Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

studnia głębinowa a domowa ocvzyszczalnia ścieków

Recommended Posts

bodajże 30 m prawnie a 15 m powinno wystarczyć pod względem "ekologicznym".

Nie będę pisał jak ja będe miał ;).

W każdym razie znajomy miał nieszczelne szambo 5 m od studni i miał .... rewelacyjnie czystą wodę (badana raz w roku) :).

pzdr

W każdym razie znajomy miał nieszczelne szambo 5 m od studni i miał .... rewelacyjnie czystą wodę (badana raz w roku)

Z kolei mój znajomy mieszka na odludziu, lasy, łaki, ekologia... nuworysze pobudowały dom 200 mertrów od niego z rozsączaniem gówna i mógł sie pożegnać ze studnią głebinową...

Hej Bazylek

Mam zamiar budować zarówno studnię głębinową, jak i rozprowadzić ścieki z przydomowej oczyszczalni. Działka 32m x 70m. Oczyszczalnię chcę wybudować przed domem, studnia projektowana jest za domem. Odległość między oczyszczalnią a studnią wyniesie ok. 30 metrów.

Wydaje mi się, że przydomowa oczyszczalnia ścieków nie może zanieczyścić wody w studni głębinowej, bo woda czerpana jest z dużej głębokości, a studnia ma być szczelna.

Największym problemem jest dla mnie znalezienie wykonawcy studni. Ceny są koszmarne w okolicach Częstochowy

Odległość studni do odpływu oczyszczonych ścieków z oczyszczalni oraz odległość oczyszczalni od budynku muszą spełniać warunki określone w § 31. 1. ppkt. 4) oraz § 37. Rozporządzenia Ministra infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Odległość studni dostarczającej wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi, niewymagającej, zgodnie z przepisami dotyczącymi ochrony ujęć i źródeł wodnych, ustanowienia strefy ochronnej, powinna wynosić - licząc od osi studni do najbliższego przewodu rozsączającego kanalizacji indywidualnej, jeżeli odprowadzane są do niej ścieki oczyszczone biologicznie w stopniu określonym w przepisach dotyczących ochrony wód - 30 m. Przepływowe, szczelne osadniki podziemne, stanowiące część przydomowej oczyszczalni ścieków gospodarczo-bytowych, służące do wstępnego ich oczyszczania, mogą być sytuowane w bezpośrednim sąsiedztwie budynków jednorodzinnych, pod warunkiem wyprowadzenia ich odpowietrzenia przez instalację kanalizacyjną co najmniej 0,6 m powyżej górnej krawędzi okien i drzwi zewnętrznych w tych budynkach.

Na działce 35x30 powinieneś oczyszczalnię bezdrenażową zmieścić bez problemu.

Mam studnię i oczyszczalnię a działka 27x31

jurek jak możesz to powiedz ile muszę mieć oddalona oczyszczalnie biologiczną od studni

To nie ma znaczenia, ważne jest miejsce odprowadzania oczyszczonych ścieków a nie lokalizacja BOŚ`a, jak napisał wyżej właśnie jurek. Dokładnie nie przeczytałeś.

pzdr

• 8 years później...
Moja działka: wymiary szerokość: 28 Długość 46 z tym że prawie połowa to część inwestycyjna. Czyli 28x26 jest pod dom natomiast 28x20 to część inwestycyjna. Moje pytanie brzmi czy mogę mieć taką oczyszczalnie albo studnie na części inwestycyjnej? Czy wszystko muszę rozplanowywać w części użytecznej ??