Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gustowny C84 pod Wrocławiem - Małgoś, Michał i Megi

Megana

Recommended Posts

No to sobie budowlańców wychowałaś, tylko pogratulować. Pięknie przygotowaliście poddasze pod wylewki. Chłopcy widać wprawieni w boju, bo szybko się z tym uwinęli..

Ciekawe czy trudno to zrobić, bo na zdjęciach wydaje się, że to łatwizna. Na wylewce układamy styropian a później układamy folię. Jak coś ominęłam to proszę o poprawę np. czy ten styropian trzeba wcześniej czymś przykleić.

Aniamar - Na stropie układa się styropian dwa razy po 5 cm. Łączenia górnej warstwy styropianu, nie mogą być w tym samym miejscu co na dolnej warstwie, później folia. :) Nie przykleja się go niczym :)

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A wiesz, że GM już bloczki fundametowe stawia u sąsiada naszego :o :o

to dobrze, ja jeszcze pod koniec lata umówiłam się z GM, że ponieważ u nas nic nie wiadomo, to odezwę się jak coś się wyklaruje, ale raczej wiosną zaczniemy i chyba sobie tą wiosnę "wykrakałam"

jedyny postęp jest taki, że w końcu złożyliśmy papiery i "już" czekamy :lol:

a jeszcze tylko dopiszę, że już dawno stwierdziłam, że nie muszę szukać wykonawców, bo sobie tych wszystkich Twoich po kolei wezmę :lol: :lol: :lol:

sprawdzeni, wychowani, buty zdejmują :lol: :lol: :lol: ekipy - marzenie...

Gosiu dzięki za wyjaśnienia. Tak się zastanawiam czy byłabym w stanie zaoszczędzić i nie brać ludzi od wykończeniówki tylko samemu z mężem coś porobić. Boję się tylko, że moglibyśmy coś przegapić. Jednak jakby się udało to zawsze jakieś oszczędności i można by było, na co innego te pieniądze przeznaczyć niż na płacenie ludziom od wykończeniówki.

Ta wasza kocina to szybka bestia. Jaka musi być szczęśliwa jak przynosi wam swoją zdobycz. Pewnie to podziękowanie za opiekę. Trzeba było z ptaszków lanczyk zrobić. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

aniamar - oj lunch to ja wolę lekkostrawny :lol: :lol: :lol: :lol:

Co do układania styropianu - w 100% dacie radę, żadna filozofia. Na pewno dacie radę. Dół jak będziemy robić, to też sami poukładamy styro. :)

A wiesz, że GM już bloczki fundametowe stawia u sąsiada naszego :o :o

to dobrze, ja jeszcze pod koniec lata umówiłam się z GM, że ponieważ u nas nic nie wiadomo, to odezwę się jak coś się wyklaruje, ale raczej wiosną zaczniemy i chyba sobie tą wiosnę "wykrakałam"

jedyny postęp jest taki, że w końcu złożyliśmy papiery i "już" czekamy :lol:

a jeszcze tylko dopiszę, że już dawno stwierdziłam, że nie muszę szukać wykonawców, bo sobie tych wszystkich Twoich po kolei wezmę :lol: :lol: :lol:

sprawdzeni, wychowani, buty zdejmują :lol: :lol: :lol: ekipy - marzenie...

mamik - co do ekip, zawsze się coś znajdzie ( i oby tak jak u nas były to drobnostki), ale najważniejsze, żeby to byli normalni ludzie, którzy się starają i jak trzeba poprawiają bez szemrania :) I tak jak pisałam wcześniej, nie zamieniłabym tych ekip na inne :) ( chyba ze strachu, że mogłyby być gorsze hehehehehe) :wink:

Martinezio umieścił ocieplanie poddasza krok po kroku. Pisze, że to prosto samemu zrobić, ale jeżeli chodzi o wełnę to ja nie jestem pewna czy bym sobie poradziła. Podłoga wydaje mi się mniej skomplikowana.

:D :D :D :D :D :D :D :D

Poddasze, też będziemy sami robić.

Przy wylewkach zapomniałam napisać o dylatacji. Między mur a styropian panowie położyli gąbkę :)

Małgosiu - jak patrzę na to Wasze poddasze z wylewkami, to już nie mogę się doczekać naszego. Tyle, że my na razie nie będziemy stawiać żadnych ścianek działowych - zostawiamy otwartą przestrzeń :D

Hej Iwonko, my też na górze nic nie robimy teraz. Nie mamy takiej potzeby.

A jak wasz strop? Napisz proszę.

Małgosia, właśnie zobaczyłam wylewki :o :o

piękna powierzchnia Wam się zrobiła :D

a to na skrzynce - to typowałabym końcówkę węża do tej dziwnej maszyny

wkurzyć się zdecydowanie można

mamik, wylewki są ok i nie mogę się doczekać, kiedy takie będą na dole :)

A Ty przygotowujesz się jakoś do swojej budowy?

Masz już pozwolenie, czy jeszcze nie?

Malgos, i co wymyslilas z podbitka?

ellaj - podbitka jednak na dzień dzisiejszy, będzie drewniana. Mimo, że drewno trzeba co 3 lata malować, to wolę pomalować, niż patrzeć na wyblakły plastik :). Niestety kłaść będziemy chyba w lecie. Teraz chcą 55 zł za mb :o

Może w lutym kiedy dachowcy nie będą mieć roboty, to zejdą z ceny? :wink:

Hej Iwonko, my też na górze nic nie robimy teraz. Nie mamy takiej potzeby. A jak wasz strop? Napisz proszę.

Małgosiu - nasz strop został zalany w poniedziałek. Niestety, ani ja, ani Norbercik nie mogliśmy się urwać z pracy żeby zrobić jakieś fotki. Byliśmy dzisiaj na budowie, ale ze względu na deszcz majster wszystko folią przykrył i stropu nie widać :lol: Jak tylko pogoda dopisze to zrobię jakieś sensowne zdjęcia i wkleję do dziennika :) Od jutra panowie zaczynają układać drenaż, a na piątek zamówiłam kamień do zasypywania niepodpiwniczonej części domu.

Co do poddasza - my jeszcze nie mamy jakiejś konkretnej koncepcji na jego zagospodarowanie... W razie czego będzie można przynajmniej rowerem sobie pojeździć :lol: