Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spoinowanie, szpachlowanie GK - kompendium

Recommended Posts

Udalo mi sie wczoraj po raz pierwszy wkleic AmericanDream - znaczy tasme :), mam nadzieje ze jak przez 2 godziny nie odpadla to juz nie odpadnie :)

przeszlifowalem lekko Uniflota przed nalozeniem naroznika Al i az zal mi go bylo nakladac, bardzo mi sie podobala jego powierzchnia.

Kolejne z pytan jest takie: jaka z gladzi moze byc do lazienki, planuje nakladac gladz na plyty (wg mnie ukryje to niedociagniecia jesli chodzi o powierzchnie po szpachlowaniu)?

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy ta hamerykanska tasme dajecie rowniez do wykonczenia okna dachowego, czy raczej wtopic tam profile Al?

w narożniki wewnętrzne w zabudowie okna dachowego dałem Tuff-Tape (bo cieńsze, delikatniej pogrubiają niewielkie płaszczyzny glifów) a w narożniki zewnętrzne zabudowy z powierzchnią skosów taśmę Mid-Flex

• 2 weeks później...

ze stelazem w pokoju jakos sobie poradzilem, mam nadzieje ze sie nie zawali jak w tej hali w W-icach

teraz przyszla pora na szpachlowanie i gipsowanie, w takim razie czy przed gipsowaniem scian i plyt (bo te rowniez chce przegipsowac) nalezy zagruntowac podloze?

Wiem ze radzicie przeleciec gruntem przez nalozeniem zerowki ale czy rowniez przeg gladzia?

1. Szukam najelastyczniejszego materiału do spoinowania, który polecacie?

np.:

Kanuf Uniflott

Cekol C40

Rigips

Dolina Nidy ulastyczniona Formuła

2. Czy gruntować wszystkie łączenia czy tyko te frezowane?

3. Jakie połączenie sufitu GK z ścianą jest lepsze na ślizg czy na akryl?

4. Czy w mocowaniu na ślizg należy nakleić taśmę przed położeniem płyt GK, moje już zamontowane?

5. Gdzie w Warszawie można kupić taśmę ślizgową?

6. Nie mogę znaleźć dokładnie wyjaśnionej metody na akryl.

7. Jaki akryl polecacie?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Witam !

Remont ma się ku końcowi a tu takie coś ...

Tynki w domu nowe, cementowo wapienne klasyczne, sufit obniżany o kilka cm płytami karton-gips na stelażu, łączenia płyt ze ścianą wypełnione akrylem ...

Niestety połączenie pęka nieustannie, po malowaniu stało się to tak widoczne, ze jest nie do zaakceptowania, w dodatku w niektórych miejscach akryl położony jest dość mocna "półokrągło" co dodatkowo mnie irytuje .... Myślę, ze spartoliła coś wynajeta pożal się boże firma budowlana z okolic Zawiercia (dokładnie Żarki Letnisko) ... Zdałem się na nich, niestety nie stosowali żadnych ślizgów ani taśm na kąty wewnętrzne, jak płyta była przycięta (mniej lub więcej) tak przelecieli ją akrylem i tyle ..

No i akryl peka, a dokładniej styk akrylu z płytą lub scianą

Ma ktoś pomysł jak to naprawić ? Liczę się z samodzielnym wydłubywaniem starego akrylu, ale co dalej zrobić żeby nie pękało ? Czy kąt można wyrównać jakąś elastyczną masą szpachlową, obrobić, a póżniej sam narożnik potraktować akrylem ? Wydłubać akryl. przykleić taśmę to płyty na sztywno ? Dodam, że na scianach nie ma nic gładziopodobnego - zależało mi na efekcie "surowości ścian" i nie chciałbym zbytnio ich wygładzać pod sufitem, a przy taśmie chyba tego nie uniknę ...

Przeczytałem cały wątek, ale na mój przypadek nie mam pomysłu, tym bardziej, że jestem laikiem w tej dziedzinie (nie mam dwóch lewych rąk, jeśli ktos dobrze doradzi, postaram się jak tylko można)

Będe wdzięczny za wszystkie rady ...

Witam

mam prośbe o podpowiedzi dot. małej robótki

Scianka dekoracyjna z płyt g-k o wym. 250x60

-szkielet drewniany

-scianka dostawiona do istniejacej murowanej kąt 90st

-w ściance otwory trzy w pionie 20x20cm

pytania:

-jak skutecznie/ bez poprawek spekań/ połaczyć ścianki, wypełnić spoiny ?

-jak obrobić narożniki w okienkach, znaczy czy dawać i ile warstw siatki, jaki zast. szpachel ?

-czy dać i jaką gładż na całą powierzchnie ścianki ?

może jeszcze jakieś sugestie dot. tego tematu same Wam sie nasuną ?

dzieki za odpowiedzi

Na sciance o wysoosci 63 cm i dlugosci 4 m musze wkleic plyte (wykonanie stelaza odpada), warstwa kleju musi byc jak najciensza, wiec planuje klej nanosic na sciane "grzebieniem". Jak prawidlowo wyonac laczenie plyt?

normalnie tak jak na stelażu... postępowanie jest identycznie przy plycie klejonej jak i na stelażu... chociaż producenci szpachlowek typu vario twierdzą że przy plytach na klej nie potrzeba zbroić już żadną siatką czy innymi taśmami ale ja jednak zalecam to...

1. Szukam najelastyczniejszego materiału do spoinowania, który polecacie?

np.:

Kanuf Uniflott

Cekol C40

Rigips

Dolina Nidy ulastyczniona Formuła

2. Czy gruntować wszystkie łączenia czy tyko te frezowane?

3. Jakie połączenie sufitu GK z ścianą jest lepsze na ślizg czy na akryl?

4. Czy w mocowaniu na ślizg należy nakleić taśmę przed położeniem płyt GK, moje już zamontowane?

5. Gdzie w Warszawie można kupić taśmę ślizgową?

6. Nie mogę znaleźć dokładnie wyjaśnionej metody na akryl.

7. Jaki akryl polecacie?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

ale nygus (to po poznańsku :) ) z Ciebie! Raptem parę stron! "krótkie pytania" o poddaszu mają przeszło 80 stron i są tacy co całość czytają!

Witam

mam prośbe o podpowiedzi dot. małej robótki

Scianka dekoracyjna z płyt g-k o wym. 250x60

-szkielet drewniany

-scianka dostawiona do istniejacej murowanej kąt 90st

-w ściance otwory trzy w pionie 20x20cm

pytania:

-jak skutecznie/ bez poprawek spekań/ połaczyć ścianki, wypełnić spoiny ?

-jak obrobić narożniki w okienkach, znaczy czy dawać i ile warstw siatki, jaki zast. szpachel ?

-czy dać i jaką gładż na całą powierzchnie ścianki ?

może jeszcze jakieś sugestie dot. tego tematu same Wam sie nasuną ?

dzieki za odpowiedzi

zasada spoinowania identyczna jak przy każdej innej zabudowie... siatka... vario... narożniki i gładź po całości... poczytaj wcześniejsze posty....

..a i jeszcze takie cuś:

-sufit z belek drewnianych, na górze podłoga z płyt OSB na to panel

czy nie bedzie problemu gdy od spodu sufit będzie zrobiony z płyt g-k przykreconych do łat na tych belkach?

Edytowane przez MEGABEL

Gość Saxxxnt

No to super bo dziś troszkę już nią zacząłem szpachlować wkręty

i powiem że super konsystencja ,ale szczerze to nie mieszałem jej..

Jutro zamieszam i zobaczymy.

Pozdrawiam i dzięki za szybkie info.

No właśnie...

Na newralgiczne miejsca typu:

ściana-płyta, skos, naroża zewnętrzne i wewnętrzne itp... - taśma mid-flex najlesza by była.

Jaka w takim razie była by najlepsza na łączenia płyt na powierzchniach płaskich, również ciętymi bokami?

Chodzi mi o taśme z tej serii co mid-flex bo jest ich kilka.

Czy te pozostałe też są z PCV czy jest to papier?