Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spoinowanie, szpachlowanie GK - kompendium

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na mokro robiłem trochę inaczej niż przy multifinishu, używałem (sheetrock) zielonej wiaderkowej rozrobionej tak rzadko aby nakładać ją wałkiem na sufit/ ścianę.

Malowałem kilka metrów i następnie ściągałem nożami sheetrock , po przyschnięciu gipsu,brałem ławkowca i delikatnie skraplałem wodą i znów ściągałem nożem. Na tynk cementowo wapienny szły dwie warstwy na gipsowy jedna, efekt lustro. Efektywniej byłoby z agregatem, ale nie nastawiałem się na tego typu usługi.

• 1 month później...

W zeszlym roku w jednym pomieszczeniu probnie pociagnalem szczeliny na laczeniach plyt-sciana akrylem, efekt jest taki ze akryl jest twardy i kruchy jak kreda, dobrze malowalny i tyle. Bedzie sie kruszyl i pekał. Wysechł. Ta masa nie 'pracuje', nadaje sie tylko do przykrywania, maskowania łączeń, niew do wypełniania sz\czelin.

Wypelnianie tych naturalnych dylatacji ( sciana/sufit) Uniflottem czy Rigipsem , tez wydaje mi sie malo sensowna. Wolalbym tam upchnac cos elastycznego. Silikon odpada bo sie nie maluje i kurczy z czasem, akryl robi sie twardy, moze poliuretany lub MS polimery ( Soudal Fix All, Tytan Fix2, Den Braven Uni Fix). Te ostatnie podobno pozostaja elastyczne, sa mocne mechanicznie i malowalne po wyschnieciu. Czy ktos probowal je w praktyce ?

Devileczek, użyłeś akrylu szpachlowego który się kruszy. Kup porządny elastyczny, np wall seal fluggera i malować po nim, możesz nawet po 15 minutach bez obawy na spękania.

Zygmunt,

dzieki za komentarz, rzeczywiscie zastosowalem zwykly akryl za 8-9 PLN/tube. Ciezko znalezc Fluggera w okolicy, jest fabryczny sklep internetowy, chca za Wall Seal 11PLN/tube i chyba sie skusze. Proponuja tez All Seal za 28PLN i z opisu wyglada mi to na MS Polymer, tez malowalny, jeszcze bardziej elastyczny. Korzystałes moze z All Seal ? W jakich przyp[adkach ? pytam, bo nie jeden zaraz mi tu powie ' po co wydwac 28 jak mozna 11 zlociszy', aha prosilbym rowniez o opinie na temat ich szpachlowek i gladzi, jak juz bede zamawial to wezme cos wiecej niz akryle. Co warto wziac, a co mozna sobie odpuscic, czyli 'Value for money'

Stosowalem wszystkie akryle fluggera. Jaki do czego dowiesz się z karty technicznej. Wall seal jest tym czego potrzebujesz. Szpachlówki mają świetne ale nie wiem jakie rabaty uzyskasz bo tanie nie są. Polecam natomiast easy filler, masa szybkoschnąca do robienia wyprawek. Nie siada, schnie w 5 minut. Do szpachlowania ścian polecam LSR. Z worka 15L wyszpachlujesz 18m2. Łatwo się nakłada i szlifuje.

Witam

Trochę pracowałem w De i zawsze do tak zwanego finiszowania używaliśmy rigipsa promega mix lub profin mix, na terenie Gliwic gdzie obecnie mieszkam nie mogę znaleźć hurtowni zaopatrzonej w te masy. Co polecacie o podobnych właściwościach?

pozdrwiam

Witam

Trochę pracowałem w De i zawsze do tak zwanego finiszowania używaliśmy rigipsa promega mix lub profin mix, na terenie Gliwic gdzie obecnie mieszkam nie mogę znaleźć hurtowni zaopatrzonej w te masy. Co polecacie o podobnych właściwościach?

pozdrwiam

i to jest właśnie problem z dobrym materiałami. W Warszawie to się jeszcze gdzieś znajdzie ale na "prowincji" to jest tragedia.

..Narożniki np. przy oknach i koszach....

. Narożniki przyklejam na gładź ponieważ gdy przyklejałem na masę spoinową (twardą, mocną) to po szlifowaniu było widać przecierki spoinówka-gładź ...efekt - poprawka szpachlarska.

Narożniki osadzone na gładzi to nie jest dobry pomysł. Wielokrotnie widziałem peknięcia i usuwałem je jednym ruchem, po prostu wyskakiwały. Narożnik aluminiowy najlepiej osadzić na uniflott lub innym twardym gipsie. Po wstępnym związaniu usunąć ewentualny nadmiar. Na początek można przejechać narożnik 15 cm szpachelką(uniflott) a później liściem 25 cm i następnie nieco większym(gotowa masa wykończeniowa). Nawet jak się przeszlifuje do Uniflotta nie ma problemu-jest nadal gładkie. Idealne wykończenie daje taka ,,packa"- http://www.marshalltown.com/Products.aspx?D=300&S=329&C=C3159 rdzewiejąca ale bardzo elastyczna i ślizgająca się po gipsie.

Jesli to ma być połączenie sztywne to najpierw wypełnia się szczelinę... nadmiar ściąga się "ostro" prowadząc pacę... po związaniu jeśli wyschnie to zwilżyć wodą i nanieść po całości najlepiej pędzlem masę szpachlową... konsystencja trochę rzadsza niż pod szpachtelkę... taśmę namoczoną w wodzie i lekko odciekniętą wkleja się... robi się to bardzo szybko by taśma się nie odparzyła... masę maksymalnie się wyciska najlepiej palcami. po związaniu szpachluje się dalej i wyrabia narożnik... I to jest cała "filozofia" wklejania narożników wewnętrznych z taśmy papierowej lub papierowej z wkładką AL. Proste jak metr sznurka w kieszeni :lol:

zamiast pędzla polecam lepsze rozwiązanie- packa do narozników wewnętrznych ale nie taka 90 stopni tylko bardziej rozwartą dopasowującą się. idealnie ściąga nadmiar gipsu i ładne go również nakłada. Nadmiar ściągnąć za pomocą szpachelką15 cm z zewnątrz z dociskiem na zewnętrzną stronę krawędzi. Wychodzi genialny efekt.. mowa o takiej szpachelce http://www.marshalltown.com/productDetail.aspx?prodID=15323 polecam zawodowym gipsiarzom.

Edytowane przez planexman

Panowie może głupie pytanie - ale jakich narzędzi używacie do szpachlowania? Trochę zaoszczędziłem to mogę pozwolić sobie na zakup nowych szpachelek, stare już swoje przeszły i do gipsów spoinowania g-k się nie nadają. Jakie polecacie kupić - znaczy o jakiej szerokości i rodzaj. Używacie szpachelek typu "kosa -pióro"? - jak szeroka będzie odpowiednia do spoinowania g-k?

http://www.marshalltown.com/productDetail.aspx?prodID=12616 paca lekko wygięta, po docisku robi się prosta a nie wklęsła. Nadaje idealny kształt spoinie.

Nie wiem czy piszę w dobrym wątku..

Jakie polecacie farby białe? a jakie kolor? Malowałem niedawno białą ekośnieżką i jestem z niej zadowolony, oczywiście w stosunku cena-jakość.. trzeba malować 2 razy, ale jest ok i dużo bieli w białości.. Kolor zamierzam kupić w STO, piszę zamierzam, bo cena jest trochę wysoka. Brat poleca farby dekorala mieszane w centrum dekoracyjnym tej firmy. Co wybrać?

• 3 weeks później...

Witam

Mam prośbę. O wykańczaniu i spoinowaniu dzięki temu wątkowi wiem już prawie wszystko. Dziękuję wszystkim którzy podzielili się swoją wiedzą. Parę razy trafiłem na stwierdzenie że jesli źle wykonany jest stelaż to nawet najlepiej wykonane szpachlowanie będzie popekane. Jeśli jest podobny wątek o wykonywaniu stelaża na poddaszu bardzo proszę o linka, jakoś nie mogłem go znaleźć.

Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Co to znaczy dystrybutor? zadzwoniłem do człowieka z regipsu odpowiedzialnego za śląsk, wskazał dwie hurtownie i w żadnej nie było i nie wiedzą czy będzie kiedykolwiek...

Dobrym zamiennikiem rigipsa jest?

Moj szlifierz powiedzial, ze lubi robic na Seminie 68 i wyszlo dobrze, z wiaderkowych finishow kupilem mu to co bylo dostepne w hurtowni czyli Acryl-Putz finish i majster nie narzekal. Spoinowanie Rigipsem Vario a jak sie skonczyl to byl Semin 86

Proponuje zostawić drzewo, w około zrobić ślizgi, zastosować papę pociętą na paski o szerokości 10-15cm najlepiej będzie wkleić na lepik bitumiczny :) Sufit i ściany pomalować na czarno i podłoga tez w ciemnym kolorze, zasłonić okno wykręcić żarówkę i na pewno nic nie będzie widać;)

Będziesz Pan zadowolony:)