Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spoinowanie, szpachlowanie GK - kompendium

Recommended Posts

Tyle się naczytałem o fazowaniu krawędzi ciętej więc teraz muszę to wypełnić spoinówką.

Przed wtopieniem fizeliny nakładam niewielką ilość uniflota i wyciskam nadmiar szpachelką. Chyba nie da się zatopić fizeliny głębiej.

Czyli teraz kłaść gładź czy jeszcze raz nanieść szpachle tylko szerzej?

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dodam swoje 0,03pln

Od dziś śmiać mi sie chce jak czytam te posty fachowców którzy twierdzą,że szlifierka oscylacyjna nie nadaje się do szlifowania gładzi ...:bash:

Dziś do szlifowania miałem spojenia płyt na suficie połaczone Cekolem C40.

Jako ,że jest twardy ,o wiele twardszy od np. zwykłego Gipsara ,to po godzinie roboty odpadała mi ręka ...

No i mówie - zaryzykuje "zycie" szlifierki.

Wyszlifowałem spoiny na 12m2 płyt,objechałem ściany wokoło,pracowałem nia kilka godzin i szlifierka działa nadal bez problemu !

Jedyne co mi przyszło do głowy i co mogłoby zatrzymac szlifierke to zapylenie szczotek szlifierki ale jednak nie było o co sie martwić.

Szlifierka oscylacyjna z marketu,za jakies 65zł,moc 150W,czyli standard.

Korzystałem z tej specjalnej siatki i zwykłego papieru ściernego.I tym i tym goliło elegancko :) z wskazaniem jednak na papier ścierny.Co dziwne nie zapychał się.

Jedyne na co trzeba zwrócic uwage to aby nie przytrzec za bardzo papieru na płytach ale to kwestia wprawy.

Ktos powie,że płyt i gładzi sie nie szlifuje ,a dociera...no dobra ale jeśli robi to amator jakich wielu tu na forum to użycie szlifierki jest jak najbardziej na miejscu,a nawet bym powiedział darem od Boga :)

ps.do Cekola C40 ta szlifierka jest zbawieniem ,a Gipsara przeznaczeniem

Kolego szlifierka oscylacyjna nie-na-da-je-się dla nas fachowców bo nie mamy czasu ani ochoty pier*** się z dwunastoma metrami parę godzin! Ja na swoim wyposażeniu tez posiadam taką szlifierkę (made in Tesco za chyba 40zł)... używam jej sporadycznie a żywotność jej to około 1 rok - pył zaciera łożyska i pewnego dnia już nie startuje...

cekol c40 twardy? ...to co mamy powiedzieć na Vario czy Uniflota? ...a o Gipsarze to ja tu się nie będę wypowiadać...

A dla uspokojenia emocji to się z Tobą zgodzę - oscylacyjną da się szlifować sufity i ściany... tak samo da się szpadlem i łopatą wykopać dół pod piwnicę domu! Wszystko się da!

Moje postępy z fizelina na krawędzi ciętej. Czy teraz wygląda lepiej?

http://images40.fotosik.pl/1114/61db98698bcbeaa8.jpg

Testuje też taśmę TUFF-TAPE, co powiedzą prawdziwi fachowcy na prace amatora?

http://images49.fotosik.pl/1096/1c5cdad8ed1ceab7.jpg

http://images47.fotosik.pl/1122/0aa01574660ffc98.jpg

• 2 weeks później...

proszę o radę jak powinno się wykończyć łączenie płyt pod kątem 45 stopni (skos - sufirt)

W szczelinę wkładam masę szpachlową i czy wykańczać to jakąś taśmą z metalową wstawką czy zwykłą siatką czy może inaczej aby ładnie i prosto wyprowadzić załamanie krawędzi.

zientas

proszę o radę jak powinno się wykończyć łączenie płyt pod kątem 45 stopni (skos - sufirt)

W szczelinę wkładam masę szpachlową i czy wykańczać to jakąś taśmą z metalową wstawką czy zwykłą siatką czy może inaczej aby ładnie i prosto wyprowadzić załamanie krawędzi.

zientas

To nie jest takie proste jak sie wydaje .Siatka odpada .Mamy wynalazki ale je równo wtopic to sztuka.Polecam ci papierową tasme złamana na środku.Jest najcieńsza bez wkładek metalowych.Wtapiasz jak flizeline .Podstawa dobrze przygotowane naroże w miare proste .Podczas zatapiania narożnika trzeba równomiernie go dociskac .Tu każdy ma swoje sposoby .Ja po zaszpachlowaniu szlifuje na ostro.Papier ścierny odcinki 50-70cm długie na pioziomice lub łate tynkarską i delikatnie po dostawieniu w naroznik w lewo i w prawo pare szlifów.Trzeba z tym delikatnie bo nieżle ścina taka długośc papieru ściernego.Albo wyjdzie albo trzeba szpachlowac i od nowa szlif.

Dobrze by było aby w samym narożniku w załamaniu pozostał sam papier .Uważaj żebyś go nie przeszlifował na wylot.Papier 180-240.

Edytowane przez profi45

• 2 weeks później...

Witam,

i kolejne pytanie.

sufit podwieszany 2 poziomy i wypust na ledy, chcę zrobiś ok 15cm, czy taki się nie wygnie jak tak dużo wypuszczę płytę?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/16329b9214f629f2.html

czy trzeba robić stelaż.

Ta zasłonka pionowa na wypuście ma wysokość ok 3 cm.

zientas

Witam,

i kolejne pytanie.

sufit podwieszany 2 poziomy i wypust na ledy, chcę zrobiś ok 15cm, czy taki się nie wygnie jak tak dużo wypuszczę płytę?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/16329b9214f629f2.html

czy trzeba robić stelaż.

Ta zasłonka pionowa na wypuście ma wysokość ok 3 cm.

zientas

Płyty wyginaja sie i odkształczaja sie.Tak krótkie odcinki do 15cm nie powinny sie odkształcic same pod swoim tylko cięzarem.

Rigips, knauf, nida gips. Byle nie norgips bo tam jest więcej powietrza niz gipsu.

o Norgipsie słyszałem już, że nie jest zbyt dobry;

czytałem też gdzieś, że Rigips jest twardzszy i ciężejszy, jak Knauf??

ale czy jest przez to twarlszy , jak Knauf to już ja nie jestem w stanie tego ocenić

ufff, przebranąłem przez cały temat.

Mam u siebie zrobione poddasze przez "fachowców", jest zaszpachlowane tylko na łączeniach i pomalowane farbą wymieszaną z gruntem. Najgorzej jest jednak na łączeniach sufit-skos. Po dwóch miesiącach praktycznie wszędzie na tych łączeniach jest popękane. Po przeczytaniu wątku zakupiłem taśmę mid-flex i planuję ją wkleić na łączenia sufit-skos. Nie mam jednak pewności na co to wklejać, wiem napewno, że masa ma być dość rzadka, ale czy ma to być np uniflot czy może cekol c-45 lub acryl putz start z worka? Który z tych trzech będzie najlepszy do tego celu?

Mam u siebie zrobione poddasze przez "fachowców", jest zaszpachlowane tylko na łączeniach i pomalowane farbą wymieszaną z gruntem. Najgorzej jest jednak na łączeniach sufit-skos. Po dwóch miesiącach praktycznie wszędzie na tych łączeniach jest popękane. Po przeczytaniu wątku zakupiłem taśmę mid-flex i planuję ją wkleić na łączenia sufit-skos. Nie mam jednak pewności na co to wklejać, wiem napewno, że masa ma być dość rzadka, ale czy ma to być np uniflot czy może cekol c-45 lub acryl putz start z worka? Który z tych trzech będzie najlepszy do tego celu?

Linkowałem aby nie było podobnych niespodzianek http://www.profiltech.com.pl

To nie jest takie proste jak sie wydaje .Siatka odpada .Mamy wynalazki ale je równo wtopic to sztuka.Polecam ci papierową tasme złamana na środku.Jest najcieńsza bez wkładek metalowych.Wtapiasz jak flizeline .Podstawa dobrze przygotowane naroże w miare proste .Podczas zatapiania narożnika trzeba równomiernie go dociskac .Tu każdy ma swoje sposoby .Ja po zaszpachlowaniu szlifuje na ostro.Papier ścierny odcinki 50-70cm długie na pioziomice lub łate tynkarską i delikatnie po dostawieniu w naroznik w lewo i w prawo pare szlifów.Trzeba z tym delikatnie bo nieżle ścina taka długośc papieru ściernego.Albo wyjdzie albo trzeba szpachlowac i od nowa szlif.

Dobrze by było aby w samym narożniku w załamaniu pozostał sam papier .Uważaj żebyś go nie przeszlifował na wylot.Papier 180-240.

Witam.

Polecam taśmę BIG - http://centerflex.com.pl/tasmy.php

Pozdrawiam

Witam,

Jeżeli już to proponowałbym taśmę BIG lub HUGE

Kładzie się ją na masie gipsowej ( i nie ma być rzadka)

Pozdrawiam