Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wyciszyć ścianę?

Recommended Posts

Jak w temacie. Zabudowa szeregowa, ściana z czerwonej cegły z dziurami (porotherm ?) - budował developer. Niestety słyszymy się z sąsiadami. Czym to wyciszyć bez robienia dużej demolki. Teraz jest tak, że w nocy słyszę jak sąsiadka kaszle. Nie chcę za bardzo rujnować wszystkiego, bo segment ma 1,5 roku więc burzenie ściany czy zrywanie parkietu byłoby zbrodnią. Może jest jakiś prosty sposób. Myślałam o wyklejeniu ściany tapetą korkową, ale to chyba za cienkie. Może deski z parkietu (zostało mi dość dużo) ale czy to wygłuszy?

Prosty sposób - to sprzedać i kupić coś innego...

Bez demolki się nie da.

Żeby odciąć dźwięk potrzebna jest spora masa przegrody lub... próżnia!

Dostawić ścianę z silki? :o

Żadne tapety czy styropiany tu nie pomogą...

Adam M.

Jak w temacie. Zabudowa szeregowa, ściana z czerwonej cegły z dziurami (porotherm ?) - budował developer. Niestety słyszymy się z sąsiadami. Czym to wyciszyć bez robienia dużej demolki. Teraz jest tak, że w nocy słyszę jak sąsiadka kaszle. Nie chcę za bardzo rujnować wszystkiego, bo segment ma 1,5 roku więc burzenie ściany czy zrywanie parkietu byłoby zbrodnią. Może jest jakiś prosty sposób. Myślałam o wyklejeniu ściany tapetą korkową, ale to chyba za cienkie. Może deski z parkietu (zostało mi dość dużo) ale czy to wygłuszy?

Wydaje mi się, że najlepiej w tym przypadku zrobić ruszt stalowy lub drewniany i wpakować to wełnę. Potem przykryć folią i położyć na to płytę K-G.

Teraz jest tak, że w nocy słyszę jak sąsiadka kaszle.

Hehe, dobrze że tylko kaszle, a nie krzyczy na przykład...

działanie przeciw kaszlowe maja alkaloidy fenantrenowe, opium oraz inne narkotyczne leki przeciwbólowe. W tym celu stosowane są pochodne morfiny np. Dextrometorfan. Ze względu na efekt narkotyczny i możliwość uzależnienia, ich zastosowanie jako leków przeciw kaszlowych jest ograniczone. Występująca w Opium alkaloid Noskapina ma ośrodkowe działanie przeciw kaszlowe, stosowana jest w lecznictwie w postaci chlorowodorku. W odróżnieniu od alkaloidów fenantrenowych nie powoduje euforii i uzależnienia.

wybór należy do Ciebie... 8)

Jeśli "większość" dźwięku "przenika" przez ścianę, to najtańszym i skutecznym sposobem jest wyłożenie ściany korkiem. Oczywiście najbardziej bedzie to "filtrowało" dźwięki "wychodzące z pomieszczenia, a w mniejszym zakresie odzizoluje od dźwieków "przychodzących".

Rozumiem zamysł!

Makiawelizm pierwszej wody!!! :lol:

MamusiaTomusia

Musicie zrobić sobie kilka razy jaką orgietkę!

Dość jednoznaczną w wymowie części akustycznej!

(wystarczy głośniej puszczony jaki dobrze dobrany film, żeby się nie przemęczać osobiście!!! :lol: )

Jak sąsiedzi mają dzieci, to szybciutko sami przylecą ustalić, czy mały remont polegający na wyciszeniu tej ściany Ci nie przeszkodzi...

Samo życie!

A ten deweloper to lepszy numer jest!

Takiego stresa komu serwować! :o

Adam M.

To jedyny sposób, aby ten ekran znalazł się tam, gdzie powinien - czyli TAM.

To muszę mu powiedzieć żeby zajrzał :), myślę że poczyta i się razem pośmiejemy.

(wystarczy głośniej puszczony jaki dobrze dobrany film, żeby się nie przemęczać osobiście!!! )

Coś takiego robiliśmy sąsiadowi w bloku. Nie specjalnie go lubiłam i nas dręczył że się za głośno w sypialni zachowujemy.

Obecnie szkoda mi sąsiadki, chodzi wcześnie spać bo rano wstaje do pracy a ja mam dziecko grzeczne inaczej, które dość często przebywa z nami w sypialni.

Wydaje mi się, że chyba byłby dość skuteczny sposób.

Trzeba by podnieść masę tej przegrody.

Obustronnie obłożyć ją takimi bardzo płaskimi płytkami z silki.

Kleić zaprawą ciepłochronną. Jest na perlicie, który też bardzo tłumi.

Konieczna warstwa podzielona na dwa. Wspólny remont (latem na ten przykład)

Stracicie po 6cm i zyskacie wdzięczność.

Po każdej stronie ściany tak samo! (te zyski i straty :lol:)

Adam M.

Adam czyli co? Napisz mi proszę jak chłop krowie, bo ja blondynka i niezorientowana w temacie.

Obustronnie obłożyć ją takimi bardzo płaskimi płytkami z silki.
napisz jaśniej co to, może jakis obrazek? :)

Kleić zaprawą ciepłochronną. Jest na perlicie, który też bardzo tłumi.

tu też poproszę np nazwę i firmę. Jak będę wiedziała co z czego to kupię i bedę pokazywać panu co ma zrobić i jak. Zwykle jest tak ze panowie remontujacy maja swoje pomysly na zycie i je chca realizowac, wiec wole pokazywac palcem a materialy kupic sama, bo w sklepie budowlanym tez roznie bywa.