Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gustowny C84 pod Wrocławiem - Małgoś, Michał i Megi

Megana

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Natomiast mam dylemat jakie grube mają być te rurki?

Też miałam taki dylemat ale mój mąż rozwiązał go :) W jednym z pokoi mamy drewniane ze starego mieszkania karnisze i tam jest 16mm wygląda to OK więc na całą górę i kuchnię będę miała 16-tki. Na dole jest duża przestrzeń i dosyć duże okna więc byłam za 19-tkami lub 25-tkami ale mój T. powiedział że on nie chce mieć nad oknami kijii ( o rany jak się pisze kijii ?? ) od grabi więc stanęło na 19-tkach :D

Jeszcze nie zamówiłam :( jakos nie wiem dlaczego ale ociągam się z tym :rolleyes:

A jak Twoje decyzje ?

Rysko, mnie powstrzymuje kasa :) nic więcej :)

W tym miesiącu przyszedł rachunek za prąd, ojjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj bolało , bolało i jeszcze boleć będzie.

Dlatego chcemy szybko zrobić odbiór, bo inaczej energetyka puści nas z torbami ................ pustymi , bo prądu nie można wziąć w torbę, w bańkę też się nie da :)

Ale rachunek n 1040 zł i co miesiąc po 60 zł przez 6 miesięcy , to już przesada.

Oczywiście podzielić to na 6, wychodzi 230 zł miesięcznie w tym, w lecie lub kiedy nie palimy grzanie wody.

Tak czy siak trzeba szybko załatwić odbiór, albo się zameldować.

Już nawet dzisiaj miałam iść do biura meldunkowego, ale nie wyszło :)

No ale można zameldować się bez odbioru budynku ?

My za prąd też bulimy :( tym bardziej że my przeciez mamy PC. Do odbioru nam brakuje schodów i barierek od balkonów, musimy poczekać w najlepszym wypadku do lutego na montaż schodów.

Moją kase na karnisze zabrały samochody :evil: w niedzielę odmówił posłuszeństwa męża grat a i moje "szczęście" przeszło warunkowy przegląd i trzeba go przyszykować na zimę. Jak coś zostanie to chociaż kupię 3 szt. na górę :cool:

Rysko, można się zameldować w Strzelinie powiedzieli, że wystarczy zameldowanie, aby mieć prąd domowy.

Musisz się dopytać w swojej energetyce :)

Ale masz odbiór elektryki ?

??? Do zmiany taryfy potrzebny jest odbiór budynku i nic więcej. Jak będziesz miała trzy domy, to w dwóch zawsze będzie taryfa budowlana? Urzędasom coś się popitoliło w głowach... Dzwońcie do energetyki :)

TMK, "powiedzieli", że albo zameldowanie, albo odbiór. Nic nie słyszałam, żeby taryfa zależała od ilości domów???

Do złożenia papierów do odbioru potrzebujemy jeszcze zaświadczenia z firmy posadawiającej POŚ-a, że wykonano zgonie z projektem i chyba wszystko.

Mam nadzieję, że lada chwila zawieziemy wszystko do odbioru :)

Do zmiany taryfy potrzebny jest odbiór budynku i nic więcej.
I takie wiadomości ja posiadam, że tylko odbiór może zmienić taryfę na "normalną" .

Może ci co "mówili" w Strzelinie mieli na myśli "skrót myślowy" że meldunek = odbiór budynku :)

Nic nie słyszałam, żeby taryfa zależała od ilości domów???

TMK-owi chodziło o to, że nie można mieć meldunku w trzech miejscach, więc raczej wątpliwe żeby prąd "normalny" był uwarunkowany meldunkiem :)

I tak to w takim razie jeszcze trochę pobulimy za budowlany :(

Niestety nie można zameldować się na budowie :( najpierwej trza zrobić odbiór budynku. Z resztą nam meldunek na wsi nie jest potrzebny nam potrzebny jest tańszy prąd a do tego trza odbiór budynku czego nie mamy O! :( Ech to nasze prawo jest na lewo :(

A tak na marginesie to sprzedaliśmy mieszkanie w którym nikt nigdy nie był zameldowany tzw. pustostan :)

Podobno mają znieść meldunki i będzie funkcjonowało tyko miejsce zamieszkania.

Jak to dobrze, że u nas wystarczył odbiór elektryczny do "normalnego" prądu. Mieszkamy ponad rok, grzejemy się pompą ciepła - oj kosztowałoby to, kosztowało...A tak już zmieniam taryfę na G12g (po roku można) - będę mieć 2. taryfę od soboty godz. 14 do poniedziałku godz.7 rano, plus codziennie 14-16 :wiggle:

Jak widać jeden kraj, a co zakątek Polski, to inaczej.

I od czego to wszystko zależy? Eneretyki same sobie ustalają zasady.

Wkurzające to wszystko, ale jakie mamy możliwości, żeby to zmienić :(

Podobno można zmienić dostawcę prądu, ale jak to się robi to nie mam pojęcia :( Jak bym miała troszkę wolnego czasu to bym poszukała a tak na głowie inne ważniejsze sprawy :(

Jutro zadzwonie do Środy z ponownym pytaniem czy trzeba rzeczywiśce odbiór CAŁEGO budynku czy wystarczy tylko elektryczny :rolleyes:

Meganaaaaaaaa a cóż to wiosna tam u WAS? Trawka zieloniutka aż wierzyć się nie chce.... ostatnio sąsiadka do mnie mówi, że stokrotki jej zakwitły w ogrodzie... no cóż.

Ale już idzie ZIMA do nas brrrrrr.

Tak czytam o tych meldunkach i odbiorach, to też przyznaję, że gorzej skomplikowanie nie może być jak u nas w kraju.

My też mieszkamy bez odbioru, ten będzie w nastepnym roku, więc o meldunku narazie mogę tutaj pomarzyć. Do dzisiaj jestem zameldowana na Północy, wyobraźcie sobie, jak pod koniec sierpnia wysłałam papierek o niekaralności, plus ten znaczek skarbowy do KRK w W-wie. Jakoś ja wysyłałam. Po miesiącu dzwoniąc, dowiedziałam się, że oni tam nie prowadzą żadnego rejestru, ale napewno wysłane. Połowa października, dzwonimy znowu, Pan podał nam numer do Naczelnika - usłyszałam, nie ma takiego numeru, dzwoni tym razem Misiek, połączono go z Panią, ta zaś kazała zadzwonic pod inny numer, tam kolejna Pani, powiedziała aby wysłać ponownie im zapytanie o niekaralności, plus xero potwierdzenia wysłania wcześniejszego zapytania.

Znowu poczta, priorytet i czekanie. Tłumacząc swojemu pracodawcy o zaistaniałej sytuacji, że zaginęło moje zapytanie gdzieś i pisałam zalżalenie, miałam wrażenie, jakbym miała coś kręcić, bo jak to Ministerstwi Sprawiedliwości a tutaj taki bałagan....

Kolejne telefony po kilku dniach.... kolejne dzwonienie, bo Pani sprawdza i co słyszę???????

A może wysłano Pani Zapytanie na adres stały....

Ło matko...:jawdrop: Cyrki... Dobrze, że miał kto mi sprawdzić tam pocztę, ale pisma żadnego nie było.

Usłyszałam nawet od Pani z KRK, że do nich moje Zapytanie szło miesiąc czasu ( priorytet i m-c). Ale odpisali i wysłali. Na jaki adres -niewiadomo... czekamy a tutaj LISTOPAD...:bash:

Owszem przyszła odpowiedź na zapytanie, z Zapytaniem nie z sierpnia, ale z tym drugim Zapytaniem....

Tyle Czekania aby ktoś postawił pieczątkę - NIE KARANA....

No i przesłano na adres tutaj -ufffffff, na tymczasowy.

Te meldunki dawno powinni znieść, powinno być jak w innych krajach za granicą.

A najlepiej jak jestem w rejestracji do pobrania krwi, a kobietka mnie pyta o adres bo wyskoczyły jej w komputerze 3. :D Odpowiedziałam - a który pani woli, po czym sie śmiałyśmy. Do laryngologa tutaj jestem zapisana na stały adres - o czym musze pamiętać, bo wszędzie tutaj mam adres inny tymczasowy i kiedyś kobieta oszukała się mojej karty.

A najlepsze, że w ZUS jestem tutaj a nie wiem dlaczego tak liczy się stały meldunek, że Urząd Skarbowy na północy i PIT-y wysyłam tam.

Nieźle co.................:rotfl:

Nu, więc będę musiała po odbiorze tutaj przemeldować ten stały meldunek tutaj.... bo cyrki sąąąąąąąąąąąąąąąąąąąąąąąąąąą:D Nie duże ale som som ahhaaaaaa