Rom-Kon 24.02.2015 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 (edytowane) Taki problem mi się pojawił . Potrzebuje przymocować 60cm profilu UW do wylewki w której idą rury od podłogówki (dość gęsto ) I moje pomysły to na piankę montażową ? czy zły pomysł ? Jakieś propozycje ? Rozumiem że to ścianka działowa. Są dwa sposoby. Pierwszy to dociąć suporeks na grubość profila UW i przykleić na klej do glazury bezpośrednio do posadzki a profil przykręcić do suporeksu a drugi sposób to tak jak profil UD na ścianie jak są kable. Tyle że na klej do glazury lub na inny np. pliuretanowy. A tu jest cały album i wyjaśnione dokładnie jak się to robi. Do suporeksu już nie przykręcać na kołki bo rozsadzają tylko na odpowiedniej długości wkręty do drewna. Jak się da gęsto to trzyma lepiej od kołków. Warunek - nie przekręcić gwintu czyli dokręcać z (u)czuciem Edytowane 24 Lutego 2015 przez Rom-Kon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 24.02.2015 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Możesz też suporeks przykleić na piankę. Nie widzę problemu - szybciej wiąże. Pianka to spieniony klej poliuretanowy. Na piankę dziś całe domy stawiają więc i taka ścianka też się będzie trzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 24.02.2015 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Podziękował . Akurat zostało mi kilka białych pustaków..... Super że są takie patenty i że są ludzie którzy się nimi dzielą .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 25.02.2015 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Jeśli to ma być ścianka jednostronna czyli okładzina to "fundament" można dać szerszy. To samo jeśli to ścianka instalacyjna czyli dwie ścianki z przerwą pośrodku. Taką ściankę instalacyjną stawiałem na silce - akurat pasowała szerokość i nic nie ciąłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 01.03.2015 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 (edytowane) Ścianę z sufitem wg zaleceń łączy się poprzez nałożenie akrylu. Ma on ukrywać ewentualne pęknięcie. Tak zrobiłem, ok. tygodnia temu. Tylko że ten akryl pękł. Jest rysa wzdłuż, pośrodku akrylu, na ok. połowie długości spoiny. Co teraz? Jeszcze raz nałożyć akryl? Czy silikon akrylowy? Edytowane 1 Marca 2015 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 01.03.2015 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Wyrównaj temperature w pomieszczeniu i nałóż jeszcze raz akryl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alcudia 01.03.2015 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Panowie potrzebuję porady fachowców . Mam ściany z silikatu ,tynki cementowo wapienne , na tym gładź .Musieliśmy wykuć miejsce na wpuszczenie w ścianę metalowego płaskownika 3 cm x 60 cm .Płaskownik będzie pełnił funkcję podtrzymującą pewien element , istnieje prawdopodobieństwo że będzie się leciutko ruszał ( ruchy rzędu 2 lub 3 milimetrów lub leciutkie drżenie) Teraz pytanie czym to zaszpachlować żeby nie pękało w przypadku minimalnych ruchów ? Czy pomysł posmarowania gumą ( folia hydroizolacyjna ) i na to siatka i gips , byłby rozsądny ? Czym to wypełnić żeby było dobrze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 01.03.2015 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Panowie potrzebuję porady fachowców . Mam ściany z silikatu ,tynki cementowo wapienne , na tym gładź .Musieliśmy wykuć miejsce na wpuszczenie w ścianę metalowego płaskownika 3 cm x 60 cm .Płaskownik będzie pełnił funkcję podtrzymującą pewien element , istnieje prawdopodobieństwo że będzie się leciutko ruszał ( ruchy rzędu 2 lub 3 milimetrów lub leciutkie drżenie) Teraz pytanie czym to zaszpachlować żeby nie pękało w przypadku minimalnych ruchów ? Czy pomysł posmarowania gumą ( folia hydroizolacyjna ) i na to siatka i gips , byłby rozsądny ? Czym to wypełnić żeby było dobrze ? Ja bym powiedział, że ruchu 2-3 mm to żadna szpachla nie wytrzyma i dałbym na to kawałek płyty karton gips, żeby płaskownik pod nią się ruszał. Ale to opinia laika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alcudia 01.03.2015 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Hmm... no może przesadzam z tymi 2-3 milimetrami . Na pewno będzie lekko drgać . Z płytą dobry pomysł ale tam mam tylko około pół centymetra na gips ( płyta będzie za gruba) Może przykleić tam jakiś cieniutki plastik oddylatowany od płaskownika ale czy na wierzch gips złapie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 01.03.2015 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Może cienką sklejkę? Na to siatka z klejem gipsowym i jak wyschnie cienka warstwa gładzi finiszowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NAMOW 02.03.2015 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 A może uda się jednak zastosować płytę 6 mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 02.03.2015 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Nakleić po całości płytę. Na całą ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukastob 12.03.2015 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 (edytowane) Witam, mam pytanie odnośnie gładzi finiszowej. Spoinowanie robiłem vario, w krawędzie oryginalne wkleiłem tufftape, w cięte oraz brzegi dałem flizelinę. Teraz zastanawiam się co dać na koniec żeby całkiem nie zbankrutować, żeby było dobrze i robiło się tym w miarę łatwo bo to mój debiut Pytanie też czy pod masę finiszową przeszlifować spoiny papierem i całość zagruntować? Edytowane 12 Marca 2015 przez lukastob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 14.03.2015 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Pokażę zdjęciami jak mój ślubny odnawiał pokój na poddaszu. To był jego pierwszy prawdziwy remont. Dom drewniany, przeszło 100 lat. Wnętrze zrobiliśmy w płytach gipsowo-kartonowych. Używał listew pcv. Dlaczego nie metalowych? Dlatego że są bardziej elastyczne ale w pionie ładnie trzymały sztywność, łatwiejsze w docinaniu i ogólnie wygodniejsze i bardziej praktyczne. Widziałam, jak na początku mąż męczył się z metalowymi. Porażka! Gięły się, odkształcały i w ogóle nie polecam tego badziewia - szkoda nerwów. Na dole płyty wykończył listwami takimi w kształcie litery J - niestety tego nie uwieczniłam, a teraz zasłaniają to komody. [ATTACH=CONFIG]303055[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]303058[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]303056[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]303057[/ATTACH] Chłopie przestan nachalnie reklamować swoje wykonczeniówki, bo to szmira nad szmirami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sturmer 17.03.2015 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Przeczytałem sporo z tego wątku ale nie znalazłem informacji o zabudowie poddasza płytami gipsowo włóknowymi. Konkretnie chodzi mi o fermacella. W kwietniu muszę przymierzyć się do zabudowy poddasza i szukam informacji. Czy poza ceną są jakieś minusy tego rozwiązania? Czy te płyty są mniej podatne na pęknięcia na spoinach? Podobno można to od razu malować bez kładzenia gładzi więc odpada jej koszt i cena robi się bardziej przystępna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 19.03.2015 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Przeczytałem sporo z tego wątku ale nie znalazłem informacji o zabudowie poddasza płytami gipsowo włóknowymi. Konkretnie chodzi mi o fermacella. W kwietniu muszę przymierzyć się do zabudowy poddasza i szukam informacji. Czy poza ceną są jakieś minusy tego rozwiązania? Czy te płyty są mniej podatne na pęknięcia na spoinach? Podobno można to od razu malować bez kładzenia gładzi więc odpada jej koszt i cena robi się bardziej przystępna. nic nie wiesz wiec jak to? chcesz? czy musisz? podaj konkret dlaczego decyzja na ta plyte to, bedzie latwiej powiedziec o roznicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sturmer 19.03.2015 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Wydaje mi się, że pytanie zadane konkretnie i nie rozumiem czego w nim nie rozumiesz? Muszę zrobić zabudowę poddasza bo bez tego to chyba ciężko zamieszkać??? A decyzji jeszcze nie ma i po to jest to pytanie czy ktoś to robił i jakie są plusy i minusy i czy warto w to iść? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mercedes35 19.03.2015 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Wiem, że istnieje osobny wątek/wątki dot. ocieplania i zabudowy poddasza, ale zakładam ten, aby ugruntować wiedzę wyłącznie na temat spoinowania. Z tego co czytam najlepiej do łączenia płyt używać taśmy papierowej lub flizeliny, ale chciałbym aby w tym wątku doświadczeni forumowicze (Rom-Kon) syntetycznie poradzili. Chciałbym aby ten wątek był pomocny, zawierający konkrety a nie bezsensowne dyskusje na milion tematów. Niestety poszukiwanie informacji na forum sprawia często problemy głównie z powodu tego, że wątek schodzi na tematy poboczne. A więc pytania pomocnicze: 1) jak spoinować zwykłe łączenia płyt - zwykłe mam na myśli te gdzie na spoine na brzegu płyty jest lekkie wgłebienie - jakich taśm używać i jak (czy flizelinę się moczy???), jakich szpachli, czy jest sens używać szpachli niewymagających zbrojenia 2) jak spoinować płyty, które były docinane a więc jedna lub dwie krawędzie, są cięte, nie ma zatem tego wgłębienia, gdzie można zatopić taśmę i zaszpachlować. Czy należy sfrezować te krawędzie, czy inaczej oszlifować, gdzieś czytałem, że watro gruntem ten gips pociągnąć... 3) jak spoinować łączenie płyt na skosach z sufitem i tynkowaną ścianką kolankową. Czy należy zastosować łączenie ślizgowe (jak to się robi?) i pokryć akrylem, czy typowo połączyć taśmą papierową/flizeliną? Czy warto podszlifować płyty tak, żeby miały skośne krawędzie przy łączeniu z sufitem, ścianką kol.? 4) jak spoinować łączenie płyt sufitowych ze scianami działowymi (pod profilem UD)? czy ślizgowo i akryl czy inaczej? Jak? 5) jak spoinować glify okna dachowego? 6) czy warto zaciągać szpachlą całą płytę a nie tylko połączenia? Zacząłem właśnie przykręcanie płyt u siebie, bardzo pomogły mi porady forumowiczów, ale w kwestii spoinowania mam niedosyt wiedzy. Mam nadzieję, że ten wątek pomoże mi i innym forumowiczom. Pozdrawiam, Radek Witaj, nie mam teraz na tyle czasu,żeby odpowiadać tak szczegółowo ale na pewno najlepszą taśma na łączenia płyt gk jest taśma tuff tape tzw amerykańska a szpachla to fermacel. Polecam http://www.farbywarowny.pl tam możesz dokonać zakupu jak i wysłać zapytanie a fachowcy na pewno ci na nie odpowiedzą -polecam pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 19.03.2015 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Witaj, nie mam teraz na tyle czasu,żeby odpowiadać tak szczegółowo ale na pewno najlepszą taśma na łączenia płyt gk jest taśma tuff tape tzw amerykańska a szpachla to fermacel. Polecam #reklama# tam możesz dokonać zakupu jak i wysłać zapytanie a fachowcy na pewno ci na nie odpowiedzą -polecam pozdrawiam Że jak? jakim cudem takie powiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 29.03.2015 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Czy połączenia pokazane na zdjęciu powinny stanowić idealną linią prostą, taką jak np. narożnik ściany z wmontowanym narożnikiem aluminiowym ? Chodzi o to, że nigdy aż tak szczegółowo nie wpatrywałem się w żadną zabudowę, może przesadzam... i zacznę oczekiwać niemożliwego od wykonawcy... Bo wpatruję się w tą zabudowę, w styk skosu z sufitem i skosu ze ścianką kolankową ... no i nie jest to super idealnie prosta linia, do jakiej przyzwyczailiśmy się w narożnikach ścian... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts