profi45 09.01.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 (edytowane) Wpadki zdażaja sie nam wszystkim co robia . Tylko ci co nic nie robia nie zaliczaja wpadek.Ostatnio w nadproże wpakowałem kołki fischery SX bo mam do nich zaufanie i popusciły w 2 miejscach a w innych nie .Efekt pekniec podobny. Edytowane 9 Stycznia 2012 przez profi45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 10.01.2012 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 katastrofa to nie jest. teraz bedziesz podklejal do sufitu parafinowke lub malarska. ...jeszcze aż tak przegięty nie jestem... po szpachlowaniu dylatację odtwarza się nacinając w narożniku nożykiem. Ot i wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatos83 11.01.2012 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Rom-Kon zdarza się -"nie myli się tylko ten co nic nie robi".Po jakim czasie od przytarcia można gruntować Profin mix czy musi nabrać twardości czy można od razu? Czy rozcieńczacie do ostatecznego gruntowania takie grunty jak unigrunt atlasa czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 12.01.2012 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 ...bo w przeciwieństwie do niektórych pierwsze płyty kładłem przeszło 15lat temu a wtedy nie mieliśmy tych cudownych przeładowanych marketingiem materiałów. A profin mix jest dobrą i też się nią posługuję ale jakoś na kolana mnie nie powala - szału ni ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatos83 12.01.2012 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 gdy wyschnie (po 24h moze byc dluzej zaleznie od grubosci i wilgotnosci) po ew. szlifowaniui gruntujesz. czytaj etykiety tam sa krotkie insrukcje i wskazowki co, kiedy i ile dotyczy to tez gruntu. nie czytasz watku on tak drogich materialow nie uzywa co innego tt bo zawsze jest tez tania siatka. to potrwa boi szuka w googlach. dzięki, no ja akurat trochę przycieram bo pierwszy raz robię i nie umiem tak przygładzić żeby nie przycierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 12.01.2012 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 rzeczywiście taśmy tt są oszczędnością w szpachlowaniu:yes: przykładowo na poddasze 200m2 wyjdzie okolo 200mb taśmy przeważnie tak wychodziło gdy wklejałem zwykłą taśme papierową sheetrock na spoiny koszt taśmy 3x75mb=225mb czyli 3x14zł=42zł bez upustu, a taśma tt 30mbx7 210mb to jakieś 300zł. Nie sztuką jest wydać 300zł i zrobić dobrze, sztuką jest zrobić dobrze i wydać 42zł. tys prowda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 12.01.2012 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 rzeczywiście taśmy tt są oszczędnością w szpachlowaniu:yes: przykładowo na poddasze 200m2 wyjdzie okolo 200mb taśmy przeważnie tak wychodziło gdy wklejałem zwykłą taśme papierową sheetrock na spoiny koszt taśmy 3x75mb=225mb czyli 3x14zł=42zł bez upustu, a taśma tt 30mbx7 210mb to jakieś 300zł. Nie sztuką jest wydać 300zł i zrobić dobrze, sztuką jest zrobić dobrze i wydać 42zł. Pytanie z punktu wykonania amatoskiego: którą taśmą jest łatwiej? Przy której efekt jest lepszy, nawet przy małych błędach w wykonaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milimetr 12.01.2012 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 ja robie od polowy lat90 w rygipsach przetestowalem prawie wszystko ostatnio pracuje za granica tam uzywam tasmy papierowej (ktora mocze) nie orginalne styki fazuje nozem a wrogach sama masa z wlolnem szklanym typu uniflot czy wario bo to czy peknie to zalezy od wielu czynnikow a po gruntowaniu w rogi wpuszczam akryl:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milimetr 12.01.2012 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 nie badz taki krytyczny dla siebie moze to wcale nie twoja wina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milimetr 12.01.2012 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 jak robisz to samto daj sobie czas gruntuj plyty przed spoinowaniem wtedy masa szybko nie ciagnie i nie wyjda babole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milimetr 12.01.2012 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 latwo na pierdzielic masy na lacza a potem juz nie ma przebacz zaladasz ekstra iluminacje i wyglada jak skocznia narciarska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milimetr 12.01.2012 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 lubie te filmiki instruktarzowe te widac ze gosc daje rade ale kiedys widzialem jak koles cos zaczynal mial czyste rece i rzeczy narzedzia jak ze sklepu skonczyl prace i............ wglacal tak samo szkoda ze ja tak nie umiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 12.01.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 papierkiem a jak wychodzi ? wpadaj zobaczyc. Dzieki - chętnie skorzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 12.01.2012 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 zapomniales dopisac chodnikowe. ...Ty do dzisiaj pewnie jeszcze słuchasz płyt... chodnikowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 12.01.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 ...dzisiaj taśma papierowa jest taka niemodna. jak można do szit-rocka używać zwykłego papieru! To nie cool! Jeden robi szit-rockiem inny flugerem jeszcze inny semi-coś-tam i na zwykłym tanim papierze? I wy mi zarzucacie że potrafię jeszcze coś przeszpachlować Doliną Nidy? To coś wam powiem Koledzy - jak ja zacząłem stosować "amerykańce" (najpierw midflex później tt) to Wy pewnie jeszcze przy betoniarce staliście! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 12.01.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Flash chcę Ci przypomnieć że pojechałeś po mnie że taśmy papierowe moczę we wodzie a dziwnym trafem Ty Mistrzu na youtube też taśmę przed klejeniem do wiaderka z woda wsadziłeś... pewnie za ciepła była i ją chłodziłeś... zapomniałeś już? Skleroza? ...mniej masła... mniej masła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 13.01.2012 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Nie jest "cool" tylko amerykański "oldshool" a taśma też jest sheetrocka. "Trueshool w Polsce" szpachlowania jaką jest łączenie wszystkiego spoin/łączeń na sztywno za pomocą właśnie najtańszej i wydaje się że najlepszej taśmy! Co do midflexa proponowałbym zmienić zastosowanie np. na kąty rozwarte zewnetrzne a na wewnętrzne wklejać "original" lub "midflex" bardziej się tam sprawdzają! Raf masz moje 100% poparcie. Łączenia płyt i wytrzymałośc połączeń zapewniają nam profile na których łaczymy płyty. Tasmy i szpachle sa tylko wykończeniem i mają zapobiegać ewentualnym pęknieciom i zarysowaniom na łączeniach płyt. Sama wytrzymałośc taśm jest bez znaczenia w wielu przypadkach. W niemczech wystarcza w wiekszości uniflot. My tu zaszlismy za daleko z zastosowaniami i eksperymentami. Warto papierówkom zwrócić honor i flizelinie. Papirówki w stanach sprawdziły sie w trudniejszych sytuacjach bo buduja tam szkielet na drewnie i musza sprostac wiekszym odkształceniom płyt i udaje się to im. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 13.01.2012 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 (edytowane) Panowie płyta to papier +gips. Łączenia to lepszy papier+lepszy gips.Jak sie zaczyna eksperymentowac na gównianych profilach i gównianych materiałach to przychodza gówniane pomysły do głowy. Edytowane 13 Stycznia 2012 przez profi45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 13.01.2012 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Papier po obwodach pod obrysowymi. Papier & flizelina łączenia płyt na płaszczyznach. Narożniki zewnętrzne Alu proste i rozwarte. Wewnętrzne mid i reszta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 13.01.2012 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 sorry Koledzy... a w jakiż to sposób narożnik AL się utlenia? Ja rozumiem że chemia dawno, dawno temu była ale no takich rewelacji nie siejcie. Z chemicznego punktu widzenia aluminium jest pokryte tlenkiem i właśnie ten tlenek go chroni. Zresztą cynk też ma tą samą właściwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts