Megana 14.02.2011 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Pozostawiam temat Michałowi, ja mogę zabrać głos w innych tematach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 15.02.2011 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 (edytowane) Ok, a ten osmozowy filtr usuwa chlor i inne świństwa a coś dodaje? matko, kolejna rzecz, którą miałam już niby przemyślaną, a tu się okazuje, że guzik z pętelką help! Z tego co ja przeanalizowałem i zrobiłem u siebie cały system wygląda tak Pierwszy w kolejności jest w kotłowni mały zwykły filtr na cząstki stałe (taki z wkładem z pianki lub z metalowym filrefm do płukania , załozony na wejciu do instalacji w domu ale za kranem wody do ogrodu Za tym filtrem zamontowany jest zmiękczacz - on tylko zmiekcza wode czyli wytraca z niej magnez i wapń http://images39.fotosik.pl/336/55d76b78b09b333emed.jpg http://allegro.pl/najlepszy-do-6-osob-zmiekczacz-wody-honeywell-i1455570757.html woda z niego idzie na cała instalację to wszytko zamontowałem w kotłowni a reszta czyli filtr odwróconejk osmozy jest w kuchni pod zlewem w filtrze tym masz po kolei nastepujace filtry * Filtr stały * Filtr węglowy * Filtr stały o mniejszej przepustowości * filtr osmotyczny (membranę) - ona praktycznie zatrzymuje wszytko co w wodzie jest poza czystym h2o * filtr węglowy mały * zbiornik ciśnieniowy na wodę 10l * mineralizator dolomitowy wody * jonizator wody pierwsze 3 filtry wymienia sie co 6 miesiecy membrane raz na 5 lat pozostale mineralizatory raz na rok http://images36.fotosik.pl/117/47b32e0c01ec3b9emed.jpg http://www.budujemydom.pl/images/stories/instalacje/rodzaje_filtrow8_600.jpg kupiłem taki http://allegro.pl/aqua-vita-filtr-osmoza-ro-7-aifir-2000-aquafilter-i1456591428.html tak mniej wiecej wyglada (tylko ten na zdjeciu ma mniej filtrow - nie ma mineralizatora) http://images47.fotosik.pl/256/42b6c2f645eea31bmed.jpg reasumując to zmiekczacz ma usunąc tylko kamień i zanieczyszczenia stałe a filtr pod zlewem usuwa całą resztę czyli chlor zanieczyszczenia organiczne , sladowe metale metale ciezkie pestycydy itp a na koncu czysta woda jest przepuszczona prze mineralizator który ma dodać do niej minerały ( czyli to co zabrał nam zmiękczacz ) ten zestaw ma wylewkę która ma dwa kraniki - pierwszy daje wode zupełnie czyta , niektórzy mówią ze prawie destylowaną i ja sie daje do gotowania czajnika itp - drugi jest z woda uszlachetniona przez mineralizatory - ta sie pije surowa - smakowo jest taka jak Żywiec zdrój czy Aqua minerale - wody niskozmineralizowane , no i to co mi się osobiscie podoba woda zawsze jest zimna i nie nosze butelek ze sklepu a potem nie wyrzucam opakowań po niej p.s powyzsze wywody to moje jakies tam subiektywne zdanie nie biore za nie odpowiedzialności Edytowane 15 Lutego 2011 przez secam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 15.02.2011 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 ewentualnie można jeszcze rozważyć tylko filtr zmiękczający i dożywotni abonament na dostawy mineralnej? podłamka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 15.02.2011 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 ewentualnie można jeszcze rozważyć tylko filtr zmiękczający i dożywotni abonament na dostawy mineralnej? podłamka. Dokładnie tak Jesli nie zakładasz pić wody z kranu to wtedy wystarczy pod umywalką zwykły tani filtr węglowy lub zwykły dzbanek brita żeby chlor usunąc Pierun wie jak to rozwiązac złotego srodka nie ma - kombinowałem nawet czy na etapie instalacji nie powinno sie puscić osobnej rury do kuchni omijającej zmiękczacz - ale pomysł legł bo woda zimna jeszcze się da, ale ciepła i tak się miesza z tą zmiękczoną więc kicha Dlatego wybraliśmy system osmoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 15.02.2011 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Secam, wielkie dzięki za szczegółowy opis i obrazki. Musimy to teraz przetrawić z mężem.... już się cieszę na samą myśl. Mam nadzieję, że nas Megana nie wyrzuci za "rozwadnianie" jej komentarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 15.02.2011 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Secam, wielkie dzięki za szczegółowy opis i obrazki. Musimy to teraz przetrawić z mężem.... już się cieszę na samą myśl. Mam nadzieję, że nas Megana nie wyrzuci za "rozwadnianie" jej komentarzy Nie ma sprawy ps. mam nadzieje ze nie wyrzuci ani nie wyklnie bo musiał bym do domu z drugiej strony wioski wjezdzac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 15.02.2011 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Przecież ja też chętnie czytam i głowa mi puchnie od tych wszystkich spraw Jeszcze się wkurzyłam, bo przyszło pismo, że trzeba zapłacić podatek od gruntu i ...................... wyszło 388 zł za 1177 m2. Rozbój w biały dzień Zastanawiałam się co z tym zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 15.02.2011 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Tego co robię zawodowo teoretycznie nie mogę - cyrograf. Na resztę wpływa widmo comiesięcznych rat, to już nie ten wiek abym mógł zaryzykować w ciemno. Coś zima źle na mnie wpływa Pitoli się ze wszystkich stron... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 15.02.2011 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Chyba trzeba się napić Ale wiosna już tuż tuż, więc humor się poprawi i może życie też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 15.02.2011 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Życie jak życie, ale europejskie zarobki mile widziane, nie tylko ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 15.02.2011 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Jestem za Żeby człowiek był młodszy, to może jakiś wyjazd dla zarobku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 15.02.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Przecież ja też chętnie czytam i głowa mi puchnie od tych wszystkich spraw Jeszcze się wkurzyłam, bo przyszło pismo, że trzeba zapłacić podatek od gruntu i ...................... wyszło 388 zł za 1177 m2. Rozbój w biały dzień Zastanawiałam się co z tym zrobić? podatek roczny??? ale masz chyba to w 4 ratach??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 15.02.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Nasz ok. 120zł za rok za 1624m2 - opłacało się budować "zagrodowo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 15.02.2011 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Kalu można w jednej można i w 4 ratach, ale jestem zaskoczona trochę ta kwotą w porównaniu z ubiegłym rokiem ( rolna) było coś około 20 zł TMK, gdybym wiedziała, że upadnę, to bym usiadła hehehe, czasem myślę, że porwaliśmy się z motyką na księżyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 15.02.2011 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Miałem dobrego architekta i podpowiedział parę rzeczy. Wystarczyło zadeklarować że będzie się rolnikiem, ale bez podania kiedy. Coś na emeryturze np Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 15.02.2011 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Ależ spryciula z Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 15.02.2011 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Odzyskałem swoje komenty! Jak zwykle niezawodny Ponury pomógł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 16.02.2011 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Gosiu, to dla tego ze zrobiliście odbiór i teraz płacicie za grunt i budynek do tej pory budynku teoretycznie nie było więc była to tylko kwota za grunt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 16.02.2011 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Megano, jeśli Cię to pocieszy, to ja płacę wyższy podatek za dużo mniejszą działkę, bo nie wiedziałam, że jak się przyznam do zabudowań gospodarczych naliczą mi takie stawki mogłam się nie przyznawać, bo te zabudowania są w zasadzie w bryle domu (dom jest stary więc go rozbudowywano z ułańską fantazją). no ale trudno - młoda byłam i głupia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 16.02.2011 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Włąsnie dostałem list z gminy ja mam tak jak wczesniej 26 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts