Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gustowny C84 pod Wrocławiem - Małgoś, Michał i Megi

Megana

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć Kasiu,

również Was pozdrawiamy :)

Mama już w Szpitalu rehabilitacyjnym na Poświęckiej, zaczęła ćwiczenia :)

Sama siada już, ale słabiutka strasznie i szybko się męczy. Jutro zobaczę jakie poczyniła postępy.

Na nic nie mam czasu, chociaż od czasu do czasu (raz na tydzień) siadam do laptopa i zaglądam do Wszystkich na FM :)

Pozdrawiam cieplutko, bo coś szybko się ochłodziło.

Nie mam też nic przeciwko temu, że padają deszcze, odpada mi poświęcanie czasu na podlewanie, na inne ważne sprawy "mamusiowe" :)

Małgosiu, super, ze u mamy sa postepy, trzymam kciuki za chodzenie. Najtrudniej powraca funkcja reki,takze na chodzenie jest wiekszaszansa.

Byłam dzisiaj z córką u mojej mamy i jest trochę lepiej, chętnie ćwiczy i minimalne efekty już widać :)

Mam nadzieję, że będzie mogła chociaż trochę chodzić po mieszkaniu :)

Pozdrawiam wszystkich serdecznie :)

• 3 months później...

Hej hej

coś tu dawno nikt nie pisał, a ja właśnie wlazłam na FM i chciałam się przywitać z Sąsiadką po mojej dłuuuuuugiej nieobecności. Jestem pod wielkim wrażeniem domu i ogrodu, już wiem, gdzie będę wymieniać moje ukochane liliowce :). I oczywiście zazdraszczam pozytywnie ;).

A ba FM zaczęłam szukać różnych info, bo przymierzamy się do budowy w naszej pięknej wsi!

Podrufffka

Małgosia

07 - Małgosiu,

miło Cię "widzieć" :)

Czytam innych na forum, ale sama nie piszę za wiele, brak czasu i weny :)

Napisz, gdzie ta wasza działka jest usytuowana w naszej wsi ( na PW).

Często chodzimy na spacery po naszej wsi, takie 2 godzinne, to spróbujmy się rozejrzeć za Wami.

Uwielbiam liliowce i trochę żal, że tak krótko kwitną, chociaż koleżanka dała mi jakieś kłącze,

żółtego liliowca, który kwitł u niej jeszcze we wrześniu.

Czy to znaczy, że na wiosnę ruszacie z budową :)

Napisz jaki projekt wybraliście :)

Serdecznie pozdrawiam :)

mayadaski witaj :)

oj tam od razu zniknęłam ;)

Czytam wszystkie posty innych,

sama nie piszę bo nie mam weny :)

Mama - dziękuję, lepiej :) ale sama nie chodzi, to znaczy trzeba ją asekurować wtedy idzie

Ale po tym co było , to i tak uważam, że jest dobrze :)

Od udaru minęło dopiero 5 miesięcy, więc oby nie było innych wylewów,

a będzie lepiej :)

Z Iwonką nie mam kontaktu, przez to co się działo z mamą,

nie miałam czasu na nic.

Może na wiosnę do Iwonki i Norberta się wybierzemy.

Jedyne co mi teraz z przyjemności zostało, to wtorki w saunach i jacuzzi :)

Super odpoczynek i dobrze mi robi.

Gdzie będziesz kupować podkłady kolejowe?

Wszystkim moim drodzim przyjaciołom z Forum życzę

aby przy świątecznym stole nie zabrakło światła

i ciepła rodzinnej atmosfery,

a Nowy Rok niósł ze sobą szczęście i pomyślność

Ściskam Was świątecznie

Alunek z rodziną

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTfATBcAZI4F6DKUvrnuHShgbX8BC8ffJfiimUZyJDMM0dHN0lN

W te piękne Święta
Bożego Narodzenia

Pragnę złożyć Wam życzenia,

Aby przy świątecznym stole nie zabrakło ciepła rodzinnej atmosfery, miłości, uśmiechu i radości.

A Nowy Rok 2013 przyniósł szczęście i pomyślność.

Życzy Arnika z Rodziną
:)

http://img716.imageshack.us/img716/1479/bozenarodzeniea.jpg

• 2 weeks później...

W Nowym Roku 2013,

Odrobiny ciepła dzięki ludzkiej życzliwości, odrobiny światła w mroku dzięki szczeremu uśmiechowi, radości w smutku dzięki ludzkiej miłości i nadziei na lepsze jutro w chwilach niepokoju

życzy Maja

http://www.onsecrethunt.com/wp-content/uploads/2012/12/Happy-New-Year-2013-Wallpaper-1.jpg

• 9 months później...

Hej Tomku!

1. Nam trochę tego łupka zostało (trudno ocenić ile to wagowo) a mieliśmy 25 ton w tym 5 ton czarnego którego w ogóle nie użyliśmy. Trochę "białego" jeszcze zostało - załóżmy że 1 tona. Z 19 ton wyszło jakieś 130 m2 ALE oprócz łupka dokupiliśmy kostkę pełnowartościową na obrzeża oraz część powierzchni to kostka betonowa. Myślę że można przyjąć założenie że wychodzi do 6 m2 z tony.

Dużo zależy od tego jaki ten łupek jest - teraz to widać po łupku jaki nam został, że sporo było zbyt dużych i nie foremnych kawałków oraz jest sporo drobnicy np. 5x10x3 cm z których też trudno coś ułożyć.

Ważne :

- przy układaniu mieszać większe i mniejsze kawałki. Nasi wykonawcy słabo to zrobili, najpierw wybrali co większe a później zostali z samym drobiazgiem

- na pewno nie można liczyć na to że z łupka zrobi się obrzeża, od razu trzeba przyjąć że oprócz łupka trzeba dokupić normalną kostkę

- kupując łupek i tak trzeba wziąć pełną wannę (naczepa) bo transport wychodzi dość drogo.

- nam oferowano z łupkiem krawężniki, wzieliśmy kilka sztuk (droga impreza) ale to totalna pomyłka. Wyglądają jak krawężniki o dł 0.5m ale żaden nie trzyma wymiarów ani kształtów. Sądzę że tak będzie niezależnie od wybranego dostawcy.

- warto razem z łupkiem kupić mączkę granitową żeby na końcu zasypać szpary (myślę że 1.5 tony przy powierzchni jak u nas)

2. podbudowa - sami zrobiliśmy 2 lata temu ale teraz wiem, że to był średni pomysł. Robione "na oko" bez przyrządów i trochę bez pojęcia jaka będzie warstwa piachu i łupka. A trudno oczekiwać żeby ekipa ten poziom korygowała. W rezultacie położyli na żywca jak był zrobiony podkład - tyle że zadbali o spadki

Ze zdjęć widzę, że na "naszym" podkładzie betonowali kostkę na obrzeża - czyli na suchy beton i łupek zostawili sobie około 12 cm (kostka na obrzeżach 10x10x10 cm)

Przyznam że nie patrzyłem im na ręce bo nie miałem na to czasu a i bardziej mnie interesowało żeby sobie w końcu poszli.

Z ciekawostek - używali rurek plastikowych (pewnie jakieś elektroinstalacyjne o średnicy 1,8-2,0 cm i długości około 2m) które łączyli ze sobą. Do tego pręty metalowe i w ten sposób wyznaczali sobie krawędź obrzeża. Murowali kostkę wzdłuż tak wyznaczonej granicy. Takie rurki fajnie nadają się do wyznaczania okręgów.

Jakbyście chcieli zobaczyć "na żywo" to zapraszamy

Pozdrawiam

Michał

Edytowane przez Megana