banko 11.01.2009 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Jak w temacie. Kupiłem projekt gotowy. Oczywiście z wentylacją grawitacyjną. Projekt adoptowała Pani pz "uprawnieniami" przytuliła niemałą kaske i zadowolona. Nikt kiedyś mi nie wspominał o czymś takim jak WM. Teraz jak sobie poczytałem to CHCE TO MIEĆ. Pytanie moje: co zrobić formalnie, żeby jak przyjdzie kominiarz na odbiór nie czepiał się że nie mam typowych kratek wentylacyjnych. Czy muszę kupić projekt i jakimś cudem (projekt zastępczy budowanego domu) go nanosić czy poprostu zrobić WM i na odbiorze kominiarzowi udowodnić że działa jak należy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 12.01.2009 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 I nikt nie wpadł na pomysł wentylacji mechanicznej po uprawomocnieniu sie pozwolenia na budowę?? Wszyscy mieli to odrazu w planach?? Może jednak ktoś wie jak to ugryźć?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 12.01.2009 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 to tak jak z innymi instalacjami w domu. póki co, z wyjątkiem gazowej na wszystkie się patrzy przez palce. czasami w ogóle nie ma w projekcie wod-kan, elektryki i też przechodzi jakoś cała budowa. analizując przepisy dogłębnie pewnie dojdziemy do wniosku, że należy skorygować projekt domu o zaznaczenie, że jest tam WM, a samą WM zaprojektować przez kogoś z uprawnieniami. ale wiele osób to olało, tak jak olewają zmiany w instalacjach wod-kan, elektrycznych (o ile w ogóle mają projekty) i jest ok. co nie znaczy, że do tego namawiam tylko piszę co widziałem z tego co ludzie tu pisali, to czasami bywają problemy z kominiarzami, ale zwykle z powodu ich niedouczenia w tym temacie i nadinterpretacji przepisów - należy wtedy zmienić kominiarza albo go douczyć, jak kto woli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 12.01.2009 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Więc to tak się robi dzieki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts