Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spoinowanie, szpachlowanie GK - kompendium

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No i stało się mam popękany sufit na połączeniu sufit ściana.

Samemu kręciłem K-G do drewnianego stropu na stelażu drewnianym, po dokręceniu, płyt K-G wyczytałem, że powinienem wcześniej nakleić taśmę na ścianę by uzyskać połączenie ślizgowe. Nie mam dużych szczelin pomiędzy płytą a sufitem i nie wkleiłbym tam zwykłej taśmy, szukałem taśmy do montażu na ślizg w warszawie w różnych hurtowniach gdzie często odpowiadali pracownicy, że o takim czymś nie słyszeli a jak kilka osób słyszało to odpowiadali, że nie maja tego w sprzedaży. Więc poszliśmy na ryzyko i się nie opłaciło, minęły może 4 tygodnie, spadek temperatury w dół i bum.

Jakie mam wyście z sytuacji?

1. Najlepiej zewnętrzne płyty zdjąć i wykonać od początku z taśmą ślizgową - tej opcji nie borę pod uwagę.

2. Montaż ćwierćwałków z styropianu - jak dla mnie jest to bardzo nie estetyczne, więc tej opcji też nie biorę pod uwagę

3. Taśma na sztywno na sufit i ścianę to też kiepski pomysł, nawet MID-FLEX nie pomoże?

4. Rom-Kon pisałeś o montażu siatki na tylko suficie przy krawędzi i wypełnieniu małej szczeliny akrylem, czy to jest jedyna opcja?

5.....

Edytowane przez dsxc
błąd nicka osoby z forum

(...)Nie mam dużych szczelin pomiędzy płytą a sufitem i nie wkleiłbym tam zwykłej taśmy,

...taśmę wkleja się przed montażem płyt

szukałem taśmy do montażu na ślizg w warszawie w różnych hurtowniach gdzie często odpowiadali pracownicy, że o takim czymś nie słyszeli a jak kilka osób słyszało to odpowiadali, że nie maja tego w sprzedaży.

...można wkleić zwykłą taśmę pakową lub żółtą taśmę malarską... chodzi tylko o to by szpachlowka nie związala się ze ścianą

(...)

3. Taśma na sztywno na sufit i ścianę to też kiepski pomysł, nawet MID-FLEX nie pomoże?

...bardzo kiepski pomysł... chociaż są szkoły co zalecają sztywny montaż ale ja do tej nie należę

4. Rom-Kon pisałeś o montażu siatki na tylko suficie przy krawędzi i wypełnieniu małej szczeliny akrylem, czy to jest jedyna opcja?

....jedyna możliwość... zawsze daje się siatkę czy inną taśmę do narożnika i w połączeniu z taśmą separacyjną (ślizgową) daje własnie kontrolowane pęknięcie w samym narożniku a nie np. 1,5cm od niego i właśnie to pęknięcie przykrywa się akrylem... jest to delikatna rysa zamaskowana akrylem... ot cała filozofia...

???? a to ciekawe stwierdzenie... no chyba że wysokoelastyczna... może z efektem teleskopowym?

hmmm bardzo ciekawe.... powyżej był jakiś głupi tekst ale został całkowicie zdelejtowany i teraz mój post ni przypiął ni przyłatał... do niczego się nie odnosi....

może Ty Flash coś na ten temat wiesz? :D

Edytowane przez Rom-Kon
zniknięcie się posta powyżej :P

kupiłem wiadro, jak śmignę to napisze o wrażeniach :)

i śmignąłem, masa ŚMIG to totalny badziew, jest bardzo rzadka, zlatuje z pacy przy każdym ruchu, na suficie się ciapie, nie malowałem jeszcze, ale na drugą warstwę położyłem masę Acryl Putz, różnica OGROMNA, ta masa jest taka fajnie "ciastowata", dużo lepiej się ją nakłada. Śmig kosztuje cirka 40 zeta, acryl putz 65 ale chyba jest większe wiadro (jutro to sprawdzę), tak więc praktycznie żadna różnica, a jakość bez porównania

mój rigips pro fin mix też był strasznie rzadki jak na moje wcześniejsze doświadczenia :), ale po kilku ruchach i plackach na posadzce, ręka znalazła swój rytm i szpachlowało się już całkiem dobrze

za to z acryl-putzem finisz miałem kiedyś nieprzyjemne doświadczenia, i niezbyt garnąłem się teraz do tego produktu, ale już na tynkach c-w położyłem acryl-putz start z worka i też sobie chwalę

• 1 month później...

Witam!

A ja jestem samoukiem i zrobiłem przez ostatnie 12 lat dopiero 4 domki i dwa mieszkania w blokach z wielkiej płyty w gk i jak na razie nic nie pęka.

Remonty robię tylko w domkach własnych i rodziny nie trudnię się tym zawodowo.

pierwszy Gk robiłem w 1998 roku i wtedy nie było takiego wyboru taśm i innych cudów do połączeń, dlatego też wymyśliłem sobie klejenie na sztywno wszystkich łączeń klejem do GK. I tak po położeniu wszystkich płyt wszystkie szczeliny po wcześniejszym gruntowaniu sklejam wszystkie łączenia klejem gipsowym pozostawiając jednak wgłębienie na gipsy, taśmy i siatki itp. przez te 12 lat miałem tylko jedno pęknięcie i to w domku koło którego swego czasu przetaczało się mnóstwo TIR-ów że aż szafki podskakiwały więc nie było możliwości aby coś nie pękło.

a jedna taśma hamerykańska na dobrej masie spoinowej trzyma jeszcze lepiej ;)

...zgadzam się w 200%!!! ...może nawiet jeszcze wiecej % ;)

...ale cena nadal zbija z nóg :( Tuff Tape 49pln/30mb! a Mid Flex prawie 80pln/30mb!!! :jawdrop:

Edytowane przez Rom-Kon
dla zaszokowania dodałem ceny

Mam małe pytanie do Flash'a;

co się dzieje z Twoimi postami że tak znikają? Jakiś spisek moderatorów? A może błąd w skrypcie? Bo nie posądzam Ciebie że usuwasz swoje posty! Ślad zostaje tylko w cytatach ale oryginału ani widu ani słychu... dziwne i niepojęte... może cud??? :lol2:

a jedna taśma hamerykańska na dobrej masie spoinowej trzyma jeszcze lepiej ;)

...zgadzam się w 200%!!! ...może nawiet jeszcze wiecej % ;)

...ale cena nadal zbija z nóg :( Tuff Tape 49pln/30mb! a Mid Flex prawie 80pln/30mb!!! :jawdrop:

dla uzupełnienia: ja tak z własnego doświadczenia, z perspektywy własnego poddasza, fakt - drozej niż siatka za kilka zł na cekolu c-45, ale na całym poddaszu i sufitach podwieszanych parteru (ok.110+30m2) t raptem kilkaset zł więcej, to wcale nie tak dużo patrząc na to z szerszej perspektywy, nie chciałbym mieć w nowym domu popękanych ścian i sufitów czy pomieszczeń od razu do remontu (wystarczy mi doświadczenie innych użytkowników forum ;) ), tym bardziej, ze zrobiłem to sam - na robociźnie zaoszczędziłem to wolałem część tego poświęcić na lepsze materiały, i uważam też, że jeśli nie-zawodowiec bierze się za robotę to warto przesunąć szalę "jakości wykonania" na swoja stronę porządnymi materiałami

jak narazie, po ciepłym, suchym lecie, wilgotnej jesieni, odpaleniu ogrzewania zima, zaspach śnieżnych na dachu jedyne rysy to kontrolowane połączenie ślizgowe na styku gk z murem, tynkiem tradycyjnym, czyli dach pracuje, zabudowa też tyle, ze w całości a nie poszczególnymi płytami, i oby tak dalej