jimhaumman 29.01.2015 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 rafał2011Dzięki.Czy jest jakaś różnica między papierem a siatkami(120) przy szlifowaniu?Śnieżka Grunt SUPERDOM IMPREGNAT WzMACNIAJąCO-GRUNTUJACY 5L?taki grunt?Kupiłem farbę FORSTE, Farba biała, więcej niż farba gruntująca,która nie wymaga gruntowania,ale jeśli taki zabieg ma wyrównać powierzchnię przed malowaniem tą farbą ta zagruntuję.pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 30.01.2015 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Nigdy nie szlifowałem siatkami, wiec nie wiem czy jest jakaś różnica.http://www.sniezka.pl/produkty/farby-wewnetrzne/gotowe-kolory/opis/sniezka-grunt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 30.01.2015 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 rafał2011 Dzięki. Czy jest jakaś różnica między papierem a siatkami(120) przy szlifowaniu? Śnieżka Grunt SUPERDOM IMPREGNAT WzMACNIAJąCO-GRUNTUJACY 5L?taki grunt? Kupiłem farbę FORSTE, Farba biała, więcej niż farba gruntująca,która nie wymaga gruntowania,ale jeśli taki zabieg ma wyrównać powierzchnię przed malowaniem tą farbą ta zagruntuję. pozdro A co chcesz wzmacniać? Grunty penetrujące są po to by wniknąć w podłoże i przez to wzmocnić ją. Stosując grunt na ścianę która tego nie wymaga możesz pogorszyć sprawę. Możesz zeszklić ścianę tak że farba będzie się po niej ślizgać. Farbą którą kupiłeś możesz malować bez gruntowania. Używając śnieżkę grunt jako podkład uważam jako bez sensu bo tak jak gruntować unigruntem pod CT 17 Czyli grunt pod grunt... Siatki są ostrzejsze przy tej samej grubości. Przy nie umiejętnym szlifowaniu można siatką porobić drobne rowki. Jak dla mnie siatki są przereklamowane. Używam papier z metra... z rolki. Najlepszy ale i najdroższy i ciężko dostępny to Union-Fas. Ja używam -preferuję jak mam wybór - Klingspor. Unikam Gemma Flex bo ma słaby papier. Rafał twoja porada ma taki sens... przed gruntowanie gruntem CT 17 zagruntuj ścianę gruntem Atlas Uni-Grunt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 30.01.2015 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 (edytowane) Chcę ukryć karnisze w suficie podwieszanym pod wiązary tylko nie wiem czy tak jak na zdjęciu jest to wykonalne http://i.imgur.com/IZsbNPy.jpg Syfit od dołu wiązara będzie opuszczony ok 20cm. Zastanawiam nad takim rozwiązaniem, między wiązary w odległości 20 cm od wieńca nabić deski (mam 7 m deski tworzącej dolny pas wiązara) do tych desek przymocować profil obwodowy. Czy to dobry pomysł ? Chcę uniknąć półki pod sufitem. Edytowane 30 Stycznia 2015 przez kwasniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 30.01.2015 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Chcę ukryć karnisze w suficie podwieszanym pod wiązary tylko nie wiem czy tak jak na zdjęciu jest to wykonalne http://i.imgur.com/IZsbNPy.jpg Syfit od dołu wiązara będzie opuszczony ok 20cm. Zastanawiam nad takim rozwiązaniem, między wiązary w odległości 20 cm od wieńca nabić deski (mam 7 m deski tworzącej dolny pas wiązara) do tych desek przymocować profil obwodowy. Czy to dobry pomysł ? Chcę uniknąć półki pod sufitem. Przy oknach robisz kawałek sufitu na wysokości wyższej niż całość a resztę obniżasz tak jak ma być. Nic trudnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 30.01.2015 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Przy oknach robisz kawałek sufitu na wysokości wyższej niż całość a resztę obniżasz tak jak ma być. Nic trudnego. A nie osłabi to konstrukcji takie przełamanie ? Będę miał 35cm ocieplenia. Dlatego rozważam te deski . Dobra dam więcej wieszaków nad oknem i powinno być dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 30.01.2015 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 A co chcesz wzmacniać? Grunty penetrujące są po to by wniknąć w podłoże i przez to wzmocnić ją. Stosując grunt na ścianę która tego nie wymaga możesz pogorszyć sprawę. Możesz zeszklić ścianę tak że farba będzie się po niej ślizgać. Farbą którą kupiłeś możesz malować bez gruntowania. Używając śnieżkę grunt jako podkład uważam jako bez sensu bo tak jak gruntować unigruntem pod CT 17 Czyli grunt pod grunt... Siatki są ostrzejsze przy tej samej grubości. Przy nie umiejętnym szlifowaniu można siatką porobić drobne rowki. Jak dla mnie siatki są przereklamowane. Używam papier z metra... z rolki. Najlepszy ale i najdroższy i ciężko dostępny to Union-Fas. Ja używam -preferuję jak mam wybór - Klingspor. Unikam Gemma Flex bo ma słaby papier. Rafał twoja porada ma taki sens... przed gruntowanie gruntem CT 17 zagruntuj ścianę gruntem Atlas Uni-Grunt. Robię zawsze po szlifowaniu pierwszą warstwę śnieżką z linku który wyżej wkleiłem, jak dla mnie robi ładny podkład pod farbę przy czym wyrównuję chłonność na spoinach i płytach g/k, od tego między innymi jest. Farb forste nie znam więc ich nie stosuję, dla mnie jeżeli coś jest do wszystkiego to jest do niczego... Spróbuj papieru HITEX. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 30.01.2015 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Inwestor kupił farbę do zagruntowania a Ty proponujesz by wpierw pomalować inną farbą gruntującą. Od ładnych paru lat gruntuję farbą. Farbą Kabe która ma wydajność około 80-90m2 z wiadra więc nie jest to cienkowarstwowa. też kryje drobne rysy a dodatkowo jest bardzo dobrze kryjąca czego nie można powiedzieć o śnieżce. Farbą Kabe lub Forste załatwiasz dwie sprawy a nawet trzy sprawy. Wyrównuje - likwiduje chłonność podłoża (co można zrobić unigruntem), kryje drobne niedoskonałości typu dziurki i rysy (można to zrobić śnieżką grunt) i jest ładnie białe - czego nie da się uzyska ani unigruntem ani śnieżką grunt. Farba Kabe nie ma w opisie że można nią gruntować - ale wystarczy zapytać doradcę technicznego to powie najpiewrw oficjalnie że mają specjalną farbę do tego czyli aquatex a po chwili prywatnie powie że wystarczy trochę rozcieńczyć perfektę i też będzie dobrze. A Forste ma już taką opcję wpisaną w papiery. Więc nikt mi nie zarzuci że wymyślam jakieś dziwne metody. Wyobraź sobie śnieżkę grunt - trochę rzadszą a przez to lepiej "chodzącą" po ścianie i ta śnieżka grunt ma idealną biel... i masz farbę Forste ...można podpowiedzieć producentowi farby że klient powinien mieć wybór... że dobrze jest zamówić wiaderka do specjalistycznej farby tylko gruntującej i lać do nich z tej samej beczki co i farbę nawierzchniową. Zresztą parówki też dzielą na drobiowe, tradycyjne i odtłuszczone... klient musi mieć wybór Kabe oficjalnie ma farbę którą po rozcieńczeniu 1:1 można używać jako grunt. Farba aquatex. Po rozcieńczeniu jest to rodzaj unigruntu tyle że już biały. Ale wadą tego rozwiązania jest to że nic nie przykryje - nie kryje rys ani dziurek. Ale powierzchnie chłonne są białe - zielona płyta nie tak do końca bo zbyt cienka warstwa. ...a papier kupuję najczęściej taki który jest dostępny w hurtowni. Unikam gemaflex ale nie pojadę 50km dalej by kupić ten mój wymarzony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 30.01.2015 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Te 80-90 metrów z wiadra.. jakiej pojemności i za ile ? Czy stosowanie płyt 4PRO na sufit daje wymierne oszczędności na wykonawstwie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 30.01.2015 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Te 80-90 metrów z wiadra.. jakiej pojemności i za ile ? Czy stosowanie płyt 4PRO na sufit daje wymierne oszczędności na wykonawstwie ? Wiadro standardowe czyli 10l. A cena? Trzeba sprawdzić na bieżąco bo to się zmienia. Jeśli chodzi o 4pro to nie robiłem i na razie nie będę robił. Na poddasza to nieporozumienie - za dużo odpadów a na sufity? No cóż... 260cm długości płyty nijak nie pasuje do profili co 40cm. Dawać profile co 43.333cm? I znów czeka nas rewolucja w instruktarzu rigipsa. Która to już za mojej kadencji? Ciekawe co teraz wymyślą i czym to umotywują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 31.01.2015 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Właśnie kończę gruntowanie farbą Forste. Na około 230m2 wyszło 25l farby. Wydaje mi się że to dobry rezultat. Płyty pokryte praktycznie w 100%. Wszystko malowane pistoletem niskociśnieniowym HVLP. ...teraz po malowaniu trzeba zrobić wyprawki. Jest parę miejsc do poprawki - trochę rys, dziurek, gdzieś się łamie światło halogena itp. Wyprawki robię masą wiaderkową akrylputz finish. Jest to biała polimerowa masa. po przeszlifowaniu zlewa się z białą farbą i praktycznie jej nie widać. Ma to swoją wadę bo można przeoczyć taką wyprawkę. Kiedyś nawet barwiłem szpachlówkę by wyprawki było widać ale Inwestorzy patrzyli że mają plamy na białym tle. A że tej szpachlówki przed ostatecznym malowaniem nie trzeba gruntować więc tak zostawiałem. Brzydko wyglądało choć było dla mnie praktyczne. Ale wyszedłem frontem do Inwestorów ...i zrezygnowałem z barwienia masy. Trzeba po prostu mocno uważać by nie przeoczyć takiej białej wyprawki - chociaż nie przeczę że się czasem zdarzy. Anegdota z mojego podwórka: zrobiłem poddasze, zagruntowałem na biało, wyprawki porobione i przeszlifowane. No i czas na malowanie całości. Ja już się na to nie załapałem i robili to jacyś inni malarze. Przy rozliczeniu z Inwestorem podali sporo mniej metrów niż było przewidywane. A liczenie było proste bo ilość tynków + moje poddasze i powinien wyjść całkowity metraż... no ale podali mniej... Inwestor zadowolony... później się okazało że malarze nie pomalowali sufitów bo myśleli że są już na gotowo!!! I tak Inwestor mieszka z zagruntowanymi sufitami ...które wyglądają jak pomalowane na gotowo ...ale ekipa malarzy uczciwa bo nie wzięli pieniędzy za coś czego nie malowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 31.01.2015 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Muszę spróbować tej farby Forste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 31.01.2015 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Romek- czas wycofać się i iść na emeryturę. W twoim przypadku iść do kryminału za pracę na czarno i oszustwo Państwa.Płyta 4pro to rewolucja. Stosuje ją od ponad 2 lat i dostrzegam wiele korzyści. Nie wiem jaki problem jest odznaczać zamiast 40cm 43,3cm. Rigips mói że rozstaw profili jest w zakresie 40-50cm. Rom Kom się przy tym gubi ale każdy kto dysponuje IQ dorosłego Mandryla poradzi sobie z tym bez problemu. Krawędź 4 PRO ma 1mm zagłębienia. Idealnie na spoinowanie papierem. Zużycie masy spoinowej na tę krawędź to 0,3kg na 1m2 spoiny. Reszta w filmie rigipsahttp://youtu.be/WRUu_lOTscg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 31.01.2015 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Rolicz turlaj dropsa. A nie przyszło ci do głowy że na poddaszu przy trójkątach żeby wykorzystać zalety tej płyty czyli dopasować każdą krawędź do siebie to połowę materiału wyniesiesz na śmietnik? Jak będziesz robił poddasze z materiału własnego to mi nic do tego że praktycznie połowę wyrzucisz ale z powierzonego? Jaki inwestor na to pójdzie? Jak mu się wytłumaczysz? Ze co? Że tak wyszło? Tak bardzo nienawiść uderzyła Ci na mózg że zwój się wyprostował? A na personalne podjazdy mam dla Ciebie lekarstwo: http://picco.pl/pol_pl_Masc-na-bol-dupy-1341_1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 31.01.2015 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Muszę spróbować tej farby Forste tylko tak jak rom maluj na sucho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 31.01.2015 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Pytałem o zastosowanie 4PRO na suficie , szerokość pokoju 4,20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 01.02.2015 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Pytałem o zastosowanie 4PRO na suficie , szerokość pokoju 4,20 Oczywiście, że ma sens. Masz do wyboru różne długości płyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 01.02.2015 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 (edytowane) Oczywiście, że ma sens. Masz do wyboru różne długości płyt. Flash gdzie żyjesz. Jesteś jeszcze na Ziemi czy już na Marsie? A może w jakimś innym swoim wyimaginowanym świecie? Podaj gdzie w Polsce możesz kupić płyty 4pro o innej długości niż 2600mm? w Polsce dostępne są trzy rodzaje tych płyt. Zwykłe, woda i ogień ale wszystkie długości 2,6m ...to są dobre rady wujcia Flasha. Kończ waść karierę na Forum tak jak zapowiadasz to już od przeszło roku i wstydu sobie oszczędź. Druga sprawa... tak się zachłystujecie płytami 4pro. Bo to Rigips! A czy wiecie że Nida Signa to takie same płyty? Też spłaszczone na końcach. Siedem lub nawet osiem lat temu robiłem nimi poddasza na dwóch budowach. < >> Wtedy była promocja cenowa na nie w piaseczyńskim Wodanie. Inwestorzy kupili je bo były najtańsze. I co mogę powiedzieć po tych budowach? A no to co wcześniej napisałem. By wykorzystać zalety tych płyt to połowę wyrzuciłbym do śmieci. Są to płyty na sufity - i tu się sprawdzają chociaż i tak może się okazać że nie można wstawić odpadu z poprzedniej operacji bo właśnie krótka krawędź nie pasuje. Ale na suficie będzie znacznie mniej odpadów. Lepiej by zrobili gdyby wymyślili płyty które nie mają prawej i lewej strony. gdybym mógł odwracać płytę na lewą stronę to byłoby jeszcze mniej odpadów... ale to nie jest po myśli producenta. Producent robi wszystko by jego towaru kupować jak najwięcej. Rolicz wspomniał że profile co 40-50cm więc można robić... jeszcze 20lat temu było co 50-60cm i też się robiło. A za chwilę będzie 30-40cm. I kto na tym straci a kto zyska Pamiętajcie drodzy Inwestorzy: żaden producent czy sprzedawca nie powie Wam że dwie sztuki wystarczą. Zawsze stwierdzi "weź pan cztery, jedna się zgubi a druga będzie w zapasie". obojętnie co kupujecie! ...Rolicz, jaki Ty młody jeszcze jesteś. "Co ty możesz wiedzieć o zabijaniu". Ciekawe czy kiedyś to zrozumiesz... edit: jedyne miejsce gdzie są różne formaty płyt i to nawet dziwne szerokości to Liroy. Nie wiem czy również w Casto są takie formatki. Ale ogólnie w hurtowniach płyty zwykłe - nie 4pro występują w długościach: 2m 2,6m i 3m. Ale to tylko w dużych hurtowniach i pewnie w okolicy Warszawy - no może jeszcze w Poznaniu. Edytowane 1 Lutego 2015 przez Rom-Kon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 01.02.2015 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Lepsza młodość niż demencja. Szkoda, że o Napoleonie nic nie napisałeś. AT wciąż się zmieniają i bez sensu jest porównywać to co było 20 lat temu z tym co jest teraz. Chcesz? 20 lat temu w Wągrowcu srało się na dworze w budce serduszkiem a teraz większość ma kompakt podwieszany. Ja pisząc wycenę przyjmuję przyjmuję na 1m2 - 1,05m2 płyty. Odpad musi być. U siebie też bym tak policzył. Płyta jest tania i lepiej mieć mniej łączeń i zrobić odpad niż kleić ze śmieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 01.02.2015 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Taka nowość Rigipsa a Nida Signa była już w 2006r. Tu jest dowód na to! Pozdrawiam wszystkich co dokonali odkrycia że są płyty czterostronnie fazowane! A szczególne wyróżnienie dla Zygmunta Rolicza: http://www.teamsandtastic.com/IMAGES/1-Gold.jpg ...młody a jak już lecisz do sklepu po fajki to kup tatusiowi piwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts