Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spoinowanie, szpachlowanie GK - kompendium

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam krótkie pytanie dot. płyt karton gips.

Mam konstrukcję z profili jednokierunkową (nie krzyżową). Profile CD60 co 50cm. Płyty w poprzek profili. Końce płyt mijają się co najmniej o jeden profil. Całość generalnie zgodnie z zaleceniami Knauf i Nida.

Na krawędziach ciętych i oryginalnych siatka z włókna szklanego 5cm. Na to gładź polimerowa Gipsar UNI (teraz już wiem, że jest nieodpowiednia).

Dookoła sufitów przy łączeniu ze ścianą też siatka i gładź, na ścianie taśma poślizgowa.

Wszyscy (3 fachowców) mi mówią, że na 100% popęka, bo zawsze sufit pęka. Tym bardziej na konstrukcji drewnianej dachu, a zwłaszcza na profilach ułożonych jednokierunkowo. Radzą połączyć sufit ze ścianą zgiętą taśmą fizelinową 10cm.

Teraz pytanie - czy popęka? Jeszcze raz zazbroić łączenia fizeliną i zastosować Uniflott czy inną masę?

Dlaczego dopiero teraz zajrzałeś do tego tematu? Na pytanie czy popęka odpowiedź jest prosta... albo popęka albo nie popęka. Błędem nie było zastosowanie pojedynczej płyty i rusztu 1-poziomowego tylko dobór technologii spoinowania. By mieć pewność że nie popęka trzeba zrobić powtórne spoinowanie. Ze względu że nie ma już miejsca na grube taśmy - to już drugie spoinowanie - więc trzeba użyć materiałów cienkowarstwowych. Ja zrobiłbym to na gotowych masach wiaderkowych i flizelinie. A że już będzie ciężko trafić w którym dokładnie miejscu jest łączenie więc lepiej użyć szerszych taśm flizelinowych np. 10cm a nie standardowe 5cm. Taśmy papierowe - te które poleca Rafał - są trudne do opanowania przez amatorów.

W narożnikach sufit-ściana można dać też taśmę (tu już 5cm) stycznie do ściany a w sam narożnik dać akryl.

To powinno uratować sytuację.

Patrzyłem dziś - nie ma miejsca na fizelinę już.

Póki co zrobiłem drugą warstwę z Cekol C40. Na to dam ostatnią warstwę wykończeniową z gładzi finiszowej.

Nie ma miejsca to zrobisz trochę na górkę - flizelina jest cienka - a górkę rozprowadzisz szpachlówką na szerszą powierzchnię. jak dasz już ostatecznie gładź to wtedy czekać tylko i jak popęka to zrobić remont i technologia taka jak napisałem wyżej

...na tym etapie można jeszcze wziąć szlifierkę, gruby papier i zeszlifować wszystko co jest w spoinach. I wtedy po zagruntowaniu zacząć spoinowanie od początku.

Nie ma miejsca to zrobisz trochę na górkę - flizelina jest cienka - a górkę rozprowadzisz szpachlówką na szerszą powierzchnię. jak dasz już ostatecznie gładź to wtedy czekać tylko i jak popęka to zrobić remont i technologia taka jak napisałem wyżej

...na tym etapie można jeszcze wziąć szlifierkę, gruby papier i zeszlifować wszystko co jest w spoinach. I wtedy po zagruntowaniu zacząć spoinowanie od początku.

Dzięki za odpowiedź. Zapomniałem o tym wątku, nie wyświetla się w googlu na pytania o sposób spoinowania, tylko poradniki Nida i Knauf. Gipsar UNI polecił mi pan w markecie ("weźmie pan dowolną z polimerami, się nada").

Połowę mam zrobioną fizeliną, połowę siatką. Wszędzie Gipsarem UNI.

Rozumiem, że ten Gipsar UNI jest problemem, bo jest za miękki, a siatka dodatkowo pogarsza sprawę?

Czyli np. tam gdzie Gipsar UNI i fizelina, to może nie popękać, ale tam gdzie siatka, to już tak?

Dzięki za odpowiedź. Zapomniałem o tym wątku, nie wyświetla się w googlu na pytania o sposób spoinowania, tylko poradniki Nida i Knauf. Gipsar UNI polecił mi pan w markecie ("weźmie pan dowolną z polimerami, się nada").

Połowę mam zrobioną fizeliną, połowę siatką. Wszędzie Gipsarem UNI.

Rozumiem, że ten Gipsar UNI jest problemem, bo jest za miękki, a siatka dodatkowo pogarsza sprawę?

Czyli np. tam gdzie Gipsar UNI i fizelina, to może nie popękać, ale tam gdzie siatka, to już tak?

Tu jest pokazane dlaczego i w jakich warunkach siatka nie zdaje egzaminu

Tiaa... "weź pan... się nada". I tak jest ze wszystkim. Sprzedawca w sklepie ma większą siłę przebicia, "większą" wiedzę niż fachowiec z 30-letnim stażem... ;)

Tu jest pokazane dlaczego i w jakich warunkach siatka nie zdaje egzaminu

Tiaa... "weź pan... się nada". I tak jest ze wszystkim. Sprzedawca w sklepie ma większą siłę przebicia, "większą" wiedzę niż fachowiec z 30-letnim stażem... ;)

Na fizelinie warstwa Gipsara jest minimalna - czyli może położę drugą warstwę Cekolem C40, a tam gdzie mam siatkę w pierwszej warstwie, położę siatkę drugi raz i na to ten C40.

A na koniec jakaś finiszowa gładź.

Chyba tak będzie dobrze, co?

Macieju, po pierwsze nie pytałeś 3 fachowców tylko pseudofachowców a to jakaś różnica o 70zł na metrze kwadratowym. Ja swoim klientom daję pisemną wieczną gwarancję na brak spękań na łączeniach płyt. Złym pomysłem jest też wywijanie czegokolwiek na rogu sufit- ściana. Juz byłoby lepiej gdybys wkleił tam mocna tasmę do narożników choć i na to wg mnie- szkoda kasy. Dałeś trochę ciała z ta masą polimerową. To może strzelić. Przygotuj się na ewentualne tapetowanie fizeliną całej płaszczyzny sufitów albo szlifierką kontową wyczyśc spoiny i zaspoinuj na nowo. Spójrz na film poniżej. Sufity przykręcone do jętek, rozstaw profili 47,5cm, szerokość profili 4,5cm. Ruszt pojedynczy.

Mam krótkie pytanie dot. płyt karton gips.

Mam konstrukcję z profili jednokierunkową (nie krzyżową). Profile CD60 co 50cm. Płyty w poprzek profili. Końce płyt mijają się co najmniej o jeden profil. Całość generalnie zgodnie z zaleceniami Knauf i Nida.

Na krawędziach ciętych i oryginalnych siatka z włókna szklanego 5cm. Na to gładź polimerowa Gipsar UNI (teraz już wiem, że jest nieodpowiednia).

Dookoła sufitów przy łączeniu ze ścianą też siatka i gładź, na ścianie taśma poślizgowa.

Wszyscy (3 fachowców) mi mówią, że na 100% popęka, bo zawsze sufit pęka. Tym bardziej na konstrukcji drewnianej dachu, a zwłaszcza na profilach ułożonych jednokierunkowo. Radzą połączyć sufit ze ścianą zgiętą taśmą fizelinową 10cm.

Teraz pytanie - czy popęka? Jeszcze raz zazbroić łączenia fizeliną i zastosować Uniflott czy inną masę?

Lepiej teraz w trakcie budowy niż później jak będą mieszkać. :yes:

Zgadza sie, ale tak czy owak bedzie klnal :)

PS Przy tej pracy trzeba byc bardzo, bardzo ostroznym.

Wolalbym juz sztywno sufit sciana, pozniej na calosc tapeta z wlokna.

O ile sprawnie idzie mu szpachlowanie.

Edytowane przez zeusrulez

Na fizelinie warstwa Gipsara jest minimalna - czyli może położę drugą warstwę Cekolem C40, a tam gdzie mam siatkę w pierwszej warstwie, położę siatkę drugi raz i na to ten C40.

A na koniec jakaś finiszowa gładź.

Chyba tak będzie dobrze, co?

Kolego jak nie dopilnujesz tego teraz to....

1959458_1043537038996424_7529617717614659147_n.jpg?oh=b0c9e0fec2001442e9868a143ebb2a7a&oe=5549A49C

1508645_1043536795663115_1837527652220904177_n.jpg?oh=65ee31b4ef433ff96bf4d8bf13ba0f3a&oe=55581ED8&__gda__=1435643112_a51b5632329b8ed672841823041a9be0

A później będziesz robił tak:

1505079_1043537132329748_1630933738227056030_n.jpg?oh=5e50a4a25d4887c7aa8b29069d9bc569&oe=555D3B2F&__gda__=1431267359_e49eb7be83fe00e04372284e8c8990da

Suprajsik! Kabelek! :D

10984308_1043537128996415_2036459423485041472_n.jpg?oh=c2b9ec8bf80ec3b7d32c3c318937c6f0&oe=55629D0A&__gda__=1432666677_5c3e1c78422daf98812073cd7c0b124e

10959667_1043537135663081_1107750204690255216_n.jpg?oh=038eb0d305bda58524ba27e6524ed888&oe=554D367E

10422380_1043537205663074_5652784993223671376_n.jpg?oh=4502decf499ef0208ecb29e6b3747d5f&oe=554F07EE&__gda__=1430903505_54687776bb22d72336862c3bbad518fe

Nowe spoinowanie

10934017_1043537378996390_6929428809752425064_n.jpg?oh=ac5dfeafd6ecc02ce575ebfcb84827dc&oe=554E7437

1908174_1043537458996382_2202072500897158870_n.jpg?oh=4779eda2bb931fcb91587f0453055dc3&oe=55545E48

A tu jest cały album "Naprawa pęknięć płyt g-k. Pomieszczenie biurowe"

...dodam że chyba wyszło dobrze bo reklamacji nie było. Spoinowanie wykonałem na taśmach flizelinowych w trzech warstwach i o różnej szerokości. Taśmy cięte z flizeliny - tapety z metra.

Edytowane przez Rom-Kon

Zgadza sie, ale tak czy owak bedzie klnal :)

Wolalbym juz sztywno sufit sciana, pozniej na calosc tapeta z wlokna.

O ile sprawnie idzie mu szpachlowanie.

Sam się zastanawiam co ja wolałbym. Szlifować czy naciągnąć flizę po całości... sufit... trochę to upierdliwe. Z drugiej strony ten kurz... całe szczęście że wybór należy do Macieja :D

Zgadza sie - upierdliwe, ale jak idzie Ci szpachlowanie to szybciej to zrobisz niz naprawa spoin.

Robilem tak jak Ty gabinet stomatologiczny i poddasze i powiedzialem sobie nigdy wiecej. Kolejne poddasze zrobilem po calosci tapeta i plyta/sciana na sztywno. Do tej pory zlego slowa nie uslyszalem. A na pewno uslyszalbym jesli cos byloby nie tak, bo prosilem Inwestora o referencje.

I zgadzam sie z Toba w 100% "cale szczescie ze wybor nalezy do Macieja"

Sam się zastanawiam co ja wolałbym. Szlifować czy naciągnąć flizę po całości... sufit... trochę to upierdliwe. Z drugiej strony ten kurz... całe szczęście że wybór należy do Macieja :D

Ryzyk fizyk. Na razie kładę drugą warstwę siatki tam gdzie jest jedna, tam gdzie fizelina nic nie zmieniam, a na spoiny w 2 warstwie masa do spoinowania z włóknami. Potem dam na tacę w lokalnym kościele i będę czekał na rysy ;-) Jak się pojawią to fizelina po całości

Panowie, kurz to jest jak sie sprzętu nie ma. ja jest szlifierka z odsysem to grama pyłu nie ma poza odkurzaczem.

Pokaż jak szlifierką kątową - bo żyrafą do ścian to nie pójdzie - i odkurzaczem szlifujesz bez pyłu. No chciałbym to widzieć :D

edit: nawet jak wyłapiesz 90% (chciałbym to widzieć!) pyłu to i tak te 10% zrobi swoje. Oczywiście lepiej z porządną drogą maszyną nie zaczynać bo pył zabije nawet najlepszą... lepiej zajechać jednorazówkę z Tesco. ...kolega tak załatwił boscha. Był przeszczęśliwy z tego powodu... zarobił...

Edytowane przez Rom-Kon

no, oni oceniaja po sobie. nie kupi taki oslony bo 140 kosztuje. a tapete widzisz to, oni na gips jakby kleju nie bylo :D wszystko pod gore inaczej to by nie mogl jeden z drugim powiedziec, ze jest fachowcem.

Tak się składa że parę razy tapetę z włókna szklanego kładłem i to właśnie na klej. Ja do wykończeniówki nie trafiłem od betoniarki tylko przeszedłem z remontówki a przy remontach to tapety się kładło... różne tapety.

A jeśli chodzi o klej do tapet z włókna szklanego... najpierw się zapoznaj ile one kosztują u nas w Polsce, przelicz na metry kwadratowe a później powiedź inwestorowi ile to go będzie kosztować. Inwestor bardzo szybko kupi wiadro gotowej polimerówki, doda trochę wody, weźmie wałek, flizelinę przyklei i zaszpachluje na wiaderkowej masie. To są POLSKIE realia.

Ryzyk fizyk. Na razie kładę drugą warstwę siatki tam gdzie jest jedna, tam gdzie fizelina nic nie zmieniam, a na spoiny w 2 warstwie masa do spoinowania z włóknami. Potem dam na tacę w lokalnym kościele i będę czekał na rysy ;-) Jak się pojawią to fizelina po całości

Zamiast siatki mogłeś położyć flizelinę.

Zamiast siatki mogłeś położyć flizelinę.

Mogłem, ale siatka dużo łatwiejsza w obsłudze... :-)

Miałem kolejnego fachowca od szpachlowania na budowie. Mówi, że zawsze robi połączenie sufitu ze ścianami za pomocą taśmy fizelinowej o szer. 10cm (po 5 cm na sufit i na ścianę)... Tak go nauczyli w budowlance kilkanaście lat temu i od tego czasu tak robi