Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spoinowanie, szpachlowanie GK - kompendium

Recommended Posts

jaki cud, że istnieje to forum, nawet nie wiedziałem, że takie cuś jest! A ja się tak namęczyłem w pierwszym domu z tymi pieprzonymi pchełkami. Nie mam pojęcia jednak jak się tego używa? Jak włożę profil CW w UD czy jak im tam to dostęp do narzędzia mającego coś objąć jest zerowy.

A jest jeszcze jakiś patent na przykręcanie profili UD do ściany? ;-) Upierdliwe to wiercenie dziur w profilu, potem w ścianie i wbijanie kołków :-)

Zawodowo ci potrzebna bo jak od czasu do czasu to sobie podaruj. Jak zacisniesz i coś nie tak to masz lipe z korekta i bardziej przydaje sie do ścianek działowych niz do sufitów.

UD do jakiej sciany chcesz mocować?

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dla ciebie izolacja zasyp nie ma roznicy co zastosujesz bo

1. 2x10 obciazenie po przeliczeniu moze osiagac do 96kg masy zasypowej na m^

2. 2x12,5 obciązenie moze osiagac do 100kg masy zasypowej na m^

bez przeliczen widac, ze rozwiazanie 10x2 jest tansze i spelni wymagania dla utrzymania zasypu do podanej masy.

cene 1mb profila mozna pominac przy znacznej cenie m plyty. jedynie fermastell niech ci policzy rozstawy.

falsz - :) mase zasypu trzeba pomniejszyc o podwieszenia hehe wiec tak czy siak dzwon, pisz do fermacell ;dw koncu za cos biora pieniadze .

(na systemie g/k 100kg jest rowniez osiagalne)

Wygląda ze karton jest lepszy :) napewno ?

Zawodowo ci potrzebna bo jak od czasu do czasu to sobie podaruj. Jak zacisniesz i coś nie tak to masz lipe z korekta i bardziej przydaje sie do ścianek działowych niz do sufitów.

UD do jakiej sciany chcesz mocować?

Chcę sam zrobić sufity w domu. W pierwszym robiłem i do dziś wiszą ;-). Nie wiem czy mi starczy czasu bo mam do zrobienia 100m sufitu, przy oknach wnęki sufitowe na karnisze a w kuchni obniżony pasek nad zabudową kuchenną. Nie wiem jakie są stawki (chętnie na priv przyjmę oferty) i czy warto mi się w to bawić - zwłaszcza, że gipsowania się nie podejmę bo nie umiem zrobić tego dokładnie. Boje się niestety "fachofców" bo ogromnie mi zależy na super dokładnym uszczelnieniu stelaża i wyjść pod anemostaty folią, silikonowania UD, zrobienia połączenia ślizgowego ze ścianą itp. i boje się trochę spartaczenia.

A UD będą kręcone do silikatów.

Wygląda ze karton jest lepszy :) napewno ?

...nie najlepszy ale napewno najtańszy i najłatwiejszy w montażu dla nie profesjonalistów czyli dla większości forumowiczów...

...ja się na temat fermacella nie wypowiadam bo mam zbyt małe praktyczne doświadczenie z tymi płytami - pojedyncze metry w ramach zabudowy w łazienkach.

Chcę sam zrobić sufity w domu. W pierwszym robiłem i do dziś wiszą ;-). Nie wiem czy mi starczy czasu bo mam do zrobienia 100m sufitu, przy oknach wnęki sufitowe na karnisze a w kuchni obniżony pasek nad zabudową kuchenną. Nie wiem jakie są stawki (chętnie na priv przyjmę oferty) i czy warto mi się w to bawić - zwłaszcza, że gipsowania się nie podejmę bo nie umiem zrobić tego dokładnie. Boje się niestety "fachofców" bo ogromnie mi zależy na super dokładnym uszczelnieniu stelaża i wyjść pod anemostaty folią, silikonowania UD, zrobienia połączenia ślizgowego ze ścianą itp. i boje się trochę spartaczenia.

A UD będą kręcone do silikatów.

...z opisu rozumiem ze te sufity to są osłonowe na stropie (na parterze) więc nie bardzo rozumiem Twojego nastawienia na idealną paroszczelność... no chyba że jest to sufit na jętkach.

Jeśli chodzi o sufit no to wszystko zrozumiałe... jeśli chodzi o kleszcze do profili to raczej ich nie kupuj - zbędne narzędzie na takie małe metry... no i bardziej służą do ścianek z CW i UW... nawet nie wiem czy istnieją do zaciskania CD w UD - ja takich nie widziałem a też szukałem.

(...)

A jest jeszcze jakiś patent na przykręcanie profili UD do ściany? ;-) Upierdliwe to wiercenie dziur w profilu, potem w ścianie i wbijanie kołków :-)

Jest patent... nie wierci się dziur w profilu i w ścianie tylko bezpośrednio przez profil wierci się udarem ścianę i wbija się kołek szybkiego montażu... jesli jest to ściana z porothermu lub innej dziurawki to trzeba użyć kołki do "pustki" - wadą ich jest montaż nie młotkiem tylko wkrętarką bo mają wkręt a nie gwóźdź... a pod wkręt niestety trzeba dać podkładkę pod M5 poszerzoną ale i tak się wierci bezpośrednio przez profil...

malux20 troszeczkę nie rozumiem dlaczego musisz mieć taką nośność konstrukcji... ciężar nasypowy wełny granulowanej to jest około 40kg/m3... czyli wełna grubości 1 metra waży "tylko" 40kg/m2 ...nie sprawdzałem ile ma ekofiber ale jakę grubość izolacji chcesz dać?

Druga sprawa... co się dzieje ze zwykłymi płytami powiedzmy za 20-30-50lat normalnego użytkowania a nie kataklizmu że przewidujesz ze będziesz musiał je wymieniać? Jesli bardzo chcesz wydać ciężką kasę to ok. nic mi do tego ...ale ja bym się zastanowił nad konstrukcją 2x12.5mm może być nawet wersja fire - trzeba tylko dobrać rodzaj i rozstaw zawiesi do konkretnego obciązenia a w tym pomogą zeszyty techniczne (rigips, knauf) lub (i) kontakt z doradcą technicznym...

Troche chamówy ale ja mam punktaki zrobione ze srubokrętów krzyżakowych z zeszlifowanymi na ostro końcówkami fi 6 lub 8,5mm.

Jak przyłoży sie do UD i zapierd...le młotkiem to siedzi 3-5 cm w silce i nie zatańczy UD jak przy wierceniu wyciągam i kołek.

Solidnego UD nawiercasz wstepnie na podłodze ale bywaja z otworami gotowce.

Troche chamówy ale ja mam punktaki zrobione ze srubokrętów krzyżakowych z zeszlifowanymi na ostro końcówkami fi 6 lub 8,5mm.

Jak przyłoży sie do UD i zapierd...le młotkiem to siedzi 3-5 cm w silce i nie zatańczy UD jak przy wierceniu wyciągam i kołek.

Solidnego UD nawiercasz wstepnie na podłodze ale bywaja z otworami gotowce.

...a ja mam młotek 200g ze zeszlifowaną końcówką na ostro zwany czujniczkiem ;) służy również jako punktak-dobijak do kołków w słabo dostępnych miejscach ...oczywiście to tylko punktak z rączką i trzeba przyp... drugim młotkiem.

z udekami nie mam problemów... solidny młot-wietrarka, wiertła irwin albo joran i wchodzi jak w masło...

...a ja mam młotek 200g ze zeszlifowaną końcówką na ostro zwany czujniczkiem ;) służy również jako punktak-dobijak do kołków w słabo dostępnych miejscach ...oczywiście to tylko punktak z rączką i trzeba przyp... drugim młotkiem.

z udekami nie mam problemów... solidny młot-wietrarka, wiertła irwin albo joran i wchodzi jak w masło...

Wchodzi jak w masło ale mi czasem ściągało troche i wole zablokować w środku i po bokach najpierw , stąd taki pomysł miałem.

Rozpoczałęm szpachlowanie spoin na amerykańskich taśmach z użyciem Uniflotta, fajnie się tym robi, wychodzą idealne linie w rogach, flizeliną nigdy nie uzyskałbym takiego efektu. Jak skonczy mi sie woreczek Uniflotta wypróbuje jeszcze Vario podobno dłuzszy czas wiązania.

Aha na czym osadzacie narożniki ALU też na uniflocie lub vario czy na masie finish, lub na czyms jeszcze innym.

Rozglądam się w dalszym ciągu na gotowymi masami gipsowymi, w jednym z Marketów budowlanych znalazłem dwie gotowe masy Knauf Rotband Finish oraz masę Franspola Gotowa Masa szpachlowa Finish. Knauf troche droższy, Franspol najtańszy, ale ceny zdecydowanie mniejsze niż Cekol A-45 Finish. Chyba że ten sklep ma takie zawyżone ceny. Czy ktos robił tymi masami i czy są godne polecenia?

Dzień dobry, przepraszam ze nie w temacie ale potrzebuje szybkiej odpowiedzi na pytanie:

czy izolować ścianę szczytową od wewnątrz, jeśli za zewnątrz jest izolacja ze styropianu?

wyglądało by to tak od zewnątrz: styropian, cegła, wełna, folia paroizolacyjna, płyty GK...

dzieki za odpowiedź, pozdro

U mnie podczas budowy przyklejono styropian od wewnątrzą ale tylko na strychu na ścianie szczytowej na tym trójkącie dochodzącym do dachu, pomimo tego że jest styropian na zewnątrz. W pomieszczeniach oprocz oczywiście sufity na poodaszu nie ma na ścianach żadnego ocieplenia, ściana jednowarstwowa z porządnego pustaka i styropian na zewnątrze w supełności wystarczą, no chyba że jest to ściana tak jak mówisz z cegły o grubości 12cm.

Dzięki za info, właśnie jest to tylko grubość jednej cegły... poddasze będzie użytkowe i dlatego zamierzam ocieplić dodatkowo od wewnątrz... i teraz pytanie: czy ocieplać wełną czy styropianem? wygodniej, myślę, byłoby wełną... proszę o radę w wyborze.. pozdro.