Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spoinowanie, szpachlowanie GK - kompendium

Recommended Posts

Tak, plyta byla klejona po calosci, wiec ma dobre podparcie. Majac na wzgledzie slabosc mechaniczna plyty, poprosilem o dodatkowa listwe wysokosci 4 cm, wiec tam gdzie podstopnica najbardziej jest narażona na udezenia, tam jest drewno. pozostaje nieosłonięte 13 cm KG. No i w butach w domu tez nie chodzimy, wiec musiałbym ten karton palcami zmasakrować.

Taki problem jeszcze mam. Chce zabudować stelaż od ubikacji, na to polozyc plytki i przykrecic wiszacy sedes. W instrukcji pisze ze podwojne plytowanie wystarczy, znaczy ze tak wykonana i wykończona płytkami ściana, nie podda się pod ciężarem osoby korzystającej z ubikacji. Czy rzeczywiście jest to mechanicznie wystarczające rozwiązanie ?

Edytowane przez devileczek

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja dzisiaj kupiłem sobie szpachelki firmy Veller [ATTACH=CONFIG]302892[/ATTACH]

Powiem że całkiem dobrze się nimi pracuje.

Miałem Sheetrocka 150mm ale się złamała:(

Powiem że serce mi się kraja jak widzę tak oparte szpachelki:) takie zboczenie, nie lubię jak "ostrze" dotyka ziarenek piasku. Po prostu tak mam:)

EDIT: Poza tym, niezłe sprzęty.

Edytowane przez rafał2011

Pokażę zdjęciami jak mój ślubny odnawiał pokój na poddaszu. To był jego pierwszy prawdziwy remont. Dom drewniany, przeszło 100 lat. Wnętrze zrobiliśmy w płytach gipsowo-kartonowych. Używał listew pcv. Dlaczego nie metalowych? Dlatego że są bardziej elastyczne ale w pionie ładnie trzymały sztywność, łatwiejsze w docinaniu i ogólnie wygodniejsze i bardziej praktyczne. Widziałam, jak na początku mąż męczył się z metalowymi. Porażka! Gięły się, odkształcały i w ogóle nie polecam tego badziewia - szkoda nerwów.

Na dole płyty wykończył listwami takimi w kształcie litery J - niestety tego nie uwieczniłam, a teraz zasłaniają to komody.

DSC00128a.jpg

DSC00111a.jpg

DSC00130a.jpg

DSC00121a.jpg

Pokażę zdjęciami jak mój ślubny odnawiał pokój na poddaszu. To był jego pierwszy prawdziwy remont. Dom drewniany, przeszło 100 lat. Wnętrze zrobiliśmy w płytach gipsowo-kartonowych. Używał listew pcv. Dlaczego nie metalowych? Dlatego że są bardziej elastyczne ale w pionie ładnie trzymały sztywność, łatwiejsze w docinaniu i ogólnie wygodniejsze i bardziej praktyczne. Widziałam, jak na początku mąż męczył się z metalowymi. Porażka! Gięły się, odkształcały i w ogóle nie polecam tego badziewia - szkoda nerwów.

Na dole płyty wykończył listwami takimi w kształcie litery J - niestety tego nie uwieczniłam, a teraz zasłaniają to komody.

[ATTACH=CONFIG]303055[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]303058[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]303056[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]303057[/ATTACH]

Nie szuka zleceń?

Moze mu coś kiedyś Panowie odstąpicie jak Wasz kalendarz się przepełni?

Widać, ze ma chęci i innowacje wprowadza....da radę....

:)

Mam krótkie pytanie dot. płyt karton gips.

Mam konstrukcję z profili jednokierunkową (nie krzyżową). Profile CD60 co 50cm. Płyty w poprzek profili. Końce płyt mijają się co najmniej o jeden profil. Całość generalnie zgodnie z zaleceniami Knauf i Nida.

Na krawędziach ciętych i oryginalnych siatka z włókna szklanego 5cm. Na to gładź polimerowa Gipsar UNI (teraz już wiem, że jest nieodpowiednia).

Dookoła sufitów przy łączeniu ze ścianą też siatka i gładź, na ścianie taśma poślizgowa.

Wszyscy (3 fachowców) mi mówią, że na 100% popęka, bo zawsze sufit pęka. Tym bardziej na konstrukcji drewnianej dachu, a zwłaszcza na profilach ułożonych jednokierunkowo. Radzą połączyć sufit ze ścianą zgiętą taśmą fizelinową 10cm.

Teraz pytanie - czy popęka? Jeszcze raz zazbroić łączenia fizeliną i zastosować Uniflott czy inną masę?

Mam krótkie pytanie dot. płyt karton gips.

Mam konstrukcję z profili jednokierunkową (nie krzyżową). Profile CD60 co 50cm. Płyty w poprzek profili. Końce płyt mijają się co najmniej o jeden profil. Całość generalnie zgodnie z zaleceniami Knauf i Nida.

Na krawędziach ciętych i oryginalnych siatka z włókna szklanego 5cm. Na to gładź polimerowa Gipsar UNI (teraz już wiem, że jest nieodpowiednia).

Dookoła sufitów przy łączeniu ze ścianą też siatka i gładź, na ścianie taśma poślizgowa.

Wszyscy (3 fachowców) mi mówią, że na 100% popęka, bo zawsze sufit pęka. Tym bardziej na konstrukcji drewnianej dachu, a zwłaszcza na profilach ułożonych jednokierunkowo. Radzą połączyć sufit ze ścianą zgiętą taśmą fizelinową 10cm.

Teraz pytanie - czy popęka? Jeszcze raz zazbroić łączenia fizeliną i zastosować Uniflott czy inną masę?

Popęka na bank. Wklej taśmę papierową ewentualnie flizeline na uniflot, vario, gotowa masa sheetrock.

Nie szuka zleceń?

Moze mu coś kiedyś Panowie odstąpicie jak Wasz kalendarz się przepełni?

Widać, ze ma chęci i innowacje wprowadza....da radę....

:)

Dzięki, mąż robił to sobie, to może dlatego się bardziej starał żeby dobrze zrobić, tym bardziej że robił to po raz pierwszy - nie zajmuje się tym zawodowo ;-)

Ale dziękuję za słowa uznania, jak wróci z pracy pokażę mu komentarze fachowców :D