Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spoinowanie, szpachlowanie GK - kompendium

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

to farba krzemianowa i kazdorazowo nalezy wykonac probe na powierzchniach wykonanych z plyt g/k/pokrytych gipsem.(a dlaczego?) te farby idealnie nadaja sie do wypraw podlozy wilgotnych gdyz to przyspiesza wiazanie tych farb (to nie są farby wodoutwrdzalne)z zachowaniem paroprzepuszczalnosci i jednoczesnie umozliwiaja dosychanie wypraw tynkarskich farba bardziej z rodzaju inwestycyjnych(i w normalnych domach też) lub wszedzie tam gdzie jeszcze nie mozna malowac a trzeba (wymagany jest pospiech).(no bez przesady - mokrego się nie maluje)

(...)

...farby krzemianowe są na bazie szkła wodnego i praktycznie wgryzają się w podłoże a nie jak dyspersje tworzą powłokę na wierzchu. Do tej pory nie robiłem żadnych prób i nic nie odpadło. Są szczególnie zalecane do pomieszczeń mokrych i mogą być okresowo zalewane (zachlapane) wodą i nic nie odpadnie.

Ogólnie akrylputz z wiaderka jest mało chłonny - nie ta jak "normalne" gipsy workowe. Jeśli masz aquatex to zrób próbę... ale wydaje mi się że z mniejszym rozcieńczeniem. Normalnym gruntem zeszklisz ścianę... zresztą napluj na palec :D i dotknij ściany... zobacz jaką ma chłonność. Jesli dużą to spokojnie aquatexem 1:1 tak jak zalecają.

Mam pytanko Rom. Jak jest duża chłonność podłoża, to emulsje gruntujące nakłada się 2 razy. Najpierw rozcieńczoną, potem bez rozcieńczenia (Atlas tak radzi dla Unigruntu). Dla farb krzemianowych jest inaczej ?

Krzemianówka jest farbą mineralną i nie tworzy szczelnej powłoki (reklamówka) - jest wybitnie "dziurawa". Podłoże chłonne pije jak smok wawelski - krzemianówka głęboko wnika i dobrze się łączy z podłożem. Po zagruntowaniu aquatexem można malować dowolną farbą oczywiście można równiez dalej aquatexem ale już bez takich drastycznych rozcieńczeń czyli według zaleceń producenta.

Jest takie powiedzenie, jak cos działa to tego nie ruszaj. I tak jest u mnie z fizeliną. Poza tym spójrz na grubość fizeliny i papieru. Ciężko jest ukryć połączenie papierów na oryginalnym i fazowanym boku płyty. Co innego na nowych płytach rigipsa 4 pro. Dla mnie fizelina jest bardziej wszechstronna no i jej cena, chociaz to w zasadzie sprawa drugorzędna, jest rewelacyjna. Mówię tu o fizelinie rigipsa a nie o jakichś podróbkach.

Pisałem o 99% bo na MTP pewna brygada montowała płyty G-K na klej do ściany i spoinowała siatką naklejając siatkę na płytę. Kiedy zapytałem czy aby na pewno tak się robi powiedzieli " no a po co ta siatka ma klej jak nie po to żeby naklejać ją na płytę?" Tacy "fachofcy".

Rom, ludzie dojrzewają. Teraz trzeba będzie poczekać aż Rafał zejdzie z drzewa i przemówi ludzkim głosem. Pozdrawiam.

Sigi powiedz mi szczerze czy sam dojrzałes do wszystkiego ? widziałem twoja robote na budmie ,a moze kierowali twoja robota ci dwaj małolaci z rigipsa ?

moją robotę to znaczy co? ja robiłem tam tylko poddasze i kawałek gietej ściany na klatce. Płyty na ścianach robiła jakaś inna firma nie związana z "małolatami" z rigipsa. małolaci? chodzi o Heńka i Michała?

Z gówniarzami to moge dyskutowac na wiele innych tematów.Ale ciebie szanuje.

Edytowane przez profi45

Panowie... mam dość wysoka ścianę 9m (po 4,5m jest belka stropowa do której gk jest przyklejony) osłonową. Konstrukcja jest co 60cm (75mm) i jedna płyta.

Jak łatwo się domyślić popękała i dość mocno ugina się pod naciskiem 'palca'. Potencjalni wykonawcy proponują dołożenie drugiej płyty poziomo i dodanie profila żeby zagęścić rozstaw do 30cm.

Jest może jakaś inna tańsza możliwość usunięcia pęknięć i żeby była spore prawdopodobieństwo ze nie wrócą? Moze dodać profil i nakleić papier? a może jeszcze coś innego?