Rom-Kon 07.09.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Szanuję twój sposób pracy ale dodajesz jej sobie niepotrzebnie. Zamiast gruntu wystarczy woda. Chodzi o to zeby pozbyc sie pyłu który jest na krawędzi płyty. Siatka jest zbędna pod narożnikiem, wystarczy dobrze obsadzony naroznik. Jak już wspomniałem , szanuję sposób w jaki to wykonujesz, domyslam sie, że jestes fachowcem tzw "starej daty" kiedy nie było jeszcze dobrych mas do obsadzania narozników i szpachli. Wnoszę to po tym jak piszesz o szlifowaniu gładzi. Sa gładzie, które papierem 100 czy 120 porysujesz tak, ze trzeba ponownie szpachlować. ja szlifuje zaleznie od gładzi 120 (semin), 220 rigips (profin mix) ...no cóż... jestem starej daty bo nie zachlystuje się nowościami i zamiast semi stosuję np. cekol a papier 220 to prędzej się zapali niż przeszlifuje. Ale odpukać! Nie mam reklamacji że coś pękło! nie jadę na poprawki bo ich nie mam. a co do narożników... teraz robią takie szczupłe że przy łączeniu płyt to najwyżej zachodzą 3-4mm na płytę i wystarczy delikatny ruch poddasza i pęka... FlashBack gdzieś napisał że więźba codziennie jest w innym miejscu i ja się z nim zgadzam. Wyznaję pogląd że w tym przypadku nie oszczędza się ani na kieszeni Inwestora ani na mojej dodatkowej pracy - później to procentuje. Ja narożniki osadzam na gładź więc raczej nie trzyma płyt. Przyznaję - jestem starej daty bo pierwsze poddasza robiłem przeszło 8 lat temu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 07.09.2009 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 szlifowałem c-45 papierem 220 i szło. używasz słabej jakosci papieru. po drugie, skoro mówisz ze nie oszczędzasz na materiałach to dlaczego nie kupisz takich oto profili?http://www.rigips.pl/strony/proddb/www_main.php?kat_id=21&prod_id=77i dlaczego własciwie nie obsadzasz profili na cos uniflotopodobnego tylko na gładź? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 07.09.2009 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 szlifowałem c-45 papierem 220 i szło. używasz słabej jakosci papieru. po drugie, skoro mówisz ze nie oszczędzasz na materiałach to dlaczego nie kupisz takich oto profili? http://www.rigips.pl/strony/proddb/www_main.php?kat_id=21&prod_id=77 i dlaczego własciwie nie obsadzasz profili na cos uniflotopodobnego tylko na gładź? Bo stosuję to: http://images45.fotosik.pl/185/8edc4119092db935med.jpg http://images50.fotosik.pl/185/efd86f4a4a63c823med.jpg http://images38.fotosik.pl/180/40b543e5578e6eccmed.jpg Znasz to? Czy pierwszy raz na oczy widzisz? A nie stosuję unifloto czy vario podobnego do osadzania narożników bo przez dziurki przechodzi twardy gips i prędzej się zeszlifuje gładź niż uniflotopopdobny! no i poprawka akrylputzem! A papier kupuję 120 z casto... dedry... nie narzekam... no może na cenę ...Kolego na tym forum agresywna reklama jeszcze nikomu nie przyniosła pożytku... wykaż się fachowością a nie nagonką na innych... a tak po prawdzie to z tego forum nie wyżyjesz! Ja dopiero jestem u czwartego Forumowicza... udział na Forum to hobby a nie interes! Po prostu dobra zabawa! I tak to traktuj! Bo się zawiedziesz.... a jak dasz d... to smród na całą Polskę!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 08.09.2009 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Widzisz, nie rozrózniach dwóch rzeczy. Po pierwsze - to jest forum dyskusyjne a nie kółko wzajemnej adoracji gdzie liczy się to by sie komus przypodobać po drugie skoro już dyskutujemy to tylko merytorycznie stwierdzam co obseruję w twoich wypowiedziach i jeżeli sie z tym nie zgadzam to o tym piszę. Spójrz jak nazywa sie ten temat: "Kompendium wiedzy na temat ....". Jak możesz pisać takie rzeczy, kiedy własnie czytają nas tysiące Polaków, że na uniflot nie obsadzasz narożniki bo "wychodzi przez dziurki i sie zle szlifuje". Dobre sobie . Własnie takim wpisem strzeliłes sobie w kolano, czy w dłoń ( zależnie od tego czym obsadzasz narozniki). 8 lat? Domyslam sie że samouk? Posłuchaj Rom-Kom. Nie atakuje cie personalnie tylko nie lubie jak ktos pisze głupoty. A głupota jest obsadzanie narożnika na materiał do tego nieprzeznaczony. Domyslam sie ze jestes szczęsliwym posiadaczem "żyrafy" dedry bo w casto nie ma chyba zwykłych papierów dedry tylko kółka do wspomnianej maszyny. Otóż, to oczywiście twoja sprawa czym pracujesz ale skoro narzekasz pozwól, ze udzielę ci przyjacielskiej porady. Wczoraj szlifowałem około 50 m˛ Semin-a CE 68 i zuzyłem na to jedno kółko papieru sciernego 120, który kosztował mnie 3 pln. Napisz na priv to podam ci producenta . Te narożniki, które wkleiłes oczywiscie znam. SA podobne do tych które ci wkleiłem. Można je również kupić w casto. Pozdrawiam, Howgh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 08.09.2009 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 no cóż...jednak personalne podjazdy... ...a swoją drogą to w której castoramie są te taśmy narożnikowe??? Bardzo ciekawe bo ja zawsze mam kłopot z nimi i czasem muszę dużo kilometrów jeździć by je dostać... czyli jednak pierwszy raz na oczy je widzisz ..a co do narożników... jeśli dobrze się przygotuje podłoże (sklejenie płyt siatką) to nawet na gumę do żucia można wkleić! ...no przesadzam na gotowe mieszanki we wiaderkach nie wklei się... na mieszanki typu gipsar uni czy inne gładzie które ze ściany wiatr zwiewa a szlifuje się papierem 220 to też ryzyko Te mieszanki ledwie kupy się trzymają! Ja jestem starej daty... wychowałem się na gipsie szpachlowym Dolina Nidy! Szary, twardy, mocny. Szpachlowało się nim tak by nie trzeba było go mocno szlifować bo taki twardy... ale to była epoka szpachlarzy teraz nastała epoka szlifierzy. Nakładają łopatą gładź na ścianę... byle jak - byle pomazać potem szlifpaca albo maszyna i do boju! Leci to g... ze ściany samo! I to jest jedyna zaleta tych gładzi! Oczywiście zaleta dla wykonawcy a nie dla Inwestora ...mam cichą nadzieję że nie jesteś z tych co mówią do Inwestora "Panie ale tak się nie robi!" ...za takie powiedzenie mój obecny Inwestor już by mi pokazał drzwi... poprzedni zresztą też Płyta fundamentowa? Panie - ale to droga jest i wogle to się tego nie robi! Styropian na zwieńczeniu ścian szczytowych? A po co to? Ale tak się nie robi! Okna w warstwie styropianu? Jakieś taśmy z zewnątrz i wewnątrz? Brak centralnego ogrzewania Panie ale tak się nie robi! Kolego - tak się składa że pracuję teraz w domach zwanych prawie pasywnymi (3-5 litrowe) i z najnowszymi technologiami muszę być obeznany bo moi Inwestorzy to pasjonaci - od nich można się uczyć - a ja chociaż troszkę ale muszę im dorównać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 08.09.2009 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Ja jestem starej daty... wychowałem się na gipsie szpachlowym Dolina Nidy! Szary, twardy, mocny. ... i siada. Zobacz sobie jak wyglądają twoje sciany wyszpachlowane "szarakiem" po miesiącu. Dlatego z niego zrezygnowałem. Te tasmy o które pytasz widziałem w castoramie we wrocławiu przy centrum korona. Były w dziale z profilami do płyt gipsowych obok papierowych taśm, z tymi metalowymi wkładami. Firma ta sama jak pokazujesz na foto. Do reszty postu sie nie odniosę bo to jakiś pijacki bełkot. Zedytuj sie Szlifierz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 08.09.2009 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 pierwsze hmmm... szarak po miesiącu... ciekawe... a co z nim nie tak? drugie hmmm... castorama... ciekawe pewnie jedyna w swoim rodzaju.... ani Poznań ani Konin również Waszawa tego nie ma... a Wrocław ma... ciekawe... trzecie hmmm... jeszcze Cię trzyma od wczoraj? czy to może zespół odstawienia?Swoim postem dowodzisz że kulturę posiadasz wystarczy tylko słomę z butów ogarnąć założyć krawat w paski i na salony uderzaj! No i na koniec takie moje motto: Nie polemizuj z durniem bo najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem! ...i jeszcze jedno: Jeden dureń potrafi więcej zaprzeczyć niż stu filozofów udowodnić! I tymi słowami kończę tą "konstruktywną" polemikę. Pozdrawiam i życzę miłego dnia.Rom-Kon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 08.09.2009 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Jak już sobie nawrzucaliście to może coś merytorycznie. To szlifowanie gładzi to rozumiem, że papierem na pacy? Szlifierka (np. oscylacyjna) to chyba nie jest za dobre rozwiązanie, czy się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 08.09.2009 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Wiesz, w zależnosci na co kogo stać. Można ręcznie, mozna oscylacyjnie i można szlifierką z odciągiem pyłu do odkurzacza. sa firmy które z powodu dużego przerobu nie szlifuja juz recznie od dawna. Drobni rzemieslnicy, którzy dorabiają sobie do emerytury jadą "na klockach". Czy efekt jest porównywalny? Pewnie tak. Ale tutaj liczy sie raczej czas i jeżeli ktoś przykłada do tego wagę, czystość podczas wykonywania danej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 08.09.2009 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 no o odpowiedz na posta Wireckiego meeen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 08.09.2009 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Jak już sobie nawrzucaliście to może coś merytorycznie. To szlifowanie gładzi to rozumiem, że papierem na pacy? Szlifierka (np. oscylacyjna) to chyba nie jest za dobre rozwiązanie, czy się mylę? Jeśli masz na zbyciu około 700zł na żyrafę i min.200zł na podrzędny odkurzacz to żyrafą.... jeśli nie to pozostaje szlifpaca bo oscylacyjna ma zbyt małą wydajność (przerabiałem to) mam również szlifierkę kątową z talerzem 220mm i regulacją obrotów od 0... też rzuca i źle się "prowadzi" - że nie wspomnę o pyle... czyli wracamy do epoki kamienia głaskanego czyli szlifpaca i dobry papier... taki za 3.50zł za mb. Tańsze (nawet już po 70-80groszy) to velvet miękki jak aksamit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 08.09.2009 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 sa inne żyrafy niż te za 700 zł np: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek 70 08.09.2009 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Jak już sobie nawrzucaliście to może coś merytorycznie. To szlifowanie gładzi to rozumiem, że papierem na pacy? Szlifierka (np. oscylacyjna) to chyba nie jest za dobre rozwiązanie, czy się mylę? Jeżeli masz w miarę ładnie i równo poszpachlowane ( fachowo ) to możesz szlifować ręcznie zwykłą przecieraczką, natomiast jeżeli masz marnie poszpachlowane i lepiej nie zrobisz z przyczyn technicznych ( brak umiejętności ) to zdecydowanie proponuję wykonać to mechnicznie ( ręcznie wówczas się zamęczysz) np. "żyrafą", którą można wypożyczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 08.09.2009 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 ... to możesz szlifować ręcznie zwykłą przecieraczką... czyli.... czym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek 70 08.09.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 ... to możesz szlifować ręcznie zwykłą przecieraczką... czyli.... czym ? Zakładasz papier ścierny ( taki na płótnie) na przecieraczkę, pacę jak kto woli i jedziesz , przy doborze papieru ( "100", "120","150" czy nawet "200") zwróć uwagę jakim gipsem jest poszpachlowane ( twardszym czy bardziej miękkim) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 08.09.2009 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 sa inne żyrafy niż te za 700 zł np: No nie może być! Naprawdę? No faktycznie zacofany jestem.... nawet teraz pierwszy raz zobaczyłem że istnieje coś takiego jak youtube... teraz wiem skąd "fachowcy" czerpią swoje wiadomości i później błyszczą na Forum... ...a przesłanie tego postu: Wirecki nie bądź zacofany tylko idź z postępem i kup sobie coś takiego... oczywiście do tego odkurzacz elektrostatyk... bo przecież nie jakiś badziewny sparky na zwykłe worki... "kolego" podjazdy personalne ok. ale niech nie cierpi na tym merytoryka tego forum. A jest to forum PORADNICZE. Jeśli nie masz nic do dodania - żadnej porady, wskazówki to lepiej nie pisz... po co trolić.... nie chodzi tu o zbędne nabijanie postów. Wiesz jak coś zrobić to napisz, zamieść rysunki, fotki, pokaż jak Ty to wykonujesz a jeśli kogoś krytykujesz to uzasadnij i niech to będzie konstruktywna krytyka a nie epitety! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 08.09.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Tylko tu chodziło o nierówności Vario a to cholerstwo jest twarde i nie stanowi ostatecznej warstwy wykończeniowej... jeśli trzeba to przeszlifować to zgrubnie np. papierem 80 i po odpyleniu na to dopiero nałożyć warstwę finiszową.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 08.09.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Rom-Kon... taką szlifierką to ja szlifuje juz od roku. Po drugie ....rób sobie jak tam chcesz udając fachowca z 10 letnim (wg twojej strony internetowej) lub 8 letnim wg tego co napisałes strone wczesniej stażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 08.09.2009 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 ... to możesz szlifować ręcznie zwykłą przecieraczką... czyli.... czym ?Zakładasz papier ścierny ( taki na płótnie) na przecieraczkę, pacę jak kto woli i jedziesz , przy doborze papieru ( "100", "120","150" czy nawet "200") zwróć uwagę jakim gipsem jest poszpachlowane ( twardszym czy bardziej miękkim) No to jesteśmy w domu, Rom-Kon kilka postów wyżej pisał w odpowiedzi na mój post o papierze ściernym. Sądziłem, że Twoja "przecieraczka" to może co innego. Dzieki. Rom-Kon - idąc z postępem miałbym już w domu własne rusztowanie, dalmierze laserowy, poziomice elektroniczną, odkurzacz przemyslowy, wyciągarkę i parę innych zabawek. Nie, nie... dziekuję, może innym razem. A "To" Vario będzie szlifował ten kto nachlapał... mam nadzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
resor 12.09.2009 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 do szlifowania żyrafa od papieru są lepsze siatki scierne arbanet czy jakos tak sie firma nazywa.ja na nie nie narzekam .papierem też można ale napewno nie 100 zyrafa z castoramy może chwile dobrze poszlifuje ale trzeba uważac przy dotykaniu do sciany po potrafi linka peknac .ja wolałem zainwestowac z cos lepszego i nie załuje wcale.1000m2 przeslifowała i nic jej nei jest.cieżko sprawic żeby silnik byl chociaż lekko gorący co do szarego gipsu to polecam zamiast niego uzywac goldbanda lub mp 75.łatwiej jest wygladzic powierzchnie tak że nei trzeba nic docierac.szarym tez mozna zrobic ale trzeba miec troche wiecej wprawy ja nie widze potrzeby wklejania siatki na łaczenia które zakrywa narożnik,trzeba kupowac tylko wieksze/mocniejsze narozniki a nie te najtansze z marketu które rbia coraz ciensze.ja wklehjam na gładz ktora pózniej wykanczana jest sciana .pozwala to uniknąc jakiegos rozwarstwiania sie gdy za bardzo dotrzemy każda poprzednia wartwe czegokolwiek nakładamy tak żeby nie trzeba bylo nic szlifowac bo to tylko komplikuje prace co do doswiadczenia w regipsach to ja zaczynalem 10 lat temu albo 11 i wtedy naprawde to były początki ale wole sobie pewnych rzeczy nie przypominac jak nie którzy kombinowali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts