coppi 23.10.2015 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Przy grzejnikach mam tylko do wyboru cz.zew+komfort lub sam cz.zew przy podłogówce cz.pokoj . cz.zewn.+cz.pokoj cz.zew +komfort cz.zewn cz.pokoj+granica nic innego nie mam co wybrać i jak z ta krzywa ,jest dobra Przeglądałeś te instrukcje: http://www.dedietrich.pl/Baza-Wiedzy/Instrukcje?nid=11086 Sczególnie do c-Mixa?? Tam są różne konfiguracje obiegów i sterowania. Pytanie co chcesz osiągnąć. Z tego co napisałeś - czujnik pokojowy jest podpięty pod obieg z podłogówką. Opisz jeszcze dokładnie jaki masz układ pomieszczeń i gdzie jest jakie ogrzewanie. Pomyślimy czy korzystać z czujnika pokojowego czy tylko z zewnętrznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek14 24.10.2015 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 (edytowane) NA dole mam samą podłogówkę około 70m2 na górze grzejniki + w łazience podłogówka i grzejnik . Sa tam cztery pokojeMam tą instrukcję w tam tym roku serwisant odłaczył mi czujnik zewnętrzny ale bez tego pie nie chciał chodzić więc przyłaczył z powrotem.Sterownik mam zamontowany w pokoju na górze . Edytowane 24 Października 2015 przez Bartek14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coppi 26.10.2015 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 NA dole mam samą podłogówkę około 70m2 na górze grzejniki + w łazience podłogówka i grzejnik . Sa tam cztery pokojeMam tą instrukcję w tam tym roku serwisant odłaczył mi czujnik zewnętrzny ale bez tego pie nie chciał chodzić więc przyłaczył z powrotem.Sterownik mam zamontowany w pokoju na górze . Dobra, to wszystko jasne. Z jednym sterownikiem iSense nie da się zaprogramować godzin grzania na dole (podłogówka) - powinna się dać ustawić na górze grzanie w zaprogramowanych godzinach, a dół cały czas taka sama temperatura zasilania podłogówki w zależności od czujnika zewnętrznego. To teraz ustawiamy górę i dól na czujnik zewnętrzny. Jak masz ustawione te parametry: Przy wyborze strategii regulacji pogodowej wiele dodatkowych nastaw jest dostępnych w Menu > Nastawy > System > Nastawy OTC. Krzywa grzania: • Podstawowa zewnętrzna: • Podstawowa zasilanie: • Klima zewnętrzna: • Klima zasilanie: • Nachylenie: •Wpływ pomieszczenia: • Granica ogrzewania w dzień: • Granica ogrzewania w nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek14 26.10.2015 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 GRZEJNIKI podstawa zewn.16 / podstawa zasilania 20 / klima zewn-10 / klima zasilania 70 /nachylenie grzejniki /wpływ pomieszcze4/ granica ogrzewania dzień 15 / noc10 PODŁOGÓWKA podst zew,16 /podst. zasil 20 /klima zewn -10 /klima zasilania 40 /nachylenie podłogówka /wpływ pomieszcz 1 /granica ogrzewania dzień 15 / noc 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coppi 27.10.2015 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 GRZEJNIKI podstawa zewn.16 / podstawa zasilania 20 / klima zewn-10 / klima zasilania 70 /nachylenie grzejniki /wpływ pomieszcze4/ granica ogrzewania dzień 15 / noc10 PODŁOGÓWKA podst zew,16 /podst. zasil 20 /klima zewn -10 /klima zasilania 40 /nachylenie podłogówka /wpływ pomieszcz 1 /granica ogrzewania dzień 15 / noc 10 Napiszmy to trochę bardziej przejrzyście: GRZEJNIKI podstawa zewn.16 podstawa zasilania 20 klima zewn-10 klima zasilania 70 nachylenie grzejniki wpływ pomieszcze 4 granica ogrzewania dzień 15 / noc10 PODŁOGÓWKA podst zew.16 podst. zasil 20 klima zewn -10 klima zasilania 40 nachylenie podłogówka wpływ pomieszcz 1 granica ogrzewania dzień 15 / noc 10 Na oko wygląda nie najgorzej. Jedynie na podłogówce wpływ pomieszczenia możesz zmienić na 0 - bo nie ma czujnika i tak. Najlepiej jakby ktoś z iSensem i podobnymi obiegami napisał jakie ma ustawienia. Ale raczej bardzo różnić się nie będą. A jak spalanie ostatnio?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek14 27.10.2015 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Spalanie znów 7m3 szlag mnie trafi.Może by obniżył tą krzywą grzania którą mam tylko nie bardzo wiem o co chodzi w niej . MISIEK 824 pisał mi swoje parametry ma takie podst.zew 18 pods.zasilania20 klima zew -18 klima zasilania 45 . wpływ pomiesz 14 korekta komfortu wyłonczona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek14 27.10.2015 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 jaką masz granicę ogrzewania ustawioną na dzień i noc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolej1 27.10.2015 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Witam mam również piec mcr3 24 t detrich i pierwszy raz uruchamiam. W domu same grzejniki czujnik zewnętrzny odkupiony sterownik iSense. Nastawy : podst.zew. 17 podst.t.zasil 20 klim.zewn. -20 klim.t.zasil 47 wpływ temp. pom.9 nachylenia podłogówka temp max kotła 60 temp min kotła 15 Mój problem to jeżeli przełączę strategi na czujnik pokojowy + czujni zew. piec się nie włączy. Jeżeli jest na stała noc lub dzień wszytko działa. Co źle robię? Będę bardzo wdzięczny za wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiek824 27.10.2015 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Spalanie znów 7m3 szlag mnie trafi.Może by obniżył tą krzywą grzania którą mam tylko nie bardzo wiem o co chodzi w niej . MISIEK 824 pisał mi swoje parametry ma takie podst.zew 18 pods.zasilania20 klima zew -18 klima zasilania 45 . wpływ pomiesz 14 korekta komfortu wyłonczona. Ja jeszcze zmieniałem nastawy w ustawieniach instalatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek14 27.10.2015 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 A co zmieniłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiek824 27.10.2015 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 A co zmieniłeś Mam ustawione takie parametry P1- 55 P17- 37 P23- 60 P25- 20 P26- 20 P27- 236 P29- 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek14 29.10.2015 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 09.11.2015 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Witam Mam mały problem z kotłem. Przełączyłem mój kociołek po lecie w tryb zimowy, ogrzewanie odpalone, pod koniec zeszłego sezonu przerobiłem nieco ogrzewanie i dołożyłem sprzęgło. Dodatkową pompę podłączyłem zgodnie z tym co podawał kiedyś kolega z forum i teraz zauważyłem że nawet po skończeniu grzania obie pompy nie chcą się wyłączyć w ogóle. Pracują non stop. W kotle wybieg pompy po ogrzewaniu ustawiony na 15 min. Czy ktoś wie jaka może być przyczyna??? Pozdrawiam Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frytek1986 18.11.2015 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Zastanawiam się nad domkiem od dewelopera, który w ofercie ma właśnie De Dietrich MCR 24 II. 83 strony to trochę dużo.. proszę o odpowiedź kogoś kto jest na bieżąco - czy ten piec to dobre rozwiązanie? Na tym etapie jeszcze mogę mieć wpływ na ew. zamianę. Dom ok 140m2 użytkowej + garaż w bryle jednostanowiskowy. Chciałbym na całości ogrzewanie podłogowe + grzejniczek w garażu (na wszelki wypadek) + przedsionek (również na wszelki wypadek). Co możecie powiedzieć o nim? Czy do podłogówki w takim domu lepiej sterowanie pogodowe czy sterowniki (np parter + piętro osobny)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kostekk 20.11.2015 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 Bardzo dużo możliwości rozpisane są w oficjalnej rozpisce mcr24 pod tym linkiem - (pdf) - instrukcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek14 20.11.2015 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 Tak wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lekarz38 24.11.2015 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Witam.Panowie mam takie krótkie pytanie związane z MCR24II o temp. wody wyjścia i wejścia C.O , a mianowicie jeżeli te temperatury są zbliżone do siebie to piec działa najsprawniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pigularz 26.11.2015 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 witam wszystkichmoje pyt przy poziomie zaawansowania pozostałych postów będzie bardzo "lamerskie" ale co tam.Nie zakładam nowego postu żeby nie śmiecić w wątkach:mam MCA 25 z czujnikiem fm 52 i pogodówką.W pokoju gdzie jest czujnik mam kominek z płaszczem wodnym rozpalany 1-2 x w tygodniu raczej dla nastroju niż dla oszczędności.Dom 3 piętrowy kominek na parterze.Kiedy odpalę kominek temperatura w pokoju rośnie i w reszcie domu mam zimno aż się nie wychłodzi w pokoju z kominkiem.Z tego co czytam jest jakiś czujnik który zakłada poprawkę na kominek.Na jaki czujnik najlepiej zmienić fm 52 by nie bać się odpalenia kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subsky 28.11.2015 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 Ktoś wie czy da się skorygować temperaturę zewnętrzną w MCR24II +VS5500? Czujnik przekłamuje jakieś 2 - 3 stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaceq 29.11.2015 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Witam wszystkich Nie znalazłem odpowiedzi nigdzie na forum więc zadam tutaj moje pytanie. Niedawno został u mnie uruchomiony kocioł MCR3 PLUS 24T z pompą elektroniczną. Czy ten kocioł mam możliwość podłączenia dodatkowej pompy obiegowej ? Chodzi mi o pompę od podłogówki. Serwisant, który uruchamiał mi ten kocioł twierdzi, że nie ma. Pracownicy którzy robili instalację przygotowali okablowanie pod podłączenie tej pompy do kotła i są zdziwieni, że ten kocioł nie ma takiej opcji. Może któryś z szanownych forumowiczów wie coś na ten temat ? W tym wątku znalazłem informację, że można podłączyć ale do MCR2: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?147943-Pod%C5%82%C4%85czenie-dodatkowej-pompy-do-kot%C5%82a-DeDietrich-MCR-II-24T Będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts