Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gustowny C84 pod Wrocławiem - Małgoś, Michał i Megi

Megana

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wierzba jedna jeśli by zmarzła, to ok. Ale ta druga była w ciepłym garażu :(

Hortensja -mieszkała jeszcze wtedy w domu, więc nie wiem co jej jest, może klimatyzuje się i odbije jeszcze?

Kurcze , jak się wkurzę, to sama trawę zasieję i zakończę moje prace ogrodowe :( :bash:

Zrobię jutro zdjęcia.

Edytowane przez Megana

Megana - zacznę od tego, ze u Ciebie tyle mądrosci można wyczytać - bardzo pouczający wątek !

Jeśli chodzi o hortensje - te wypędzone wcześniej (bo przecież te na ogrodzie nie kwitną jeszcze) to sa takie wrażliwce, że hej...ja też kupiłam jakiś czas temu z pięknymi różowymi kwiatostanami - zmarzły wszystkie opórcz jednego łącznie z liścmi...ten jeden się uchował, więc stoi sobie w kąciku, mam nadzieję, że przez sezon trochę podrośnie i nabierze sił, ale nie odważę się jej wysadzic do gruntu - schowam ją na zimę do babcinej piwnicy i będe doglądać...

arcobaleno - dziękuję :)

Piszę dziennik dlatego, że sama czytam inne dzienniki, w których zbieram mądrości i doświadczenia innych piszących.

Cieszą mnie sukcesy budowlane i ogrodowe tych, którzy pokazują ( tak jak Ty) swoje ogrody.

Miód na serce :) . Kwiaty i muzyka, to dla mnie cud natury :)

Pozdrawiam Cie serdecznie :)

Hej Meganko:)

właśnie wracam z Twojego dziennika.........i jestem pod wrażeniem!!!!!!!

ile już zdziałałaś ogrodowo.........super to wszystko wygląda !!

skalniak poprostu rewelacyjnie Ci wyszedł..........a warzywniczek też obfity:)

.....i przepraszam, że ostatnio tak mało wpadam .....ale też walcze z ogrodem:( i wracam do domu nieprzytomna :(

Meganko - mogę się pomądrzyć ogrodowo? może to wiesz, to nie czytaj, ale:

- bluszcze z nasion to nie jest najlepszy pomysł, najłatwiej je rozmnażać z odszczepek, te trzy możesz sobie w ciągu kilku lat rozmnożyć w 30 :), tak samo pigwowce - ale poczekaj do jesieni

- nie wiem, co masz koło wrzosów, ale one lubią naprawdę kwaśną ziemię, najlepiej je podsypywać torfem; z kolei jukka i lawenda lubią zasadową i przepuszczalną, więc można im raz na rok lub dwa dodać dolomitu

- miskanty też lubią lekką ziemię, przepuszczalną i słońce, jeśli są zacienione, to mogą słabo rosnąć

- funkię masz tak piękną, że mnie zazdrość zżera :) i w ogóle tak masz już ładnie wokół domku, że aż miło popatrzeć :)

Tatarak,

tak jak pisałaś.

Wsadziłam bluszcze do ziemi i ................ padły ( już nigdy nie kupię nasion :offtopic:)

Pigwowce, ok już odbijają, więc jest nie najgorzej :)

Wrzosy mają torf. Za nim je wsadziliśmy, wykopaliśmy dziury i wsypaliśmy ziemię :), może dlatego dobrze rosną :)

Miskanty niestety maja kiepską ziemię, więc muszę je podkopać i wymienić ( już mężowi powiedziałam, żeby kupił ziemię :)

Funkia, to dar od mojej kochanej koleżanki Krysi :) , ale widzę, że się fajnie przyjęła u nas :)

Mam jeszcze jasno zieloną na skalniaku, ale chyba jej tamto miejsce nie służy, wybarwia się i marnieje, muszę ją przesadzić.

Fajnie to jest tylko z przodu i jednego boku, bo reszta do zagospodarowania i ziemia do skopania i obsiania.

Tataraczku, dziękuję za cenne rady :)

Funkie lubią półcień i ponieważ mają duże liście, to muszą mieć dość wilgoci. Nie wiem, czy z tymi miskantami nie lepiej poczekać do jesieni, bo jednak w środku sezonu jak je zaczniecie podkopywać, to różnie może być z ukorzenianiem się. Ja swojego jeszcze niegdy nie przesadzałam, to nie wiem, jak to znosi. :)

Tatarak, masz rację, muszę przesadzić wie Funkie do większego cienia, chociaż ta wielka,

która Ci się podobała rośnie na słońcu i ma się dobrze?

Miskanty wreszcie trochę ruszyły poczekam i zobaczę.

Wesoła nowina, to wierzby Iwy chyba przeżyją, a jedna na pewno.

Zaczęła wypuszczać nowe listki

http://systemc.pl/domek/2011/06/IMG_0010A.jpg

Tatarak, masz rację, muszę przesadzić wie Funkie do większego cienia, chociaż ta wielka,

która Ci się podobała rośnie na słońcu i ma się dobrze?

ja 5 lat temu dostałam wielką funkię, którą podzieliłam na pół i jedną zasadziłam w słońcu, a drugą w półcieniu. ta druga jest dziś 3 razy większa. przypuszczam więc, że chodzi o to, że jak funkia ma dość wody, to poradzi i w słońcu, ale lepiej się rozwija w półcieniu/cieniu. :) myślę, że możesz ją na razie zostawić tam, gdzie jest, a na przykład jesienią lub wiosną jak będziesz coś zmieniać na rabatach to ewentualnie ją przesunąć.