TMK 18.03.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Teraz to mamy zgryza, czym otynkować dom Pomalowałem i na dwa,trzy lata mam to w poważaniu Do tego czasu sprzedam dom i będzie po problemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 18.03.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Tatarak - no właśnie, napisz co zrobiłaś z wieczorami zimowymi - zmalwersowałaś je? na to wychodzi wertowałam projekty, rysowałam kuchnie, czytałam dziecku książki na dobranoc, przeczytałam sobie po raz kolejny wszystkie tomy Pottera (dobre na zimową depresję) - więcej grzechów nie pamiętam. mam wrażenie, że pory roku, jakkolwiek się wloką, są z roku na rok coraz krótsze. jak również całe lata. w ogóle czas "na zrobienie" się kurczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 18.03.2011 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 No właśnie TMK, mam nadzieję, że nie będę sprzedawać domu ( nie będziemy zmuszeni, chociaż nigdy nic nie wiadomo), to po pierwsze. Po drugie my już za starzy, żeby sprzedawać i budować drugi, więc jeśli sprzedać będziemy musieli, to pewnie zamieszkamy w bloku, a tego nie wyobrażam sobie Chcę się tu zestarzeć i umrzeć Tatarak, jesteś wytłumaczona. Za to teraz prozę nadrobić zaległości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 18.03.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Tatarak, jesteś wytłumaczona. uff Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 18.03.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Po drugie my już za starzy, żeby sprzedawać i budować drugi Teraz to pojechałaś :rotfl:Staruszki jak nie wiem co Jeśli sprzedam, to dla pozbycia się kredytu, nic więcej. Chociaż parę rzeczy zmieniłbym w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 18.03.2011 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Fakt jest faktem, że świat wariuje Nasz kredyt też idzie do góry z racji droższego franka. Najważniejsze, żeby była praca i zdrowie. Ale czy mamy na to wszystko jakiś wpływ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 18.03.2011 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 (edytowane) Tatarak, dzięki za rady dotyczące ogrodu Chociaż przyznam , trzeba mieć trochę ( dużo ) zmysłu i wiedzy, żeby coś ładnego stworzyć. Trudno co zrobię, to zrobię Dzisiaj kupiłam wierzbę Iwę i trochę róż, które uwielbiam, a o których muszę dużo poczytać , jak się nimi opiekować Edytowane 18 Marca 2011 przez Megana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Famelia 18.03.2011 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Też kupiłam iwę dziś i głóg i migdałka Na razie będą w donicach, aż znajdę dla nich miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 18.03.2011 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 (edytowane) Kupiliśmy dzisiaj jeszcze inne roślinki, ale stoją w garażu i nie pamiętam ich nazw, jutro wkleję Teraz zastanawiam się kiedy to wszystko posadzić Edytowane 18 Marca 2011 przez Megana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 21.03.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Witam nadrobiłam zaległości z twoim dziennikiem, z komentarzami też. Postarałaś się, abym miała, co czytać. Teraz jestem na bieżąco. Fajny będzie taki wypad, za miasto. Coś innego od zgiełku klubów czy restauracji. Dzieci mogą się bawić a wy spokojnie poleniuchować i imprezować. Nie sądziłam, że zrobienie chleba to taka prosta sprawa. Może kiedyś ja się odważę. No proszę, jakie zmiany, budowa zakończona, tablicy już nie ma. To musi być piękne uczucia jak można już ją zerwać i zniszczyć. Mówiąc huraaaaaaaaaaa ja już po. Może nie do końca wszystko zapięte na tip top, ale teraz to już z innej perspektywy się patrzy. Plan ogrodu:confused: Hm, nie mam bladego pojęcia, co Ci napisać( język chiński przy tym to łatwizna:bash:). Troszkę się natrudziłaś żeby to wszystko rozrysować, wyszło tego sporo. Jeśli chodzi o ogród to pewnie też zacznę od sadzenia koło płotu, bo tylko to mi przychodzi do głowy. Zresztą jak każdy, który dopiero zaczynają bawić się z roślinkami. Ja niestety nic Ci nie doradzę, dla mnie to wszystko wygląda dobrze, ( bo nie wiem jak powinno wyglądać źle:P). Piękne te rośliny, co kupiłaś. Podoba mi się ta wierzba lwa. Zauważyłam, że drzewa o takich gałęziach są moimi ulubionymi. Sami w tamtym roku zasadziliśmy 2 wierzby płaczące. Uwielbiam te drzewa, są takie piękne. Przypominają mi dzieciństwo, beztroskie chwile, gry. Pamiętam jak odgarnialiśmy gałęzie, aby być blisko pnia a tam bawiliśmy się w przepiękne zabawy. Gałęzie z liści tworzyły tajemniczy parawan, za którym czekał cudowny prezent -mój świat, świat radosnego dziecka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 21.03.2011 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 abiamar - pięknie to napisałaś "Gałęzie z liści tworzyły tajemniczy parawan, za którym czekał cudowny prezent -mój świat, świat radosnego dziecka. " Pomyślałam, że kiedy może nasze wnuki będą się tak bawić i głośno śmiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 21.03.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Megana, czekam az posadzisz te roslinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 21.03.2011 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 aniamar - I tu Cię mam, większość już posadzona ( zdjęcia zrobię), tylko nie wiem, gdzie posadzić pnące róże Dzisiaj nawet posadziłam nasionka wcześniej zakupione i Michał dokupił pigwowca japońskiego i dosadzimy go Natomiast kupiłam mieczyki i miałam je w woreczkach foliowych, zajrzałam dzisiaj do nich i pleśń na nich jest. Nie wiem , czy coś z nich jeszcze będzie, czy mam je wyrzucić, a może jakiś płyn bakteriobójczy? :( Mam nadzieję, że to co posadziłam nie zmarznie mi Ech niecierpliwy człowiek ze mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 22.03.2011 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 ja to się Wam do czegoś przyznam - zakładanie ogrodu z kupnych roślin nie jest tanie, więc jak sobie z młodym spaceruję przez wiosnę i lato, to obserwuję, gdzie rośnie coś ładnego, a jesienią regularnie zabieram na spacer sekator i ciach, ciach - pobieram zaszczepki na takim 2-metrowym krzewie obcięcie 3 gałązek po 8 cm nie robi różnicy, a mnie wystarczy, żeby sobie rozmnożyć. jak coś rośnie na prywatnej posesji, to proszę właścicieli, żeby mi dali znać, jak będą przycinać albo żeby mi zostawili kilka gałązek nieprzyciętych, to je sobie potem zabiorę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Afrodyta 22.03.2011 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Cześć Meg Roślinki bardzo ładne, aż miło spojrzeć... Projekt ogrodu całkiem, całkiem Moje dwa "ale"... Na wprost wykuszu posadziłabym jedno duże i okazałe drzewo /albo szybko rosnące/, jako punkt przykuwający wzrok. Nawet pokusiłabym się o odsunięcie go od płot o kilka metrów, aby wyglądało bardziej dostojnie. Dwa małe w tym zestawieniu bardzo zawężają przestrzeń. W górnym lewym rogu, czyli na prawo od drzewa w narożniku posadziłabym więcej roślin o różnych liściach i różnym czasie kwitnienia. I oczywiście mające różne wysokości, najpierw byliny i małe krzewy, np bukszpan itd.Mam na myśli efekt, gdy od wiosny do jesieni cały czas coś kwitnie i jest zielone. I od drogi i z salonu bedzie piękny przestrzenny efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrysiaG 22.03.2011 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Megana Widzę,że sezon wiosenny rozpoczęty. Ja także uwielbiam róże.Gdy przechodzę obok ogrodów z posadzonymi różami, muszę zawsze się zatrzymać,żeby pooglądać. U mnie jeszcze daleko do ogrodu,ale już wiem gdzie te róże chcę posadzić. Migdałek to chyba też taki kolorowy krzaczek lub drzewko.Jeszcze gdzieś widziałam chyba krzewuszkę,takie pięknie kolorowe drzewko. Teraz naprawdę jest tego pełno,ale sporo to wszystko kosztuje.To miłej pracy ogrodowej Ci życzę a nam pięknych zdjęć.:)KG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lasche 22.03.2011 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 przyszłam się przywitać na ogrodach się nie znam i przeraża mnie sama myśl, że trzeba będzie ogród zaprojektować więc powstrzymam się od komentarza ...ale wycieczki na Ślężę to ja Wam baaardzo zazdroszczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 22.03.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Meg, pigwowca posadz dosc ciasno przy innych krzakach ... bo jak naprwde pieknie kwitnie, to kwitnie krotko a pozniej jest nie za rewelacyjnym optycznie krzaczorem. Do tego ma nieprzyjemne kolce i lepiej posadzic go w miejscu gdzie sie przechodzic kolo niego nie bedzie za bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 22.03.2011 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Tatarak, też bym gdzieś popodcinala jkieś gałązki, ale......................... nie mam skąd W koło nic nie ma , albo mury, więc posiłkuję się kupionymi roślinkami Afrodytko, ale ja nie mam gdzie odsunąć tego drzewa, bo tam nie ma miejsca. Na dodatek nie chcę sadzić czegoś z liśćmi, żeby do sąsiadów na posesję nie leciały ( bo ja nie byłabym zadowolona), więc im też nie chcę robić takiej przyjemności. Roślinki posadzę, na razie sadzę co mam, później przesadzę, bo nie wiem jeszcze jak to będzie wyglądać. na dodatek nie znam nazw roślin i to dla mnie chyba największy problem. Krysiu - róże nauczę się obsługiwać lasche, to my zapraszamy na nasz zlot, wszyscy mile widziani Mohag, już tak myślałam, że w najgorszym przypadku, wydłubię z ziemi tego pigwowca i posadzę coś innego Dzięki za spostrzeżenia i rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 22.03.2011 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Tak czytam i staram się to wszystko o ogrodzie zapamiętać ( szacunek dla projektantów zieleni czy architektów) Dla mnie to normalnie czarna magia z tymi roślinami. Na razie kupuję co mi się podoba i wsadzam tam gdzie mi się wydaje że będzie ok. Szkoda, że na efekty tak długo trzeba czekać Oby ten temat fajnie się u Ciebie w komentarzach rozwinął Cenne uwagi można tu przeczytać. Meganko, mam takie same róże pnące, byłyśmy w tym samym sklepie ? Śliczne są na zdjęciu - prawda ? Nie wiedziałam co zrobić z otoczakami polnymi i zgapiłam od Ciebie pomysł poukładnia ich na "ogródku" Fajnie rozpisaliście koszty elewacji - dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts