Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spoinowanie, szpachlowanie GK - kompendium

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No przy taaakim wsparciu jestem pewien, że utrzymamy sufit samą siłą woli i nie odważy się nawet drgnąć ;)

Mam zresztą wsparcia duchowego trochę już uzbieranego, szczególnie obwicie byłem nim obdarowywany gdy szukałem wśród znajomych i rodziny chętnych do przytrzymania mi płyt przy kręceniu do sufitu.

PS Zachciało mi się mieszkać w kartonowym pudełku i teraz qfa mam za swoje...

No przy taaakim wsparciu jestem pewien, że utrzymamy sufit samą siłą woli i nie odważy się nawet drgnąć ;)

Mam zresztą wsparcia duchowego trochę już uzbieranego, szczególnie obwicie byłem nim obdarowywany gdy szukałem wśród znajomych i rodziny chętnych do przytrzymania mi płyt przy kręceniu do sufitu.

PS Zachciało mi się mieszkać w kartonowym pudełku i teraz qfa mam za swoje...

Jeżeli zrobiłeś wszystko zgodnie ze sztuką dla okładzin to, spoinowanie naroży taśmą papierową zgiętą w pół (z taśmy robi się narożnik), a łaczenia jak każde inne na siatke czy flizeline.

Taśma - ślizg 1:0.

Mam kolejne pytanie z dziedziny fotomontażu, czy jak tam zwać maskowanie płyt GK żeby wyglądały jak prawdziwa ściana.

Byłem dzisiaj w salonie fluggera. Nawiązałem rozmowę ze sprzedawcą, zeszło na uciążliwość szpachlowania całych płyt w celach przygotowania pod malowanie. Polecił mi gładź cienkowastwową Sandplast LF (czyli bez niespodzianek). I teraz ciekawostka (jak dla mnie): twierdził, że już kilka osób, które ją brały opowiadało, że nakładają ją na ściany wałkiem malarskim, takim z nie za długim włosiem.

Powiedzcie mi, czy to jest standardowa metoda, czy może jakaś "albańska" wersja tynkowania maszynowego? :)

Widział ktoś taką technikę (na trzeźwo)?

Napisze jako przestroge gdyby Ktoś chciał szlifować żyrafą Acryl Putz finisz.-tą gładź chyba tylko ręcznie można doszlifować bo po założeniu nowego papieru na żyrafe po chwili zaczyna sie ślizgać i obojętnie czy to będzie 120,100 czy 80.Całe sczęście tylko sufity w dwóch pomieszczeniach ....

Napisze jako przestroge gdyby Ktoś chciał szlifować żyrafą Acryl Putz finisz.-tą gładź chyba tylko ręcznie można doszlifować bo po założeniu nowego papieru na żyrafe po chwili zaczyna sie ślizgać i obojętnie czy to będzie 120,100 czy 80.Całe sczęście tylko sufity w dwóch pomieszczeniach ....

Tak jak Rolicz stwierdził, jak zacznie szlifować to dalej już pociągnie ale niestety akrylputz z wiaderka ciężko się szlifuje maszyną. Pod tym względem lepszy i niestety droższy jest sheetrock. Akrylputz dobry jest do wklejania taśm narożnikowych midflex czy ultraflex, (chyba ma więcej "kleju" od sheetrocka ale to moje prywatne zdanie) i do wyprawek po malowaniu - masa jest biała jak farba... ta zaleta jest też wadą bo można przeoczyć i nie wyszlifować takiej wyprawki.

Na wiekszości sufitu użyłem sheetrocka - dobrze mi sie go nakładało i przycierało.Napisałeś że taśmy narożnikowe wklejasz na gładź...,to znaczy że ja chyba przedobrzyłem bo wkleiłem na uniflota ,póżniej po wierzchu też lekko też uniflot i dopiero gładź.
Dawniej też wklejałem na uniflota lub vario ale łatwiej na wiaderkowe. Tym bardziej że teraz wiaderkowe są już w każdej hurtowni.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Witam i mam pytanie do znawców tematu :) bo sam jestem laikiem.

Pytam bo chcę wiedzieć czy to co mi fachowcy proponują jest ok, a zatem: mam do zrobienia sufi podwieszany pod drewnianym stropem. Ponieważ mam tzw. betonowe podciągi w domu to konstrukcja ( podwójna krzyżowa) musi być opuszczona jakieś 35cm aby ominąć te podciągi. I tu fachowcy proponują to zrobić na tzw ESach, tzn skręcą ze sobą dwa ESy 60/200 aby uzyskać to 35cm. Wiem że można to także zrobić na tzw prętach+ sprężyna- i tu pytanie czy może być tak jak proponują moi fachmani? Dodam że na stelażu będzie leżeć 30cm wełny w dwóch warstwach. Można by dać wełnę między krokwiami ale nie ma jak dać drugiej warstwy ( na górę nie chcę jej dawać bo planuję tam zrobić strych- OSB na krokwiach), jak drugą warstę położę na konstrukcji to będzie przerwa między wełnami, jakieś 25cm a tego też chcę uniknąć. Pomóżcie i podpowiedzcie proszę- głównie chodzi o te ESy.

Ps. planują to robić na profilach Siniat, płyty Rigips lub Norgips- będzie ok?

Witam i mam pytanie do znawców tematu :) bo sam jestem laikiem.

Pytam bo chcę wiedzieć czy to co mi fachowcy proponują jest ok, a zatem: mam do zrobienia sufi podwieszany pod drewnianym stropem. Ponieważ mam tzw. betonowe podciągi w domu to konstrukcja ( podwójna krzyżowa) musi być opuszczona jakieś 35cm aby ominąć te podciągi. I tu fachowcy proponują to zrobić na tzw ESach, tzn skręcą ze sobą dwa ESy 60/200 aby uzyskać to 35cm. Wiem że można to także zrobić na tzw prętach+ sprężyna- i tu pytanie czy może być tak jak proponują moi fachmani? Dodam że na stelażu będzie leżeć 30cm wełny w dwóch warstwach. Można by dać wełnę między krokwiami ale nie ma jak dać drugiej warstwy ( na górę nie chcę jej dawać bo planuję tam zrobić strych- OSB na krokwiach), jak drugą warstę położę na konstrukcji to będzie przerwa między wełnami, jakieś 25cm a tego też chcę uniknąć. Pomóżcie i podpowiedzcie proszę- głównie chodzi o te ESy.

Ps. planują to robić na profilach Siniat, płyty Rigips lub Norgips- będzie ok?

jak chcą tak zrobią. Jedno jest pewne, oni maja zerowe pojęcie o tym za co się chcą zabrać. Zmień wykonawcę.

to mnie nie pocieszyłeś :(

Kolego napisz jeszcze jak to ma być zrobione, zapewne na prętach+sprężyna? a czy na tych tzw. ESach nie można tego zrobić? Może dopiszę jak dokładnie chcą to zrobić bo wydaje się to w miarę logiczne ale.......

Es 60/200 wyginają w U i przykręcą do spodu belki stropowej i do niego dokręcą tzw. pchełkami kolejnego ESa- w ten sposób obniżając poziom rusztu do pożądanego poziomu i dopiero do tego dają profile. Z tego co mówią to mogę to zrobić za pomocą prętów ( wtedy muszą dać chyba 50cm) i do nich zamontować wieszak ze sprężyną/blaszką.

właśnie nie ma znaczenia cena bo w obu przypadkach będzie ta sama- zrobią jak karzę/poproszę

ale mówią że na 2 ESach będzie mocniejsze/sztywniejsze zwłaszcza że na tym ma leżeć 30cm wełny.

odnośnie nadproży- nam akurat nie pasują ;) rzecz gustu- każdy lubi coś innego.

sam już nie wiem czym obniżać tą konstrukcję....

• 2 weeks później...

Co zrobić, jeśli w kilku miejscach między płytami, między płytą a ścianą i między płytą a otworem na wywietrznik wyszły mi szpary (szczeliny) ok. 2-3 cm? Np. między ścianą a płytą jest w jednym miejscu odstęp ok. 3cm

Czy wystarczy kilka warstw gładzi i na to fizelina, czy raczej jakoś inaczej to trzeba wypełnić?

Co zrobić, jeśli w kilku miejscach między płytami, między płytą a ścianą i między płytą a otworem na wywietrznik wyszły mi szpary (szczeliny) ok. 2-3 cm? Np. między ścianą a płytą jest w jednym miejscu odstęp ok. 3cm

Czy wystarczy kilka warstw gładzi i na to fizelina, czy raczej jakoś inaczej to trzeba wypełnić?

Ja miałem małe punktowe braki w płytowaniu, a to uszkodzona krawędź płyty ( papier był cały, a srodku wykruszony gips, trzeba bylo wyciac do zdrowego i zrobila sie dziura), a to wycinanie otworu, etc. W takich sytuacjach radziłem sobie Masa naprawcza elastyczna ACRYL-PUTZ FX23 FLEX albo wypełniałem seminem szpachlą. Kupisz w leroyu. Natomiast przy ścianie, jeśli szpara jest na całej długości płyty to bym odradzał wypełnianie czymkolwiek, wszystko wyleci, płyta pracuje. Ja bym wyciął 30cm od sciany i wstawil dociety pasek płyty, oczywiście krawędzie sfazowane i zagruntowane przed spoinowaniem. Jeszcze bym sie upewnil czy ten pasek jest do czego kręcić.

ale zaraz tu bedzie ' kawaleria' i wszystko Ci wytłumaczą po fachowemu.