Rom-Kon 13.01.2015 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Kolego Pako, jeśli dałeś taśmę i nie przykręcałeś płyty do profila UD to jest to połączenie ślizgowe. Jeśli dałeś taśmę i przykręciłeś płytę na sztywno do profila to jest tylko taśma separacyjna. Przy połączeniu ślizgowym płyta ma prawo pracować - trzeba umożliwić ten ruch więc taśmy się nie wywija na narożniku. Jeśli jest to tylko taśma separacyjna to po wypełnieniu szczelin przy ścianie spokojnie możesz taśmę wyciąć i zrobić wywinięcie taśmy na ścianę. Jest to połączenie sztywne. Jeśli płyta jest przykręcona do profila UD a profil dobrze do ściany to raczej jak ma coś się ruszyć to z profilem i ścianą. Ja praktycznie nie zawijam taśm chyba że przy zabudowach i w oknach dachowych. Tam akurat wiążę płyty w narożnikach taśmami. ...i to są właśnie różnice pomiędzy taśmą ślizgową a taśmą separacyjną. Chociaż można stosować tą samą taśmę ale spełnia inną funkcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotras82 13.01.2015 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 ... Przy dobrym spoinowaniu sufit czy skos tworzą praktycznie monolit. Wbiłeś? Udało się zrównać? Pewnie teraz już żadnych naprężeń nie ma a połączenie może być już luźne. A na pewno wszystko "odpuści" przy spoinowaniu. Sprawdź tylko czy pierwszy wkręt jest dokręcony czy nie trzeba go delikatnie dokręcić. Dzięki Rom, na Twoja odpowiedź właśnie liczyłem Płytę wbiłem, ale na szczęście większość wkrętów przy samej krawędzi i cześć w drugim rzędzie przykręcałem dopiero po wbiciu, więc powinny być dobrze dokręcone. Na wszelki wypadek będę miał mały wkrętak w kieszeni, jak już będę spoinował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pakoo 13.01.2015 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Nie przykręciłem do UD bo tak się nie powinno robić, sufit jest pływający wiec daje taśmę ślizgową. Jednak nie stosowałem taśmy w narożnikach, tylko zaszpachlowałem i odciałem to co wystawało, czy dobrze nie wiem. Tak gdzieś widziałem na filmikach. Kanał gipskartontdi śledzę od początku zabawy bo gość jest na prawdę profesjonalistą, jednak na temat czy dawać taśmę narożnikową czy nie nic nie widziałem. Wydawało mi się że szpachla nie klei się do taśmy (taki zamysł) to jak narożnik ma się przykleić do tej taśmy, więc zwyczajnie wystający kawałek odciąłem nożykiem do tapet. Wyszło połączenie ślizgowe zazbrojone uniflotem, więc powinno być niewidoczne kontrolowane pęknięcie. Ja tutaj nie chcę porad jak szpachlować tylko porady jak wy robicie takie połączenia, na czym, czym wypełniacie, czy dajecie narożnik papierowy czy jakiś tufftape itp.Jak na razie nie za wiele się dowiedziałem, tyle że kolega Rom-Kon wyjaśnił mi różnicę pomiędzy ślizgowym i separacyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 14.01.2015 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Nie przykręciłem do UD bo tak się nie powinno robić, sufit jest pływający wiec daje taśmę ślizgową. (...) Sufit pływający... następny mit który nam wcisnął głównie Rigips. A gdzie ten sufit niby ma płynąć? Jedyny ruch jaki może wykonać to góra-dół z tym że w górę nie za bardzo bo tam jest obwodowy profil UD. A w dół? A po co mu to? Jeszcze parę lat temu sam byłem ortodoksyjnie nastawiony do tego. Może przy spoinowaniu na siatkach to rzeczywiście działało? Trudno powiedzieć. Dziś po latach praktyki stwierdzam że lepiej przykręcić do obwodowego UDeka i mieć spokój z pękającym w narożniku akrylem. Ogólnie sucha zabudowa obrosła dużą ilością mitów. Począwszy od wentylacji szczeliny przy pełnym deskowaniu poprzez paroszczelność lub jej brak a na pływających sufitach kończąc. Jeszcze wspomnę - unikanie łączenia profili UD z CD za pomocą pchełek bo niby coś ma się tam ruszać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ci_d 14.01.2015 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Pako Rom już pisał i wyjaśniał że jak robisz połączenie ślizgowe (które Ty zrobiłeś) to na krawędź płyty dajesz taśmę (najczęściej papierową) bez wywijania na ścianę w celu wzmocnienia krawędzi (jest to pokazane na filmach gipskartonitd) szachlujesz krawędź, wycinasz taśmę ślizgową jeśli ją masz lub docinasz wystającą folię, akryl i po pieśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 14.01.2015 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 (...) Ja tutaj nie chcę porad jak szpachlować tylko porady jak wy robicie takie połączenia, na czym, czym wypełniacie, czy dajecie narożnik papierowy czy jakiś tufftape itp. Jak na razie nie za wiele się dowiedziałem, tyle że kolega Rom-Kon wyjaśnił mi różnicę pomiędzy ślizgowym i separacyjnym. Ja kręcę wszystko na sztywno więc u mnie taśma robi za separację. W szczelinie pomiędzy płytą a ścianą taśma uniemożliwia szpachlówce przyklejenie się do ściany. Szpachlówka przykleja się do płyty, tylko do płyty. Gdyby nie było taśmy szpachlówka mocniej przyklei się do ściany i kontrolowane pęknięcie nie wyjdzie w narożniku tylko na granicy płyty. A płyta od ściany czasem odstaje nawet na centymetr. Pęknięcie pojawi się centymetr od narożnika! Taśma separacyjna to każda taśma która chce przykleić się do ściany. Może być żółta malarska. Problemem jest tynk cem-wap. Ty trzeba kombinować z taśmami by nie zbankrutować. Dobre taśmy które się kleją do tynku są po 25zł/rolkę a tych rolek trochę idzie. Ale można przed przyklejeniem taśmy kawałek ściany dzień wcześniej zagruntować. To pomoże ale nie do końca. Dobrze jest przy oklejaniu minimalnie wjechać na profil UD. Wtedy nawet jak taśma odejdzie od ściany to nie spadnie bo będzie przyklejona do UDeka. 2-3mm wystarczą by się trzymała. dalej klei się folię. Folia luźno zwisa spod płyty. Przed szpachlowaniem obcinamy folię - lekko naprężyć i nożykiem obciąć uważając by nie obciąć taśmy separacyjnej. Szczelinę wypełniamy gipsem - ja stosuję uniflot lub vario. Dalej to już przyklejenie taśmy brzegowej. Ja stosuję tam taśmę zwykłą papierową - można flizelinę czy nawet TT. Taśmę dosuwam do ściany tak by stykała się ze ścianą ale nie zawijam jej na ścianę. Po szpachlowaniu w trakcie szlifowania taśmę separacyjną obcinam nożykiem. Po gruntowaniu (ja gruntuję farbą) narożnik wypełniam akrylem z tuby, nadmiar zbieram palcem i wyrównuję gąbeczką z wodą. Gąbeczka - myjka kuchenna... taka pakowana po ileś tam sztuk... z biedronki No to tyle w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 14.01.2015 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 O Romuald stosuję już taśmę papierową obwodowo, ciekaw jestem kiedy zaczniesz robić tak wszystkie spoiny. A co najważniejsze kiedy zaczniesz pisać że to Ty rozpropagowałeś je na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 14.01.2015 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 O Romuald stosuję już taśmę papierową obwodowo, ciekaw jestem kiedy zaczniesz robić tak wszystkie spoiny. A co najważniejsze kiedy zaczniesz pisać że to Ty rozpropagowałeś je na forum Taśmę papierową stosowałem już dawno ale nie na masę wiaderkową tylko na gipsy. A w przypadku gipsów to już gdzieś wspominałem że na 100mb wklejonej taśmy nie wiadomo dlaczego ale bywają 1-2 poprawki i to bardzo upierdliwe. Inaczej jest przy masach wiaderkowych. Tu jak się dobrze zrobi to poprawek nie ma. A taśmy papierowe kiedy zacząłem stosować? Będzie już ze 20lat a nawet więcej. Taśma papierowa na spoiny mi nie "leży" bo robię je ja gipsach - vario lub uniflot. W tym wypadku wolę TT. Za to co zauważyłem. Dwa razy robiłem spoinowanie na gips szpachlowy Dolina Nidy (dawno to było i robota wyjątkowo po taniości i w robociźnie i materiałowo) I o dziwo! Żadnej poprawki! Żadna taśma nie zrobiła pęcherza! To mi dało dużo do myślenia. Szarak ma inną kleistość niż vario i uniflot. Ze względu że robiłem spoinowanie na szaraku wybrałem mocniejsze taśmy papierowe. Na siatkach nie odważyłem się robić. Wyszło rewelacyjnie. Jedno poddasze widziałem po paru latach bo miałem tam malowanie. I powiem że żadna taśma nie dostała pęcherza. Co to oznacza? Że ktoś nas wkręca na wysokie i drogie technologie? Że zamiast drogiego vario (130zł) można zastosować taniego szaraka -35zł? No właśnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 14.01.2015 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 (edytowane) Jeszcze dodam że jedno poddasze to było nieużytkowe - graciarnia. Płyty bez profili, bez stelaża. I tu też dowiedziałem się ale tylko telefonicznie że wszystko jest ok. Więc o co chodzi? edit: dobra, napiszę o co chodzi. Te nasze kosmiczne technologie to o kant d... potłuc! Sucha zabudowa obrosła taką ilością mitów że za chwilę nie połapiemy się z tym. Będziemy kupować specjalistyczną wodę do rozrabiania gipsów i to inną do każdego. Rigips wypuści swoją wodę a knauf swoją i biada pomieszać firmy! Edytowane 14 Stycznia 2015 przez Rom-Kon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 14.01.2015 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Taśmę papierową stosowałem już dawno ale nie na masę wiaderkową tylko na gipsy. A w przypadku gipsów to już gdzieś wspominałem że na 100mb wklejonej taśmy nie wiadomo dlaczego ale bywają 1-2 poprawki i to bardzo upierdliwe. Inaczej jest przy masach wiaderkowych. Tu jak się dobrze zrobi to poprawek nie ma. A taśmy papierowe kiedy zacząłem stosować? Będzie już ze 20lat a nawet więcej. Taśma papierowa na spoiny mi nie "leży" bo robię je ja gipsach - vario lub uniflot. W tym wypadku wolę TT. Za to co zauważyłem. Dwa razy robiłem spoinowanie na gips szpachlowy Dolina Nidy (dawno to było i robota wyjątkowo po taniości i w robociźnie i materiałowo) I o dziwo! Żadnej poprawki! Żadna taśma nie zrobiła pęcherza! To mi dało dużo do myślenia. Szarak ma inną kleistość niż vario i uniflot. Ze względu że robiłem spoinowanie na szaraku wybrałem mocniejsze taśmy papierowe. Na siatkach nie odważyłem się robić. Wyszło rewelacyjnie. Jedno poddasze widziałem po paru latach bo miałem tam malowanie. I powiem że żadna taśma nie dostała pęcherza. Co to oznacza? Że ktoś nas wkręca na wysokie i drogie technologie? Że zamiast drogiego vario (130zł) można zastosować taniego szaraka -35zł? No właśnie... Już wiem ile czasu stosujesz taśmy, choć o to nie pytałem. A zapytam od kiedy wklejasz je obwodowo i czy moczysz lub moczyłeś przed wklejaniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 14.01.2015 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Już wiem ile czasu stosujesz taśmy, choć o to nie pytałem. A zapytam od kiedy wklejasz je obwodowo i czy moczysz lub moczyłeś przed wklejaniem ? Moczyłem i moczę je nadal. Zresztą Flash też moczył co było na filmiku ale oczywiście się wypiera że on nigdy A od kiedy? Od wtedy jak zacząłem stosować masę wiaderkową a nie gipsy. Midflexa zacząłem wklejać na uniflot. A to był początek jak przyjechałem na wawę. Było to już przeszło 10lat temu. Na trzeciej robocie na wawie miałem już midflexa. Później tak co 2-3 robotę... Sądzę że taśmy papierowe - dokładnie powrót papierowych to około 7lat temu. Nie później. Musiałbym sprawdzić na fotkach od kiedy są i zobaczyć kiedy miałem tą robotę. Ale niestety dużo fotek poszło wraz z awarią dwóch dysków. Teraz próbuję odzyskać fotki z oknami. Gdzieś są ale gdzie? A co sądzisz na temat że sucha zabudowa obrosła w mity? Zgadzasz się czy też nie? Normanie nie raz czary odprawiamy! I na co to? Jedno trzeb przyznać. Dziś mamy dostępność do zaje... materiałów a przez to można spać spokojnie. Ostatnio byłem na spoinowaniu poddasza które robił sam inwestor. Przez dwa lata. Jeśli można było coś spieprzyć to było spieprzone. Elki przy drzwiach czy przy oknach? A zapomnij! Tyle taśm i vario ile tam poszło to na żadnej budowie! Praktycznie musieliśmy tynkować. Ale Inwesto nie żałował na materiale. jak powiedziałem że trzeba to kupował. Efekt? Mogę spokojnie dać gwarancję że nic nie popęka! No chyba że płyty się złamią środkiem przez pół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 15.01.2015 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 (edytowane) Trochę nie mogę w to uwierzyć, robisz na wiaderkowych i wklejasz taśmy już siedem lat. Znając Ciebie trąbił byś na lewo i prawo że tak robisz o multifinishu, midflexie czy tez tt aż chuczało na forum że znasz to wszystko i jesteś w tym najlepszym znachorem. A o taśmach papierowych mało pisałeś, chyba w 2012 roku napisałeś pierwszy raz że je stosujesz obwodowo, ale o masach wiaderkowych nic nie pamiętam, No i jeszcze gdzieś zauważyłem Twoje przetyczki z siggi czy jakimś tam, gdzie nie wiedziałeś czy taśmę się moczy czy nie, pisałeś że używałeś ją dawno i nie pamiętasz, takich rzeczy raczej się nie zapomina. Więc jak to jest na prawdę z tymi taśmami??? to już chyba tylko Ty wiesz... Edytowane 15 Stycznia 2015 przez rafał2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 15.01.2015 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Trochę nie mogę w to uwierzyć, robisz na wiaderkowych i wklejasz taśmy już siedem lat. Znając Ciebie trąbił byś na lewo i prawo że tak robisz o multifinishu, midflexie czy tez tt aż chuczało na forum że znasz to wszystko i jesteś w tym najlepszym znachorem. A o taśmach papierowych mało pisałeś, chyba w 2012 roku napisałeś pierwszy raz że je stosujesz obwodowo, ale o masach wiaderkowych nic nie pamiętam, No i jeszcze gdzieś zauważyłem Twoje przetyczki z siggi czy jakimś tam, gdzie nie wiedziałeś czy taśmę się moczy czy nie, pisałeś że używałeś ją dawno i nie pamiętasz, takich rzeczy raczej się nie zapomina. Więc jak to jest na prawdę z tymi taśmami??? to już chyba tylko Ty wiesz... Taśmę papierową z tego co pamiętam to zawsze moczyłem...( złe sformułowanie? Chodzi o moje nadużywanie stwierdzenia "z tego co pamiętam"?) no dobra, przyznam się że za Twoją namową raz na korytarzu wkleiłem na sucho... no i coś mi chyba poszło nie tak bo miałem poprawkę. Później stwierdziłem "jak stary, taki głupi" Może za mocno wycisnąłem masę? Ale wiem że jak taśmę zwilżę to takich poprawek nie mam. Mi zwilżenie taśmy nie sprawia problemu. Rolkę wkładam do wody - mam specjalne trzymadło zrobione z dwóch kołków do styropianu związanych trytytkami - i odwijam. Tyle wody co zostanie na taśmie to wystarczy. Zwijam ją w paski i by nie wysychała wkładam do reklamówki. Masę wiaderkową lekko rozcieńczoną wodą nakładam pędzlem. Moczenie taśmy było obowiązkowe jak robiło się na gipsach wiążących. Sucha taśma zbyt szybko odciągała wodę z warstwy powierzchniowej gipsu a przez to robiły się pęcherze czyli taśma się odparzała. A jak kto jeszcze umieszał zbyt gęste vario to już kaplica! I to właśnie była głównie przyczyna że ekipy nie robiły na papierze. I ja też zrezygnowałem na konto siatek z tego powodu. Nie zawsze robiłem sam osobiście a jak ktoś miał "luźne" podejście do tematu to później po malowaniu wychodziły babole. Bo pamiętaj. Możesz być najlepszym fachowcem ale robisz tylko tak dobrze jak robi najgorszy Twój pracownik. Dasz takiemu godzinówkę to robi długo i mozolnie, dasz od roboty czyli akord to najchętniej by szpachlował nie wieszając płyt - bezpośrednio na folii, byle szybko. jeszcze wracam do taśm. Tuff Tape nie wymaga moczenia bo jest całkowicie nienasiąkliwa. To jest pasek tworzywa sztucznego. Tak samo flizeliny też się nie moczyło i nie moczy bo szkło nie nasiąka wodą. Ale flizelinę można też przykleić tak że pęcherze powstaną! Szpachlówka nie może być zbyt gęsta i nie może rozpocząć się wiązanie gipsu! Jak gips zaczyna wiązać to można najwyżej go zużyć jako wstępne wypełnienie dziur w ścianie np. przy wyprowadzeniach kaloryferów A jeśli chodzi o trąbienie o multifinishu to masz rację. Przeszkoliłem się sam, przeszkoliłem chłopaków i du... roboty na to nie było. Niespełna dwie palety wyrobiłem i koniec. Praktycznie tylko trzy roboty zrobiłem. Dobrze że nie zainwestowałem w profesjonalne pace marshalla po 250szt (komplet dla jednego ludka to około 700zł) bo by leżały. Teraz już nawet Inwestorom nie proponuję roboty multifinishem. A podobno cała Anglia tym robi. U nas to jest tania masa - sprowadzana z Anglii - jeśli u nas worek kosztował 35zł to ile u nich? Za darmo dają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 15.01.2015 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Rom ale co Ty mi piszesz wytyczne jak wkleja się taśmę, flizelinę, itp. Po co mi to ? Moim zdaniem to Ty potrzebujesz instrukcji jak wklejać zwykłą taśmę papierową, pisałem już wcześniej że gdybyś miał to opanowane trukał byś na lewo i prawo jak to się powinno postępować z taśmami, a tu niestety cisza! Nie podskakujesz ani Fleshowi ani mi bo wiesz że znamy temat z taśmami a dla Ciebie fachowca z 20-sto letnim stażem ciężko jest przełknąć że ktoś inny wie więcej... A że teraz taśma jest "cool" to i Rom chce taki być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 15.01.2015 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Rom ale co Ty mi piszesz wytyczne jak wkleja się taśmę, flizelinę, itp. Po co mi to ? Moim zdaniem to Ty potrzebujesz instrukcji jak wklejać zwykłą taśmę papierową, pisałem już wcześniej że gdybyś miał to opanowane trukał byś na lewo i prawo jak to się powinno postępować z taśmami, a tu niestety cisza! Nie podskakujesz ani Fleshowi ani mi bo wiesz że znamy temat z taśmami a dla Ciebie fachowca z 20-sto letnim stażem ciężko jest przełknąć że ktoś inny wie więcej... A że teraz taśma jest "cool" to i Rom chce taki być Do papierowych nie podskakuję jak powiadasz bo masz rację. W tym względzie jesteście lepszymi fachowcami i się nie wtrącam jak piszecie o papierze ale jak próbujesz swoje 3 grosze wcisnąć w midflexa czy TT to mnie strzykło. gdy Wy robiliście i robicie dalej na papierze ja robiłem i robię na amerykańcach. i tyle. A co do Flasha to już wcześniej stwierdziłem że mu się odmieniło. Szkoda że filmiku nie zapisałem. A wiadomo że Flash usuwa swoje stare posty by nie było śladów... zresztą już się żegnał i jakoś dalej jeszcze jest instruktarz nie był ani do ciebie ani do nikogo innego tyko opisałem jak ja to robię. Chyba wiesz że ja nie krytykuję nikogo tylko pokazuję jak ja to robię. A mam do Ciebie jeszcze pytanie. Czy robiłeś kiedyś spoinowanie na gipsach i taśmie papierowej? Czy od zawsze jedziesz na wiaderkowych? A jeśli robiłeś papierem na gipsach czy coś się działo przy malowaniu - gruntowaniu? Chodzi mi o suche taśmy na gipsach. Zresztą doradcy techniczni też zalecali taśmę zwilżyć wodą. I tego się trzymałem. Może to następny mit? Tak kazali i tak robiłem i robię dalej. Ale wiesz co? Na następnej budowie poświęcę się i jedno pomieszczenie zrobię suchą taśmą - po obwodzie. teraz już mam wszystko wyrobione i nie mam gdzie sprawdzić. Za to co innego. teraz jak spoinowałem to na budowie było 4-5*C i taśmy schły 2 dni! Nie wyobrażam sobie robienia w tej temperaturze gotowymi mieszankami z wiaderka wszystkich spoin. Pewnie 3 dni zanim bym następną operację robił. A tak vario 40 minut i twarde. Następny etap i do przodu. A później nawet tydzień może schnąć.Tu jest zaleta gipsów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 15.01.2015 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 (...) A że teraz taśma jest "cool" to i Rom chce taki być tak pamiętam jak wszedłeś na forum i zacząłeś się chwalić jaką to nowoczesną techniką i nowoczesnymi papierami robisz A ja z Flashem obśmialiśmy Cię że "nowoczesne papiery" to pierwsza technologia spoinowania płyt Spoinowanie na papierze było już jak wprowadzali w Polsce płyty. Czyli lata '60 ubiegłego wieku. Później była dopiero siatka spoinowa i flizelina. No takie to nowoczesne papiery są Później z dallasami wyskoczyłeś. Mało orgazmu publicznie na forum nie miałeś i co? Zbyt wysokie progi na jak na Twe nogi? A ja spokojnie robiłem na amerykańcach i robię dalej. Wiesz Rafał, podskakiwać możesz ale czasem z siebie robisz idiotę wciskając kit. Myślisz że tu na forum są tylko zieloni jak szczypiorek na wiosnę inwestorzy. Im możesz wcisnąć kit że to nowa technologia ale są tu też starsi od Ciebie którzy może czegoś nie robili ale dużo widzieli. W zeszłym roku podskakiwali mi na budowie styropianowcy-elewaciarze. dwa krótkie pytania i przestali Do dziś pewnie zastanawiają się o co mi chodziło z tą listwą z kapinosem Myśleli że jak od gipsów to nic innego już nie znają. Jesteś jeszcze młody i butny. Pokora przyjdzie z wiekiem... i oby to nie było wieko trumny... już dowiedziałeś się że w budowlance różnie bywa i łaska pańska na pstrym koniu jeździ. Okupiłeś się w sprzęt, przeinwestowałeś i później na allegro się wyprzedawałeś. Na początku jakimi to narzędziami nie dysponujesz! Łoo i jeszcze lepsze! ...a później komentarz: bazuki to do mniej niż 1000m2 nie opłaca się odpalać bo za dużo mycia. OOOOooooo.... a poddasze raptem 120m2 i w dodatku 7 pomieszczeń... Spokorniejesz jeszcze bardziej... z wiekiem... uwierz mi ja też taki byłem ale realia rynku zweryfikowały moje poglądy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 15.01.2015 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 A Ty jak zwykle ciągniesz swoje. Taśmy takie jak original,medium,mid-flex, zwykłą papierową i dallasy używam od około siedmiu lat, tyle ile prowadze działalność, wcześniej miałem też z nimi styczność, więc na temat mid-flexa mam większe pojęcie ponieważ wiem gdzie je stosować, w sumie ostatnio ci_d pisał o zastosowaniu a Ty jakoś przeszedłeś obok... Co do mid flex to może jest kilka rodzajów tych taśm nie wiem ja mam taśmę mid flex 300 (kod kolorystycznych srebrny) i na niej opis: Off anglles - czyli kąty zewnętrzne, bay windows - do okien, 90* outside corners - narożniki zewnętrzne 90 stopni. Tym się sugerowałem... Widać nie trzeba mieć dziesięć lat doświadczenia aby to wiedzieć... Producent powinien wiedzieć do czego służy taśma, chyba że wiesz lepiej? Sumując "amerykańskich" taśm oraz zwykłych papierowych używam od kiedy robię suchą zabudowę. Co do materiałów się nie wypowiem, wyuczyłem się spoinować na w/w taśmach i sheetrocku z innych znam tylko megaron i gipsar ale to do szpachlowania po całości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 15.01.2015 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 tak pamiętam jak wszedłeś na forum i zacząłeś się chwalić jaką to nowoczesną techniką i nowoczesnymi papierami robisz A ja z Flashem obśmialiśmy Cię że "nowoczesne papiery" to pierwsza technologia spoinowania płyt Spoinowanie na papierze było już jak wprowadzali w Polsce płyty. Czyli lata '60 ubiegłego wieku. Później była dopiero siatka spoinowa i flizelina. No takie to nowoczesne papiery są Później z dallasami wyskoczyłeś. Mało orgazmu publicznie na forum nie miałeś i co? Zbyt wysokie progi na jak na Twe nogi? A ja spokojnie robiłem na amerykańcach i robię dalej. Wiesz Rafał, podskakiwać możesz ale czasem z siebie robisz idiotę wciskając kit. Myślisz że tu na forum są tylko zieloni jak szczypiorek na wiosnę inwestorzy. Im możesz wcisnąć kit że to nowa technologia ale są tu też starsi od Ciebie którzy może czegoś nie robili ale dużo widzieli. W zeszłym roku podskakiwali mi na budowie styropianowcy-elewaciarze. dwa krótkie pytania i przestali Do dziś pewnie zastanawiają się o co mi chodziło z tą listwą z kapinosem Myśleli że jak od gipsów to nic innego już nie znają. Jesteś jeszcze młody i butny. Pokora przyjdzie z wiekiem... i oby to nie było wieko trumny... już dowiedziałeś się że w budowlance różnie bywa i łaska pańska na pstrym koniu jeździ. Okupiłeś się w sprzęt, przeinwestowałeś i później na allegro się wyprzedawałeś. Na początku jakimi to narzędziami nie dysponujesz! Łoo i jeszcze lepsze! ...a później komentarz: bazuki to do mniej niż 1000m2 nie opłaca się odpalać bo za dużo mycia. OOOOooooo.... a poddasze raptem 120m2 i w dodatku 7 pomieszczeń... Spokorniejesz jeszcze bardziej... z wiekiem... uwierz mi ja też taki byłem ale realia rynku zweryfikowały moje poglądy. Widzisz tyle lat taśmy mamy w Polsce a Ty dopiero kilka lat używasz i to tylko obwodowo. Wolisz naciągnąć inwestora na TT i mieć dupochron niż nauczyć się wklejać papierową w spoiny:D Co do idioty, to sobie daruję, wiem jakim jesteś przebiegłym prowokatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 15.01.2015 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 (edytowane) I znów dałeś się "zmanipulować"! Oj oj oj Taśma Midflex nie jest do narożników wewnętrznych? Rozumiem że inwestor-forumowicz nie dotarł do źródła ale Ty? Katalog CenterFlex - jako że jestem słabo anglojęzyczny więc to jest po naszemu: A tu całość katalogu - można poczytać: http://centerflex.pl/pro12.php Rafał, życzę miłej lektury Oj ja niedobry prowokator... niedobry... oj oj oj! Edytowane 15 Stycznia 2015 przez Rom-Kon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 15.01.2015 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 (edytowane) Może Ty idź do źródła: Nie jestem poliglotą ale outside to zewnętrzny a inside to wewnętrzny, jakoś tego drugiego tam nie widzę. Edytowane 15 Stycznia 2015 przez rafał2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts