bazylek 11.01.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Proszę o poradę. Czy można jednocześnie na działce 10 ar (35m/30m) wybudować domową oczyszczalnię ścieków i studnie głębinową. Niestety przyłącze wody byłoby bardzo kosztowne.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1a 11.01.2009 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 mało danych jak z rozsączeniem na pewno nie minimum 30mjak biologiczna nie mam pewności jedni mówią 15m inni 30m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 11.01.2009 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Proszę o poradę. Czy można jednocześnie na działce 10 ar (35m/30m) wybudować domową oczyszczalnię ścieków i studnie głębinową. Niestety przyłącze wody byłoby bardzo kosztowne. Pozdrawiam jesli przyłacze wody kosztowne, to studnia i szambo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 11.01.2009 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 bodajże 30 m prawnie a 15 m powinno wystarczyć pod względem "ekologicznym". Nie będę pisał jak ja będe miał . W każdym razie znajomy miał nieszczelne szambo 5 m od studni i miał .... rewelacyjnie czystą wodę (badana raz w roku) . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 11.01.2009 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 W każdym razie znajomy miał nieszczelne szambo 5 m od studni i miał .... rewelacyjnie czystą wodę (badana raz w roku) Z kolei mój znajomy mieszka na odludziu, lasy, łaki, ekologia... nuworysze pobudowały dom 200 mertrów od niego z rozsączaniem gówna i mógł sie pożegnać ze studnią głebinową... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolapost 12.01.2009 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Hej BazylekMam zamiar budować zarówno studnię głębinową, jak i rozprowadzić ścieki z przydomowej oczyszczalni. Działka 32m x 70m. Oczyszczalnię chcę wybudować przed domem, studnia projektowana jest za domem. Odległość między oczyszczalnią a studnią wyniesie ok. 30 metrów. Wydaje mi się, że przydomowa oczyszczalnia ścieków nie może zanieczyścić wody w studni głębinowej, bo woda czerpana jest z dużej głębokości, a studnia ma być szczelna.Największym problemem jest dla mnie znalezienie wykonawcy studni. Ceny są koszmarne w okolicach Częstochowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 12.01.2009 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Odległość studni do odpływu oczyszczonych ścieków z oczyszczalni oraz odległość oczyszczalni od budynku muszą spełniać warunki określone w § 31. 1. ppkt. 4) oraz § 37. Rozporządzenia Ministra infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Odległość studni dostarczającej wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi, niewymagającej, zgodnie z przepisami dotyczącymi ochrony ujęć i źródeł wodnych, ustanowienia strefy ochronnej, powinna wynosić - licząc od osi studni do najbliższego przewodu rozsączającego kanalizacji indywidualnej, jeżeli odprowadzane są do niej ścieki oczyszczone biologicznie w stopniu określonym w przepisach dotyczących ochrony wód - 30 m. Przepływowe, szczelne osadniki podziemne, stanowiące część przydomowej oczyszczalni ścieków gospodarczo-bytowych, służące do wstępnego ich oczyszczania, mogą być sytuowane w bezpośrednim sąsiedztwie budynków jednorodzinnych, pod warunkiem wyprowadzenia ich odpowietrzenia przez instalację kanalizacyjną co najmniej 0,6 m powyżej górnej krawędzi okien i drzwi zewnętrznych w tych budynkach.Na działce 35x30 powinieneś oczyszczalnię bezdrenażową zmieścić bez problemu. Mam studnię i oczyszczalnię a działka 27x31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1a 12.01.2009 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 jurek jak możesz to powiedz ile muszę mieć oddalona oczyszczalnie biologiczną od studni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 12.01.2009 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 jurek jak możesz to powiedz ile muszę mieć oddalona oczyszczalnie biologiczną od studni To nie ma znaczenia, ważne jest miejsce odprowadzania oczyszczonych ścieków a nie lokalizacja BOŚ`a, jak napisał wyżej właśnie jurek. Dokładnie nie przeczytałeś. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MateuszMateusz 31.07.2017 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 Moja działka: wymiary szerokość: 28 Długość 46 z tym że prawie połowa to część inwestycyjna. Czyli 28x26 jest pod dom natomiast 28x20 to część inwestycyjna. Moje pytanie brzmi czy mogę mieć taką oczyszczalnie albo studnie na części inwestycyjnej? Czy wszystko muszę rozplanowywać w części użytecznej ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts