Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regulacja pieca De Dietrich MCR 24

nonek

Recommended Posts

Panowie, Przy ustawieniach jw grzalo cała dobe w dzien również do 22 stopni. Temp w ciagu dnia 3 st spadala do 0 obecnie od 3 godzin -0,5st. Wyliczylem ze wzoru na krzywa ze mam krzywą w tym momencie okolo 0,98. Spalanie za 24 godziny wyszlo 13,50m3. Przy wiekszych mrozach zbankrutuje. Co pokombinować, może przelacze na czujnik zew+pok i nie bede zmieniał nic wiecej zobacze ile mi zejdzie do rana do 8 gazu bo o 8 ma mi sie obniżyć temp do 18 st. Ciekawe czy sie obnizy. Jak myślicie?

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć, prośba o pomoc. Piec de dietrich mcr 24 (nie II) starszy. Na ustawianiach automatycznych kiedy na termostacie zadana jest dużo wyższa temperatura niż obecna nie chce grzać na więcej niż 1 "świeczce". Tzn kiedy powinien podgrzać na szybko wodę bo jest 17 st w pokoju a ustawiłem 23 to mimo wszystko podgrzewa maksymalnie na 1 świczce, temperatura wody c.o. dochopdzi max do 40 st mimo ze wszędzie w ustawieniach ma 60 stopni. Da się wymusić szybsze podgrzewanie ale tylko ręcznie wchdodząc w trym czy też menu rączki i zmieniając z AUTO na wyższą tempraturę np 60 stopni. Wtedy odpala się na full i grzeje wodę c.o. do tych 60 stopni. Ale w trybie auto maksymalnie podgrzewa tylko na 1 poziomie (1 poziom świeczki). Żadnych błędów nie wyświetla przynajmniej nie widzę. Macie może pomysł co może być przyczyną? Kiedyś w takich samych ustawieniach działał OK. Jak była potrzeba wynikajaca z termostatu odpalał wszystkie świeczki, potem zmniejszał płomień. Będę wdzięczny za sugestie i porady. Co sprawdzić. Instrukcja do tego kotła to porażka :(

Pozdrawiam,

Andrzej

Witam

Mały problem z moim MCR II. Parę zim za mną ale jakoś ostatnio zauważyłem ze często się włącza. Potrafi się włączać co parę minut i palnik zapali się tylko na chwilę na minutę czy dwie.

Dodam że po całości podłogówka i sprzęgło z dodatkową pompą a sterownik to PT55 ustawiony na sterowanie pomieszczeniowe + czujnik zewnętrzny.

Mimo, że temperatura w pomieszczeniu jest osiągana bez problemu, nie ważne jaka temp na zewnątrz to on jednak się włącza i potrafi to być ze 30 włączeń na godz.

Grzeję nisko, krzywa grzewcza tez niska bo wystarcza mi 28-31 st. na zasilaniu w kotle.

Wydaje mi sie że problem ten robi się jak jest powyżej 0 st na zewnątrz, bo jak jest zimniej to nie zauważyłem bo kocioł chodzi wtedy długo wiadomo.

To chwilowe włączanie palnika wygląda jakby on zaraz podgrzał wodę w sobie do nastawionej temp według krzywej i sie wyłączył.

Jak to rozwiązać?

Podniosłem już krzywą wyżej ale nie ma różnicy.

• 1 month później...
  • 8 months później...
  • 3 weeks później...
Witam serdecznie. Kocioł mcr3plus 2f. Dom stary (połowa blizniaka) powierzchnia góra +dół ok.90m2. same grzejniki bez podłogówki cegła przerwa cegła styropian 8cm dach welna(okna 2 szybowe srednio szczelne, za 2-3 tyg na pietrze beda 3 szybowe). posiadam Isense( na piętrze w korytarzu bez grzejnika) na kazdym grzejniku zawór termostatyczny. Spalanie gazu od 31.10 do dzisiaj to 40m3. TEMP W DOMU USTAWIONA NA 21.5-22. kocioł działa od 6-10 i od 16-21. takie godziny ustawilem. Zakupiłem takze AF60 do pogodówki ale różni ludzie róznie pisza. czy pomoże to być bardziej ekonomicznym? czy moze jednak isense przeniesc na dół gdzie jest chłodniej o 1-1.5 stOPNIA. Pozdrawiam sedecznie/

• 2 years później...
Witam. Może ktoś wie jak zmienić ustawienia pompki c.o. W MCR HOME 24/30 MI.? Z tego co się orientuję to jest to pompka elektroniczna. W mieszkaniu 30m są tylko trzy grzejniki które są strasznie głośne. Przepływ wody jest bardzo duży. Otwarte na kryzach bo przy zamknięciu jest jeszcze głośniej. Chciałbym zwolnić pracę pompki. Jest to możliwe? Jak się za to zabrać? Kocioł oczywiście za mocny jak na taką ilość grzejników i często się załącza i wyłącza. Z góry dziękuję za pomoc.

• 9 months później...

Cześć wszystkim.

Piszę tutaj bo nie mam już pomysłu jak ustwić krzywą swojego kotła, aby zmiejszyć zużycie gazu i uzyskać pożądaną temperaturę. Przestudiowałem co piszecie i wzorowałem się na waszych ustawieniach.

Kocioł: De Dietrich MCR 3 24T

Sterownik iSense 288 bezprzewodowy

Strategia regulacji: czujnik zewn. + czujnik pok.

Zacznę może od tego: Dom wielkości 140m2: mur 36 cm + 5 cm styropian. Ogrzewanie grzejniki + podłogowe (kuchnia, 2 łazienki, wiatrołap)

Krzywą grzewczą mam ustawioną tak:

podst. zewn: 18

podst t. zasil: 20

klima zew.: -10

klima t. zasil: 40

nachylenie: ogrzewanie podłogowe

wpływ temp. pom.: 5

szybkość chłodzenia: zwykła

szybkość grzania: wolniejsza

Chcemy w domu utrzymać temp: 21, 5*

Na tych ustawieniach dobowe spalania wacha się przy obecnych temperaturach zewn 0-4* w granicach 9-10 m3 gazu.

Ponadto mam jeszcze takie pytanka:

1. Mając przykręcony termostat na grzejniku kaloryfer grzeje w pom. którego nie chcę bardziej ogrzewać dlaczego? Na piecu węglowym tak się nie działo.

2. Jaką histerezę ma czujnik isense. Ile musi spaść temperatura pom. żeby zaczął grzac?

3. Czy u was teżczujnik przekłamuje z pomiarem temperatury? U mnie mam włączoną kalibracje na -0,5 st.

4. Jak macie podpiętą dodatkową pompę od ogrzewania za wymiennikiem ciepła? Powinna być ona na osobnym sterowniku czy powinna być podpięta do pieca pod złącze DIGI lub jakieś inne? W tym momencie piec nie steruje mi tą pompą. Mam do niej osobne pokrętło. (Tak mi to zrobili instalatorzy)

5. Czy macie teżtak, że na sterowniku zapala wam się ikona grzejnika (wg. instrukcji sterownik żada grzania), a piec nie startuje (płomień się nie zapala). Po kilku min ikonka grzenika znika.

Edytowane przez petrovsokolov

• 8 months później...