Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spoinowanie, szpachlowanie GK - kompendium

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

uf uf uf wczoraj skończyli "wywalczyłem" poprawki , gipsowanie całego sufitu(przedtem chcieli tylko łączenia)

Całość wyszła dobrze ,rachunek po negocjacjach 1000

ekipy nie polecam

Czy stosowanie przez ykonawców do szlifowania szlifierki z odkurzaczem to teraz standard , czy luksus?

Ani standard ani luskus... to tak jak z agregatem do malowania czy nakładania szpachlu - jak ktoś ma to uzywa jak nie ma to nie uzywa...

...a jesli chodzi o negocjacje - dlatego ja już nie robię w rejonie Poznania :D bo rozumiem że te Skoki to koło Wągrowca? ;)

...jesli chodzi o stawkę to moze i dobra ale jesli tego sufitu byłoby 70m2 a szpachlu 250m2 bo przy tych 8 i 21m2 to raczej stawka niska (za m2) - nie ma gdzie się rozpędzić :) ...zawsze 10m2 jest droższe niż 100m2 (oczywiście za m2)

Edytowane przez Rom-Kon

Czy stosowanie przez ykonawców do szlifowania szlifierki z odkurzaczem to teraz standard , czy luksus?

Wielu moich znajomych ma planexy choc nie zawsze w zestawie z festoolowskim odkurzaczem ale zauważyłem że tam gdzie liczy sie szybkość i jakość agregaty malarskie, do natrysku gładzi i dobre szlifierki to standard. Mówie oczwiście o firmach, które myślą o rozwoju.

Dzięki za informacje

O te szlifierki pytałem bo chodzi mi o kurz w mieszkaniu przy szlifowaniu ręcznym,

Na budowie to może nie ma wielkiego znaczenia , jeśli remontuje się jeden pokój a w reszcie mieszkania toczy się normalne życie to pył jest uciążliwy..

...no niestety to sa wady remontówki w zamieszkanym lokalu. Nie licz na to że jesli będą szlifować maszyną nawet tą z górnej półki to nie będziesz mieć kurzu. Żadna maszyna, żaden odkurzacz nie jest wstanie w 100% usunąć kurzu. Może w znacznym stopniu ograniczyć ale i tak w szafkach będziesz mieć biało...

• 2 weeks później...

rafał a robiłeś tym kiedyś? Znasz wady i zalety? Nie wiem czy zauwazyłeś ale ja to też wykonuję ale nie propaguję na forum. Jest to materiał wybitnie dla przeszkolonych fachowców a nie dla zwykłych Inwestorów z tego forum... nie wiem po co zamieściłeś te filmiki - reklama flexmilu? autoreklama bo też to wykonujesz? ;)

...jakbyś wszedł głębiej w tą technologię to zobaczyłbyś że multifinishem można w jednym przebiegu spoinować płyty i szpachlować po całości - duże przyspieszenie prac! ...no ale faktem jest że to spoinowanie ręczne a nie automatyczne :D

...oho chyba drugi filmik to pokazuje... na tym kompie nie oglądam filmów bo w iplusie trochę drogo ;)

...no i obejrzałem drugi filmik. Nie jest to instrukcja tylko raczej pokaz... może dla dobrego szpachlarza nie byłoby problemem dojście do tego co jest najistotniejsze ale dla kulejących w tym fachu (a własnie teraz takich szpachlarzy mamy) filmik nie będzie instruktarzem. ...no i jeszcze stwierdzenie że pomiędzy jedną a drugą warstwą mamy czas - owszem jak robimy 5m2 a nie 15m2! Jeśli mamy ścianę powyżej 10m2 to już jest niezła harówka! Pot zalewa oczy i ....no wiadomo co.

Edytowane przez Rom-Kon

Nie przekonuje mnie ta metoda. Ja agregatem na gotowo szpachluję i maszyną szlifuję 14m² w 20 minut (10min. szpachlowanie z wygładzeniem i 10min szlifowanie). Nie narobię się przy tym jak głupi bo żyrafa ma duzy promień a sufity szpachluje stojąc na luzie na podłodze.

Poza tym naklejanie siatki samoprzylepnej na płytę g-k to jakaś amerykańska norma, w Polsce porządne firmy tak nie robią ( btw, porządne firmy nie robia siatką :))

hmm... ale niby tak nieporządną siatkę produkują wszystkie porzadne firmy... Rigips, Knauf, Nida... i wszystkie mają je w swojej ofercie... i wszystkie w swoich folderach instruktażowych pokazują jak na nich spoinować... wiec jak to jest?

...a jeśli chodzi o szpachlowanie multifinishem i agregatem to niestety ekonomicznie lepiej opłaca się multifinish... koszt materiału i amortyzacji sprzętu w przeliczeniu na m2 jest mniejszy... a jeśli chodzi o roboczogodzinę to ja sam jestem wstanie 20m2 zrobić na gotowo w 2,5h... praktycznie w jeden dzień robi się od 30 do 60m2 na gotowo na jednego ludzia... a ja nie jestem w tym wprawiony i czasem (głównie w lecie) nie wytrzymuję fizycznie...

Nie stosowałem nigdy tej masy, myślę że uda mi się połączyć dwa systemy dlatego interesuje mnie multi-finisz.

...jak widać na tym forum jest więcej tzw."fachowców" niż inwestorów dlatego też wrzuciłem te filmiki.

...ja stosowałem - zresztą widziałeś na fotkach. Oczywiście spoinowanie tradycyjne na taśmach i vario... przy dużych powierzchniach roboczych jest ok. ale jak wchodzą obróbki okien, lukarny i inne małe formaty to niestety czas ucieka... chociaż w tym temacie nie jestem ekspertem bo tymi rencami kończę dopiero drugą paletę multifinisha...

...ale uważam że jeśli warunki pozwalają jest to najlepsze wykończenie finiszowe płyt G-K.

Roman, może lepiej na temat sprzętu i materiałów to ty się nie wypowiadaj. A już na bank na temat amortyzacji bo po pierwsze nie prowadzisz działalności gospodarczej żeby wiedzieć co się opłaca a co nie a po drugie gdyby wszyscy podchodzili do zakupu narzędzi jak ty to cała Polska latałaby po budowie z bańkami z wodą. Agregat po 2-3 duzych budowach się zwraca, a agregatem nie tylko gotowymi masami się szpachluje ale i też takimi z wora 12zł/25kg. Tak więc pisz o czym masz pojęcie czyli jak rąbać Państwo na pracy na czarno albo jak rozciągnąć sprężynę na gazobetonie żeby w pomieszczeniu było ciepło. I jak masz zamiar reepostowac to bez patosu proszę.

oj Rolicz zabrakło merytorycznych argumentów wiec pozostały inwektywy :D Trochę młody jesteś by mi mówić co się opłaca a co nie... ja działalność mniej lub bardziej legalnie prowadzę od prawie 20lat! To że agregat który kosztuje 20-30tysi i zwróci się na 3 budowach to fakt... plaza, mariot i ławica ale w innym wypadku to bajki opowiadaj dzieciom... na emeryturę też odkładaj sumiennie w zusie a i tak żadnej nie odbierzesz tak jak większość budowlańców zresztą jesteś w grupie podwyższonego ryzyka bo jak się będziesz dalej tak napinać to ci żyłka pęknie ;)

...a teraz pozwólcie że opuszczę to Szacowne grono... zbieram się na wyjazd na robotę.

Edytowane przez Rom-Kon

Moim zdaniem jest to tak jak z kluczami powszechnie stosowanymi, czyli 10,13 i 17 kiedyś miałeś te klucze i zrobiłeś remont silnika w maluchu.

Teraz wszystko idzie do przodu jeśli nie posiadasz profesjonalnego kompletu kluczy nie masz szans aby zrobić jakikolwiek nowszy samochód.

...ale fakt faktem 10,13 i 17 jest w każdym warsztacie.

podobnie z wkrętami dawniej były na wkrętak płaski teraz większość na krzyżowy w Niemczech już zastępowane są wielokontami...

...wyobraź sobie jak wyglądałoby gdybyś musiał montować płyty na wkręty z płaską końcówką.

http://img1.demotywatoryfb.pl/uploads/201203/1332597835_by_Kozzi19_500.jpg

Witam, tylko krótkie pytanko,

Jeżeli chodzi o wklejanie taśmy czy siatki na łaćżeniach płyt, pierw te łączenia trzeba zagruntować - i tu mam pytanie - czy gruntujemy i odrazu klej siatka/papier czy czekam aż grunt wyschnie?? i dopiero dalsze prace?

dzieki za odpowiedz

oj Rolicz zabrakło merytorycznych argumentów wiec pozostały inwektywy :D Trochę młody jesteś by mi mówić co się opłaca a co nie... ja działalność mniej lub bardziej legalnie prowadzę od prawie 20lat! To że agregat który kosztuje 20-30tysi i zwróci się na 3 budowach to fakt... plaza, mariot i ławica ale w innym wypadku to bajki opowiadaj dzieciom... na emeryturę też odkładaj sumiennie w zusie a i tak żadnej nie odbierzesz tak jak większość budowlańców zresztą jesteś w grupie podwyższonego ryzyka bo jak się będziesz dalej tak napinać to ci żyłka pęknie ;)

...a teraz pozwólcie że opuszczę to Szacowne grono... zbieram się na wyjazd na robotę.

Ale gdzie tu inwektywy? Wskaż choć jedną. Przytoczyłem tylko fakty. Robisz na czarno-robisz, biegasz po budowie z bańką?- biegasz.

ja też prowadzę działalność prawie 20 lat i zamiast narzekać jak 95% społeczeństwa chwalę sobie tak jak jest płacąc miesięcznie ponad 3 tyś ZUS-u. Emerytura? Płacę III filar i niczym sie nie przejmuję. Stać mnie i to wszystko legalnie.

Merytorycznie. Agregat kosztuje jakies 18 tyś brutto. VAT sobie ( ty oczywiście nie) odpisujesz. Dziennie powiadasz zrobisz jakieś (uśrednijmy) 45m² czyli 3 osoby o ile oczywiście dorównuja tobie jakieś 135m². Ja w tym czasie wyszpachluję i wyszlifuje w takiej jakości jak flaster jakies 250-300m² .Jeżeli będą to garaże, duże ściany, hala, nowoczesne domy 500-600m² / 8h. teraz musiałbym jeszcze się dowiedziec ile bierzesz na czarno za Twój m² flaster. U mnie metr gładzi kosztuje 17-20zł/m² netto. Szpachluje chaty po 1000 plus m².

I jeszcze na koniec jedno stwierdzenie. W Polsce da się uczciwie pracować, płacić podatki, wystawiać faktury, płacić pracownikom regularnie pensje i jeszcze odłożyć coś na czarną godzinę. Jest wiele firm, które świetnie prosperują. To, że ty Konieczka nie potrafisz zarządzać firmą było głównym powodem dlaczego ci nie wyszło. Innym jest to że zamiast robić zbyt dużo filozofujesz i dorabiasz ideologie (np do baniaków z wodą że lepsze niz laser). Jest paru dziwnych klientów z FM, którym to i może imponuje ale na budowie trzeba zapier**** a nie filozofować. Patrz jak skończyłeś. Pakujesz się co tydzień i wyruszasz w świat, spać po budowach w pyle i niewygodach dobrzewając się sprężyną rozciągniętą na pustaku. Nie kochasz chyba swojej żony skoro wolisz spać z chłopakami na budowie. I co? jak to się ma do tego że tyyyle lat jestes w budowlance? Nic nie osiągnałeś. Nie masz nic czym mógłbys mi zaimponować wodzu.

Ale gdzie tu inwektywy? Wskaż choć jedną. Przytoczyłem tylko fakty. Robisz na czarno-robisz, biegasz po budowie z bańką?- biegasz.

ja też prowadzę działalność prawie 20 lat i zamiast narzekać jak 95% społeczeństwa chwalę sobie tak jak jest płacąc miesięcznie ponad 3 tyś ZUS-u. Emerytura? Płacę III filar i niczym sie nie przejmuję. Stać mnie i to wszystko legalnie.

Co nie zmienia faktu że zawsze nawet jeszcze jako siggi&alka w chamski sposób mnie atakowałeś. Pwenie dlatego że potrafię zrobić to samo z moim wężykiem i pacą co Ty laserami.

Merytorycznie. Agregat kosztuje jakies 18 tyś brutto. VAT sobie ( ty oczywiście nie) odpisujesz. Dziennie powiadasz zrobisz jakieś (uśrednijmy) 45m² czyli 3 osoby o ile oczywiście dorównuja tobie jakieś 135m². Ja w tym czasie wyszpachluję i wyszlifuje w takiej jakości jak flaster jakies 250-300m² .Jeżeli będą to garaże, duże ściany, hala, nowoczesne domy 500-600m² / 8h. teraz musiałbym jeszcze się dowiedziec ile bierzesz na czarno za Twój m² flaster. U mnie metr gładzi kosztuje 17-20zł/m² netto. Szpachluje chaty po 1000 plus m².

A ja jestem detalistą i robię 100m2 poddasza miesięcznie we dwójkę czasem we trójkę(wtedy trochę więcej) ale nie mam aspiracji by wchodzić na deweloperkę bo tam trzeba pieniądz wyorać! To jest ciężka harówa! ...a na co mi to?

I jeszcze na koniec jedno stwierdzenie. W Polsce da się uczciwie pracować, płacić podatki, wystawiać faktury, płacić pracownikom regularnie pensje i jeszcze odłożyć coś na czarną godzinę. Jest wiele firm, które świetnie prosperują. To, że ty Konieczka nie potrafisz zarządzać firmą było głównym powodem dlaczego ci nie wyszło. Innym jest to że zamiast robić zbyt dużo filozofujesz i dorabiasz ideologie (np do baniaków z wodą że lepsze niz laser). Jest paru dziwnych klientów z FM, którym to i może imponuje ale na budowie trzeba zapier**** a nie filozofować.

sam zapierdalasz? czy ludzie na Ciebie zapierdalają?

Patrz jak skończyłeś. Pakujesz się co tydzień i wyruszasz w świat, spać po budowach w pyle i niewygodach dobrzewając się sprężyną rozciągniętą na pustaku. Nie kochasz chyba swojej żony skoro wolisz spać z chłopakami na budowie. I co? jak to się ma do tego że tyyyle lat jestes w budowlance? Nic nie osiągnałeś. Nie masz nic czym mógłbys mi zaimponować wodzu.
ja wolę spać na budowie a nie spędzać w samochodzie 4 godziny dziennie bo jak wiesz mieszkam w Wągrowcu a praca jest w Poznaniu... nie podnieca mnie to... nie wiem po co moi koledzy wracają po 14-15godzinach do domu... ja dziękuję... a na budowie mam czasem lepsze warunki niż niejeden w domu... a co do osiągnięć - a może mi wystarcza to co mam? Może gdybym chciał to miałbym więcej? Mnie moje życie odpowiada takim jakim jest a tobie nic do tego!

No i wracamy do personalnych podjazdów - używając mojego nazwiska z pogardą sam teraz udowodniłeś że jesteś cham i podły buc... zero kultury osobistej... typowy dorobkiewicz który przeszedł z chama na pana czyli siano, fura i komóra... a takich to ja mam w głębokim poważaniu.

farmazolisz

to spore nadużycie i jeżeli to prawda to chłopie jesteś nieuczciwą konkurencją postępujesz sprzecznie z dobrymi zasadami.

merytorycznie?... Rom-Kon zrozum człowieku, że z patologią (czytaj tobą) się nie dyskutuje.

...a nie uważasz że Ty jesteś patologią? Swoimi prostackimi odzywkami ubliżasz i obrażasz ludzi którzy poszukują tu pomocy. Ile razy Forumowicze zmieszali Cię z błotem? Przypomnij sobie - zresztą coś znaczy że pokasowałeś swoje posty... nie masz za grosz honoru...

osobiste wycieczki są bez sensu na tym forum... załóżcie sobie jakiś wątek (ala hyde park) typu naparzanie lub nie-boskie żale, bo to zaczyna robić się żałosne

już dawno stwierdziłem że to żałosne ale nie ja to zacząłem a że odpowiadam - no nie za bardzo mi się chce nadstawiać drugi policzek... ale jeszcze trochę to ja pokasuję swoje posty, przestanę opłacać konto na fotosiku i znikną fotki i ciekawe czy wtedy Rolicz czy Flash wstawią swoje i będą tłumaczyć jak i co wykonać. Bo do tej pory to potrafią tylko napisać że coś jest źle albo pokazać pracę końcową czyli pochwalić się że ja takie coś robię a Wy Forumowicze jak chcecie to weźcie mnie do pracy bo ja nie pokażę jak to zrobić! ...ale wydaje mi się że jest to jakaś metoda.