Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spoinowanie, szpachlowanie GK - kompendium

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Cześć

Czy może mi ktoś tak na szybko doradzić jakiś zestaw co by było dobrze kupić do spoinowania płyt KG, bez czytania całego wątku.

Sufit jest podwieszany na stelażu stalowym (wieszakach) - strop drewniany z wełną w środku.

Ściany są z płyty MFP i na nią bezpośrednio kręcony płyt KG bez żadnego stelażu.

Suft ze ścianą łączy się tak, że płyta sufitowa była położona pierwsza, a od spodu dociska ją do stelażu płyta ścienna - nie ma żadnych faz.

większość połączeń między płytami w pionie jest oryginalna, a część jest z fazowanych nożykiem.

90 % płyt nie ma połączeń poziomych ponieważ wchodziły w całości na wysokość (2,6m), tam gdzie są jakieś łączenia jest fazka.

Tak myślę że potrzebuję :

1. jakiś grunt - na połączenia fazowane ręcznie - jaki?

2. jakiś gips do wstępnego przykrycia połączeń i zatopienia taśmy. - jaki?

3. szpachelka nie za szeroka do tego jaka?

4. taśma jaka? papierowa czy inna?

5. jakiś gips do wykończenia ? gotowy? do rozrobienie? jaki?

6. Szpachelka jakiej szerokości ? jaka?

7. Czym to na koniec wygładzić najlepiej ?

8. co w narożnikach wewnętrznych ścian?

9. co w narożnikach zewnętrznych ścian?

10. W w połączania ściana sufit?

11. coś jeszcze?

Tak myślę że potrzebuję :

1. jakiś grunt - na połączenia fazowane ręcznie - jaki?

2. jakiś gips do wstępnego przykrycia połączeń i zatopienia taśmy. - jaki?

3. szpachelka nie za szeroka do tego jaka?

4. taśma jaka? papierowa czy inna?

5. jakiś gips do wykończenia ? gotowy? do rozrobienie? jaki?

6. Szpachelka jakiej szerokości ? jaka?

7. Czym to na koniec wygładzić najlepiej ?

8. co w narożnikach wewnętrznych ścian?

9. co w narożnikach zewnętrznych ścian?

10. W w połączania ściana sufit?

11. coś jeszcze?

1. Może to być atlas unigrunt może to być zwykła woda. W całej tej operacji chodzi o odpylenie przeciętego gipsu.

2.może być uniflot prawie wszędzie dostępny lub vario rigipsa- ciężej dostać. W nic innego sie nie baw.

3.Szpachelka tzw "rybka" lub "półksiężyc". szeroka na zdaje się 15-19cm. Polecam stanleya odradzam topex z LM. Zwykłą packę tez będziesz potrzebował.

4. papier jest trudny w aplikacji. Łatwo o błąd który potem ciężko naprawić albo który wyjdzie dopiero w malowaniu. Polecam fizelinę f-my rigips. W odróżnieniu od innych welonów jest prawie przeźroczysta i łatwo przez nią przechodzi spoinówka. 25mb kosztuje 5zł. Nie trzeba namaczać.

5.Tu już jak ci pasuje. Możesz pojechac systemem i np kupić profin- mix lub light oba gotowce rigipsa. jak lubisz mieszać to możesz kupić megarona, semina czy inne specyfiki. Ilu wykonawców tyle opinii. Pierwsze dwa które ci podałem są dla amatora najlepsze.

8. możesz dac papierową taśmę, możesz nic nie dawać. zależy jak wyszło ci przy montażu płyt.

9. perforowany naroznik aluminiowy. Broń Boże taki co gnie sie pod wpływem wiatru. W LM mają ok. Ja jak zwykle polecam Rigipsa.

10.akryl wall seal od fluggera. Nie pęka na nim farba, szybko wysycha. Tubka 10zł.

no jeszcze jedno pytanko natury ilościowej.

ile tego może pójść na mieszkanko 70 m2 po podłogach wysokość pomieszczeń 2,6m. Całość w karton gipsie łącznie z sufitami. Łączenie płyt + łatanie wkrętów.

Jak liczę powierzchnię to wychodzi około 210 m2 ścian i 70 m2 sufitów, razem 280m2

Konkretnie to będę brał na 90% Rigips Vario na pierwszą warstwę i Rigips Premium Light na wykończenie.

Zastanawiam się jeszcze jaką taśmę ale pewnie też z rigipsa

Co najlepiej wziąć do końcowego szlifowania. Już wyczytałem że szlifierka oscylacyjna raczej odpada a na maszynki lepsze raczej kasy brak. Tak więc pewnie będzie ręczna robota. Tylko czy do tego jakiś papier ścierny czy może siatka? Jakie granulacji?

Edytowane przez MasterCheat

Ok w tym temacie odpowiedzi zapewne nie dostanę. Zmówiłem na początek 25 kg vario i wiadro 21 kg Premium Light, i fizelinę oraz narożnik z rigips. Kupiłem szpachelkę z obi LUX tool do gipsu (50 zł), pacę metalową z tej samej firmy z 4 gwiazdkami, pacę do szlifowania i siatkę 100. I zobaczę na ile to starczy i jak się tym będzie pracowało.

A pytanie mam teraz z innej beczki. Muszę sobie w łazience zrobić zabudowę geberita i do tego półeczkę niewielką.

Czy dobrze wyczytałem że powinno się dawać 2 warstwy płyty KG ? a może lepiej jako pierwszą warstwę wrzucić płytę MFP ? Pytam o płytę bo akurat mam domek szkieletowy i wszystkie ściany wewnątrz najpierw były obłożone MFP i na to szła jedna warstwa kartongipsu.

Wrzucam też kilka fotek moich karton gipsów. Ostatnie 2 to miejsca gdziem mam duże wątpliwości co do wykonania.... czy to gipsować czy lepiej poprawić najpierw?

CAM00016.jpg

CAM00026.jpg

CAM00028.jpg

CAM00046.jpg

CAM00047.jpg

proszę jeszcze o podpowiedź w jaki sposób łączyć profile ze sobą, jeśli nie posiadam szczypcy/zaciskarki do profili i nie bardzo chcę wydać 70 zł na taki gadżet.

Myślałem o pchełkach, no ale są takie miejsca gdzie łebek pchełki będzie wystawał a będzie musiała być tam przykręcona płyta KG. Czy taki łebek wciśnie się w płytę?

Oki chyba muszę znaleźć inny wątek na tego typu pytania.

Wracając do tematu spoinowania to kolejność:

0. grunt(tam gdzie cięte)

1.warstwa vario

2.fizelina

3.warstwa vario

4. jeszcze jedna warstwa vario?

5. Premium Light

6. szlifowanie.

pytanie też ile czasu odczekać między poszczególnymi warstwami?

Jeszcze raz zapytam:

1. Przy połączeniu ślizgowym płyt ze ścianą wtapia się taśmę antyrysową? Jaką szczelinę zachować między ścianą a płytą?

2. Czy profil przyścienny UD30 musi być dookoła pokoju przy ruszcie jednopoziomowym? Czy tylko tam gdzie się opierają CD60? Jeśli nie, to na czym 'oprze' się gips do spoinowania jeśli w szczelinie jest wolna przestrzeń? Czy profil CD60 dosunąć do ściany?

3. Czy przy wieszakach ES wystarczy jeden kołek stalowy szybkiego montażu? Czy mają być po dwa?

4. Czy kierunek montażu płyt ma na suficie ma duże znaczenie? Pokój jest wąski (2m), stelaż jednopoziomowy - robić płyty wzdłuż profili CD? Czy prostopadle? Szczerze wygodniej byłoby mi wzdłuż bo łączyłyby się ze sobą tylko jednym, długim bokiem.

Edytowane przez gandw

Płytę /pas płyty kręcisz do profila przyściennego nastepnie ustawiasz profil wysunięty, kręcisz płytę tym samym blokujesz profil.

No w sumie racja ze tak tez mozna. Tylko troche gimnastyki zeby to wszystko utrzymac zeby sie nie poprzesowalo :).

Tak czy siak zabudowa prawie gotowa. Zrobilem pchelkami i wirtarka ponawiercalem dziurki w miejscu pchelek bo tyklo to mi na szybko wpadlo do glowy. Dzieku za pomoc

pęka sufit korytarza, z jednej jego strony znajduje się ściana szkieletowa wykonana ze słupów drewnianych, a z drugiej strony jest ściana wykonana z fikuśnych prefabrykatów, których nazwy chwilowo zapomniałem oraz słupa stalowego. Dodam, że w reszcie domu sufit nie pęka, a ściany są szkieletowe drewniane.