Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spoinowanie, szpachlowanie GK - kompendium

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

. Panowie biznesmeni vat-u potencjalny inwestor nie odliczy od waszego rachunku (nawiasem mówiąc ciekawi mnie czy wystawiacie fakturę za materiał) ,

Wszystkie materiały na budowie sprzedaję klientowi z 8% VAT-em. na ostatniej budowie klientka zaoszczędziła dzięki temu 8 tyś złotych. Kiedy wystawiam FV klient może on to sobie odliczyc w PIT-cie..... chyba że znieśli juz ulgę remontową

Witam,

Moja ekipa zwiała z placu budowy i teoretycznie zostało mi finiszowanie, szlifowanie i powinno byc gotowe do malowania.

Niestety, podczas dokładniejszej wizji lokalnej zobaczyłem bąble pomiedzy ścianą pionową a płytą skosu. Zrobiłem fotkę:

https://plus.google.com/107048817041221934864/posts/evDsJpd99dN

W tym narożniku jest wklejona taśma - jest na drugiej fotce w albumie.

Z powodów czasowych, najprawdopodobniej będę musiał sam skończyć. Z nakładaniem gładzi jakoś dam sobie radę, ale martwią mnie te bąble. Macie może jakieś sposób na naprawę tego? Mój wykonawca, zanim zwiał twierdził, że trzeba "to naciąć nożykiem" i jeszcze raz zagipsować.

Pozdrawiam

Paweł

...zerwać całość i zrobić od początku. Jesli płyta nie jest konstrukcyjnie (na sztywno) połączona ze ścianką kolankową to nie robić narożnika w sensie połączenia (za pomocą taśmy-narożnika) płyty ze ścianką tylko zrobić na zasadzie kontrolowanego pęknięcia. Bąble mogły wyniknąć z ruchu płyty a nie z wadliwego wklejenia - po prostu narożnik wyrwało.

• 3 weeks później...

Witam

Szpachluja mi poddasze i mam do was pytania

http://images42.fotosik.pl/428/2f7dff13b38c0d87m.jpg

http://images42.fotosik.pl/428/beaf64ea0a4fa2c3m.jpg

1. Na 1 zdjeciu je polaczenie plyt pod katem 40 poziomo. Jak te polaczenie wykonczy tasma wzmacniana wloknami ?

2. Zdjecie 2 przedstawia polaczenie plyty na suficie ze sciana pod katem 90 i te samo pytanie jak prawidlowo polaczyc by nie bylo widac pekniec w przyszlosci

Witam

Mam pytanie dotyczące wieszaków

WIESZAK KOTWOWY DO PODDASZY KOELNER 27 cm - jest zrobiony z blachy o grubości 1 mm. Inne które spotykałem to 0,5 mm, 06 mm. Jak to wpływa na efekt końcowy? Jakie to ma znaczenie - jeśli wypuszczony będzie 20 cm poniżej krokwi? Konstrukcja jako całość jest sztywniejsza. Czy to dobrze czy źle?

Drugi temat to wełna Ursa Platinum (cena na dziś to poniżej 22 Pln/m2 z transportem). Czy to dobry wybór?

Rom-Kon zależało by mi szczególnie na Twojej opinii. Nawet bez udowadniania, a na zasadzie, że Ty u siebie zrobiłbyś na takich materiałach. Przeczytałem cały Ten wątek. Zostałem nieco oświecony, ale mądrości wynikającej z praktyki niestety nie mam. Zdjęcia z Twoich prac to kopalnia wiedzy i doświadczenie w pigułce. Nie ja pierwszy porywam się na taką pracę we własnych 4 kątach i myślę że będę w stanie doprowadzić ocieplenie swojego poddasza do finału.

@Husy Witam,

Czy w przypadku takim jak na zdjeciu należy położyć jeszcze jedną warstwę uniflota czy warstwa finiszowa pokryje te kawałeczki wystającej siatki?

Prosze o odpowiedź do tego pytania, bo neisety nie ma

Na tym przykładzie nie ma znaczenia co zostanie położone jako druga warstwa.

@Husy Witam,

Czy w przypadku takim jak na zdjeciu należy położyć jeszcze jedną warstwę uniflota czy warstwa finiszowa pokryje te kawałeczki wystającej siatki?

Na tym przykładzie nie ma znaczenia co zostanie położone jako druga warstwa.

\

Dziękuje panu za odpowiedź. A w jakim przypadku ma znaczenie? ja po dwoch warstwach uniflota mam jednak widoczną siatkę? co zrobić?

czy w przypadku fizelizy postepuje sie tak samo jak z siatką i dwie warstwy się daję? spoinówka fizelina fizelina spoinowka? i jeszcze pytanko odnośnie szczelin między krawędziami ciętymi płyt: jaka odległość? raz widzę 5-6 mm, raz 3mm. to ile wreszcie? jaka szczelina jest niedopuszczalna. bardzo bym prosił o odpowiedź, bo ciezko w necie znaleźć

Edytowane przez Ermua

hmm. siatka wklejana byla w nalozona szpachlowke albo szpachlowka byla zbyt wodnista lub jej pozalowales.

a tak na marginesie to, siatek nie daje sie na laczeniach cietych.

To nie jest moje zdjęcie, tylko mam podobny problem. Tak wiem o tym że nie daję się na cięte krawędzie. Niestety mój błąd, ale ja narazie mam zaszpachlowane 3 szczeliny, więc dalej nie popełnie tego błędu.. Prosze o odpowiedź na moje pytania powyżej w poście.

Drugi temat to wełna Ursa Platinum (cena na dziś to poniżej 22 Pln/m2 z transportem). Czy to dobry wybór?

Rom-Kon zależało by mi szczególnie na Twojej opinii. Nawet bez udowadniania, a na zasadzie, że Ty u siebie zrobiłbyś na takich materiałach. Przeczytałem cały Ten wątek. Zostałem nieco oświecony, ale mądrości wynikającej z praktyki niestety nie mam. Zdjęcia z Twoich prac to kopalnia wiedzy i doświadczenie w pigułce. Nie ja pierwszy porywam się na taką pracę we własnych 4 kątach i myślę że będę w stanie doprowadzić ocieplenie swojego poddasza do finału.

hej.. spoko rób poddasze, też na początku byłem przerażony ale w końcu udało sie skończyć, efekt jest ok wszystko równe.. i narazie nie pęka

także zakasać rękawy i robić :)

Wszystkie materiały na budowie sprzedaję klientowi z 8% VAT-em. na ostatniej budowie klientka zaoszczędziła dzięki temu 8 tyś złotych. Kiedy wystawiam FV klient może on to sobie odliczyc w PIT-cie..... chyba że znieśli juz ulgę remontową

Odnosząc się do wypowiedzi: 8% VAT-u jest wystawiany przy fakturze za usługi , normalny Kowalski nie prowadzący działalności niema możliwości odliczenia tegoż VAT-u. Jeżeli natomiast wystawił by pan fakturę za materiały budowlane które są opodatkowane 23% VAT-em to przeciętny Kowalski mógłby starać się o częściowy zwrot podatku i tutaj jest zasadnicza różnica.

Odnosząc się do wypowiedzi: 8% VAT-u jest wystawiany przy fakturze za usługi , normalny Kowalski nie prowadzący działalności niema możliwości odliczenia tegoż VAT-u. Jeżeli natomiast wystawił by pan fakturę za materiały budowlane które są opodatkowane 23% VAT-em to przeciętny Kowalski mógłby starać się o częściowy zwrot podatku i tutaj jest zasadnicza różnica.

A dostając f-rę z 8% VATem od Zygmunta "zwrot" ma natychmiastowy. Niezależnie od tego czy towar znajduje się na liście do odliczeń czy nie.