Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gustowny C84 pod Wrocławiem - Małgoś, Michał i Megi

Megana

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gosiu, przesyłam Tobie i Michałowi najlepsze życzenia na nowej drodze życia :D

Bardzo przepraszam, że tak się zgapiłam i dopiero teraz wysyłam :oops:

Cieszę się, że pogoda dopisała (dzięki dziewczynom oczywiście :wink: ) i że świetnie się bawiliście. Trzymajcie się cieplutko :D

aniahubi - dziękujemy :D :D :D :D bardzo :)

To ja tez dołączam sie do życzen....wszystkiego naj, naj naj !!!!!

..natomiast ekipe mamy wybraną, dom bedzie stawiała nam firma Stollux z Izdebnej. Bardzo podobaja nam sie domy , które oni stawiają, mam nadzieje, że nasz będzie równie piekny:)

Kalu67 - dziękujemu za życzenia :) :)

Co do domku, to "MUSI BYĆ PIĘKNY, PONIEWAŻ BĘDZIE WASZ" :D :D :D

Dawno nie zaglądałem, przede wszystkim Gosiu najlepsze gratulacje i życzenia z okazji ślubu :D Dla Michała także :D

Co do rozkładu, zamieniłbym łazienkę z biblioteczką i chyba oryginalne rozmieszczenie bardziej mi odpowiada - poza otwartą kuchnią. Po przeróbkach tracisz dosyć dużo miejsca na komunikację i jest dużo małych pomieszczeń

:roll: Widać że chcecie mieć wewn. przejście do garażu jednak przy tym projekcie nie jest ono najwygodniejsze.

ps. do pnia pogadaj z jakimś rolnikiem aby wyrwał pień (trzeba trochę podkopać)

Dawno nie zaglądałem, przede wszystkim Gosiu najlepsze gratulacje i życzenia z okazji ślubu :D Dla Michała także :D

Co do rozkładu, zamieniłbym łazienkę z biblioteczką i chyba oryginalne rozmieszczenie bardziej mi odpowiada - poza otwartą kuchnią. Po przeróbkach tracisz dosyć dużo miejsca na komunikację i jest dużo małych pomieszczeń

:roll: Widać że chcecie mieć wewn. przejście do garażu jednak przy tym projekcie nie jest ono najwygodniejsze.

ps. do pnia pogadaj z jakimś rolnikiem aby wyrwał pień (trzeba trochę podkopać)

Byliśmy w wybudowanym przez naszych przyjaciół domu i :

-chcieliśmy mieć wszystko na dole ( nie chcemy biegać po schodach :))

- otwarta kuchnia ( we wszystkich mieszkaniach, w których mieszkaliśmy nigdy nie zamykałam drzwi - nie mam takiej potrzeby) w domu będzie wyciąg, a ściana, która jest w przedpokoju ( w salonie kominek na tej ścianie) zasłania co się dzieje w kuchni :)

- jeśli chodzi o drzwi do garażu, to bez nich, będzie jeszcze gorzej :lol: :lol:, gdyż musi być przejście do garażu, aby pójść do kotłowni :(

- "małe pomieszczenia" - Michał potrzebuje gabinet, ale taki, żeby mógł w spokoju popracować na kompie ( i nie może być na górze, ponieważ my jesteśmy papużki nierozłączki (od 6 lat) i bardzo lubimy być razem, więc będziemy blisko), ja natomiast potrzebuję garderobę :lol: :lol: :lol: :lol: , a na poddasze nie mogę biegać, żeby się ubrać :lol: :lol: . Do sypialni będziemy chodzić tylko aby się wyspać i mieliśmy sypialnie o wiele mniejsze i było ok :wink:

- łazienka jest przeniesiona ze względu na to, że chcieliśmy, aby była bliżej sypialni, a biblioteka, to tak naprawdę pokój gościnny i nie chcieliśmy, aby była blisko naszej sypialni.

Z drugiej strony szukaliśmy projektu innego, ale wiesz jak to jest - ten dom odpowiadał nam pod wieloma względami, o których pisała wcześniej w dzienniku np. kuchnia z przodu działki, gabinet obok salonu, wszystko na parterze itp itd). Z drugiej strony nie chcieliśmy domu dla nas dwojga o metrażu, gdzie będziemy się szukać i hektarów do sprzątania ( i tak już jest ich dużoooo). Na pewno masz rację, ale nie można mieć wszystkiego i tak brakuje mi miejsca gdzie byłaby spiżarka na przykład :)

- pień - będziemy robić swoją drogę, to i tak to wytniemy/ wyrwiemy, ale chcemy aby nam gmina dała trochę frezu, który zwożą z Bielan Wrocławskich i składują właśnie w "naszej" gminie i stąd pismo do Wójta.

Ale dziękujemy za cenne uwagi :) i życzenia :) :) i zastanawiam się, ile jeszcze się zmieni za nim dom wybudujemy. :D :D

Witaj Małgosiu :D

Przyglądnęłam się Twojemu projektowi i oto moje pierwsze wrażenia :

1) zastanowiłabym się, czy nie powiększyć trochę łazienki kosztem biblioteki,

2) przy takim układzie sypialni nie robiłabym oddzielnej garderoby - warto przemyśleć jakiś system zabudowanych szaf bądź gotowych zestawów meblowych do sypialni (sama mam teraz w malutkiej sypialni taki zestaw narożny, do którego spokojnie można wejść i pomieści wszystko)

3) nie wiem jakiej wielkości macie okna, ale warto przemyśleć ich wielkość i rozmiary - można na tym sporo oszczędzić.

Co do drogi Małgosiu, to mogę Ci zasugerować takie rozwiązanie (u mnie w gminie sie sprawdza!) : napisz do Wójta pismo z prośbą o wytyczenie geodezyjne granic drogi (tak na początek), złóż w piśmie zobowiązanie, że jeśli gmina da materiał na utwardzenie drogi (może być zwykły tłuczeń na czas budowy) to Wy ten materiał sami rozplantujecie (dajecie swoją robociznę - to niewiele kosztuje). Może na początek pójdą na taki układ - jeśli oczywiście Wam to odpowiada :)

Sliczne obraczki :D

Co do zmian w projekcie to chyba za wiele Ci nie doradze,bo sama sobie nie potrafie pomoc :-? .........Siedze od godziny nad projektem i zastanawiam sie co pozmieniac ,zeby dom byl tanszy w budowie :wink: a zarazem nie stracil swojego uroku :roll: :roll: no i oczywiscie nadal byl funkcjonalny :roll:

My przyjęliśmy zasadę, że patrzymy co nam będzie potrzebne :)

W życiu już tak jest, że:

- inne potrzeby mają ludzie, którzy mają dzieci

- inne gdy będą mieszkać starsze osoby

- inne my gdzie będziemy mieszać we dwoje

Natomiast dużo dała mi do myślenia sprawa, która się ostatnio wydarzyła.

Mamy przyjaciela, który ma żonę jeżdżącą na wózku inwalidzkim. Wysłaliśmy zaproszenie na ślub i okazało się, że nie mogą przyjść na przyjęcie bo:

w restauracji nie ma windy, ale to jeszcze dałoby się załatwić znosząc wózek ( chociaż wyobraziła sobie jak ja musiałabym się czuć :( , ale najgorsze było to, że drzwi do łazienki były za wąskie, żeby można było tam wjechać wózkiem :evil: :evil: :evil: nie sądziłam, że restauracje nie są dostosowane do wózków.

I w związku z tymi przemyśleniami i tym, że będą do nas przyjeżdżać nasze wnuki ( w wózeczkach i odwiedzać właśnie Ci znajomi) pomyślałam, żeby zrobić boku schodów właśnie wjazd :) I zgodnie z Michałem stwierdziliśmy, że to dobry pomysł :) i jeśli pozwoli nam na to różnica poziomów, to coś spróbujemy wymyślić :) :) oby się udało. :D :D

Witaj Małgosiu :D

Przyglądnęłam się Twojemu projektowi i oto moje pierwsze wrażenia :

1) zastanowiłabym się, czy nie powiększyć trochę łazienki kosztem biblioteki,

2) przy takim układzie sypialni nie robiłabym oddzielnej garderoby - warto przemyśleć jakiś system zabudowanych szaf bądź gotowych zestawów meblowych do sypialni (sama mam teraz w malutkiej sypialni taki zestaw narożny, do którego spokojnie można wejść i pomieści wszystko)

3) nie wiem jakiej wielkości macie okna, ale warto przemyśleć ich wielkość i rozmiary - można na tym sporo oszczędzić.

Co do drogi Małgosiu, to mogę Ci zasugerować takie rozwiązanie (u mnie w gminie sie sprawdza!) : napisz do Wójta pismo z prośbą o wytyczenie geodezyjne granic drogi (tak na początek), złóż w piśmie zobowiązanie, że jeśli gmina da materiał na utwardzenie drogi (może być zwykły tłuczeń na czas budowy) to Wy ten materiał sami rozplantujecie (dajecie swoją robociznę - to niewiele kosztuje). Może na początek pójdą na taki układ - jeśli oczywiście Wam to odpowiada :)

Iwonko witaj :)

1. nie da rady pomniejszyć biblioteki, gdyż już jest malutka :) ma 8m2, tyle, żeby wstawić coś do spania i szafkę, tyle wystarczy aby gość mógł się przespać i tak siedzieć będziemy w salonie :) ( a jeśli gość będzie chciał , to na poddaszu będzie z 80m2 i duuuuużo miejsca :)

2. co do garderoby, jeśli nie zrobię jej, to będzie musiała być szafa. Myślę, że jak staną mury , to będziemy się jeszcze przyglądać co zmienić jeśłi chodzi o ścianki działowe :).

3. okna - w moim rodzinnym mieszkaniu, było mało światła i nie ścierpię swojego domku, w którym nie będę go miała :) i w związku z tym możemy nie montować rolet, a kasę przeznaczyć na okna. Oczywiście bez przesady, bo kasy może nie starczyć :lol: :lol: :lol:

Dzięki za podpowiedź co do drogi, złożę pismo uzupełniające ( sama je zaniosę ). :lol: :lol: :lol: :lol:

Byliśmy w wybudowanym przez naszych przyjaciół domu i :

-chcieliśmy mieć wszystko na dole ( nie chcemy biegać po schodach :))

- otwarta kuchnia ( we wszystkich mieszkaniach, w których mieszkaliśmy nigdy nie zamykałam drzwi - nie mam takiej potrzeby) w domu będzie wyciąg, a ściana, która jest w przedpokoju ( w salonie kominek na tej ścianie) zasłania co się dzieje w kuchni :)

Ale wygodni ;) :D Od strony praktycznej powiem Ci, że wyciąg nie jest lekarstwem na kuchnie. Teraz mam w salonie aneks kuchenny, okap kominowy z mocnym wyciągiem i rzeczywiście można zapanować na zapachami. Nad hałasem z okapu już nie :-? Do tego przy otwartej kuchni trzeba cały czas dbać o porządek :roll: a tak można zamknąć i tyle ;)

W nowym domu na razie mamy przelot do salonu, jednak z czasem ($) założę drzwi przesuwne od strony salonu - zresztą widziałaś rzut u mnie.

ps. Zresztą, każda opinia jest czyimś zdaniem, a najważniejsze aby Wasz dom odpowiadał Waszym wymaganiom, a każdy ma inne :)

widziałam,że jest nawet do rozmiaru 41 !!

No wlasnie ja mam taki kobiecy rozmiar 41 :roll: :roll: i zawsze takich jest najmniej .....no i jeszcze takich jak rozmiar 36

I takich co mają rozmiar 34 :lol: :lol: :lol: :lol:

MRS.CONSTR - masz śliczny awatarek :D :D

Jak to 34 :o :o :o :o :o to mozna miec takie malenkie stopki ,jak Calineczka????? :roll: To chyba jeszcze gorzej znalezc buciki.