Megana 15.10.2010 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Wiesz, tam gdzie postawione było podlewanie , to z trawy porobiły się kółeczka, a tam gdzie tylko zroszone później wyrosła, więc wiem na pewno, że woda tej trawie bardzo potrzebna Podlej i to sporo no chyba, że deszcze będzie padał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 15.10.2010 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 he he.......własnie zapowiadają deszcz na jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 17.10.2010 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Meganko, gdzie drzwi zakupiłaś?? Mi też przyszedł do głowy pomysł żeby kupić surowe i pomalować, ale troche boję się że coś nie wyjdzie jak bym chciała... No i wymiary mam w paru miejscach niestandardowe ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 17.10.2010 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Megana, swietna lista! Skopiowalam sobie i juz sie boje... Jak myslisz, oplaca sie jak najszybciej dokonac odbioru domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 17.10.2010 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 emilius, drzwi zakupiliśmy w Castoramie, również opaski, futrynę i poszerzenie futryny. Sama jestem ciekawa, co z tego wyjdzie ale tak jak pisałam kolorek mi się podoba. Malowanie, szlifowanie i nie wiadomo jak się je uda zamontować. Spróbujemy jedne zmontować i zobaczymy jak wyjdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 17.10.2010 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Havena, pewnie opłaca się z uwagi na prąd ( teraz płacimy co trzy miesiące plus około 60 zl co miesiąc) woda - jeśli nie załatwimy teraz, to jak nam przyślą rachunek za ileś miesięcy , to się nie pozbieramy Jeszcze nie płaciliśmy, już się boję. Później trzeba będzie szukać wszystkich dokumentów i nie będzie się chciało, ja z tych co od razu chcieliby wszystko załatwić i nic na później :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 17.10.2010 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Meganko.........widziałam zdjęcia Twojej trawki.......rewelacja!! moja nad jeszcze nic ....ale cierpliwie czekam;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 17.10.2010 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Urośnie Kalu trawka, jak nie teraz, to na wionę puści się tak, że nie nadążysz biegać z kosiarką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 17.10.2010 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Meganko,.....o ile chwasty szybciej nie urosną :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 17.10.2010 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Ja też muszę pojedyncze chwasty zacząć wyrywać.U Ciebie przez zimę nie urosną, a na wiosnę trawa zagłuszy chwasty , tak mówią hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 18.10.2010 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Megana, wodomierz mamy od dluzszego czasu, dzis byl odbior kanalizacj Zastanawiam sie, jak sie odlicza VAT po odbiorze budynku... Orientujesz sie, co musi byc w domu zrobione, zeby mozna bylo uskutecznic odbior? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 20.10.2010 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Havena, pytasz o Vat budowlany?Co do odbioru, wkleiłam u nas w dzienniku co potrzebne, ale przyznam szczerze, że czekamy na papierki z wodociągów i energetyki i włączmy do całej sprawy Panią kierownik budowy.Dalej w jej gestii załatwianie sprawy, no chyba że jeszcze czegoś nie mamy ( będę jutro dzwonić i pytać co jeszcze mamy załatwić). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona Sudol 20.10.2010 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 No pięknie Małgosiu - odbiór już załatwiacie:)Ja też pomalutku zaczynam robić rozeznanie, chociaż nam to jeszcze trochę brakuje do odbioru.Małgoś, robicie coś w domku, czy odpoczywacie? Bardzo Wam zazdroszczę tego bycia już na swoim.... Chociaż mnie też już niewiele brakuje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natalia23 20.10.2010 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 21.10.2010 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Stan załatwiania papierów do odbioru: - wodociągi ( złożone, czekamy) - energetyka (czekamy na papier) - podobno musimy mieć jeszcze jakiś papier na przyłącze wody? Jutro zapytam KG (...) Czasem siedzimy przy posiłku, to mówimy sobie dzień dobry z sąsiadem idącym do kotłowni ( nie mamy jeszcze firanek Witaj, Tak z czystej ciekawości, co potrzebujesz z energetyki i wodociągów do odbioru? Bo ja zrobiłam odbiór (teraz nazywa się to zgłoszenie zakończenia budowy) we wrześniu i nic takiego nie musiałam mieć. Wystarczyła mapa od geodety z zaznaczonymi przyłączami i protokół z pomiarów od elektryka. Oraz świadectwo energetyczne i kwit od kominarza (gazu nie mam). Mi też sąsiedzi machają jak siedzę przy stole - powód j.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 21.10.2010 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 U nas z "mediów" też musiały być odbiory, a z wodociągów to w ogóle dwa - cząstkowy odbiór przyłącza w wykopie oraz ostateczny, po zakończeniu - to oddawałam do nadzoru. A instalacje wewnętrzne musiały mieć próby ciśnieniowe itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 21.10.2010 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 (edytowane) Natalia 23 - witaj u nas Iwonko - więcej odpoczywamy . Oczywiście robimy "grzebiemy" coś w domku. Tera bawimy się malowaniem i wstawianiem drzwi do łazienki Już nie długo będziecie u siebie w domku i nie będziesz nam zazdrościć aniuhubi - Dzwoniłam do KB i dowiedziałam się, że potrzebujemy : świadectwo energetyczne - jest kominiarz - jest geodeta - jest pozwolenie na posadowienie POŚ-ia z urzędu - jest protokół firmy posadawiającej POŚ-ia, że zrobili to zgodnie z projektem - musimy sprawdzić protokół odbioru przyłącza wodociągowego - czekamy protokół odbioru energetyki ( kreskowy) co by to nie znaczyło: wewnętrzny i zewnętrzny - czekmy Chyba wszystko ufff Sure- jakie instalacje wewnętrzne musiałaś mieć? Edytowane 21 Października 2010 przez Megana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 21.10.2010 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 (edytowane) Sure- jakie instalacje wewnętrzne musiałaś mieć? wewnętrzny i zewnętrzny - czekmy Chyba wszystko ufff We wniosku był spis koniecznych załączników, czyli to: ZAŁĄCZNIKI : 1. Dziennik budowy. 2. Oświadczenie kierownika budowy: - o zgodności wykonania obiektu budowlanego z projektem budowlanym i warunkami pozwolenia na budowę oraz przepisami, - o doprowadzeniu do należytego stanu i porządku trenu budowy, a także- w razie korzystania- drogi, ulicy, sąsiedniej nieruchomości, budynku lub lokalu. 3. Oświadczenie o właściwym zagospodarowaniu terenów przyległych jeżeli eksploatacja wybudowanego obiektu jest uzależniona od ich odpowiedniego zagospodarowania. 4. Inwentaryzacja geodezyjna powykonawcza. 5. Protokół odbioru przyłącza instalacji gazowej. 6. Protokół odbioru technicznego instalacji gazowej. 7. Protokół odbioru przyłącza instalacji wodno-kanalizacyjnej. 8. Protokół odbioru przyłącza instalacji elektrycznej. 9. Protokół odbioru wewnętrznej instalacji elektrycznej. 10. Protokół odbioru przyłącza telekomunikacyjnego. 11. Protokół odbioru przyłącza centralnego ogrzewania. 12. Protokół odbioru instalacji centralnego ogrzewania (próba ciśnieniowa). 13. Protokół sprawdzenia przewodów kominowych. 14. Stanowisko Państwowej Straży Pożarnej, Państwowej Inspekcji Pracy, Państwowej Inspekcji Sanitarnej. 15. Kopia świadectwa charakterystyki energetycznej. i wszystkie musiałam mieć! pewnie w waszym nadzorze tez mają druki wniosków do pobrania, najlepiej u nich sprawdzić... dopisuję p.s. - 14 punktu chyba nie było, może to dla publicznych budynków, albo coś nowego?? Edytowane 21 Października 2010 przez sure Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 21.10.2010 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Sure, a gdzie Ty mieszkasz, że takie rzeczy chcą mieć? Hyyy, a zaczęłam się zastanawiać, czy część z tych wymienionych rzeczy nie załatwia sama KB? Jest kierownikiem i w wynagrodzeniu ma również złożenie dokumentów do odbioru, to może to czego nie wiemy załatwia sama? Napiszę, jak już będzie po wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 22.10.2010 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 To u nas jakoś prościej było. A myślałam, że jak w jednym kraju mieszkamy to przepisy te same obowiązują... O, ja jeszcze potrzebowałam dokument o nadaniu numeru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts