Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spoinowanie, szpachlowanie GK - kompendium

Recommended Posts

Wątek i dla mnie na czasie, bo robię pierwszą gigantyczną robotę z zakresu KG - zabudowę rurek od CO i przy okazji montaż 3 półeczek z resztek płyt i stelaży - nie lada wyzwanie jak na pierwszy raz. Wczoraj ukręciłem stelaż i część płyt, teraz przymierzam się do narożników i szpachlowania. No i widziałem gdzieś w necie że przy takich prostych półkach narożniki mocowane były zwykłym trackerem na zszywki. Wydaję mi się że jednak lepiej byłoby podkleić na małe placki, odczekać dzień i zaciągnąć całość. Tylko dumam czym, bo zostało mi to i owo... Mam gips szpachlowy dolina nidy, tynk knaufa 75, i gotowa masa sheetrock, ale to akurat do końcowego wygłaskania... Ciekawe jak/czym to wyrównywać w tych zakamarkach. Chętnie poczytam ciekawe opinie w tym wątku...

http://www.komiksownia.republika.pl/dzialka/14_01_09_polki.jpg :roll:

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szpachlujecie całe ściany ( z k-g) czy tylko spoiny ?

Ja szpachluje wszystko. Robie tak bo wszędzie daje siatką i fizelinę (nawet na krawędzie ciete, gdzie większośc tylko szpachluje). Jakbym nie szpachlował całości to wyszłyby górki. Jak patrzę na zdjęcia forumowiczów to nawet jak nie szpachlują całości to i tak nagle ponad 50% ściany jest szpachlowana i gładzona...tak więc roboty chyba nie jest dużo więcej.

Robie tak bo wszędzie daje siatką i fizelinę (nawet na krawędzie ciete, gdzie większośc tylko szpachluje).
Czyli na jednym połączeniu najpierw masz siatkę a na to fizelinę? Dobrze rozumiem?

Jak Ci się siatka / fizelina mieści w ciętych krawędziach. Siatka ma z dobre 3cm a wycięcie jest chyba mniejsze.

..............................ciąg dalszy...................

Krawędzie typu PRO (Rigips) są mniej spłaszczone i wg. producenta można kleić siatkę i szpachlować... czyli nie ma co opisywać....

A teraz najgorsza krawędź... krawędź cięta - fazowana ...również typu Singa.

Fazowanie fabryczne lub samodzielne nożykiem... nie ma znaczenia.

A teraz zasadnicza i bezwzględna reguła!

By mieć 99% pewności że połączenie nie pęknie pod takim łączeniem MUSI być profil! Takie łączenie musi zawsze wypadać na profilu!

Jeśli nie ma fabrycznej "fazy" trzeba ją wyciąć nożykiem... można to zrobić przed przykręceniem płyt ale ja to robię po płytowaniu. Krawędź gruntuje DOBRYM gruntem (Ceresit, Knauf, może być Atlas ale odpada już Amigrunt z Casto)... gruntowanie nie polega na "przeleceniu" suchym pędzlem tylko dobrym nasączeniu... po wyschnięciu gruntu wstępnie wypełniam szpachlówką. po związaniu szpachlowki naklejam na to znów dwie warstwy siatki i szpachluje... jeśli za bardzo widać siatkę jeszcze raz szapchluję...

http://images31.fotosik.pl/438/462b1723f195a0d3med.jpg

http://images27.fotosik.pl/283/6c0b850f223254bamed.jpg

http://images40.fotosik.pl/49/64a166adf14e4123med.jpg

http://images46.fotosik.pl/50/48b0d33a2846545cmed.jpg

.....................................CDN......................................

...to może zamiast trolić to może wyjaśnisz co to jest połączenie ślizgowe i dlaczego się je stosuje...

...albo po prostu zastosuj się do motta w swojej stopce....

.............. wyjaśnienie dla innych.... taśma spełnia rolę ochrony ściany i również separatora bo jest głęboko przyklejona i po szpachlowaniu wycięta nożykiem.

Materiały do zabudowy - czy coś jeszcze???

wełna miękka

wełna pół sztywna

płyty zielone

folia izolacyjna srebrna

profile przyścienne U30 (Czy przy ścianie kolankowej też ???)

profil kapeluszowy (co 40 cm)

kątowniki do regipsów

śruby

wkręty do regipsów do drewna

śruby

wkręty do regipsów profili metalowych

papiaki

taśma do łączenia foli

sznurek plastikowy

pianka zwyka

zszywki do ....

szpachla do łączenia z włóknem VARIO

siadka z klejem na styki

akryl bialy

gładź tynkowa

pyta OSB

łaty drewniane

łaty drewniane

...no widzisz... jak chcesz to umiesz nie trolić... tak trzymaj... tu są ludzie potrzebujący porady a nie wytykania błędów bez wyjaśnienia co, jak i dlaczego...

i co to znaczy ze nie stosuj KP nie zdaja egzaminu? czyjego egzaminu. teraz twoja kolej na rozwiniecie

nie padly, zadne parametry rozstawu krokwi, ich wysokosci tym samy ilosci miejsca na izolacje.

...tak się składa że jeszcze troszku myślę a nie tylko pracuję...

Kto dzisiaj daje ocieplenie grubości 15-18cm i to w jednej warstwie??? ...bo sposób mocowania profila kapeluszowego wyklucza drugą warstwę no chyba że ruszt 2-poziomowy-krzyżowy ale to rzadko stosowany na skosach... wełny daje się tylko tyle ile wejdzie pomiędzy krokwie czyli 15-18cm...

Z wyżej wymienionych powodów jest mi całkowicie zbędnym wiedzieć co ile idzie krokiew... może być nawet co 30cm...

Nie widziałem jeszcze tak prostego dachu by krokwie szły w jednej płaszczyźnie i dlatego trzeba mieć możliwość niwelacji a to najlepiej zrobić na wieszakach... inaczej płyty odwzorują krzywizny więźby... profil kapeluszowy do tego się nie nadaje...

nie zalecam stosowania siatki ze wzgledow na jej mala wytrzymalosc, nadajaca sie do tego jest flizelina lub papier - ten wymaga wprawy i znajomosci rzeczy.

hmm... mała wytrzymałość siatki... a próbowałeś kiedyś zerwać pojedynczą nitkę z takiej siatki?

a jakiej to znajomości rzeczy wymaga stosowanie taśm papierowych? To że trzeba taką taśmę najpierw namoczyć w wodzie? To chyba normalna - standardowa wiedza tego co takie coś wykonuje... no chyba że jest jeszcze inna wiedza... tajemna że np. nie wolno spoinować w pierwszym dniu pełni księżyca... że na lewej ręce trzeba mieć założoną rękawiczkę na opak i bez koloru czerwonego.... to faktycznie - przyznaję się... takiej wiedzy nie posiadam ale wiem natomiast że taśma flizelinowa i papierowa na wykonane nią 100m2 przypada jedna, czasem dwie poprawki bo na odcinku 5cm coś się stało i po pomalowaniu na gotowo wyszedł pęcherz... są tacy co gardzą halogenem i taką drobnostkę mają w d... ale u mnie niestety poprawka...

(...)

...albo po prostu zastosuj się do motta w swojej stopce....

prawda, ze fajne :D

...znam lepsze np. to: "Na forum zawsze się znajdzie jakiś smutny fajfus, który będzie mówił co trzeba robić i jak trzeba żyć, bo akurat wstał lewą nogą albo zaczepił chu...em o sprężynę w materacu."

Jest to motto ze stopki jednego z forumowiczów (forowiczów?)... piękne, poetyckie. proste w swej wymowie a zarazem prawdziwe aż do bólu...

..............................Ciąg dalszy..................

Narożniki np. przy oknach i koszach....

Narożniki gdzie ma przyjść kątownik AL lub PCV najpierw gruntuje tak jak przy fazowanych krawędziach. Na to w szczelinę nakładam masę szpachlową i dopiero wtapiam lub przyklejam siatkę.... tu pojedynczo... przy narożnikach 90* nie zawijam na kant - to niepotrzebne przy rozwartych zawijam siatkę szeroką na min. 10cm. Na to dopiero osadzam narożniki. Daję siatkę bo sam narożnik słabo przykrywa miejsce łączenia plyt i gdy wystąpią jakieś "ruchy" może okazać się ze narożnik odspoi się... Narożniki przyklejam na gładź ponieważ gdy przyklejałem na masę spoinową (twardą, mocną) to po szlifowaniu było widać przecierki spoinówka-gładź ...efekt - poprawka szpachlarska.

...to jest przygotowane pod osadzenie narożników...

http://images31.fotosik.pl/438/cbd5dd24b9741364med.jpg

http://images37.fotosik.pl/49/00c32949a3d5c152med.jpg

....................................CDN...............................