Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a teraz pogoda taka, że wszystko się do butów przykleja:(

...u siebie z tego właśnie powodu krzyczałam aby buty ściągali przed domem:):):)

mąż sie pukal w czoło.....bo jeszcze nie słyszał aby na budowe boso wchodzic;)

Oczywiście Kalu, my kobiety mamy zawsze rację.

Jak można nie ściągać butów. Przecież nie ważne, czy to budowa, czy nie.

ktoś potem musi to posprzątać hehehehe

Megana, bardzo mi się podobają twoje płytki tarasowe. Może dlatego, że będę miała bardzo podobne tylko w odcieniach szarości ;-)

Mam pytanko, a nawet dwa. Czym wykańczasz cokoliki oraz czy na podstopnicach także będą płytki czy np. tynk?

Hej AGP,

to pewnie Twoje płytki też będą mi się podobać :)

Pytanie pierwsze - Czym wykańczasz cokoliki?

Cokoliki będą robione z płytek. Pan Stasiu pokazał mi obcięty 6 cm kawałek płytki i brzegi zeszlifował i były gładziutkie.

W związku z tym można zaoszczędzić tnąc płytki, które są tańsze. Na dodatek cokoliki muszą od góry zostać wykończone sylikonem ( chyb tak mówił), żeby nie wypłukiwało kleju, nie dostawała się tam woda, która w zimie zamarzając będzie płytki rozsadzać.

Również schodki ( stopnice)muszą mieć lekki spadek, żeby woda spływała i nie wlatywała z podstopnic bo będzie ten sam efekt jak z cokolikami.

Drugie pytanie - na podstopnicach także będą płytki czy np. tynk?

Absolutnie nie tynk, ani marmurit. Odbijać się będzie od butów i brudzić. Na dodatek nie wygląda to ładnie,

ani elegancko i będzie po tym spływać woda pod płytki położoe na stopnicach, co spowoduje pewnie kiedyś ich odklejenie się.

Powyższa wiedza od Pana Stasia płytkarza :)

Sąsiad też chciał tak zrobić, że podstopnice miały być marmuritem zrobione, odradziliśmy mu i położył płytki

- wygląda super i teraz sam stwierdził, że mieliśmy rację.

Jak już płytki zostaną położone, zrobimy zdjęcia i wkleimy, abyś mogła zobaczyć :)

Edytowane przez Megana

Dzięki Megana. Czekam z niecierpliwością na zdjęcia. Kładzenie płytek na tarasie niebawem mnie czeka (zaraz po podbitce).

Napisz mi jeszcze jak możesz, jak wasz majster przygotował podłoże pod płytki?

Najpierw musiał wypoziomować powierzchnię, żeby zrobić spadek, zaprawą samopoziomującą.

Potem położył hydroizolację, następnie będzie klej, płytki, fuga i Pan Staszek powiedział,

żeby po wszystkim płytki zaimpregnować. Michał był w sklepie i jest impregnat do płytek z serii DELFIN

http://www.artbud.pl/ATLAS_DELFIN_impregnat_do_plytek_i_fug_opakowanie_025_kg_1_kg_lub_5_kg-71.html

:)

Megana

Piękny taras.:yes:

A panowie niech przyjeżdżają co jakiś czas.

Wszystkim nam by się to przydało.

Bo trochę zaniedbują te rowy i niewiadomo czyje tereny.

A tak wszystko posprzątane:cool:

KG

Najpierw musiał wypoziomować powierzchnię, żeby zrobić spadek, zaprawą samopoziomującą.

Potem położył hydroizolację, następnie będzie klej, płytki, fuga i Pan Staszek powiedział,

żeby po wszystkim płytki zaimpregnować. Michał był w sklepie i jest impregnat do płytek z serii DELFIN

http://www.artbud.pl/ATLAS_DELFIN_impregnat_do_plytek_i_fug_opakowanie_025_kg_1_kg_lub_5_kg-71.html

:)

Dzięki. U nas dokładnie tak samo. Obawiałam się, że może sama hydroizolacja nie wystarczy i należałoby dodatkowo zabezpieczyć się przed mrozem i wilgocią.

Zaczynamy we wtorek ;-/0

O fajnie, będę podglądać :)

U nas właściwie już koniec :)

Pan Staszek nie mógł tylko zasylikonować łączenia podstopnic ze stopnicami,

ponieważ wszystko było jeszcze mokre.

Powiedział, że przyjedzie jutro. Chyba w poniedziałek zaczyna następną pracę

i chce u nas już skończyć ( nie mam nic przeciwko temu :) )

Jutro wkleję zdjęcia :)

Edytowane przez Megana

Pogratuluję kolorku elewacji :)

Podoba mi się....

Dzisiaj właśnie w podobnym odcieniu przywiozłam swój tynk... na razie w wiaderkach czeka w garażu na majstrów... ;)

Dzięki Meganko, podoba mi się , tylko u mnie będą dodatki o ton ciemniejsze wokól okien i wykusz z klatką schodową też taki. Dostałam dzis rano kolorniki, więc będziemy wieczorkiem wybierać.

Pieknie Ci roślinki rosną i super wygląda tarasik:-)

AGP, kurcze wracam codziennie późno bo chodzę na rehabilitację.

Wracam, gdy jest już ciemno i nawet nie mam jak zrobić zdjęcia :(

Płytki odstają jakieś 2-3 mm. Ja w sobotę będę tynkiem zaklejać te szczeliny.

Arniko, czekam na zdjęcia Twojego otynkowanego domu z ciekawością :)

Dorbie kochana, dziękuję za pochwały co do ogrodu,

ale moje parę krzaczków ni jak mają się do Twojego pięknego ogrodu :) :) :)

Ciekawa jestem też twojego tynkowania, bo ja też się zastanawiałam nad opaskami ( bonie, czy jakoś tak),

ale bałam się, że tynkarze spieprzą to i będzie wyglądać beznadziejnie ;)