 17C takie same na grzejnikach i podłogówce. Mam zamontowany termostat zegara modulującego DE DIETRICH i tym steruję wszystkie nastawy .krzywą grzania ,temp kotła ale się na tym nie znam .W tamtym roku był uruchomiony po raz pierwszy piec ,nastawili go serwisanci ale nic nie wytłumaczyli.Dla mnie też jest to wysokie spalanie gazu.NA piecu ustawiona jest temp.cwu 45C a na CO 50C nie wiem jak z krzywą grzania pod.zew 16 pod.t zasila 20 Kimat zew -10 klizasi 40 wpływ temp 2 to jest przy podłogówce podzew16 pods zas 20 klimat zew-10 klim zas 70 wplyw temp 3 przy grzejnikach.Czy to jest dobra krzywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marty502 21.10.2015 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Konfiguracja ustawień pieca MCR3 PLUS 24/28MI z sterowaniem AD 289 WitamRozpocząłem sezon grzewczy w domu który odebrałem w marcu br. Dom wyposażony został przez developera w w/w piec ale hybrydowe ogrzewanie . Dom posiada 2 kondygnacje z czego na dole ok 50m2 jest ogrzewanie podłogowe napędzane pompa Grunfoss alfa (jakis rozdzielacz wodny z mechanicznym regulatorem przezroczyste banki) i sterowane najproszczym sterownikiem Wavin (temperatura zadana) . Natomiast u góry również ok 50 m2 sa grzejniki wiszące (kaloryfery w 3 pokojach) oraz ogrzewanie podłogowe z głowicą regulacją taką jak w kaloryferze sterownik pieca w korytarzu AD 289.Niestety instalator nie jest mi racjonalnie wytłumaczyć dlaczego sa takie ustawienia a jak zapytalem jaka krzywą grzania wybrać albo strategie to odniósłem wrażenie ze po raz pierwszy o tym słyszy. Mam wrażenie że system nie jest synchronizowany i na dole bie są osiągnięte zadane parametry a u góry sterownik wyłącza piec. Wtedy pompa na dole tłoczy zimna wodę w podłogę. Zas gdy ustawie większą temperaturę na piecu i górę wyreguluje na glowicach w kaloryferach to piec działa aż do uzyskania żądanej temperatury na piętrze mimo że wszedzie już została uzyskana. Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coppi 22.10.2015 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Dom 150m2 temp.6-16 19C, od 16-23 20C od 23-6 17C takie same na grzejnikach i podłogówce. Mam zamontowany termostat zegara modulującego DE DIETRICH i tym steruję wszystkie nastawy .krzywą grzania ,temp kotła ale się na tym nie znam .W tamtym roku był uruchomiony po raz pierwszy piec ,nastawili go serwisanci ale nic nie wytłumaczyli.Dla mnie też jest to wysokie spalanie gazu.NA piecu ustawiona jest temp.cwu 45C a na CO 50C nie wiem jak z krzywą grzania pod.zew 16 pod.t zasila 20 Kimat zew -10 klizasi 40 wpływ temp 2 to jest przy podłogówce podzew16 pods zas 20 klimat zew-10 klim zas 70 wplyw temp 3 przy grzejnikach.Czy to jest dobra krzywa To przy takich temperaturach to kosmiczne to spalanie. 17 stopni w nocy to w ogóle kocioł nie powinien wtedy pracować - szczególnie przy tkaich temperaturach jak teraz. To zacznijmy po kolei. Te temperatury co pisałeś to ustawione - a jakie są rzeczywiste temperatury w domu?? Bo wcześniej miałeś przestawić podłogówkę i grzejniki na czujnik zewnętrzny. Jeśli tak jest, to ustawiamy tylko temperaturę zasilania grzejników, a nie temperaturę w domu. I jeszcze co to za termostat zegara modulującego - konkretny model podaj - pewnie iSense. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek14 22.10.2015 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Temp w domu 22.5C.NA instrukcji pisze że modelujący termostat programowany jest termostatem OPEN THERM i tylko tyle.W kotłowni mam zamontowany obok pieca moduł grupyAD 290 OPEN THERM nie wiem może ta krzywa jest żle ustawiona,minimalne temp kotła ustawione na 6C przy obu obiegach.Jest jakiś start optymalizacyjny ustawiony na 180 chyba minut .To są nastawy z tamtego roku jak był piec uruchamiany przez serwisantów i tak zostało .Rachunki za gaz są kosmiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coppi 22.10.2015 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Temp w domu 22.5C.NA instrukcji pisze że modelujący termostat programowany jest termostatem OPEN THERM i tylko tyle.W kotłowni mam zamontowany obok pieca moduł grupyAD 290 OPEN THERM nie wiem może ta krzywa jest żle ustawiona,minimalne temp kotła ustawione na 6C przy obu obiegach.Jest jakiś start optymalizacyjny ustawiony na 180 chyba minut .To są nastawy z tamtego roku jak był piec uruchamiany przez serwisantów i tak zostało .Rachunki za gaz są kosmiczne To powoli się wyjaśnia. Przede wszystkim trzeba podziękować serwisantom za takie uruchomienie. U mnie uruchomił też bez czujników i termostatu - na stała temperaturę zasilania i przez 2 tygodnie zużyło 3 razy tyle gazu co potrzeba. Ale do rzeczy. Z tego co piszesz, to w różnych godzinach masz różne nastawy temperatur, ale temperatura w domu przez cały czas i tak jest wyższa - to prawda?? Ten moduł AD290 to połączenie właśnie podłogówki z grzejnikami. Ja nie mam specjalnie z tym doświadczenia - u siebie mam tylko jeden obieg. Z tego co pisałeś masz ustawione sterowanie ogrzewaniem przez czujnik temperatury zewnętrznej. Wtedy najważniejsza jest krzywa grzewcza. Potrafisz sprawdzić, czy czujnik temp. zewnętrznej pokazuje dobrą temperaturę?? - od tego bym zaczął. Potem ustawimy krzywą i będziemy ją pochylać albo podnosić w zależności od komfortu i spalania - aż wybierzemy najlepszą - to nie jest specjalnie trudne. I musimy ten sterownik twój ustalić - czy to jest AD289 (iSense) - bo jak jakiś inny to nie wiem jak się obsługuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek14 22.10.2015 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 (edytowane) Temp zewnętrzną pokazuje dobrze nie wiem gdzie sprawdzić ten sterownik w instrukcji pisze tylko de dietrich i tyle ..Opakowania po nim nie mam .Tak on wyglada Edytowane 22 Października 2015 przez Bartek14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiek824 22.10.2015 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Temp zewnętrzną pokazuje dobrze nie wiem gdzie sprawdzić ten sterownik w instrukcji pisze tylko de dietrich i tyle ..Opakowania po nim nie mam .Tak on wyglada To jest isense. Ja mam wpływ temperatury ustawiony na 14. Mi teraz przy tej temperaturze pali ok 2,5m3 gazu. Temp w domu 22 stopnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek14 22.10.2015 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 (edytowane) Ja mam 20.C i pali 7 m3 co zrobić by mniej palił.Co daje zwiekszenie lub zmniejszenie wplywu temperatur.Jak ustawiona masz krzywa grzania Edytowane 22 Października 2015 przez Bartek14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiek824 22.10.2015 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Ja mam 20.C i pali 7 m3 co zrobić by mniej palił.Co daje zwiekszenie lub zmniejszenie wplywu temperatur.Jak ustawiona masz krzywa grzania Podst. Zewn. 18 Podst.temp.zasil.20 Klima zewn. - 18 Klima t. Zasil.45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek14 22.10.2015 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Takie same masz ustawienia na grzejniki i podłogówkę.Ja mam dwa obiegi .Jaką masz minimalną i maksymalną temp kotła.Jest jakis start optymilizacyjny ustawiony na 180 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiek824 22.10.2015 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Takie same masz ustawienia na grzejniki i podłogówkę.Ja mam dwa obiegi .Jaką masz minimalną i maksymalną temp kotła.Jest jakis start optymilizacyjny ustawiony na 180 Tak mam jeden obieg. Minimalna 6, max 90. Start opty.180. Korektę komfortu sobie wyłącz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coppi 23.10.2015 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Z tymi obiegami musisz sobie poradzić sam. Ale ja bym zaczął od tego, że spróbuj przełączyć się na czujnik temperatury wewnętrznej- czyli ten, który jest w iSense. Jest OpenTherm - czyli jest modulowanie palnika- i wtedy powinien na obu obiegach utrzymywać temperaturę taką, jaką masz zaprogramowaną. Nie będzie korzystał z krzywych. Jak to się uda zrobić, to ja bym wtedy próbował włączać pogodówkę - na razie przy takich temperaturach to spalanie powinno być symboliczne. U mnie przy dołączeniu pogodówki i kombinacjach różnice w spalaniu były minimalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek14 23.10.2015 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Przy grzejnikach mam tylko do wyboru cz.zew+komfort lub sam cz.zew przy podłogówce cz.pokoj . cz.zewn.+cz.pokoj cz.zew +komfort cz.zewn cz.pokoj+granica nic innego nie mam co wybrać i jak z ta krzywa ,jest dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts