dorbie 21.05.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Małgosiu, jak kwiaty zczerniały to hortensja zmarzła. A posadziłaś ją w kwaśnej ziemi?Ta wierzba tez mogla zmarznać. Objawy pojawiaja sie tak po 2-3dniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 21.05.2011 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 (edytowane) Wierzba jedna jeśli by zmarzła, to ok. Ale ta druga była w ciepłym garażu Hortensja -mieszkała jeszcze wtedy w domu, więc nie wiem co jej jest, może klimatyzuje się i odbije jeszcze? Kurcze , jak się wkurzę, to sama trawę zasieję i zakończę moje prace ogrodowe Zrobię jutro zdjęcia. Edytowane 21 Maja 2011 przez Megana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 21.05.2011 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Megana - zacznę od tego, ze u Ciebie tyle mądrosci można wyczytać - bardzo pouczający wątek !Jeśli chodzi o hortensje - te wypędzone wcześniej (bo przecież te na ogrodzie nie kwitną jeszcze) to sa takie wrażliwce, że hej...ja też kupiłam jakiś czas temu z pięknymi różowymi kwiatostanami - zmarzły wszystkie opórcz jednego łącznie z liścmi...ten jeden się uchował, więc stoi sobie w kąciku, mam nadzieję, że przez sezon trochę podrośnie i nabierze sił, ale nie odważę się jej wysadzic do gruntu - schowam ją na zimę do babcinej piwnicy i będe doglądać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 21.05.2011 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 arcobaleno - dziękuję Piszę dziennik dlatego, że sama czytam inne dzienniki, w których zbieram mądrości i doświadczenia innych piszących. Cieszą mnie sukcesy budowlane i ogrodowe tych, którzy pokazują ( tak jak Ty) swoje ogrody. Miód na serce . Kwiaty i muzyka, to dla mnie cud natury Pozdrawiam Cie serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 29.05.2011 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Hej Meganko:) właśnie wracam z Twojego dziennika.........i jestem pod wrażeniem!!!!!!! ile już zdziałałaś ogrodowo.........super to wszystko wygląda !! skalniak poprostu rewelacyjnie Ci wyszedł..........a warzywniczek też obfity:) .....i przepraszam, że ostatnio tak mało wpadam .....ale też walcze z ogrodem:( i wracam do domu nieprzytomna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 29.05.2011 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Dziękuję Kalu za miłe słowa i cieszę się, że nie na marne idzie nasza praca przy roślinkach. Chociaż czasem ręce opadają. Rozumiem Cię całkowicie i wiem, jak ciężko jest pracować, zajmować się domem i jeszcze nowym domem i ogrodem. Trzymam kciuki za Twój ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 30.05.2011 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Meganko - mogę się pomądrzyć ogrodowo? może to wiesz, to nie czytaj, ale: - bluszcze z nasion to nie jest najlepszy pomysł, najłatwiej je rozmnażać z odszczepek, te trzy możesz sobie w ciągu kilku lat rozmnożyć w 30 , tak samo pigwowce - ale poczekaj do jesieni - nie wiem, co masz koło wrzosów, ale one lubią naprawdę kwaśną ziemię, najlepiej je podsypywać torfem; z kolei jukka i lawenda lubią zasadową i przepuszczalną, więc można im raz na rok lub dwa dodać dolomitu - miskanty też lubią lekką ziemię, przepuszczalną i słońce, jeśli są zacienione, to mogą słabo rosnąć - funkię masz tak piękną, że mnie zazdrość zżera i w ogóle tak masz już ładnie wokół domku, że aż miło popatrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrysiaG 30.05.2011 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Megana!!!!! Gratulacje.Pięknie urządzasz ogród. Na sprawach fachowych to się nie znam, ale piękne roślinki i piękny skalniak. Jak się rozrosną roślinki,będzie super. KG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 31.05.2011 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Krysiu, jeszcze trochę i też będziesz działać u siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 31.05.2011 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Tatarak, tak jak pisałaś. Wsadziłam bluszcze do ziemi i ................ padły ( już nigdy nie kupię nasion ) Pigwowce, ok już odbijają, więc jest nie najgorzej Wrzosy mają torf. Za nim je wsadziliśmy, wykopaliśmy dziury i wsypaliśmy ziemię , może dlatego dobrze rosną Miskanty niestety maja kiepską ziemię, więc muszę je podkopać i wymienić ( już mężowi powiedziałam, żeby kupił ziemię Funkia, to dar od mojej kochanej koleżanki Krysi , ale widzę, że się fajnie przyjęła u nas Mam jeszcze jasno zieloną na skalniaku, ale chyba jej tamto miejsce nie służy, wybarwia się i marnieje, muszę ją przesadzić. Fajnie to jest tylko z przodu i jednego boku, bo reszta do zagospodarowania i ziemia do skopania i obsiania. Tataraczku, dziękuję za cenne rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 01.06.2011 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Funkie lubią półcień i ponieważ mają duże liście, to muszą mieć dość wilgoci. Nie wiem, czy z tymi miskantami nie lepiej poczekać do jesieni, bo jednak w środku sezonu jak je zaczniecie podkopywać, to różnie może być z ukorzenianiem się. Ja swojego jeszcze niegdy nie przesadzałam, to nie wiem, jak to znosi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 05.06.2011 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 Tatarak, masz rację, muszę przesadzić wie Funkie do większego cienia, chociaż ta wielka, która Ci się podobała rośnie na słońcu i ma się dobrze?Miskanty wreszcie trochę ruszyły poczekam i zobaczę. Wesoła nowina, to wierzby Iwy chyba przeżyją, a jedna na pewno.Zaczęła wypuszczać nowe listki http://systemc.pl/domek/2011/06/IMG_0010A.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeaWroc 07.06.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Ja tu jeszcze w budowie a u Was proszę OGRODNICTWO SIĘ SZERZY domek wygląda rewelacyjnie, zgapie sobie od Ciebie kamyczki wokół domu, bo ja też tak kcem .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 07.06.2011 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 BeaWroc, Ty kobieto nie przesadzaj, jakiej budowie, toż Ty kończysz już budowę Kamyczki są ok, pamiętaj tylko, żeby położyć pod kamyczki folię, bo inaczej trawa i inne chwasty zaraz znajdą sobie tam miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeaWroc 08.06.2011 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 BeaWroc, Ty kobieto nie przesadzaj, jakiej budowie, toż Ty kończysz już budowę Kamyczki są ok, pamiętaj tylko, żeby położyć pod kamyczki folię, bo inaczej trawa i inne chwasty zaraz znajdą sobie tam miejsce o , o tym nie pomyślałam, a ile trzeba takich kamyczków na około domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 08.06.2011 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Małgoś ja z pytaniem w/s odbioru a konkretnie o geodetę jak to z tymi mapami co potrzeba dlaczego tak drogo i ile się czeka? jeśli możesz napisz mi proszę na priv dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 08.06.2011 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 BeaWroc, nam trochę zostało kamyczków, jak POS-ia instalowaliśmy, tym co zostało obsypaliśmy mniejszą część domu, a teraz koparkowy ma mam załatwić resztę, więc trudno mi określić ile potrzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeaWroc 08.06.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 BeaWroc, nam trochę zostało kamyczków, jak POS-ia instalowaliśmy, tym co zostało obsypaliśmy mniejszą część domu, a teraz koparkowy ma mam załatwić resztę, więc trudno mi określić ile potrzeba szkoda, to zamówię jedna wywrotkę , a jak mi zabraknie to dowiozą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 08.06.2011 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 (edytowane) BeaWroc, jedna wywrotka to aż nadto co potrzebujesz, resztą możesz kwiatki obłożyć ( koszt wywrotki, to chyba jakieś tysiąc zł), więc tak się nie rozpędzaj. Edytowane 8 Czerwca 2011 przez Megana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 09.06.2011 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Tatarak, masz rację, muszę przesadzić wie Funkie do większego cienia, chociaż ta wielka, która Ci się podobała rośnie na słońcu i ma się dobrze? ja 5 lat temu dostałam wielką funkię, którą podzieliłam na pół i jedną zasadziłam w słońcu, a drugą w półcieniu. ta druga jest dziś 3 razy większa. przypuszczam więc, że chodzi o to, że jak funkia ma dość wody, to poradzi i w słońcu, ale lepiej się rozwija w półcieniu/cieniu. myślę, że możesz ją na razie zostawić tam, gdzie jest, a na przykład jesienią lub wiosną jak będziesz coś zmieniać na rabatach to ewentualnie ją przesunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts