gagu 24.06.2012 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 Witam ponownie,Poradźcie mi jak wykończyć (czym) bok otworu w stropie tam gdzie będą schody? Nie chodzi mi o wybór materiału tylko raczej jak to zrobić żeby nie było potem z tym problemu. Patrząc z boku, mamy właściwie trzy materiały (wylewka i pod nią styropian, strop lany, tynk na suficie - parter).Położenie gładzi na to wszystko wydaje mi się że nie zda egzaminu bo będzie to wszystko przecież pracować (żyć swoim życiem).Myślałem żeby przykręcić do tego boku płytę OSB 18 mm, albo płytę KG. Ponieważ jednak to tego boku mają być jeszcze dokręcone słupki od barierki, więc raczej myślę o OSB. Czy to dobre rozwiązanie?No ale jak tą płytę mocować - kleić czy przykręcać?Czym ją gruntować i jaka gładź kłaść na to.Pozdrawiam i dziękuje z góry za odpowiedz.Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 24.06.2012 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 Witam ponownie, Poradźcie mi jak wykończyć (czym) bok otworu w stropie tam gdzie będą schody? Nie chodzi mi o wybór materiału tylko raczej jak to zrobić żeby nie było potem z tym problemu. Patrząc z boku, mamy właściwie trzy materiały (wylewka i pod nią styropian, strop lany, tynk na suficie - parter). Położenie gładzi na to wszystko wydaje mi się że nie zda egzaminu bo będzie to wszystko przecież pracować (żyć swoim życiem). Myślałem żeby przykręcić do tego boku płytę OSB 18 mm, albo płytę KG. Ponieważ jednak to tego boku mają być jeszcze dokręcone słupki od barierki, więc raczej myślę o OSB. Czy to dobre rozwiązanie? No ale jak tą płytę mocować - kleić czy przykręcać? Czym ją gruntować i jaka gładź kłaść na to. Pozdrawiam i dziękuje z góry za odpowiedz. Bartek Najlepiej zostawić tę robotę stolarzowi... zrobi z drewna opaskę. Jeśli masz taki układ warstw to niestety zawsze na łączeniu będzie pękać. Oczywiście istnieje sposób zabudowy by zakryć to płytą ale to już wyższa szkoła jazdy - żadne klejenie i żadna płyta na kołki nie zdadzą egzaminu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gagu 24.06.2012 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 Witaj Rom_Kon Dzięki za odzew. No właśnie opaski tam ma nie być tylko pomalowane to ma być na biało, albo jakiś inny kolor. Od góry będzie to przykryte panelami, od dołu listwa która będzie trzymać barierkę. Poza tym muszę dołożyć 2 cm bo tak mi wychodzi po pomiarach schodów, a dlaczego to już inna bajka. No i dlatego myślałem żeby przykręcić albo przykleić tą płytę osb maskując to wszystko, i potem na ten pasek tylko gładź położyć. Nie wiem czy z mojego opisu wiadomo o co chodzi? Może zdjęcie by więcej oddało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DIY 24.06.2012 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 Skuj tynk i naklej do pasa stropu płytę g/k, nie klejąc jej do jastrychu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 24.06.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 Skuj tynk i naklej do pasa stropu płytę g/k, nie klejąc jej do jastrychu. Może zadziała... a może nie. Pod połową (no trochę mniej niż połowa) płyty będzie "powietrze" i jeśli oprzeć się o płytę to może odkleić się u dołu... tu chciałyby być profile ale niestety miejsca brak... pewnie to jedyne możliwe rozwiązanie... jak zadziała to dobrze... ...u dołu(?) listew trzymająca barierkę? Jakoś tego nie widzę... nie wiem jak to ma być... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gagu 24.06.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 Spróbuje trochę jaśniej.Do tego stropu co jest widoczny na zdjęciu, będzie od dołu przykręcona listwa (właściwe kantówka 4 x 8 cm) na całej długości otworu (przy samej krawędzi), a w tą listwę będą wchodzić tralki i w dół aż do schodów (taka harfa). I koniec.A ja to co na zdjęciu chcę tylko zasłonić, (no bo na to gładzi dać nie mogę prawda), i nie mieć problemu z pękaniem, jednocześnie muszę tu dodać 2 cm (około). Może teraz trochę bardziej zrozumiale to opisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TheW 24.06.2012 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 A dodam jeszcze podnośnik do płyt: http://images10.fotosik.pl/802/7b001d82dbfe9ecb.jpg ...rozumiem Expert że Ty męczyłbyś się z oryginalnym wiaderkiem byleby mieć "sklepowe" a jako że małego "sklepowego" nie było więc zrobiłem sobie sam... ale do tego trzeba popracować mózgiem a nie mięśniami Szanowny Expercie Jak Pan rozwiązał problem regulacji wysokości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 25.06.2012 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Jak Pan rozwiązał problem regulacji wysokości? Część podstawowa jest o wysokości około 240cm a wysokość reguluję dokręcając z boku łatę do odpowiedniej wysokości. Jako że najczęściej sufity są na jednej wysokości więc taka regulacja długości odbywa się raz na dużą część poddasza. Poprzeczka jest wyszlifowana z załamanymi kantami by nie kaleczyć płyty tak samo pionowa - by nie kaleczyć rąk. ...używając tych "pomocników" jestem wstanie sam powiesić płytę na suficie długą nawet na 2.50m - nie przeczę jest to pokaz sztuki cyrkowej ale rzecz do wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomgryg 04.07.2012 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Witam, przeczytałem cały topic, mniej lub bardziej uważnie, ale mam pytanie co do tego zdjęcia (z albumu Wodza) I zaznaczyłem elipsą oraz kwadratem dwa połączenia. Pytanie co do elipsy. Tam wystarczy uniflottu napchać? Bo żadnej siatki czy TT itp. tam nie widzę. I teraz do kwadratu, tam jest ściana tynkowa, ale gdyby były płyty g-k na kleju, to jak ma wyglądać wykończenie? Tak samo jak z elipsą? pozdrawiam i dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 04.07.2012 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Witam, przeczytałem cały topic, mniej lub bardziej uważnie, ale mam pytanie co do tego zdjęcia (z albumu Wodza) [ATTACH=CONFIG]123832[/ATTACH] I zaznaczyłem elipsą oraz kwadratem dwa połączenia. Pytanie co do elipsy. Tam wystarczy uniflottu napchać? Bo żadnej siatki czy TT itp. tam nie widzę. I teraz do kwadratu, tam jest ściana tynkowa, ale gdyby były płyty g-k na kleju, to jak ma wyglądać wykończenie? Tak samo jak z elipsą? pozdrawiam i dzięki za odpowiedź Technologia wodzowa widać. O ile separacja skosu i sufitu w okreslonych okolicznościach wydaje sie uzasadniona o tyle separacja kolankowej jest wyczynem bardziej cyrkowym znów. Poczekajmy na odpowiedz wodza:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 04.07.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Witam, przeczytałem cały topic, mniej lub bardziej uważnie, ale mam pytanie co do tego zdjęcia (z albumu Wodza) [ATTACH=CONFIG]123832[/ATTACH] I zaznaczyłem elipsą oraz kwadratem dwa połączenia. Pytanie co do elipsy. Tam wystarczy uniflottu napchać? Bo żadnej siatki czy TT itp. tam nie widzę. I teraz do kwadratu, tam jest ściana tynkowa, ale gdyby były płyty g-k na kleju, to jak ma wyglądać wykończenie? Tak samo jak z elipsą? pozdrawiam i dzięki za odpowiedź elipsa: na tej fotce widać wyprowadzenie narożnika. Czyli "upchanie" Vario i "obciągnięcie" pacą. Na to przychodzi narożnik Midflex. Jest to połączenie sztywne. kwadrat: szczelina przy ścianie (jeśli taka jest) "upchana" Vario i też "obciągnięta" pacą. Na to przychodzi taśma spoinowa (dowolna ze wskazaniem na papierową) ale nie wywinięta na ścianę tylko dosunięta na styk do narożnika. Taśma separacyjna ( w tym wypadku zwykła malarska maskująca) uniemożliwia przyklejenie się Vario do ściany - szpachlówka przykleja się wyłącznie do płyty. Takie połączenie stosuję również jeśli jest to ściana z G-K chociaż w pewnych sytuacjach robię połączenie sztywne na taśmach Midflex. W przypadku płyt na klej (tzw. suchy tynk) zastosowałbym z taśmą separacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 04.07.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Technologia wodzowa widać. O ile separacja skosu i sufitu w okreslonych okolicznościach wydaje sie uzasadniona o tyle separacja kolankowej jest wyczynem bardziej cyrkowym znów. Poczekajmy na odpowiedz wodza:eek: ...alkohol pity w dużych ilościach ale z umiarem ponoć nie jest szkodliwy dla zdrowia tylko proszę Cię Waść oszczędź sobie wstydu a nam tych wypocin pisanych po spożyciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 05.07.2012 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 ...alkohol pity w dużych ilościach ale z umiarem ponoć nie jest szkodliwy dla zdrowia tylko proszę Cię Waść oszczędź sobie wstydu a nam tych wypocin pisanych po spożyciu. Widzisz mnie za takie argumenty to moderator banuje;) Jak widze ze dobrze doradzasz i komentujesz to cicho siedze na tyłku i czytam. Jak widze lipe to pisze o niej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 05.07.2012 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 ...alkohol pity w dużych ilościach ale z umiarem ponoć nie jest szkodliwy dla zdrowia tylko proszę Cię Waść oszczędź sobie wstydu a nam tych wypocin pisanych po spożyciu. Jak nie wiesz o czym pisze to oswiece cie bez piwka.Chcesz znowu wyłapac w rajtuzy wodzu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekt 06.07.2012 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Jak nie wiesz o czym pisze to oswiece cie bez piwka.Chcesz znowu wyłapac w rajtuzy wodzu ? Profi,nie rozumiem co Ty robisz na forum!Doradzasz komuś?Pomagasz amatorowi wykonać coś samemu we własnym domu?Nie,Ty tylko wyśmiewasz-tego który potrzebuje pomocy i tego który jej udziela(chodzi o Roma). To forum jest wymianą doświadczeń i Rom to doświadczenie nam przekazuje-jego rady są niezwykle pomocne (przekonałem się o tym). Twoja obecność na forum przejawia się wyczekiwaniem na post Roma i myśleniem jak mu dogryżć ,jak mu dowalić.Myślę,że bardzo dużo zyskujemy dzięki Twojemu doświadczeniu,bardzo nam wszystkim pomagasz(nie bierz sobie tych słów zbyt mocno do serca). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 06.07.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 (edytowane) Profi,nie rozumiem co Ty robisz na forum!Doradzasz komuś?Pomagasz amatorowi wykonać coś samemu we własnym domu?Nie,Ty tylko wyśmiewasz-tego który potrzebuje pomocy i tego który jej udziela(chodzi o Roma). To forum jest wymianą doświadczeń i Rom to doświadczenie nam przekazuje-jego rady są niezwykle pomocne (przekonałem się o tym). Twoja obecność na forum przejawia się wyczekiwaniem na post Roma i myśleniem jak mu dogryżć ,jak mu dowalić.Myślę,że bardzo dużo zyskujemy dzięki Twojemu doświadczeniu,bardzo nam wszystkim pomagasz(nie bierz sobie tych słów zbyt mocno do serca). Jak pomaga profesjonalnie to sie nie odzywam i nie krytykuje go. W budowlance jest albo dobrze cos wykonane albo zle i nie ma drogi na skróty . Nie wyśmiewam sie z żadnego forumowicza który potrzebuje pomocy . Edytowane 7 Lipca 2012 przez profi45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boszax 11.07.2012 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 (edytowane) Panie Rom-Kon czy mógłby pan zajrzeć do tego tematu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?205289-Ca%C5%82e-pomieszczenie-na-stela%C5%BCu-pod-k-g-moje-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci&p=5453152#post5453152 i zabrać głos .Wszystko będzie na stelażu jak wykonać wszelakie połączenia w narożnikach i połączeni ścian z sufitem? Proszę o jakieś rady. Mam kilak wątpliwości jakby pan poświęcił chwilę to byłbym wdzięczny Edytowane 11 Lipca 2012 przez boszax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomgryg 12.07.2012 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 elipsa: na tej fotce widać wyprowadzenie narożnika. Czyli "upchanie" Vario i "obciągnięcie" pacą. Na to przychodzi narożnik Midflex. Jest to połączenie sztywne. kwadrat: szczelina przy ścianie (jeśli taka jest) "upchana" Vario i też "obciągnięta" pacą. Na to przychodzi taśma spoinowa (dowolna ze wskazaniem na papierową) ale nie wywinięta na ścianę tylko dosunięta na styk do narożnika. Taśma separacyjna ( w tym wypadku zwykła malarska maskująca) uniemożliwia przyklejenie się Vario do ściany - szpachlówka przykleja się wyłącznie do płyty. Takie połączenie stosuję również jeśli jest to ściana z G-K chociaż w pewnych sytuacjach robię połączenie sztywne na taśmach Midflex. W przypadku płyt na klej (tzw. suchy tynk) zastosowałbym z taśmą separacyjną. Dopytanie się o "kwadrat"... "Na to przychodzi taśma spoinowa (dowolna ze wskazaniem na papierową) ale nie wywinięta na ścianę tylko dosunięta na styk do narożnika" Aby mieć pewność, ta taśma spoinowa nie będzie nic zagięta, a będzie tylko przyklejona do płyty na suficie? Czyli w rogu akryl również dawać? I pytanie bo się nie znam... jeśli ja tam napcham do dziury Vario czy Uniflott to te płyty będą złączone... To jaki sens ma później unikania złączenia sztywnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomczyslaw2 17.07.2012 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Witam niewiem czy jestem w teamcie ale mam pytanie do fachowcow na temat http://www.delkotools.com.au/ czy warto zainwestowac w tego homaxa prosze o opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 18.07.2012 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Dopytanie się o "kwadrat"... "Na to przychodzi taśma spoinowa (dowolna ze wskazaniem na papierową) ale nie wywinięta na ścianę tylko dosunięta na styk do narożnika" Aby mieć pewność, ta taśma spoinowa nie będzie nic zagięta, a będzie tylko przyklejona do płyty na suficie? Czyli w rogu akryl również dawać? I pytanie bo się nie znam... jeśli ja tam napcham do dziury Vario czy Uniflott to te płyty będą złączone... To jaki sens ma później unikania złączenia sztywnego? Dokładnie. Nie zagięta tylko dosunięta do narożnika. By się nie powtarzać daję linki do sąsiedniego tematu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?82372-Ocieplam-poddasze-krotkie-pytania&p=5460007&viewfull=1#post5460007 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?82372-Ocieplam-poddasze-krotkie-pytania&p=5460023&viewfull=1#post5460023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts