Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmiana wymiarów więźby

Recommended Posts

Witam wszystkich,

przymierzam się do zamówienia więźby, ale zmieniły mi się wymiary domu (musiałem dopasować projekt do istniejących fundamentów) i wysokość ściany kolankowej, i teraz zestawienie więźby, które miałem przy projekcie jest trochę nieaktualne. kąt nachylenia dachu 40 stopni

pierwotnie szer. domu z ociepleniem miała wynosić 7,20 m, faktycznie ten wymiar będzie wynosił 7,43 m; różnica: 23 cm (jeśli chodzi o tę różnicę to ją zniweluję przez zwiększenie rozstawu krokwi, które i tak były liczone dla dachówki ceramicznej, a ja planuję blachodachówkę)

dł. domu z ociepleniem miała wynosić 7,90 m, faktycznie ten wymiar będzie wynosił 8,36 cm; różnica: 46 cm (rozumiem, że w tym układzie muszę zwiększyć długości krokiew, tak aby zachować 40 stopni)

oprócz tego ze ścianki kolankowej 60 cm, zrobiłem ściankę kolankową 90 cm; różnica 30 cm. (tutaj musiałbym zwiększyć długości belek stropowych, aby zachować taką samą wys. pomieszczenia na poddaszu)

pierwotne wymiary głównych elementów były takie:

belka stropowa 8x16 cm; szt. 7; długość: 3 m

krokiew 40 stopni; 8x16 cm; szt. 15; dł. 6,20 m, do tego krótsze krokwie przy kominie, i jeszcze kilku innych miejscach.

czy ktoś może mi pomóc? jakie długości powinny być poszczególne krokwie, i belki stropowe przy takich różnicach?

albo może ktoś wie jako policzyć te różnice??

Długość poszczególnych elementów to najprościej w tym przypadku z twierdzenia Pitagorasa albo funkcji trygonometrycznych. Niestety nie jest tak lekko, że jak zmieniasz szerokość to długość krokwi zmienia się o tyle samo.

Z drugiej strony - jeśli Ci nie zależy możesz zostać przy wymiarach które miałeś i zmniejszyć okap...

okapu właśnie nie chciałbym zmniejszać,

ale chyba przy takich różnicach, jeśli zwiększyć długości tych główych elementów o 1 mb każdy to chyba spokojnie starczy?!?!

liczyłem, że może uda mi się dokładniej to policzyć, bo wiadomo, że ma to związek z kosztami - dłuższe elementy - więcej kasy

Sprawdź, bo szacowanie na oko może się źle skończyć (albo będzie duży odpad - więc większe koszty... albo zabraknie kilku(nastu) centymetrów).

Tak na szybko to mi wyszło że nowa długość krokwi (dla szerokości budynku większej 0,2m) to pierwiastek kwadratowy z (39,17+0,2 okapu)...

Ale naprawdę przy użyciu kalkulatora policzenie:

(połowa szerokości budynku + okap)^2 + wysokość dachu ^2 = długość krokwi ^ 2... czyli długość krokwi to: pierwiastek kwadratowy z ((połowa szerokości budynku + okap)^2 + wysokość dachu ^2)... 2 minuty liczenia :)

Jedna tylko uwaga - jako wysokość dachu musisz przyjąć wysokość pomiędzy najniższym punktem krokwi (końcówka okapu) a kalenicą.

Sprawdź, bo szacowanie na oko może się źle skończyć (albo będzie duży odpad - więc większe koszty... albo zabraknie kilku(nastu) centymetrów).

Tak na szybko to mi wyszło że nowa długość krokwi (dla szerokości budynku większej 0,2m) to pierwiastek kwadratowy z (39,17+0,2 okapu)...

Ale naprawdę przy użyciu kalkulatora policzenie:

(połowa szerokości budynku + okap)^2 + wysokość dachu ^2 = długość krokwi ^ 2... czyli długość krokwi to: pierwiastek kwadratowy z ((połowa szerokości budynku + okap)^2 + wysokość dachu ^2)... 2 minuty liczenia :)

Jedna tylko uwaga - jako wysokość dachu musisz przyjąć wysokość pomiędzy najniższym punktem krokwi (końcówka okapu) a kalenicą.

a mógłbyś mi to pod to podstawić jakieś konkretne dane liczbowe, np. z mojego pierwszego postu, tak żebym mógł sobie sprawdzić swój wynik... a poza tym chyba powinniśmy podstawić nie różnicę 20 cm, tylko tą większą 46cm?

To co policzone to już uwzględniające zmiany (a że wyszło zbieżnie 0,2m i 0,2 tego co okap wychodzi poza budynek to przypadek a nie reguła).

Z kolei aby było dokładnie - musisz konkretne dane podstawić sobie do twierdzenia Pitagorasa. Co za problem ? Kalkulator i podstawowe operacje (potęgowanie, dodawanie i pierwiastkowanie). Prościej się już nie da.

To co policzone to już uwzględniające zmiany (a że wyszło zbieżnie 0,2m i 0,2 tego co okap wychodzi poza budynek to przypadek a nie reguła).

Z kolei aby było dokładnie - musisz konkretne dane podstawić sobie do twierdzenia Pitagorasa. Co za problem ? Kalkulator i podstawowe operacje (potęgowanie, dodawanie i pierwiastkowanie). Prościej się już nie da.

w końcu dotarło:) podstawiłem sobie dane i wszystko teraz jest ok., dzięki za pomoc:)

Ciesze się, że Ci się udało :)

Z ciekawości - o ile musisz przedłużyć?

krokwie muszą być dłuższe o 20 cm, czyli zamiast 6,20, to 6,40 cm; ponadto na dole projektant zaleca (mam to wpisane w projekt), aby elementy więźby były dłuższe o 20 cm, więc w sumie będę zamawiał na 6,60 cm,

teraz jeszcze muszę dojść do tego o ile dłuższe będę musiał zamówić belki stropowe, które teraz będą montowane o 30 cm niżej niż pierwotnie (aby zachować 2,50 m wys. na poddaszu...