Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gustowny C84 pod Wrocławiem - Małgoś, Michał i Megi

Megana

Recommended Posts

pO PIEPRZ One to wszystko :(

Wczoraj wydzwaniałam po Gigawacie, Energii i Gminie. Jest tak jak wcześniej pisałam.

Aby przejsc z taryfy C (prąd zwany potocznie budowlanym) na G (prąd mieszkaniowy) trzeba mieć odbiór budynku lub meldunek. Aby mieć meldunek trzeba m.in. mieć odbiór budynku lub poświadczenie kierownika budowy o możliwości zamieszkania na co pewnie kierowik wyda takie oświadczenie po odbiorze budynku. Wszystkie drogi prowadzą do odbioru budynku :bash:

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aby mieć meldunek trzeba m.in. mieć odbiór budynku lub poświadczenie kierownika budowy o możliwości zamieszkania na co pewnie kierowik wyda takie oświadczenie po odbiorze budynku.

Może wydać wcześniej. z tego co pamiętam, to konieczne jest zakończenie instalacji elektrycznej (bez wystających "drutów" ze ściany) oraz m.in. barierki przy schodach, balkonach etc. W skrócie dom musi być bezpieczny. Pogadaj z kierbudem.

Taka_ja - jeśli chodzi o wysyłanie PITów, to akurat Urząd Skarbowy jest najbardziej postępowy - wysyłasz deklarację do US właściwego dla miejsca zamieszkania w ostatnim dniu roku rozliczeniowego. Dokładnie tak: miejsca zamieszkania a nie miejsca zameldowania (stałego lub nie). Czyli nie musisz na Północ, tylko składasz deklarację identyfikacyjną w US "koło domu" (nie pamiętam - NIP cośtam) i już się rozliczasz, gdzie masz najbliżej :)

NIP cośtam

NIP-3

"...Co do zasady, uregulowania odnośnie właściwości miejscowych organów podatkowych zostały zawarte w art. 17 ustawy Ordynacja podatkowa. Zgodnie z nim: „Jeżeli ustawy podatkowe nie stanowią inaczej, właściwość miejscową organów podatkowych ustala się według miejsca zamieszkania albo adresu siedziby podatnika, płatnika, inkasenta (…)”. Przepis ten ma zastosowanie do rozliczania podatku dochodowego od osób fizycznych. Podatek PIT bowiem jest rozliczany z urzędem skarbowym według miejsca zamieszkania podatnika.

:)

O jej ku jakie dziewczynki mądre i oczytane :)

A tak poważnie, to można się pogubić.

My w sobotę będziemy gościć naszą Panią kierownik budowy.

Przyjedzie na inspekcję i po dokumenty do odbioru. :)

Mam nadzieję, że od nowego roku będziemy mieć już domowy prąd, bo nie zarobimy na niego ;)

Megana piękny, soczyście zielony trawnik:yes:. Normalnie aż zazdraszczam;),bo u mnie do wiosny na razie skopana glina. Co do karniszy to cena wydaje się rozsądna,nie wiem ja na razie nie kupowałam,bo mamy z mieszkania,ale jeszcze zakup nowych przede mną. Marzą mi się zasłony do salonu,a do tego są potrzebne podwójne,a ja mam pojedyncze,co prawda mam jeszcze drewniane podwójne,ale o nich wolę nie przypominać Kamlotowi,bo wpadnie na pomysł i mi jeszcze będzie chciał odnowić;). Niech poleżą ,poczekają,może kiedyś nastąpi ich come back:D. Z prądem to rzeczywiście jest ból,oj wielki ból i ogromny strach przed otworzeniem koperty z rachunkiem z ZE :bash:. U nas trzeba mieć odbiór,aby zmienić taryfę,mam to na piśmie. Swego czasu mieliśmy przeprawę z ZE,a konkretnie chodziło o to iż pewna pani siedząca na infolini poinformowała nas,że wymogiem zmiany taryfy jest posiadanie nadania numeru budunku. No to my szybko zaczeliśmy załatwiać, numer nadany my do ZE,a tam pani sprowadziła nas na ziemię,że potrzebny jest odbiór:jawdrop:. My swoje,ona swoje. W końcu zadzwoniłam na tą infolinię z moim zapytaniem,wzięłam na głośnomówiący ,żeby ta oponentka z naszego ZE usłyszała jak są petenci informowani. Oczywiście odpowiedź brzmiała nadanie numeru budynku, bo dla niej odbiór budynku i nadanie numeru budynku to był jeden i ten sam dokument, lub nie wiem co :bash:. Niemniej jednak cały czas mamy prąd budowlany i jest mi z tym źle,bardzo źle,że trzeba tyle bulić. A musimy poczekać do czasu,aż się wymeldujemy z Chełmna i zameldujemy tutaj. Trzeba poczekać jeszcze z 4 miesiące(jeszcze 3 rachunki) do czasu wypłaty pieniędzy za mieszkanie.

Megana mam prośbę do Ciebie. Możesz podać link,gdzie załatwiałaś audyt energetyczny?

Pozdrawiam

Kamlotku, Michał poszuka i wklei namiary na pana od świadectwa energetycznego :)

Trawka też mi się podoba, szkoda że jest tylko na połowie działki :)

Chociaż nie mam szansy jej teraz oglądać. Jak wychodzę do pracy to ciemno, jak wracam też ciemno.

Dopiero w sobotę i niedzielę będę mogła oglądać.............................. jak śnieg nie spadnie hehehe

Co do prądu, to musisz Pani wybaczyć, na pewno nie budowała się i nikt jej nie powiedział, że odbiór, to nie to samo co nadanie numeru ;)

Właśnie widziałam :(

oj strasznie się boję zimowego dojeżdżania do pracy.

Dzisiaj facet mało na mnie nie wjechał, bo z lewego pasa zjechał na prawy od razu do zatoczki, żeby wysadzić kogoś.

Gdy zjeżdżał z lewego na prawy pas , to gdybym też nie odbiła i nie zjechała do zatoczki walnąłby we mnie gnojek pierdzielony.

A powiedzcie mi jeszcze o tej taryfie G12g, czy to nie jest tak, że cena energii poza tymi weekendami jest wyższa, niż w zwykłej G12? Bo u nas tez jest taka tzw. "weekendowa", można przejć od razu z budowlanej, tylko w tygodniu, poza 13 - 15 jest drożej. A zmieniać na inną też można za darmo, ale po upływie roku...

Nie ma nic za darmo :rolleyes:

Tak namawiałam meża na tą G12g ale jak wezmę pod uwagę ża mam dwóch chópaków którzy grają na komputerach i bawią się przy świetle w zimie od godź 16 do 20 to zastanawiam się nad opłaclnoscią tej taryfy. No i jeszcze ta mobilizacja do nastawiania pralki, piekarnika, zmywarki, żelazka w godzinach "nocnych" a ja raczej do tych mało obowiązkowych (w domu) należę :oops: