Rom-Kon 23.01.2015 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 A mi wystarczą takie narzędzia: Cały komplet Skośnie docięta szpachla do trudnych narożników Pióro do zadań specjalnych. Przycięte po skosie - głównie do glifów okien. Jak już wspomniałem rączki prawie jak w pacach Marshala I tym kompletem mogę zrobić praktycznie wszystko. Ale mam jeszcze różne inne szpachle, kielnie sztukatorskie zwane przez nas nakładaczkami, kawałki łat trapezowych - jedna z "wąsem" do okien by ominąć zawiasy, pace 2-ręczne ale rzadko używane. Jedna to tzw. akordówa 60cm. Ale to tylko ja nią potrafię robić - umiejętność pozostała po szpachlowaniu klejem siatki na elewacjach. Mniejszych nie używaliśmy. Wtedy człowiek był młody i głupi, szarpał za trzech ale też zarabiał za trzech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 23.01.2015 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Moja 20letnia nie jest tak ufajdolona jak Twoje "sprzęciki" Nie mógł bym pracować takimi brudnymi narzędziami, u mnie zawsze gdy szpachluję jest wiadro z czystą wodą pędzel i ręcznik, co przerwa technologiczna jest mycie narzędzi... moim zdaniem przyjemniej się pracuję czystymi narzędziami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 23.01.2015 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Moja 20letnia nie jest tak ufajdolona jak Twoje "sprzęciki" Nie mógł bym pracować takimi brudnymi narzędziami, u mnie zawsze gdy szpachluję jest wiadro z czystą wodą pędzel i ręcznik, co przerwa technologiczna jest mycie narzędzi... moim zdaniem przyjemniej się pracuję czystymi narzędziami. Jeśli pracujesz na gotowcach to owszem - łatwo się myje ale jeśli na gipsach to nie da rady. A że są brudne... nie mam czasu na pierdoły... narzędzia są używane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 23.01.2015 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Robiłem też na gipsarze i megaronie tymi narzędziami, wiec nie wmówisz mi że nie da rady. Gdybyś miał postępować tak z pacą za około 200zł to naprawdę szkoda kasy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 23.01.2015 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Już wcześniej napisałem że nie tylko ja tymi narzędziami robię. To są wspólne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 23.01.2015 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Rom nie tłumacz się. U mnie jak ktoś zostawia takie narzędzia to najnormalniej w świecie dostaje opierdol i są czyste;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 23.01.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 A spadaj! Mam co innego do roboty niż pucowanie narzędzi na błysk. Szpachelką się dwa razy przejedzie i paca czysta. To nie klej do glazury czy do styropianu. Od kleju trzeba zawsze myć na błysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 24.01.2015 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Wy to sie kochacie :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 24.01.2015 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Moja 20letnia nie jest tak ufajdolona jak Twoje "sprzęciki" Nie mógł bym pracować takimi brudnymi narzędziami, u mnie zawsze gdy szpachluję jest wiadro z czystą wodą pędzel i ręcznik, co przerwa technologiczna jest mycie narzędzi... moim zdaniem przyjemniej się pracuję czystymi narzędziami. Się czepiasz chłopa. Jego narzędzi i jego sprawa jak takimi lubi pracować i mu to nie przeszkadza. Każdy ma inne priorytety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 24.01.2015 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Mam pytanie? Atlas Rapid - jakie macie opinie o tej gotowej masie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 24.01.2015 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Mam pytanie? Atlas Rapid - jakie macie opinie o tej gotowej masie ?? Nie znam. Ale kiedyś wpakowałem się w masę sygnowaną przez Nidę... doczytałem że niby nida ale robiona przez atlasa. Totalna porażka bo to nie była tzw. zerówka. Masa miała wyraźne ziarno i nie szło nią robić wyprawek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 25.01.2015 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Ok, dzięki za info, Ja jak narazie master masa uważam za wygodnego dla mnie i chyba przy nim zostane . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 25.01.2015 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Nie są to duże pieniądze w porównaniu do konkurencji, więc wrzucam. Może komuś się przyda. http://www.ebay.co.uk/itm/PLASTERBOARD-DRYWALL-BANJO-TAPER-MOUSE-PLASTER-TAPING-TOOL-/231224296119?pt=AU_Hand_Tools&hash=item35d60ac2b7 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 25.01.2015 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Opłaca się kupować jak robisz np 60m2 sufit w miesiącu lub dwóch? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 25.01.2015 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 (edytowane) Ok, dzięki za info, Ja jak narazie master masa uważam za wygodnego dla mnie i chyba przy nim zostane . Master masem robiłem dawno... dawno, temu... może nawet będzie już 10lat więc nie pomogę bo po prostu już nie pamiętam co to sobą prezentuje. Ale jeśli Ci ona leży to ok. Ja do wklejania taśm i wyprawek używam śnieżki akrylputza ale nie polecam go do szpachlowania bo ciężko się go szlifuje maszyną - ręcznie ok. Shetterock dobrze się szlifuje. Jako warstwa finiszowa dobry jest ETS2 - sucha mieszanka. Deoga ale na każdy kilogram suchej masy dodaje się 0.45kg wody. W Liroyu 25kg ETS2 kosztuje około 90zł - ostatnia partia worków 25kg! teraz będzie największy 15kg. Wracając 25kg + min 11kg(l) wody daje nam 36kg dobrej masy polimerowej za 90zł! To bardzo dobra cena za jeszcze lepszą jakość! Kładzie się jak stiuk - na błysk! Jak się dobrze ją nałoży to praktycznie nie ma szlifowania! Mając dwie maszyny do szlifu, ETS'a szlifujemy szlifpacą ręcznie. Niestety Semin ETS2 jest trudno dostępny. Jest w Leroyu, Platformie i w nielicznych większych hurtowniach. A przez internet niestety dochodzą koszty wysyłki... Porównanie cen: shetterock - 2,78zł/kg (78zł/28kg) a Semin ETS2 - 2,52zł/kg (91zł/25kg + 11kg wody = 36kg gotowej masy) Wychodzi na to że Semin pozornie droższy okazuje się tańszy. Sprawdziłem na szybko. Nawet na allegro teraz nie ma! I tak to jest jak się chce robić czymś z górnej półki! W Warszawie jeszcze jakoś dostępne ale poza nią już nie. Edytowane 25 Stycznia 2015 przez Rom-Kon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 25.01.2015 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Nie są to duże pieniądze w porównaniu do konkurencji, więc wrzucam. Może komuś się przyda. http://www.ebay.co.uk/itm/PLASTERBOARD-DRYWALL-BANJO-TAPER-MOUSE-PLASTER-TAPING-TOOL-/231224296119?pt=AU_Hand_Tools&hash=item35d60ac2b7 Pozdrawiam Faktycznie 300zł to nie jest dużo. To nie bazuka za 7 tysi. Ale i tak na to trzeba mieć metry. No i trzeba wszystko na raz spoinować bo mycie tego też trochę czasu zajmuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 26.01.2015 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Opłaca się kupować jak robisz np 60m2 sufit w miesiącu lub dwóch? Kazdy musi odpowiedziec na to pytanie sobie sam . . . Raczej nie kierowalem tego postu dla ludzi ktorzy robia 60m^2/2msc Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jimhaumman 28.01.2015 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Używam Sheetrocka jako finisz.Rom-Kon pisałeś gdzieś że to szlifowania używać 120 siatki,a nie jakiegoś większego bo nie jest to polerowanie(znajomy w pracy który kilka lat temu się tym zajmował używał do ostatniego szlifowania siatki 200).Ja szlifuje 120 i wydaje mi się że nie ma sensu większym bo jak to sprawdzam halogenem wydaje mi się że powierzchnia jest ok i że farba powinna wypełnić tą powierzchnię od szlifowania.??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 28.01.2015 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 (edytowane) Używam Sheetrocka jako finisz. Rom-Kon pisałeś gdzieś że to szlifowania używać 120 siatki,a nie jakiegoś większego bo nie jest to polerowanie(znajomy w pracy który kilka lat temu się tym zajmował używał do ostatniego szlifowania siatki 200). Ja szlifuje 120 i wydaje mi się że nie ma sensu większym bo jak to sprawdzam halogenem wydaje mi się że powierzchnia jest ok i że farba powinna wypełnić tą powierzchnię od szlifowania. ??? Użyty papier zależy od użytego materiału. 120 to najgrubszy jaki można ale jesli na materiale pojawiają się rysy to lepiej przejść na 150 lub nawet 180. Przy szlifowaniu semina ETS2 teraz używam na maszynie a ręcznie 150. Ale semin jest bardzo mięki i jego warstwa jest bardzo cienka. Jesli papier na początku robi zbyt duże rysy to można delikatnie nim przejechać o np. posadzkę i go przaytępić. Mam też papier 40 ale to do wstępnego szlifowania nidy start. Jak trzeba to dwa ruchy pacą i gotowe. Zaleta grubego papieru jest taka że nie zostawia na płycie drobnego pyłu a że robi rysy? I to duże rysy! Ale na to ETS i jest dobrze. edit: najgrubszy papiej jakiego używałem do szlifowania ostatecznego to... 60! Jak spieprzyłem ścianę multifinishem. Papier 60 a i tak ciężko drapał! Edytowane 28 Stycznia 2015 przez Rom-Kon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 29.01.2015 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Używam Sheetrocka jako finisz. Rom-Kon pisałeś gdzieś że to szlifowania używać 120 siatki,a nie jakiegoś większego bo nie jest to polerowanie(znajomy w pracy który kilka lat temu się tym zajmował używał do ostatniego szlifowania siatki 200). Ja szlifuje 120 i wydaje mi się że nie ma sensu większym bo jak to sprawdzam halogenem wydaje mi się że powierzchnia jest ok i że farba powinna wypełnić tą powierzchnię od szlifowania. ??? Ja szlifuję 120(papierem) na to śnieżka grunt która wyrównuję powierzchnię, farba i jest ok nawet jak przyświecisz halogenem a wkręty szlifuję 80 praktycznie na zero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts