Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spoinowanie, szpachlowanie GK - kompendium

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Panowie... mam dość wysoka ścianę 9m (po 4,5m jest belka stropowa do której gk jest przyklejony) osłonową. Konstrukcja jest co 60cm (75mm) i jedna płyta.

Jak łatwo się domyślić popękała i dość mocno ugina się pod naciskiem 'palca'. Potencjalni wykonawcy proponują dołożenie drugiej płyty poziomo i dodanie profila żeby zagęścić rozstaw do 30cm.

Jest może jakaś inna tańsza możliwość usunięcia pęknięć i żeby była spore prawdopodobieństwo ze nie wrócą? Moze dodać profil i nakleić papier? a może jeszcze coś innego?

9m! ...to ekran I-MAXu? ...ale rozumiem że to jest 4.5m - przerwa na belkę po której płyta "się ślizgnęła" - i następna scianka stojąca na belce około 4.5m.

Jak już Flash stwierdził musi to być solidna konstrukcja bo płyta lekka nie jest - ale nie ma rzeczy niemożliwych - profile co 40 i dobrze mocowane do ściany a pośrodku może zrezygnować z klejenia do belki... lepiej by płyta nie była w połowie zesztywniona.

Ściana istnieje juz i od wewnatrz jest 60cm luzu do ściany zewnętrznej- warstwowej. Dodatkowo ściany te maja połączenie co wydaje mi się jeszcze pogarsza sprawę- hulający wiatr porusza feralna sciana.Panowie co proponujecie poza zagęszczeniem profili? druga warstwę płyt?siatke czy może papier?

DSC01338.jpg

o! ku.....a :o

Jak zwykle niechętnie ale muszę się z Kolegą zgodzić! ...wiadomo Pomorze i WLKP trzymają się razem :D

Ale wracajac do sprawy feralnej a może felernej ściany... co to za budynek, co to za ściana za ścianką g-k, dlaczego się rusza pod naporem wiatru? Czy to jakaś hala ze ścianą z płyty obornickiej?

Ściana z G-K do rozebrania - to jest pewne że nie ma czego naprawiać... porządne łubudu tudzież buum - zależy od użytych środków - i zacząć od nowa... nie rokuję nadziei nawet gdyby to był papier typu brystol i to po całości... wcale się nie dziwię że konstrukcja wiotka jest i ugina się pod palcem.

edit:

Przykład też wysokiej konstrukcji pod kominek... jak widać na załączonym zdjęciu można taką zabudowę wykonać stabilnie.

http://images10.fotosik.pl/683/00b685fcaf10f30c.jpg

Edytowane przez Rom-Kon

...że co no bo gdzie jak? No i to nie moje tylko Inwestora! ...na kółkach! ...co my się narozbieralim tego g... bo na środku mielim taką belkę i dwa piętra trzaa było zawsze rozbierać! ...a na następną wieżę ramek nie mielim!

...a i tak najlepsze rusztowanie było to:

http://images10.fotosik.pl/684/458f6549c17d385c.jpg

a tu ta cholerna belka:

http://images10.fotosik.pl/684/83966ce1da4db3a0.jpg

Edytowane przez Rom-Kon

Jak zwykle niechętnie ale muszę się z Kolegą zgodzić! ...wiadomo Pomorze i WLKP trzymają się razem :D

Ale wracajac do sprawy feralnej a może felernej ściany... co to za budynek, co to za ściana za ścianką g-k, dlaczego się rusza pod naporem wiatru? Czy to jakaś hala ze ścianą z płyty obornickiej?

Ściana z G-K do rozebrania - to jest pewne że nie ma czego naprawiać... porządne łubudu tudzież buum - zależy od użytych środków - i zacząć od nowa... nie rokuję nadziei nawet gdyby to był papier typu brystol i to po całości... wcale się nie dziwię że konstrukcja wiotka jest i ugina się pod palcem.

edit:

Przykład też wysokiej konstrukcji pod kominek... jak widać na załączonym zdjęciu można taką zabudowę wykonać stabilnie.

http://images10.fotosik.pl/683/00b685fcaf10f30c.jpg

Rom wiem że to co pokazałeś na fotce to robi wrażenie na forumowiczach:o

ale nie tak sie bada ścianki czy sa stabilne;)

Domyślam sie że to następny twój dowód że ćienki profil z castoramy jest wytrzymały ?

Nie z casto ale owszem cienki... na to 2x płyta i tylko czołgiem można to ruszyć! ...widzisz to nadproże? Cienkie profile i prawie 110kg dynamicznego (bo musiałem jakoś wejść) obciążenia a ugięcie minimalne. ...można było pospawać z żelastwa hutniczego ale po co? Tak dla jaj czy żeby droższe było?

szybkie pytanie

mam pod krokwie podwieszane 15cm wełny. Wykonawca liczy, że na czysto pod krokwie zejdzie mi 18 cm. Czyżby folia aluminiowa (3 mm) i płyta kg (pewnie 12mm) zajmowały aż 3 cm??

Bo jeśli ma tam zostać z 2 cm luzu to ja sobie dołożę jakąś najtańszą wełnę 2cm - pewnie płytę, albo jakby ten luz miał zostać między wełną a kg (a pewnie nie :( ) to sobie założę folię czeską co dobija ciepło ale musi być szczelina od niej do kg.

szybkie pytanie

mam pod krokwie podwieszane 15cm wełny. Wykonawca liczy, że na czysto pod krokwie zejdzie mi 18 cm. Czyżby folia aluminiowa (3 mm) i płyta kg (pewnie 12mm) zajmowały aż 3 cm??

Bo jeśli ma tam zostać z 2 cm luzu to ja sobie dołożę jakąś najtańszą wełnę 2cm - pewnie płytę, albo jakby ten luz miał zostać między wełną a kg (a pewnie nie :( ) to sobie założę folię czeską co dobija ciepło ale musi być szczelina od niej do kg.

Może chcę pod spód wełny dać stelaż(profil ok.3 cm),żeby skrzyżować dwie warstwy izolacji.Mógłby ewentualnie dać tą 15-centymetrową wełnę jako wypełnienie stelażu w jednej płaszczyżnie(najwygodniej w płycie),ale wydaje mi się,że tak będzie lepiej.Uniknie w ten sposób dużej ilości cięć wełny i ewentualnych mostków termicznych.Chyba,że mocno zależy Ci na nie obniżaniu pomieszczenia o 3 cm?Przedstawiam tylko swój punkt widzenia,ale ja jestem amator,który wykonał własnoręcznie poddasze korzystając z tego forum(radzę przenieść się do zaprzyjażnionego forum o wykonywaniu poddasza).

szybkie pytanie

15cm wełny + 3cm profil + 1.2 cm płyta = 19.5cm i zadnego luzu! ...a wełny 2cm to nie dostaniesz... no chyba że kominkową z folią alu.

Może chcę pod spód wełny dać stelaż(profil ok.3 cm),żeby skrzyżować dwie warstwy izolacji.Mógłby ewentualnie dać tą 15-centymetrową wełnę jako wypełnienie stelażu w jednej płaszczyżnie(najwygodniej w płycie),ale wydaje mi się,że tak będzie lepiej.Uniknie w ten sposób dużej ilości cięć wełny i ewentualnych mostków termicznych.Chyba,że mocno zależy Ci na nie obniżaniu pomieszczenia o 3 cm?Przedstawiam tylko swój punkt widzenia,ale ja jestem amator,który wykonał własnoręcznie poddasze korzystając z tego forum(radzę przenieść się do zaprzyjażnionego forum o wykonywaniu poddasza).

dzięki Panowie. Tak właśnie ma być (wiem to teraz). Druga warstwa w całości, aby lepiej zakryć i mniej docinać wełnę. Nawet wspominał mi że może wyjdzie z 19cm, czyli tak jak piszecie. Ja natomiast jestem inwestorem, któremu zależy aby wyszło "grubiej" "niżej" skos, bo 15-16cm to mi na wieniec i tynk nie nachodził a 19cm już zakrywa wieniec 2-3cm (przy dociepleniu 10cm musiał bym wstawić zabudowę ścianki kolankowej z kg a nie chcę bo mam w tynku ogrzewanie ścienne; a coś na wieniec dokładać to trudno bo jak wiadomo murłata do więźby krokwiowo-jętkowej obliczana jest i projektowana z brzegu wieńca od środka domu).

Koniec zapytania.

Czy trzeba gruntować płyty po spoinowaniu a przed kładzeniem Acryl-Putz Finisz?

Jeżeli masz spoinę zrobioną że nie trzeba szlifować to Nie jeżeli szlifowałeś musisz zagruntować

Dokładnie tak. Jeśli było szlifowane trzeba zagruntować tylko dlatego że trzeba odpylić powierzchnię a najskuteczniej to zrobić poprzez właśnie gruntowanie.