Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spoinowanie, szpachlowanie GK - kompendium

Recommended Posts

Widzę, że temat zbrojenia łączenia płyt za pomocą siatki jest raczej na starcie krytykowany. Używam takiej siatki od 2 lat i nie wracałem jeszcze do żadnego klienta w celu poprawek łączeń chociaż zaznaczam, że gdyby takie pęknięcie miało miejsce - naprawiam je w ramach reklamacji.

Główny błąd stosujących taką siatkę polega na tym, że między płytami nie ma zostawionego miejsca na masę, przy pomocy której wykonuje się łączenie.

Druga sprawa to to, że siatka owszem - jest samoprzylepna ale nie klei się jej bezpośrednio na płytę tylko ZATAPIA (masa, siatka, masa, gładź).

Trzecia sprawa o której nie doczytałem tutaj (może dlatego, że nie czytałem wszystkich wpisów) to to, że do spoinowania od tych 2 lat nie używam żadnych gipsów "specjalnych na łączenia". Używam kleju elastycznego do płytek (nie takiego za 30zł/25kg tylko koło 60zł / mapei P9 itp). Klej wyrabiam do uzyskania konsystencji "masełka", łączenia gruntowane (nie tylko te samodzielnie fazowane).

Trzymam się takiej metody i z każdej roboty wracam i śpię spokojnie.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...nad wysokoelastycznymi klejami do glazury też już myślałem ale jeszcze się nie odważyłem zastosować... w kartach katalogowych nie ma wzmianki o spoinowaniu płyt... mógłbym wyjść tak trochę na szamana a z moim avatarkiem o to nie trudno :lol: ...ale sprawa godna przemyślenia...

a co do ceny ze 60zł/25kg... Vario kosztuje przeszło stówkę za 25 kg!

wracam od sąsiada , i zauważyłem że peka mu sufit w całym domu na łaczeniu sciany z sufitem tz obrysówce, gość ma równiez strop drewniany sufit podwieszany,i mowi że musi pękac.... próbował coś kleic jakąs pastą z żywicą i jakimis włskami (pewnie jakieś polimery) ale mówi że tez nic nie daje az zaczynam się martwić...

...nad wysokoelastycznymi klejami do glazury też już myślałem ale jeszcze się nie odważyłem zastosować... w kartach katalogowych nie ma wzmianki o spoinowaniu płyt... mógłbym wyjść tak trochę na szamana a z moim avatarkiem o to nie trudno :lol: ...ale sprawa godna przemyślenia...

Wiem, że Vario drogi ale jak zrobiłem nim u siebie i miesiąc po zakończeniu remontu zobaczyłem rysy na łączeniach to wziąłem młotek do ręki i chciałem je "naprawić". Powstrzymało mnie tylko to, że nie miałem czasu na drugi remont :/ Świadomość, że będę to mógł poprawić dopiero za rok nie pozwalała mi spać i po miesiącu ściana runęła. Może to dlatego, że nie trawię tandety, chodzenia na łatwiznę a najbardziej nie potrafię się pogodzić z tym, że coś mi nie wyszło - rozwalę, zrobię od nowa od podstaw i tak do skutku.

wracam od sąsiada , i zauważyłem że peka mu sufit w całym domu na łaczeniu sciany z sufitem tz obrysówce, gość ma równiez strop drewniany sufit podwieszany,i mowi że musi pękac.... próbował coś kleic jakąs pastą z żywicą i jakimis włskami (pewnie jakieś polimery) ale mówi że tez nic nie daje az zaczynam się martwić...

właśnie jeśli jest sufit pływający tzn. nie związany ze ścianami to na obrysówce pęka... ale właśnie to maskuje się akrylem z tuby... chyba że strop bardzo pracuje to wtedy może zerwać ten akryl ale jeśli tak się dzieje to znaczy że są duze naprężenia i takie pęknięcie w narożniku chroni sufit przed popękaniem na płaszczyźnie! to takie mniejsze zło... jeśli zrobić taki narożnik na sztywno tj. przykręcić do profila UD i dodatkowo siatkę wywinąć na ścianę to będzie pękać na całej płaszczyźnie i w skrajnym wypadku może wyrwać narożnikową siatkę albo z płyty albo ze ściany... widziałem już taki przypadek...

Rom-Kon,a Ty ciągle używasz siatki x2 czy może zmieniłeś "technologie" na fizelinę albo papier?

Rom-Kon,a Ty ciągle używasz siatki x2 czy może zmieniłeś "technologie" na fizelinę albo papier?

nadal już od paru lat 2x siatka i vario lub uniflot i nie mam problemów... tylko w naroznikach skos-sufit daję taśmę "amerykańską" mid-flex

Rom-Kon ja ma do ciebie pytanie? A mianowicie mój mąż zrobił spoinowanie sufit-ściana tak jak mówisz że nie wolno tzn. siatka zachodzi na ścianę, bo też tak doradził mu kolega-fachowiec(ale powinnam chyba napisać pseudo, bo tak jak od zrobił mi łazienkę to :evil: ) Jeden pokój jest już zrobiony "na gotowo" i pewnie specjalnie niewiele mogę zrobić po za modlitwą :-? Natomiast do zrobienia mamy jeszcze 3 pokoje i korytarz, w jednym pokoju już zaspoinował łączenia tak jak wyżej wspomniałam! ale tylko zaspoinował i wtopił siatkę, czy coś jeszcze możemy z tym zrobić na tym etapie? A co do materiałów to używa najpierw cekol c-40 ,siatka potem cekol c-45 a na finisz akryl-putz! Sufit gipsowany po całości! Wizualnie wyszło bardzo ładnie...no może poza małymi niedociągnięciami w szlifowaniu w narożnikach! (no ale robił to pierwszy raz w życiu)

Będę wdzięczna za info

Kinga

Rom-Kon a używałeś czegoś takiego jak profil dylatacyjny do GK ? Chodzi o łączenie ściana/sufit.

I jeszcze jedno spostrzeżenie: generalnie istnieje przekonanie, że do łączeń, pęknięć itp przypadków powinno się używać akrylu. Ja używam SILIKONU AKRYLOWEGO. Właściwości silikonu - malowalny jak akryl :) polecam bo dużo bardziej wytrzymały niż zwykły akryl :)

http://www.e-market.net.pl/shop/miniaturki/296.jpg

Rom-Kon a używałeś czegoś takiego jak profil dylatacyjny do GK ? Chodzi o łączenie ściana/sufit.

I jeszcze jedno spostrzeżenie: generalnie istnieje przekonanie, że do łączeń, pęknięć itp przypadków powinno się używać akrylu. Ja używam SILIKONU AKRYLOWEGO. Właściwości silikonu - malowalny jak akryl :) polecam bo dużo bardziej wytrzymały niż zwykły akryl :)

nigdy takiego nie stosowalem... a nie jest to czasem profil do styropianu? Do systemu dociepleń?

...a co do silikonu akrylowego... hmmm nazwa handlowa... bo jak połączyć silikon utwardzany poprzez wiązanie wody i masę akrylową czyli dyspersję wodną z wypełniaczami? No chyba że ten silikon jest już utwardzony i robi za wypełniacz... to tak jakby do gotowej szpachlowki akrylowej we wiaderku dodać zwykłego gipsu... zasada ta sama... ale może się mylę bo nie jestem chemikiem...

Rom-Kon ja ma do ciebie pytanie? A mianowicie mój mąż zrobił spoinowanie sufit-ściana tak jak mówisz że nie wolno tzn. siatka zachodzi na ścianę, bo też tak doradził mu kolega-fachowiec(ale powinnam chyba napisać pseudo, bo tak jak od zrobił mi łazienkę to :evil: ) Jeden pokój jest już zrobiony "na gotowo" i pewnie specjalnie niewiele mogę zrobić po za modlitwą :-? Natomiast do zrobienia mamy jeszcze 3 pokoje i korytarz, w jednym pokoju już zaspoinował łączenia tak jak wyżej wspomniałam! ale tylko zaspoinował i wtopił siatkę, czy coś jeszcze możemy z tym zrobić na tym etapie? A co do materiałów to używa najpierw cekol c-40 ,siatka potem cekol c-45 a na finisz akryl-putz! Sufit gipsowany po całości! Wizualnie wyszło bardzo ładnie...no może poza małymi niedociągnięciami w szlifowaniu w narożnikach! (no ale robił to pierwszy raz w życiu)

Będę wdzięczna za info

Kinga

Ja zamiast cekolu C-40 wolę Vario lub Uniflot. A co do zawijania siatki na ścianę - wystarczy popatrzeć na youtube by przekonać się że cała UE i USA tak robią... ja sam jeszcze parę lat temu tez tak robilem bo takie były instrukcje i zalecenia Nidy, Rigipsa, Knaufa... dziś jeszcze na stronach Rigipsa takie rysunki są!!! Robiłem tak i jeśli nie zrobilo się innych błędów wykonawczych to trzyma i ma się dobrze! Jedno takie poddasze obserwuję od prawie (przeszło?) 10 lat! I powiem tak: jedno pęknięcie nad drzwiami do sypialni dzieciaków i jedno na ścianie też u dzieciaków (płyta klejona na ścianie)... po naprawie już 4 lata nic się nie dzieje! A technologia? jedna siatka klejona nie wtapiana na Vario, siatka zawijana na narożniki, krawędź cięta nie gruntowana tylko moczona wodą, profile co 50cm na ES-ach - reszta technologi jak dzisiaj. Płyty na ścianach na klej gipsowy Nida, podłoże bez gruntowania tylko obficie moczone wodą (siporex i cegła silikatowa)

Czyli konkluzja: jeśli nic innego nie będzie źle to zostawić i za bardzo się nie martwić... powinno być dobrze! Tam gdzie jeszcze nie zrobione jednak zastosować "dzisiejszą" technologię - ja preferuję Vario! :wink:

nigdy takiego nie stosowalem... a nie jest to czasem profil do styropianu? Do systemu dociepleń?

...a co do silikonu akrylowego... hmmm nazwa handlowa... bo jak połączyć silikon utwardzany poprzez wiązanie wody i masę akrylową czyli dyspersję wodną z wypełniaczami? No chyba że ten silikon jest już utwardzony i robi za wypełniacz... to tak jakby do gotowej szpachlowki akrylowej we wiaderku dodać zwykłego gipsu... zasada ta sama... ale może się mylę bo nie jestem chemikiem...

Tak, ten profil na zdjęciu jest akurat do dociepleń ale tego do GK nie mogłem zdjęcia znaleźć. Różni się tym, że zamiast siatki ma trochę dłuższe ramiona, które się zaciąga VARIO. Mam zamiar go przetestować ale jak na razie robię na fermacell`u więc nie mam jak. Podobno rewelacja ale w praktyce te "rewelacje" różnie wychodzą...

jeśli zrobić taki narożnik na sztywno tj. przykręcić do profila UD i dodatkowo siatkę wywinąć na ścianę to będzie pękać na całej płaszczyźnie i w skrajnym wypadku może wyrwać narożnikową siatkę albo z płyty albo ze ściany... widziałem już taki przypadek...

ja u siebie mam właśnie strop drewniany, ściany będą tynkowane maszynowo gipsem, jak zrobić poprawnie konstrukcję sufitu oraz połączenie ściana sufit aby pęknięcia były zminimalizowane lub niewidoczne? Myślałem że do ścian daje U, w nie CD i wieszaki do belek stropowych, ale czytam tu że nie powinno się mocować do ściany?

A jak już spoinowane, szpachlowane, wyrównane itd to jak to potem najprościej odpylić przed gruntowaniem? Ktoś próbował jakąś szczotką na odkuracz (czy nie rysuje?) ?

Na mokro co chwilę trzeba się schylać do wiadra z wodą.

Ktoś może coś poradzić? Pozdr.

:lol: podnieść wiadro z podłogi na jakąś podstawkę? :wink: