Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spoinowanie, szpachlowanie GK - kompendium

Recommended Posts

Płyty klejone na grzebień do muru z silki wysokość 280cm jako że płyta ma 260cm mam zamiar na zmianę dokładać raz od dołu raz od góry brakujące 20cm. Pytanie czy do spinowania użyć fizeliny za 200 zł czy wydać prawie 1000 zł na TT (300m2 ściany w pionie). Wcześniej poruszany był ten temat i ludzie z branży twierdzili że przy płycie na klej fizylina wystarczy czy coś się zmieniło w tym temacie ? Drugie pytanie czy i czym gruntować silkę ?

Trzecie pytanie jak wykonać styk ramy okna i płyty ?

Edytowane przez kwasniak

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Płyty klejone na grzebień do muru z silki wysokość 280cm jako że płyta ma 260cm mam zamiar na zmianę dokładać raz od dołu raz od góry brakujące 20cm. Pytanie czy do spinowania użyć fizeliny za 200 zł czy wydać prawie 1000 zł na TT (300m2 ściany w pionie). Wcześniej poruszany był ten temat i ludzie z branży twierdzili że przy płycie na klej fizylina wystarczy czy coś się zmieniło w tym temacie ? Drugie pytanie czy i czym gruntować silkę ?

????? 1000zł na Tuff Tape????? Kolego jak to liczysz???

300m2 ściany o wysokości 2,8m to około 110mb. Spoina co 1,2mb (x 2.8mb wysokości) + 110mb poprzecznie. Czyli razem około 7szt rolek po 30mb. Wiadomo że będą zakręty więc dojdzie jeszcze powiedzmy 5szt.(za dużo!) rolek. Razem 12szt rolek taśmy po niespełna 40zł/szt. U mnie wychodzi połowa tej kwoty - różnica z Twoim wyliczeniem flizeliny (nie liczyłem sam) to 300zł. Warto oszczędzać? A flizelina... no cóż... gorsze są już tylko siatki.

A przy oknach to dosuwasz płytę do ramy, tak by była tylko minimalna szczelina (max 2mm) a po zagruntowaniu - pierwszym malowaniu a przed ostatecznym dekoracyjnym malowaniem po prostu akrylujesz.

...inna sprawa to klejenie płyt na grzebień. Uważam że to jakieś wielkie nieporozumienie. Żaden producent systemów suchej zabudowy tego nie przewiduje. Proponuję uzbroić się w betoniarkę do mieszania kleju, szerokie grabie jako grzebień i rower bo na pieszo z tym klejem nie nadążysz - szczególnie jeśli użyjesz kleju T. Płyty G-K to nie glazura czy terakota. Kto to w ogóle wymyślił?

Ale wtopa :) nie wiem jak to policzyłem, masz rację sprawa taśmy wyjaśniona będzie TT. A co do grzebienia to sie nie upieram tylko dlaczego nie ?

Na broszurce Rigipsu przy oknie jest listwa PCV nie stosuje się jej ?

A swoją drogą gdzie kupujesz Tuffa po 40 zł w Warszawie ?

Edytowane przez kwasniak

Ale wtopa :) nie wiem jak to policzyłem, masz rację sprawa taśmy wyjaśniona będzie TT. A co do grzebienia to sie nie upieram tylko dlaczego nie ?

Na broszurce Rigipsu przy oknie jest listwa PCV nie stosuje się jej ?

A swoją drogą gdzie kupujesz Tuffa po 40 zł w Warszawie ?

Dlaczego nie grzebień? Bo za mało będzie miejsca na "manewry" z płytą. Lepiej na małe placki ale gęsto. No i z grzebieniem za dużo roboty a z klejem czasu nie ma. Zbyt szybko wiąże. Chociaż są kleje dłużej wiążące i nawet dobre w cenie.

Listwy są tylko gdzie? Spotkałem je tylko na broszurach reklamowych ale w hurtowniach - nawet tych co handlują rigipsem nie ma. Jak zdobędziesz to napisz gdzie.

Taśmy TT są w normalnej cenie po około 42zł. Jeśli jest wyższa to już sprzedawcy walą w rogi. Gdzie ja kupuję? Bezpośrednio u dystrybutora ale ja jestem wykonawcą.

edit: kolega mi podpowiada że na grzebień to najpierw te ściany trzeba otynkować by równe były :D

Zupełnie wystarczająca bedzie flizelina, a nawet siatka. Płyty czyli suche tynki wykonuje sie tylko na wysokosc plyty, Powinienes miec plyty 3m.

Profil do zakonczenia płyty przy np oknie nazywa się J (jotka). Jak zdupczysz klejenie narobisz szpar polamiesz plyty to TT bedzie git ona wlanie jest dla tkich co sobie nie radza.

Zupełnie wystarczająca bedzie flizelina, a nawet siatka. Płyty czyli suche tynki wykonuje sie tylko na wysokosc plyty, Powinienes miec plyty 3m.

Profil do zakonczenia płyty przy np oknie nazywa się J (jotka). Jak zdupczysz klejenie narobisz szpar polamiesz plyty to TT bedzie git ona wlanie jest dla tkich co sobie nie radza.

Jotka nie jest listwą przyokienną tylko do wykańczania krawędzi płyty... no i dodatkowo "nie wygląda"

Stary i dobry sposób na zapobieżenie pęknięciom spoin w czasach gdy robiło się tylko na siatkach to właśnie było zostawianie szpar pomiedzy płytami. Masa szpachlowa (wtedy to był szary gips Dolina Nidy) wnikał głęboko przez szczelinę (nawet 5mm!) i podpierał newralgiczne miejsce na łączeniu. Ale to tak na marginesie bo nawet ja jestem za młody by te czasy pamiętać i nigdy tego nie stosowałem. Za to kleiłem na podkładkach bo mi ściana "leciała" w pionie o 7cm!

Taśma TT jest dla tych co sobie nie radzą... i właśnie dlatego powinieneś ją propagować tu na forum bo trudno by forumowicze którzy robią swoje poddasze pierwszy i ostatni raz w życiu mieli tyle wprawy ci Ty.

• 3 weeks później...
ROM-KON robiłeś zdjęcia z klejenia płyt ?

A takie listy http://listwy.com.pl/listwa-zakonczeniowa-pcv-przyokienna-c12

Tak. To są włąśnie te profile dylatacyjne do okien.

http://listwy.com.pl/img.php?w=200&h=200&src=Files/produkty/lpc12.png

...tylko znaleźć producenta to jedno a kupić w hurtowni to już inna bajka. A producent sprzedaje paczkami po 50szt.

Edytowane przez Rom-Kon

Żeby przekopać się dokładnie przez cały watek i wszystkie porady to trzeba by spędzić chyba 3 dni :eek:

Przeczytałem iż stosowałeś cekol C45 aplikowany mokro na mokro, mimo, ze producent tego nie zaleca, mógłbyś polecić ew wymienić jeszcze inne gładzie które można tak stosować? ( c45 próbowałem ale właśnie po czekaniu aż wyschnie, nakładaniu drugiej warstwy szlifowaniu później mi się rozwarstwiał czasami)- może wrócę i jeszcze raz spróbuje ale jest dla mnie za Twardy i szlifowanie go mnie trochę przeraża.

Z tych które znalazłem to Megaron classic i finish, franspol gs3, akryl putz S , jakie jeszcze byś polecił, warte do "wypróbowania" i "nauczenia" się ich dla osoby nie do końca " wprawionej" ?

Zależy mi głownie na gładziach aplikowanych mokro na mokro ponieważ bardzo często pierwsza- druga warstwa nie zawsze wychodzi dobrze. Poprawiając ubytki w domu zamiast, kłaść druga warstwie to trzeba czekać dzień aby pierwsza wyschła i jest to dość irytujące marnujące czas, gdyż po 20 minutach szpachlowania trzeba czekać cały dzień, aż pierwsza warstwa wyschnie. Nie zależy mi na gładziach które później wygładza się na mokro, raczej jako amator wole tradycyjnie szlifować.

Daj sobie spokoj z tym :)

Poczekaj az wyschnie, "zeskrob" niedoskonalosci po pierwszym szpachlowaniu np kielnia i kladz druga warstwe.

Pierwsza nigdy nie wychodzi perfekcyjnie, no chyba, ze szpachlujesz plyty (chociaz idealem tego, tez bym nie nazwal)

Tak na marginesie, co Ty szpachlujesz i ile masz tych metrow, ze po 20 minutach mozesz szpachlowac to samo miejsce :p

Pozdrawiam

Ron - ta listewka z rączką to " przyrząd " do ???? ( domyślam się że opatentowany przez ciebie :D)

Oczywiście że opatentowany! To przyrząd do klepania młotkiem. Po prostu jak dobijasz płyty samym młotkiem to je uszkodzisz. Lepiej przez podkładkę np. z deski czy łaty. A samą deskę ciężko się trzyma w ręce więc do łaty dokręciłem rączkę ze starej pacy. Kiedyś miałem fajniejszą - metalowa rączka (też z pacy) i kawałek ładnej deseczki. Ale niestety ktoś ją był stratował i się rozleciała. A że nie często klei się płyty to też potrzebna nie była. A teraz naprędce skleciłem takie coś... a po robocie poleci do śmieci. Ot i wielka filozofia.

edit: dodatkowo jako że ja kurdupel jestem to ten przyrząd pozwala mi dobijać płyty 2.6m bezpośrednio z posadzki - nie muszę się skrabać na drabinę :D

Edytowane przez Rom-Kon

Daj sobie spokoj z tym :)

Poczekaj az wyschnie, "zeskrob" niedoskonalosci po pierwszym szpachlowaniu np kielnia i kladz druga warstwe.

Pierwsza nigdy nie wychodzi perfekcyjnie, no chyba, ze szpachlujesz plyty (chociaz idealem tego, tez bym nie nazwal)

Tak na marginesie, co Ty szpachlujesz i ile masz tych metrow, ze po 20 minutach mozesz szpachlowac to samo miejsce :p

Pozdrawiam

Napisalem, ze uzupelniam ubytki, pekniecia w scianach itp. Robie delikatny remont w mieszkaniu. Odświeżenie scian- malowaniei wypelnianie peknieć i ubytkow i te wypelnianie mnie drazni bo zazpachluje pekniecie i musze czkeac az wyschnie, pozniej znow i znow czekac. A tak by poszlo na 2x mokro na mokro i pozniej tylko poczekac az wyschnie, wyszlifowac i z glowy.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Witam

czy ktoś z was jest w stanie rozpoznać po zdjęciach jaka to jest taśma ?

Chodzi mi o nazwę, i czy można coś takiego dostać w Polsce

[ATTACH=CONFIG]319540[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]319541[/ATTACH]

pozdrawiam

Wygląda jak profil dylatacyjny - maskujący wklejany w szczelinę dylatacyjną na płaszczyźnie płyty. A gdzie to dostać w PL? Może jest jakiś producent...

• 1 month później...

Witam

Proszę o informację nt. akrylowania płyt k-g , jak przeczytałem tj. po pierwszym malowaniu akryluje się połączenia sufit- ściana. moje pytanie bo gdzieś mi umknęło czy akryluje się także połączenia ściana kolankowa- skos gdy kąt jest rozwarty oraz skos sufit dla kąta rozwartego.

Proszę o pomoc.