Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regulacja pieca De Dietrich MCR 24

nonek

Recommended Posts

Przy grzejnikach mam tylko do wyboru cz.zew+komfort lub sam cz.zew przy podłogówce cz.pokoj . cz.zewn.+cz.pokoj cz.zew +komfort cz.zewn cz.pokoj+granica nic innego nie mam co wybrać i jak z ta krzywa ,jest dobra

Przeglądałeś te instrukcje: http://www.dedietrich.pl/Baza-Wiedzy/Instrukcje?nid=11086

Sczególnie do c-Mixa?? Tam są różne konfiguracje obiegów i sterowania. Pytanie co chcesz osiągnąć. Z tego co napisałeś - czujnik pokojowy jest podpięty pod obieg z podłogówką.

Opisz jeszcze dokładnie jaki masz układ pomieszczeń i gdzie jest jakie ogrzewanie. Pomyślimy czy korzystać z czujnika pokojowego czy tylko z zewnętrznego.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

NA dole mam samą podłogówkę około 70m2 na górze grzejniki + w łazience podłogówka i grzejnik . Sa tam cztery pokojeMam tą instrukcję w tam tym roku serwisant odłaczył mi czujnik zewnętrzny ale bez tego pie nie chciał chodzić więc przyłaczył z powrotem.Sterownik mam zamontowany w pokoju na górze . Edytowane przez Bartek14

NA dole mam samą podłogówkę około 70m2 na górze grzejniki + w łazience podłogówka i grzejnik . Sa tam cztery pokojeMam tą instrukcję w tam tym roku serwisant odłaczył mi czujnik zewnętrzny ale bez tego pie nie chciał chodzić więc przyłaczył z powrotem.Sterownik mam zamontowany w pokoju na górze .

Dobra, to wszystko jasne. Z jednym sterownikiem iSense nie da się zaprogramować godzin grzania na dole (podłogówka) - powinna się dać ustawić na górze grzanie w zaprogramowanych godzinach, a dół cały czas taka sama temperatura zasilania podłogówki w zależności od czujnika zewnętrznego.

To teraz ustawiamy górę i dól na czujnik zewnętrzny.

Jak masz ustawione te parametry:

Przy wyborze strategii regulacji pogodowej wiele dodatkowych nastaw jest dostępnych w Menu >

Nastawy > System > Nastawy OTC.

Krzywa grzania:

Podstawowa zewnętrzna:

• Podstawowa zasilanie:

• Klima zewnętrzna:

• Klima zasilanie:

• Nachylenie:

•Wpływ pomieszczenia:

• Granica ogrzewania w dzień:

• Granica ogrzewania w nocy

GRZEJNIKI podstawa zewn.16 / podstawa zasilania 20 / klima zewn-10 / klima zasilania 70 /nachylenie grzejniki /wpływ pomieszcze4/ granica ogrzewania dzień 15 / noc10 PODŁOGÓWKA podst zew,16 /podst. zasil 20 /klima zewn -10 /klima zasilania 40 /nachylenie podłogówka /wpływ pomieszcz 1 /granica ogrzewania dzień 15 / noc 10

GRZEJNIKI podstawa zewn.16 / podstawa zasilania 20 / klima zewn-10 / klima zasilania 70 /nachylenie grzejniki /wpływ pomieszcze4/ granica ogrzewania dzień 15 / noc10 PODŁOGÓWKA podst zew,16 /podst. zasil 20 /klima zewn -10 /klima zasilania 40 /nachylenie podłogówka /wpływ pomieszcz 1 /granica ogrzewania dzień 15 / noc 10

Napiszmy to trochę bardziej przejrzyście:

GRZEJNIKI

podstawa zewn.16

podstawa zasilania 20

klima zewn-10

klima zasilania 70

nachylenie grzejniki

wpływ pomieszcze 4

granica ogrzewania dzień 15 / noc10

PODŁOGÓWKA

podst zew.16

podst. zasil 20

klima zewn -10

klima zasilania 40

nachylenie podłogówka

wpływ pomieszcz 1

granica ogrzewania dzień 15 / noc 10

Na oko wygląda nie najgorzej. Jedynie na podłogówce wpływ pomieszczenia możesz zmienić na 0 - bo nie ma czujnika i tak. Najlepiej jakby ktoś z iSensem i podobnymi obiegami napisał jakie ma ustawienia. Ale raczej bardzo różnić się nie będą. A jak spalanie ostatnio??

Witam mam również piec mcr3 24 t detrich i pierwszy raz uruchamiam. W domu same grzejniki czujnik zewnętrzny odkupiony sterownik iSense. Nastawy :

podst.zew. 17

podst.t.zasil 20

klim.zewn. -20

klim.t.zasil 47

wpływ temp. pom.9

nachylenia podłogówka

temp max kotła 60

temp min kotła 15

Mój problem to jeżeli przełączę strategi na czujnik pokojowy + czujni zew. piec się nie włączy. Jeżeli jest na stała noc lub dzień wszytko działa. Co źle robię?

Będę bardzo wdzięczny za wskazówki.

Spalanie znów 7m3 szlag mnie trafi.Może by obniżył tą krzywą grzania którą mam tylko nie bardzo wiem o co chodzi w niej . MISIEK 824 pisał mi swoje parametry ma takie podst.zew 18 pods.zasilania20 klima zew -18 klima zasilania 45 . wpływ pomiesz 14 korekta komfortu wyłonczona.

Ja jeszcze zmieniałem nastawy w ustawieniach instalatora.

• 2 weeks później...

Witam

Mam mały problem z kotłem. Przełączyłem mój kociołek po lecie w tryb zimowy, ogrzewanie odpalone, pod koniec zeszłego sezonu przerobiłem nieco ogrzewanie i dołożyłem sprzęgło. Dodatkową pompę podłączyłem zgodnie z tym co podawał kiedyś kolega z forum ;) i teraz zauważyłem że nawet po skończeniu grzania obie pompy nie chcą się wyłączyć w ogóle. Pracują non stop.

W kotle wybieg pompy po ogrzewaniu ustawiony na 15 min. Czy ktoś wie jaka może być przyczyna???

Pozdrawiam

Maciej

• 2 weeks później...

Zastanawiam się nad domkiem od dewelopera, który w ofercie ma właśnie De Dietrich MCR 24 II. 83 strony to trochę dużo.. proszę o odpowiedź kogoś kto jest na bieżąco - czy ten piec to dobre rozwiązanie? Na tym etapie jeszcze mogę mieć wpływ na ew. zamianę. Dom ok 140m2 użytkowej + garaż w bryle jednostanowiskowy. Chciałbym na całości ogrzewanie podłogowe + grzejniczek w garażu (na wszelki wypadek) + przedsionek (również na wszelki wypadek).

Co możecie powiedzieć o nim? Czy do podłogówki w takim domu lepiej sterowanie pogodowe czy sterowniki (np parter + piętro osobny)?

witam wszystkich

moje pyt przy poziomie zaawansowania pozostałych postów będzie bardzo "lamerskie" ale co tam.

Nie zakładam nowego postu żeby nie śmiecić w wątkach:

mam MCA 25 z czujnikiem fm 52 i pogodówką.

W pokoju gdzie jest czujnik mam kominek z płaszczem wodnym rozpalany 1-2 x w tygodniu raczej dla nastroju niż dla oszczędności.

Dom 3 piętrowy kominek na parterze.

Kiedy odpalę kominek temperatura w pokoju rośnie i w reszcie domu mam zimno aż się nie wychłodzi w pokoju z kominkiem.

Z tego co czytam jest jakiś czujnik który zakłada poprawkę na kominek.

Na jaki czujnik najlepiej zmienić fm 52 by nie bać się odpalenia kominka?

Witam wszystkich

Nie znalazłem odpowiedzi nigdzie na forum więc zadam tutaj moje pytanie. Niedawno został u mnie uruchomiony kocioł MCR3 PLUS 24T z pompą elektroniczną. Czy ten kocioł mam możliwość podłączenia dodatkowej pompy obiegowej ? Chodzi mi o pompę od podłogówki. Serwisant, który uruchamiał mi ten kocioł twierdzi, że nie ma. Pracownicy którzy robili instalację przygotowali okablowanie pod podłączenie tej pompy do kotła i są zdziwieni, że ten kocioł nie ma takiej opcji. Może któryś z szanownych forumowiczów wie coś na ten temat ?

W tym wątku znalazłem informację, że można podłączyć ale do MCR2:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?147943-Pod%C5%82%C4%85czenie-dodatkowej-pompy-do-kot%C5%82a-DeDietrich-MCR-II-24T

Będę wdzięczny za pomoc.