jadimusic 12.01.2009 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Jest sala o wymiarach ok 20x15x10m (dł x szer x wys).Są symetrycznie wyznaczone 2 punkty oświetleniowe - wiszące z sufitu. Jakie zastosować źródło światła - jest przygotowany przewód trójfazowy.Czy są jakieś w miarę ładne (nie przemysłowe) żyrandole trójfazowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 12.01.2009 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Jakie zastosować źródło światła - jest przygotowany przewód trójfazowy. a po czym to, kurna, poznałeś, że to trójfazowy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jadimusic 13.01.2009 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Po tym poznałem, że sam przygotowałem, a przygotowałem po to aby na wszelki wypadek dostarczyć wystarczającą ilość mocy do dwóch miejsc, które mają oświetlić w/w salę - nie może to być żyrandol (oprawa, źródło światła) w wersji przemysłowej, ale co najmniej ładnej, żeby nie powiedzieć w miarę ozdobnej. Dobra nie musi być trójfazowy, ale łatwiej kilkanaście (kilkadziesiąt?) żarówek (lub innych źródeł światła) nie zasilać z jednej fazy, z jednego przewodu. O co mi chodzi? - o ładne, duże źródło światła - nie znalazłem w sieci jakiegoś producenta takowych - może coś ktoś wie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 13.01.2009 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 nie ma takich źródeł światła, które z 2 punktów oświetlą salę 20 x 15 m. No chyba, że poniżej poziomu 1 luksa. Powieś sobie w tych punktach 2 choinki na których umieścisz po 50 halogenów odpowiednio skierowanych i już. Coś jak oświetlenie boiska futbolowego, lylko nie z rogów a od środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 13.01.2009 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Po tym poznałem, że sam przygotowałem, a przygotowałem po to aby na wszelki wypadek dostarczyć wystarczającą ilość mocy do dwóch miejsc, które mają oświetlić w/w salę - nie może to być żyrandol (oprawa, źródło światła) w wersji przemysłowej, ale co najmniej ładnej, żeby nie powiedzieć w miarę ozdobnej. Dobra nie musi być trójfazowy, ale łatwiej kilkanaście (kilkadziesiąt?) żarówek (lub innych źródeł światła) nie zasilać z jednej fazy, z jednego przewodu. O co mi chodzi? - o ładne, duże źródło światła - nie znalazłem w sieci jakiegoś producenta takowych - może coś ktoś wie.... Wg mnie najpierw wyznacz jaką moc będziesz podłączał. Jak dla mnie to powinny być żarówki energooszczędne i moc z 1 fazy powinna wystarczyć. 2kW/20W=100 żarówek co jest odpowiednikiem 100 żarówek 100W. dwa żyrandole dadzą ekwiwalent 200 żarówek 100W. Większy problem będzie chyba z doświetleniem miejsc najbardziej oddalonych (chyba, że faktycznie jakieś reflektorki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pierre Dolnik 08.02.2009 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Dobra nie musi być trójfazowy, ale łatwiej kilkanaście (kilkadziesiąt?) żarówek (lub innych źródeł światła) nie zasilać z jednej fazy, z jednego przewodu. O co mi chodzi? - o ładne, duże źródło światła - nie znalazłem w sieci jakiegoś producenta takowych - może coś ktoś wie.... W pałacu prezydenckim widziałem taki (w TV, przy wręczaniu nominacji ministrom), chyba o taki Ci chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts