Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spoinowanie, szpachlowanie GK - kompendium

Recommended Posts

Przykręcanie do UD nalezy rozpatrywać również pod katem zastosowanych wieszaków dla ES będzie mniej ryzykowne a dla WP -grzyba bardziej. ES zredukuje naprężenia wielokierunkowe na pojedynczym ruszcie, co uzyskamy dla WP dopiero na podwójnym ruszcie i wtedy też można by przykręcic do UD.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rom-Kon dalej dajesz 2 razy siatkę na łączenia? A czy można by było dać siatkę15cm szer na flizelinę,bo chodzi mi oto że mam trochę tej siatki i flizeliny . Czy coś takiego ma miejsce,pytam bo jestem tylko zwykłym szarakiem,dopiero zaczynam.

Slawos, jak robisz u siebie w domu jest naturalnie wyłącznie Twoją sprawą. Ja robię wg standarów producenta który daje wieczysta gwarancję na to, że jeżeli zrobimy tak jak on mówi i na jego komponentach to nic nie ma prawa trzasnąć. Nigdy. Nie zaleca on przykręcania do obrysu (UD) ale za to każe wstawić do 15 cm od obrysu profil do którego przykręcamy płytę. ja daję atk około 10cm srodek profila CD od obrysu. Zastanawiałem się kiedys dlaczego nie kręcić tak jak ty to zrobiłeś. Może dlatego zeby przypadkiem nie skręcić CD z UD co nie pozwoli na rozprężenie profila nośnego.

http://img683.imageshack.us/img683/964/imag0608f.th.jpg

Edytowane przez ZygmuntRolicz

Witam,

Jeden pokój skończony. Wziąłem się za drugi i ...

Syn umyślił sobie tapetę. Na ścianach był stary tynk CW i wzieło mnie zeby go wyprostować. Został mi worek szaraka (Nida Gips) i dawaj go na ścianę!

No i nie jest dobrze, po dwóch dniach chodzenia między dziurami i nierównościami męczy mnie co dalej? Druga warstwa szaraka, czy może gładż jakaś

- został mi worek gipsu francuskiego lub Pro fin.

Ze szpachlowaniem sobie poradzę, ale zależy mi na tym, by zrobić to tak, co by szpachla nie odpadła wraz ze zmianą tapety - kiedyś tam...

Edytowane przez romole

Mogę o coś zapytać ?

Mam bufor zabudowany k-g i chcę to teraz jakoś ładnie wykończyć.

Na łączenia flizelina będzie zatopiona w uniflocie knaufa , dobrze gadam ?

Tylko nie wiem co dać na naroża, narożniki też zamocować na tym gipsie zbrojonym czy bez narożników jakoś inaczej się to robi ?

http://img84.imageshack.us/img84/5043/img0444s.jpg

http://img407.imageshack.us/img407/3179/img0532z.jpg

Jeden róg mam 90 stopni więc ok, ale mam jeszcze jedno załamania o niewielkim kącie.

Co z nim ?

Narożnik dopasować ?

mój bufor będzie miał dwa narożniki 135st, a uraczę je taśmą MidFlex, co mi została po poddaszu, vario rigipsa też troszkę jeszcze jest do spoinowania i ćwierć wiaderka profin mixa na wykończenie :)

Witam,

Jeden pokój skończony. Wziąłem się za drugi i ...

Syn umyślił sobie tapetę. Na ścianach był stary tynk CW i wzieło mnie zeby go wyprostować. Został mi worek szaraka (Nida Gips) i dawaj go na ścianę!

No i nie jest dobrze, po dwóch dniach chodzenia między dziurami i nierównościami męczy mnie co dalej? Druga warstwa szaraka, czy może gładż jakaś

- został mi worek gipsu francuskiego lub Pro fin.

Ze szpachlowaniem sobie poradzę, ale zależy mi na tym, by zrobić to tak, co by szpachla nie odpadła wraz ze zmianą tapety - kiedyś tam...

jak duze są te dziury jak przyłozysz 2m łatę? Licencję na szaraka ma tylko Rom-Kon hehe.

Szarak dał mi popalić. Najważniejsza lekcja to taka, że następna warstwa tylko na mokre! Poprawiałem dziury (3mm-4mm) na sucho i to była porażka, bo sucha poprzednia warstwa tak szybko odbiera wodę tej świeżo położonej, że nie ma szansy na dobre wiązanie, nie mówiąc już o przyzwoitym wygładzeniu.

pozdrawiam

Gruntowanie się kłania kolego romole gruntowanie ;) A jak już to może na pół suche bo możesz rozetrzeć albo odspoić od podłoża poprzedną warstwe. No jest z takimi pierdółkami sie wydawać można sporo zabawy ;) Jak są duże nierówności typu 1cm i jest tego dużo lub jakieś ubytki typu odpadnięty tynk to polecam kupić woreczek tynku gipsowego maszynowego KNAUF, rozrobić i wyprostować ściankę ;) A potem na to gładź. Tego już gruntować praktycznie nie trzeba. Edytowane przez slawos