Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spoinowanie, szpachlowanie GK - kompendium

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

(...)

Ja pisząc wycenę przyjmuję przyjmuję na 1m2 - 1,05m2 płyty. Odpad musi być. U siebie też bym tak policzył. Płyta jest tania i lepiej mieć mniej łączeń i zrobić odpad niż kleić ze śmieci.

Cholerka! Dobry jesteś! 5% odpadu! chyba rzeczywiście jestem stary bo u mnie na poddaszach - takich szczególnie zakręconych odpad nawet potrafi przekroczyć 20%.

Teee młotek! A gdzie to jest napisane? Ja widzę tylko płytę z krawędzią PRO co nie oznacza że 4PRO tylko 2PRO czyli dwie krawędzie boczne PRO

Pora się nauczyć jakie krawędzie płyt występują

http://atlasfachowca.pl/sites/default/files/ckeditor/users/user1/atlas_fachowca_nr4_2012_nr5_rodzaje_krawedzi.jpg

Może lepiej tu widać?

http://th.interia.pl/51,bf7ee24094803173/2.png

Gdybyś częściej z płytami pracował to być nie miał z tym problemów ale przy betoniarce tego się nie nauczysz.

Rom, w marketach, w których zaopatrujesz się na co dzień takich płyt nie uświadczysz. Jako autoryzowany montażysta firmy rigips zaświadczam ci że krawędź 4PRO istnieje. Punktu G u kobiety też nie znalazłeś co nie znaczy, że go nie ma.

Facet pyta cię o sufity płaskie a ty mu o poddaszu. Rom, piłeś- nie pisz. Zmoderuj się chłopaku.

http://www.rigips.pl/produkty-rigips,465,plyty-gipsowokartonowe-4pro.htm#1

Flash gdzie żyjesz. Jesteś jeszcze na Ziemi czy już na Marsie? A może w jakimś innym swoim wyimaginowanym świecie? Podaj gdzie w Polsce możesz kupić płyty 4pro o innej długości niż 2600mm? w Polsce dostępne są trzy rodzaje tych płyt. Zwykłe, woda i ogień ale wszystkie długości 2,6m ...to są dobre rady wujcia Flasha. Kończ waść karierę na Forum tak jak zapowiadasz to już od przeszło roku i wstydu sobie oszczędź.

Druga sprawa... tak się zachłystujecie płytami 4pro. Bo to Rigips! A czy wiecie że Nida Signa to takie same płyty? Też spłaszczone na końcach. Siedem lub nawet osiem lat temu robiłem nimi poddasza na dwóch budowach. < >> Wtedy była promocja cenowa na nie w piaseczyńskim Wodanie. Inwestorzy kupili je bo były najtańsze. I co mogę powiedzieć po tych budowach? A no to co wcześniej napisałem. By wykorzystać zalety tych płyt to połowę wyrzuciłbym do śmieci. Są to płyty na sufity - i tu się sprawdzają chociaż i tak może się okazać że nie można wstawić odpadu z poprzedniej operacji bo właśnie krótka krawędź nie pasuje. Ale na suficie będzie znacznie mniej odpadów.

Lepiej by zrobili gdyby wymyślili płyty które nie mają prawej i lewej strony. gdybym mógł odwracać płytę na lewą stronę to byłoby jeszcze mniej odpadów... ale to nie jest po myśli producenta. Producent robi wszystko by jego towaru kupować jak najwięcej. Rolicz wspomniał że profile co 40-50cm więc można robić... jeszcze 20lat temu było co 50-60cm i też się robiło. A za chwilę będzie 30-40cm. I kto na tym straci a kto zyska ;)

Pamiętajcie drodzy Inwestorzy: żaden producent czy sprzedawca nie powie Wam że dwie sztuki wystarczą. Zawsze stwierdzi "weź pan cztery, jedna się zgubi a druga będzie w zapasie". obojętnie co kupujecie!

...Rolicz, jaki Ty młody jeszcze jesteś. "Co ty możesz wiedzieć o zabijaniu". Ciekawe czy kiedyś to zrozumiesz... ;)

edit: jedyne miejsce gdzie są różne formaty płyt i to nawet dziwne szerokości to Liroy. Nie wiem czy również w Casto są takie formatki. Ale ogólnie w hurtowniach płyty zwykłe - nie 4pro występują w długościach: 2m 2,6m i 3m. Ale to tylko w dużych hurtowniach i pewnie w okolicy Warszawy - no może jeszcze w Poznaniu.

kolejne potwierdzenie, ze sucha zajmujesz sie od niedawna :D pojecia nie masz, a twoja mantra juz jest meczaca. 20 lat temu profile co 60 :D oj. pewnie w polsce u twoich nauczycieli spod butki z pifem.

A tak przy okazji znalazłem fajne rysunki.

Dawno... dawno temu wypracowałem metodę spoinowania płyt stosując dwie siatki. Dlaczego na jednej siatce pękało wyraźnie pokazano na tym rysunku:

http://atlasfachowca.pl/sites/default/files/ckeditor/users/user1/rys._1.png

Siatka przyklejona do płyty nie zdawała egzaminu. Była w niewłaściwym miejscu. Poprawne wklejenie siatki czy innej taśmy pokazane jest na drugim rysunku

http://atlasfachowca.pl/sites/default/files/ckeditor/users/user1/rys._2.png

Taśma czy siatka jest wtopiona a nie leży na płycie. Błąd polegał że taśma siateczkowa ma klej więc można przykleić do płyty. Każda inna taśma tego kleju nie ma. Obojętnie czy jest to TT, papier czy flizelina - takie taśmy się zatapia i "leżą" na warstwie masy spoinowej.

A ja połączyłem te dwa sposoby i pierwszą siatkę naklejałem - ona już częściowo wzmacniała - a drugą taśmę wtapiałem. Połączenie tych dwóch metod u mnie sprawdzało się na 100%. Ale to już przeszłość i dziś używam taśmy TT a ta jest wtapiana i "leży" we właściwym miejscu.

podstawą jest zrozumienie mechanizmów jakie tym rządzą. A najlepszym pytaniem jest "dlaczego tak a nie inaczej". Gdy już wiemy - zrozumiemy "dlaczego" to jest już dobra droga do sukcesu.

Cholerka! Dobry jesteś! 5% odpadu! chyba rzeczywiście jestem stary bo u mnie na poddaszach - takich szczególnie zakręconych odpad nawet potrafi przekroczyć 20%.

No na każde 100m^ mam jakieś dwie płyty odpadu. No ale ty nic tylko płyta 2,6mb. A teraz jeszcze twoja nowość malowanie wnętrz na sucho :D

kolejne potwierdzenie, ze sucha zajmujesz sie od niedawna :D pojecia nie masz, a twoja mantra juz jest meczaca. 20 lat temu profile co 60 :D oj. pewnie w polsce u twoich nauczycieli spod butki z pifem.

Przeszło 20lat temu w Polsce a dokładniej w Poznaniu jak zaczynałem przygodę z płytami to firma Nida Gips w swoich instruktarzach zalecała rozstaw co 50cm ale dopuszczali co 60cm. Jeszcze dziś pamiętam na rysunkach profile wzdłużnie do płyt i co 60cm. Przy płytach 9mm (pamiętasz? takie też były) jeśli stelaż wzdłużny to co 40cm. Nie pamiętam czy poprzecznie też dla płyt 9mm było 40cm czy tak jak dla 12,5mm co 50cm. Przy stelażu poprzecznym zalecane było co 50cm a dopuszczalne co 60cm! A wiesz że wtedy można było robić stelaż z łat drewnianych? Wiesz że były wieszaki typu ES szerokości nie tak jak teraz 60mm do profili CD60 tylko 50mm do łat drewnianych? Czy wiesz że Nida miała technologię mocowania płyt do łat drewnianych gwoździami i młotkiem? A czy widziałeś na YT że ta technologia jeszcze istnieje? Że są specjalne młotki do płyt?

cdn. bo można tylko jeden film zamieścić w poście.

No na każde 100m^ mam jakieś dwie płyty odpadu. No ale ty nic tylko płyta 2,6mb. A teraz jeszcze twoja nowość malowanie wnętrz na sucho :D

Na 100m2 dwie płyty odpadu... no no... a jeszcze nie tak dawno stwierdzałeś że robi się z największych kawałków jakie można dać czyli nie wstawia się znaczków pocztowych... A płyta 2,6m bo w Polsce tylko taka jest ogólnie dostępna!

...a co do malowania na sucho. Porządnie rozpędź się a ściana sama Cię spotka! Ty naprawdę już żyjesz w swoim świecie. Nawet nie myślałem że na zachodzie w szpitalach mają dostęp do internetu. Przyznaj się - przemyciłeś na oddział komórkę! Dobry jesteś!

Zamiast płyt 4PRO które generują dodatkowe koszta ze względu na większy odpad powinni wprowadzić płyty 2-stronne z krawędzią RK - u nas w Polsce (tu uwaga do Flasha - w Polsce! To jest polskie Forum i dla Inwestorów budujących też w Polsce!) ich niema. Wtedy na poddaszu przy trójkątach można by odwrócić płytę i jeszcze z odpadu coś wykorzystać. Ale niestety czasem jest kawałek płyty ale pióro nie po tej stronie. No ale jak już wspomniałem żadna firma nie dąży do zmniejszenia zużycia materiału - no chyba że w ramach marketingu... ale wtedy i tak podniosą cenę bo przecież rachunek musi się zgadzać.

Rom, w marketach, w których zaopatrujesz się na co dzień takich płyt nie uświadczysz. Jako autoryzowany montażysta firmy rigips zaświadczam ci że krawędź 4PRO istnieje. Punktu G u kobiety też nie znalazłeś co nie znaczy, że go nie ma.

Facet pyta cię o sufity płaskie a ty mu o poddaszu. Rom, piłeś- nie pisz. Zmoderuj się chłopaku.

http://www.rigips.pl/produkty-rigips,465,plyty-gipsowokartonowe-4pro.htm#1

W marketach? To gówno leży na każdym większym składzie budowlanym! Mają teraz jakąś promocje i są te płyty w przystępnej cenie. Jak by co Mazowieckie jest opanowane przez Rigipsa. Dostępne płyty to Norgips, Siniat (dawniej Nida) i Rigips. Rzadziej Knauf. W Poznaniu macie sporo Knaufa bo generalnym dystrybutorem był El Bau - nie wiem czy nadal jest. A firma Nida Gips miała swój skład i sklep firmowy na ul. Dojazd 30. Ale wtedy to Ty jeszcze portki w zębach nosiłeś a pod stołem w kuchni była twoja baza ;)

Rom, ja mam 40 lat. Opanuj się ździebko.

...a wyglądasz na dużo niższego. :D

A od jak długo w branży? Przedtem męczyłeś bułki w piekarni? Czy może pracowałeś u pana Brukowa... i układałeś jego kostkę ;)

I przestań pisać jak gimnazjalista! Bo wiek metrykalny u Ciebie nie pokrywa się z wiekiem rozwojowym! Bo po tym co piszesz to można sądzić że wychodzisz z wieku dojrzewania a wchodzisz dopiero w dorosłość!

Muszę przyznać że teoretyczną wiedzę masz dużą ale samodzielnie myśleć nie umiesz. Jesteś wyjątkowo podatny na marketing. Dodatkowo piszesz jak nabuzowany testosteronem małolat. Gdy braknie Ci sensownych odpowiedzi zaczynasz używać epitetów. Ja po prostu mam Cię za chama i tak też będę Ciebie traktować. Wypomniałeś mi że pochodzę z Wągrowca... tak Wągrowiec ma 25tyś mieszkańców a Syców z którego pochodzisz to aż 10tyś. Więc wiem skąd u Ciebie taka kultura. I żadne pokończone przez Ciebie fakultety tego nie zmienią.

Howgh!