Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gustowny C84 pod Wrocławiem - Małgoś, Michał i Megi

Megana

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak Twoje pozwolenie na budowę?

kompletujemy papiery, mamy w końcu mapę, projekt "się adaptuje", ale mamy dylemat z wodą;

mamy do wyboru:

- wpiąć się z przyłączem około 50m, ale z przejściem przez drogę, co prawda tylko utwardzoną, ale jakims takim kruszywem, że rozkopać to chyba nie bardzo można, poza tym, chyba za zajęcie pasa drogowego trzeba będzie płacić i pozwolenia załatwiać (chyba), a do tego musimy zapłacić za możliwość wpięcia parę tys

- wykonać we własnym zakresie odcinek sieci około 80m - tj. projekt, wszystkie uzgodnienia i wykonanie, po czym przekazać to wszystko gminie nieodpłatnie :evil: ale za to przyłącze byłoby krótkie i bez dodatkowych "atrakcji"

- wersja "desperados" - studnia

nie mam pojęcia co z tym zrobić, może masz jakiś ciekawy pomysł??

tak więc jak widać miało być tak pięknie, a wyszło "jak zwykle" :cry:

pozdrawiam

Jak Twoje pozwolenie na budowę?

kompletujemy papiery, mamy w końcu mapę, projekt "się adaptuje", ale mamy dylemat z wodą;

mamy do wyboru:

- wpiąć się z przyłączem około 50m, ale z przejściem przez drogę, co prawda tylko utwardzoną, ale jakims takim kruszywem, że rozkopać to chyba nie bardzo można, poza tym, chyba za zajęcie pasa drogowego trzeba będzie płacić i pozwolenia załatwiać (chyba), a do tego musimy zapłacić za możliwość wpięcia parę tys

- wykonać we własnym zakresie odcinek sieci około 80m - tj. projekt, wszystkie uzgodnienia i wykonanie, po czym przekazać to wszystko gminie nieodpłatnie :evil: ale za to przyłącze byłoby krótkie i bez dodatkowych "atrakcji"

- wersja "desperados" - studnia

nie mam pojęcia co z tym zrobić, może masz jakiś ciekawy pomysł??

tak więc jak widać miało być tak pięknie, a wyszło "jak zwykle" :cry:

pozdrawiam

Hej, ja nie wiem czy dam dobrą radę, ale jeśli mozesz wykopać studnię i przede wszystkim masz wodę na działce, to studnia wydaje mi siędobrym rozwiązaniem. Nawet jeśli kiedyś się podepniesz pod sieć, to ze studni możesz używać wodę do podlewania i innych czynności przy domu i to bezpłatnie.

Ale musisz się zoriętować ile taka studnia będzie Ciękosztować?

Natomiast myślę, że podpięcie się do już wybudowanej sieci ( mimo przekopu), może okazać się trafniejszym i pewniejszym rozwiązaniem, aby woda popłynęła z kranu.

Nie martw się, prędzej czy później coś zdecydujesz i zapomnisz, że miałaś temat do zrobienia :) Najważniejsze, że masz jakis wybór. :)

Witam Małgosiu :)

Jestem i żyję (koty też :lol: ).

Trochę się dzieje, wykonawca wrócił z urlopu, załatwiam kredyt (w piątek jestem u Piotra). W pracy urwanie gwizdka (sezon dożynkowy :lol: ), tak więc trochę brakuje mi czasu. Jak się trochę z tym wszystkim ogarnę, to uzupełnię dziennik :)

Pozdrawiam :D

Witam Małgosiu :)

Jestem i żyję (koty też :lol: ).

Trochę się dzieje, wykonawca wrócił z urlopu, załatwiam kredyt (w piątek jestem u Piotra). W pracy urwanie gwizdka (sezon dożynkowy :lol: ), tak więc trochę brakuje mi czasu. Jak się trochę z tym wszystkim ogarnę, to uzupełnię dziennik :)

Pozdrawiam :D

Hej Iwonko, szkoda, że nas niema w piątek we Wrocku, bo moglibyśmy się spotkać :)

W nocy ( 2:30) WYJEŻDŻAMY W GÓRKI :) :)

odezwę się w poniedziałek :)

Papa

Życzę udanego pobytu, pięęknej pogody i szczęśliwego powrotu.

Też mam ochotę to wszystko zostawić i odpocząć - ale wam zazdroszczę :oops: . Nie myślcie sobie że tylko Wam źle idzie na budowie, właśnie wracam ze swojej i.... mamy więźbę :) ..... tylko za grube bele :( . Miały być w przekroju 8/18 a są 18/18 no cóż, jak mamy pancerną piwnicę to i będziemy mieć pancerny dach :roll:

Przywieźcie duuuużo pozytywnych emocji i podzielcie się z nami. :D

co do wody to w przypadku wykonania kawałka sieci potrzebujecie normalny projekt, uzgodnienia, PNB, kierownika budowy, zajęcie pasa drogowego itd, itp. - wszelkie szykany jak to przy budowie. Co do zajęcia pasa drogowego to można napisać do wójta żeby udzielił zwolnienia z opłaty skoro robicie coś co powinna zrobić gmina. Ale nie wiem czy coś to da bo oni boją się, że w razie kontroli wyjdzie im niegospodarność. Wiem że kiedyś zwalniali w podobnych sytuacjach ale coś się potem zmieniło.

Co do tych gniazdek wysuwanych z blatu.... a nie szkoda Ci blatu? Na blacie zawsze za mało miejsca, choćby nie wiem jak duży był... Pomijam już fakt, że będzie to rozwiązanie 100x droższe od normalnych gniazdek na ścianie...

Życzę udanego pobytu, pięęknej pogody i szczęśliwego powrotu.

Też mam ochotę to wszystko zostawić i odpocząć - ale wam zazdroszczę :oops: . Nie myślcie sobie że tylko Wam źle idzie na budowie, właśnie wracam ze swojej i.... mamy więźbę :) ..... tylko za grube bele :( . Miały być w przekroju 8/18 a są 18/18 no cóż, jak mamy pancerną piwnicę to i będziemy mieć pancerny dach :roll:

Przywieźcie duuuużo pozytywnych emocji i podzielcie się z nami. :D

Dziewynki i chłopcy :)

Już wróciliśmy i napiszę tylko, że było - SUPER :) ( więcej w dzienniku spróbuję napisać) :)

Pierwek - działamy z tą wodą, ale jakoś tak pomału idzie, te papierzyska nas wykończą :)

Kobieta z Creatona, polecała mi jakąś nową dachówkę New...... coś tam, a dzisiaj facet mi powiedział, że dobrze że nie zdecydowaliśmy się, bo jest krucha i się rozpada i że Balabce, jest ok. Zobaczymy jak przywiozą :)

A górki są piękne, ale też nie łatwe, duuuużo potu z nas wydusiły, ale daliśmy radę :) :) . Jeszcze z nas nie takie dziadki, młodsi ( którzy byli w naszej grupie odpadli :)

Megan jesteś wielka

dzięki dzięki za te zdjęcia..trzymają mnie w pionie i pozwalają pomarzyć...wrócić wspomnieniami w ukochane miejsca, które na chwilę zamieniłam na pieluchy, wózek i budowę....

cudnie cudnie....nie umiem nic więcej napisać, łezka w oku się kręci, nie zazdroszczę bo ja swoje widziałam ale chciałoby się to widzieć codzinnnie :oops: , zaglądam do Was z ogromną przyjemnością...powodzenia trzymam kciuki....