Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spoinowanie, szpachlowanie GK - kompendium

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

No i powiedziałem ze nie chce mi sie szlifować ręcznie wieć kupiłem żyrafe Macalister z Castoramy..... i jestem zadowolony. Papier 150 daje radę, Na scianach tynkowanych gdzie mam gips szpachlowy+ 2 Fast próbowałem papier 120 i też nie ma zarysowań. No i najważniejsze za na dole sie mieszka a ja szlifuję i daję rady bez maseczki..:)

W weeknd planuje zakonczenie:)

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

przymierzam się do wklejenia na połączenie skosu z sufitem flex-a, tylko zastanawiam się czy można to robić gipsem elastycznym do łączeń,

ponieważ ten którym zatapiałem fizelinę ma tendencję do wciągania co przy flex-ie nie musi być zaleta i w rezultacie nie będzie prostej krawędzi

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...

Jakoś nie podoba mi się ta maszyna :)

Mam pytanko jak liczycie mniej więcej zużycie masy szpachlowej na poddasze ?

Musiałem się wcześniej wstrzymać z zakupem , brakło kaski a teraz nadszedł ten moment gdzie pokuszę się o zakup , więc pora na decyzję ile mniej więcej kupić , nie mówię tu o wyjątkowych sytuacjach gdzie przez szczeliny przeleci pies z budą tylko takie normalne łącznia !

• 2 weeks później...

Nie ma co się porywać z takim narzędziem np. poddasze, musi być przynajmniej 800-1000m2 aby opłacało się ją umyć.

Co do rolek i wiadra to też trzeba mieć trochę metrów:)

tu jeszcze coś bardziej skomplikowanego, ale to już naprawdę na grubą przemysłówkę:

http://www.youtube.com/watch?v=7szAXw4tNtA

AMES- pierwsza firma która zaczęła wypożyczać narzędzia do automatycznego szpachlowania spoin.

Nie ma co się porywać z takim narzędziem np. poddasze, musi być przynajmniej 800-1000m2 aby opłacało się ją umyć.

Co do rolek i wiadra to też trzeba mieć trochę metrów:)

tu jeszcze coś bardziej skomplikowanego, ale to już naprawdę na grubą przemysłówkę:

http://www.youtube.com/watch?v=7szAXw4tNtA

AMES- pierwsza firma która zaczęła wypożyczać narzędzia do automatycznego szpachlowania spoin.

...no i wreszcie zaczynasz mówić (pisać) ludzkim głosem. Ale jak ja to już dawno pisałem że na poddasza w budownictwie indywidualnym gdzie jest raptem 120-150m² nie opłaca się takiego sprzętu kupować to oczywiście wyśmiałeś mnie. Ale jak to mawiał śp. S.Kisielewski: "tylko krowa nie zmienia poglądów" ;)

Ale jak ja to już dawno pisałem że na poddasza w budownictwie indywidualnym gdzie jest raptem 120-150m² nie opłaca się takiego sprzętu kupować to oczywiście wyśmiałeś mnie. Ale jak to mawiał śp. S.Kisielewski: "tylko krowa nie zmienia poglądów" ;)

Rom wtedy to chyba chodziło o poziomice laserową:)

Bazooka na poddaszach się nie nada, ale pudełka do spoin nawet przy takim metrażu się opłacają.

Tych gości na szczudłach podziwiam :)

Wbrew pozorom łatwo i szybko mozna się na nich nauczyć chodzić. Sam na początku myślałem ze to jak chodzenie po linie - niby można bo w cyrku nawet ładnie im idzie ale to nie tak. Pierwszy raz miałem na nogach i szło mi całkiem dobrze. Ale niestety zaliczając glebę można się połamać - beton może słabo zamortyzować upadek :D

....następna moja inwestycja to szczudła Marshalla ;)

Edytowane przez Rom-Kon

Można można, zaliczyłem z najwyższego poziomu, stopa 105cm od podłogi, oj bolało w łokciu do tej pory czuję jak coś cięższego podnoszę. Mało tego, gdy lądowałem przewróciłem wiadro z wodą na rozgałęziacz od mieszadła itp. a ja w środku tej kałuży, myślałem że będą mi śpiewać Dobry Jezu.

Ale był to tylko jeden raz, teraz mogę tańczyć na szczudłach:)

• 2 weeks później...
Mało tego, gdy lądowałem przewróciłem wiadro z wodą na rozgałęziacz od mieszadła itp. a ja w środku tej kałuży, myślałem że będą mi śpiewać Dobry Jezu.

Dla takich jak Ty wymyslili w UK 'Safety transformer', na kazdej budowie, fabryce to mus. W najgorszym wypadku uratowalaby Cie roznicowka, chciaz jej tez pewnie nie bylo. Coz pod pewnymi wzgledami jestesmy liderrami, pod innymi to czarna Afryka.

Przebrnolem przez caly watek. Mam taka prosbe do milosnikow amatorskiego szpachlowania/spoinowania. Mam do zrobienia poddasze, plyty juz wiszą. Zanim zdecyduje, czy bede robil sam czy z kims, chcialbym troche potrenowac. Mam taka scianke w salonie ( poki co stelaz) , podwojne plytowanie, wiec moge pocwiczyc szpachlowanie/spoinowanie na pierwszej plycie. Jak bedzie ok, to pojade dalej, jak nie to zakryje druga plytą i wezwe 'fachowcow' lepszych lub gorszych ( loteria).

Zasadnicze pytanie brzmi - czym sie pobawic, zeby sie z miejsca nie zniechecic ? Slyszalem ze Uniflott sie 'masli', wiec bede unikal. Vario nie wiem czy dostane lokalnie. Wiem, ze latwo bedzie dostac Acryl-Putza, Nide i Cekol i to biore pod uwage. Co byscie polecali na poczatek do?

-spoinowania

-szpachlowania

-akrylowania

-gruntowania po szpachlowaniu

Tasmy poprobuje wszystkie, mam tez Midflexa i Tuff Tape, ale bede obstawial na siatke i 'amerykany. Grunt - jak nie dostane Aquatexa to co jeszcze ? Unigrunt Atlasa 1:1 z woda ? Z gory dziekuje za odpowiedz.

Edytowane przez devileczek