Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gustowny C84 pod Wrocławiem - Małgoś, Michał i Megi

Megana

Recommended Posts

...

po powrocie z pracy wrzucam trochę desek pobudowlanych do kotła (bez zasobnika), szybko grzeję wodę do 65-70stC - wystarcza dla wszystkich i jeszcze rano jest ciepła do mycia

...

Dokładnie jak u mnie teraz , tylko zbiornik 100l mam.:D

Megana zapracowana, przeprowadza sie niedługo, to nie ma czasu na FM.

Dobrze, że u Michała wiadomo co jest. Teraz tylko leczenie

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam ponownie

A jaki piec posiadacie, ja dopiero jestem na etapie kupna i chciałbym kupić piec duo czyli właśnie z możliwością palenia ekogroszkiem i niezależnie wrzucić kawałki desek na podgrzanie ciepłej wody.

Widziałem, że tylko Weber ma taki piec jak Defro

Z góry dziękuje za odpowiedzi

Można na was liczyć

Pozdrawiam

Sławek

Witam ponownie

A jaki piec posiadacie, ja dopiero jestem na etapie kupna i chciałbym kupić piec duo czyli właśnie z możliwością palenia ekogroszkiem i niezależnie wrzucić kawałki desek na podgrzanie ciepłej wody.

Widziałem, że tylko Weber ma taki piec jak Defro

Z góry dziękuje za odpowiedzi

Można na was liczyć

Pozdrawiam

Sławek

Witaj Sławku!. Nasz piec pochodzi z http://www.weberht.pl , model : Reto Duo. Odpalony w grudniu zeszłego roku - przez zimę suszyliśmy tynki i wylewki. Mimo braku izolacji dachu dawał sobie radę. Ma moc 20kW. Ciepła woda - gdy piec grzeje w zimie jest "przy okazji". Na lato jest tryb "Lato" - grzeje wtedy tylko wodę. Na razie trudno mi ocenić ekonomiczność rozwiązania - przebywamy tam w "trybie budowlanym" więc woda grzana do 40-tu stopni i dość mało jej zużywamy. Ostatnio musiałem zdjąć grzejniki w łazienkach więc grzejemy elektrycznie - też nie jestem wstanie podać ile to kosztuje. Myślę, że takie informacje to dopiero za rok :)

Sam piec bardzo mi się podoba i działa jak należy (odpukać). Ma dość ciekawy sterownik - ustala się temp. pracy i nie ma opcji, że zgaśnie itp. Odkąd go użytkujemy nie było takiej sytuacji. Przynajmniej przy tym piecu dość słabo widzę wygodne palenie czymś innym niż ekogroszek. Aczkolwiek jest to możliwe. Zazwyczaj głęboko w instrukcji ukryte są informacje o paleniu innym paliwem (to uwaga ogólna o kotłach dostępnych na rynku). W materiałach marketingowych zazwyczaj piszą, że można palić wszystkim co się pali ;-) a jak doczytasz to się okazuje, że owszem można palić ale w trybie awaryjnym - max. kilka dni. SECAM -ma piec Klimosza i jak obejrzał nasz to stwierdził że bardziej mu się podoba. Podobno ostatnio ceny się zmieniły - trzeba by zrobić rozeznanie.

Nie wiem na jakim jesteś etapie budowy - moja wiedza nabyta w boju ;-) Dobrze byłoby wiedzieć jaki piec stanie w kotłowni nim zaczną stawiać komin itp. U nas złożyło się dość dobrze, że piec się zmieścił (chociaż muszę zrobić przebicie w ściance do garażu żeby w razie "W" móc wyjąć ślimak). Doświadczenie jest takie, że wlot do komina murarze robią "jaki im się wydaje". A później się okazuje, że ciężko "dogadać" to z piecem. Oczywiście zawsze jakoś się da ale można sobie zaoszczędzić pracy i problemów już wtedy.

Pozdrawiamy. Michał

Edytowane przez Megana

Małgosiu, a jak montowaliście parapety? Jakiego mazidła użyliście?

Witaj :). Zastosowaliśmy jakiś klej montażowy ale teraz już nie pamiętam co nam wpadło w ręce w Castoramie. W każdym razie jak na razie parapety trzymają się jak należy i jesteśmy z nich bardzo zadowolenia. Żałujemy, że nie zrobiliśmy tak wszystkich parapetów.

Pozdrawiamy Michał

Małgosiu wyczytałam w dzienniku o tej okropnej fudze i powiem Ci że jest taki specjalny skrobak do fug (do kupienia w markecie budowlanym), ale to robota jak w kamieniołomach ja wydłubałam fugę która po wyschnięciu zamias być granatowa była błękitna (nie dało się patrzeć, a jak się pieknie brudziła)

Michał jeśli tego kamlota nie trzeba tak radykalnie leczyć to pij bardzo d u ż e ilości soku pomidorowego zawarte w nim pierwiastki w naturalny sposób rozpuszczają kamienie (mi się udało)

Cześć dziewczynki, w domu nawet nie otwieram kompa. Wciąż mam dużo roboty i naukę :(

aniamar - cały czas coś robimy w domku. Michał pięknie pomalował garderobę, a razem pomalowaliśmy regały drewniane na kolor brązowy i chcemy zrobić tymczasową garderobę ( pewnie tak już zostanie - jak wszystko co tymczasowe hehehe), kończy się kładzenie płytek w kuchni i jakaś połowa położona w małej łazience. Może w piątek wkleję zdjęcia:)

Afrodytko, jak są upalne dni, to w domku jest bardzo przyjemnie - super chłód Michał mówi, że to znaczy, iż mamy dobrą izolację na murach ( styropian). Mam nadzieję, że jak chłodno jest w lecie, tak ciepło będzie w zimie :) :)

Cześć dziewczynki, w domu nawet nie otwieram kompa. Wciąż mam dużo roboty i naukę :(

Witaj Gosiu,

Skąd ja to znam. Jeden zaliczony a tu teraz 6 razy trudniejszy mnie czeka. Na razie chwilę łapię oddechu, aby nadrobić zaległości w domu. W sobotę mój synek zdaje egzamin na pomarańczowy pas z Karate Tradycyjnego, więc trzeba dziecko na duch u wesprzeć. Dodatkowo 17.06. wyjeżdża na zawody do Włocławka na 3 dni i to bez rodziców. Zastanawiam się, kto gorzej to zniesie. Chyba to będę ja, ale muszę być twarda, aby dziecko nie widziało.

Na spokojnie wkleisz zdjęcia my grzecznie poczekamy w końcu nie jedna z nas jedzie na tym samym wózku.:D:D:D:D