Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gustowny C84 pod Wrocławiem - Małgoś, Michał i Megi

Megana

Recommended Posts

Jaki bialy? :(

Nie bialy, inny, ale nie wiem jaki, bo nie widzialam na zywo, a wybieralam tylko z papierka.

To jest tynk akrylowy, nie farba.

Do niebieskiego dachu nie mialam zbyt duzego pola manewru

:roll:

Meganus, wybudowalam sie juz ... daaawno. Tak tylko dlugo go wykanczam.

Z tym kolorem to zawalczyłam :lol: :lol: :lol: , ale proszę o wybaczenie, bo zdjęcia prawdziwego koloru nie oddają. Chyba muszę zobaczyć w realu :lol: :lol:

Poddaję się - to opisz jaki to kolor, nie musisz podawać nazwy :) ?

Z tym wykańczaniem to lepiej pomału, niż się samemu wykończyć :wink:

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jak tam materiały wybrałaś już coś, ja myślę o takim -Unipor?

Kasiu - Pytam Michała czy już wybraliśmy, a on na to - Tak naprawdę, to jeszcze nie wybraliśmy :roll: :roll: :roll:

Ja niestety nie znam się na tym, więc Michał musi podjąć decyzję :wink:

A znając Michała ( dobrze), to decyzja zapadnie, ale w ostatniej chwili :lol: :lol: :lol:

jak tam materiały wybrałaś już coś, ja myślę o takim -Unipor?

Kasiu - Pytam Michała czy już wybraliśmy, a on na to - Tak naprawdę, to jeszcze nie wybraliśmy :roll: :roll: :roll:

Ja niestety nie znam się na tym, więc Michał musi podjąć decyzję :wink:

A znając Michała ( dobrze), to decyzja zapadnie, ale w ostatniej chwili :lol: :lol: :lol:

Tak naprawdę jeśli wybierzecie typ materiału (silikat, BK, ceramika) to trzeba szukać najtańszego (oczywiście pod warunkiem jakiej-takiej jakości).

My budowaliśmy z ceramiki z Elewacji Plus z Sobótki (akurat Unipor - ale uwaga Unipor to nazwa pustaków produkowanych w cegielniach stowarzyszonych w takim związku - jedne z drugimi różnią się wymiarami, zamkami, jakością - jak już to pisać należy Unipor np. Buchholz).

Działówki mamy z firmy Eder - kupione z Baubudu z Lubina. Jakość Ederu bije na głowę Unipor. Jest droższy, ale na działówki wpłaciłem wcześniej zaliczkę i nie chciałem się wycofywać.

Poszukaj pośród tych wszystkich porothermów, uniporów, termoporów i maxów z polskich cegielni.

Ważniejsze jest porządne ocieplenie - 15-20 cm.

Jeśli ceny byłyby porównywalne, to chyba dzisiaj budowałbym z silki - warunek - porządny murarz.

Tyle mam do powiedzenia w tej sprawie.

Megana - kto ostatecznie robi Wam drogę?

Pozdrav

Witam, ja trochę z innej beczki!!! Na poczatku dziennika pisałaś o meblach Wejnerta. Ja takowe posiadam i powiem ci,że jestem bardzo zadowolona i w nowym domku tez takowe będe miala. A po za tym będę kibicować i gratuluję wielkiego rozpoczęcia!!!!!!!

Nareszcie zaczynasz :) Teraz tylko wyglądaj za słoneczkiem i pilnuj Bogdana, chociaż on sam siebie dobrze pilnuje i żuczków także ;)

Ściany, dobre pytanie. Będąc już po tym etapie nadal wybrałbym ceramikę na mury zewnętrzne lub silikaty przy większych zasobach finansowych. Jednak działówki zdecydowanie nie zrobiłbym teraz z ceramiki, a z betonu komórkowego - lżejszy i łatwiejszy do obróbki wraz z tynkowaniem etc.

Szambo za 3200 to chyba z Radomia? :) Lokalni raczej aż tak nie znormalnieli :roll:

ps. 13-ty rzeczywiście miałaś radosny podobnie jak ja :) Zablokowaliście komórkę u operatora po numerze IMEI aby szczęśliwy znalazca nie był już tak szczęśliwy?

Nareszcie zaczynasz :) Teraz tylko wyglądaj za słoneczkiem i pilnuj Bogdana, chociaż on sam siebie dobrze pilnuje i żuczków także ;)

Ściany, dobre pytanie. Będąc już po tym etapie nadal wybrałbym ceramikę na mury zewnętrzne lub silikaty przy większych zasobach finansowych. Jednak działówki zdecydowanie nie zrobiłbym teraz z ceramiki, a z betonu komórkowego - lżejszy i łatwiejszy do obróbki wraz z tynkowaniem etc.

Szambo za 3200 to chyba z Radomia? :) Lokalni raczej aż tak nie znormalnieli :roll:

ps. 13-ty rzeczywiście miałaś radosny podobnie jak ja :) Zablokowaliście komórkę u operatora po numerze IMEI aby szczęśliwy znalazca nie był już tak szczęśliwy?

TMK - coś Michał blokował, ale czy po numerze IMEI , tego nie wiem - powiem, żeby to zrobił :) dzięki :) :)

Szambo - tak z Radomia. W pobliżu Wrocka niestety za drogo :(

Widać tam się opłaca u nas jeszcze nie :)

Ściany - własnie Michał pojechał gdzieś do hurtowni obadać sprawę :)

Oj słoneczko by się przydało i to bardzo :) Chociaż jak byliśmy wczoraj na działce i słońce grzało, to cieżko wytrzymać , to już lepiej niech po prostu deszcz nie pada, to wystarczy :D :p

Jeden problem, to przywiozą je dopiero w piątek :cry:

Tak więc musimy zabezpieczyć dostęp do wody. Załatwić musimy dowiezienie jej, niestety jakimś beczkowozem chyba :cry:

W sumie to powiem coś dziwnego ..... ale woda na początku jest nie potrzebna

Do wylania ław i tak będzie pompa i beton z gruszki więc woda tylko do picia ;) może być ognista

Do wymurowania bloczków fundamentowych przydała by się i owszem ale tu można zrobić taki "trik" i zamówić gotową mieszanke z polastifikatorem opóźniającym stężenie i wylać z gruch na folię - panowie będa mieli gotowe i nie będą musieli mieszać w betoniarce więc się powinni ucieszyć ;) (pomijam koszty tego rozwiązania)

Zalanie stanu zero tez bez wody bo z betoniarki - gdyby sie uprzeć to woda tak naprawdę potrzebna dopiero do polewania płyty więc za dobre 3-4 tygodnie najwcześniej.

P.S.

Gosia posłuchaj rady starszego :D kolegi ...... nie wpuszczaj żadnej pompy i gruszki z betonem jeśli będzie padało w tym dniu lub 2-3 dni wcześniej . Ja to przeżyłem wyciąganie z grząskiej mazi 30 tonowej gruszki nie nalezy do przyjemności ani do tanich manewrów - a u mnie utopiły się dwie i pompa. Droga którą zrobiłaś jest jeszcze świeża i miękka (nie utwardziła się) pewnie jeździ się nią fajnie lekkim samochodem - ale pod naciskiem kilkudziesieciu ton będzie pracować (szczególnie po deszczu) :roll:

Drugie P.S> pamiętaj o przepustach w fundamencie woda , szambo, kanały kanalizacyjne, czerpnia powietrza dla kominka, prad (niekoniecznie), możesz dospawać bednarkę do zbrojenia jako uziom

Kończę ględzienie spadam - miłego wbijania łopaty - będę sledził :D:D:D