Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spoinowanie, szpachlowanie GK - kompendium

Recommended Posts

Witam

Proszę o informację nt. akrylowania płyt k-g , jak przeczytałem tj. po pierwszym malowaniu akryluje się połączenia sufit- ściana. moje pytanie bo gdzieś mi umknęło czy akryluje się także połączenia ściana kolankowa- skos gdy kąt jest rozwarty oraz skos sufit dla kąta rozwartego.

Proszę o pomoc.

Nie akrylujesz tylko tych narożników w których jest kątowo wklejona taśma. Jeśli nie są połączone płaszczyzny taśmą to noralnie akrylujesz.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...
Witam

dziękuję za odpowiedź.

Czy można zobaczyć na jakimś zdjęciu jak wygląda takie połączenie przy kącie rozwartym?

Wejdź na mojego fejsa tam powinno coś być. Kąty różne od 90* są przy oknach i na łączeniu skos-sufit i skos - ściana kolankowa. tego na fotkach szukaj.

Dzięki

Mam jeszcze takie pytania tj.

- po wykonaniu gładzi nie ma już potrzeby gruntowania ściany CT17 od razu farbę forste jako podkład?

- sufit mam już raz pomalowany jeden raz forste, można prosić o polecenie dobrej białej farby do ostatecznego wykończenia sufitu.

Pozdrawiam

Dzięki

Mam jeszcze takie pytania tj.

- po wykonaniu gładzi nie ma już potrzeby gruntowania ściany CT17 od razu farbę forste jako podkład?

- sufit mam już raz pomalowany jeden raz forste, można prosić o polecenie dobrej białej farby do ostatecznego wykończenia sufitu.

Pozdrawiam

Wszystko zależy od tego jaka gładź, ile warstw i czy się dobrze trzyma podłoża. Są gładzie które niezbyt dobrze się trzymają i dodatkowo jeszcze rozwarstwiają się. Te akurat powinno się "przykleić" gruntem głęboko penetrującym.

Witam

Niestety musiałem w drugim pokoju usunąć farbę na suficie z płyt KG bo się odspajała podczas malowania.

Obecnej mam widok płyt . Łączenia płyt są poszpachlowane.

Kolejne kroki:

- usunąć kurz, delikatnie przemyć płyty,

- zagruntować- mam CT17

- położyć gładź na całości sufitu, czyszczenie

- ponowne gruntowanie, malowanie.

Moje pytanie: czy przed szpachlowaniem grunt CT 17 rozcieńczyć czy pomalować płyty pędzlem bez rozcieńczania.

To samo pytanie ale już po wykonaniu gładzi - ROTBAND KNAUF, rozcieńczać grunt CT17 czy nie.

Pozdrawiam.

U siebie robiąc rozrabiałem CT17 z wodą w proporcji 1:2 ,kiedy po przeszlifowaniu uznałem że trzeba jeszcze raz na całe ściany naciągać gładź.Robiłem to wałkiem a nie pedzlem. Wyszlifowaną gładź małowałem też mieszając grunt z wodą ale dolewałem też farby gruntującej by było lepiej widać gdzie ewentualnie zrobić jeszcze poprawki .Po tym malowałem już tylko farbą gruntującą i nic mi sie na wałek nie nawijało....ale każdy ma swój sbosób.

Faktycznie 300zł to nie jest dużo. To nie bazuka za 7 tysi. Ale i tak na to trzeba mieć metry. No i trzeba wszystko na raz spoinować bo mycie tego też trochę czasu zajmuje.

W Polsce też jest już dostępna podobna maszynka z Australijskiej firmy - delkotools, dodatkowo jest tam możliwość wklejania taśmy w rogach. Dostępne na http://www.gipsowo.pl

• 1 month później...
Czy taki standard zabudowy g-k jak na fotce - widok w świetle bocznym - mieści się normach? Osobiście oczekiwałbym większej estetyki i wygładzenia powierzchni, choć patrząc "normalnie" przy świetle dziennym nie widać tych fal ...

[ATTACH=CONFIG]334048[/ATTACH]

Odsyłam do norm. I byś tak odbierał cały dom to nie miał byś dziś trupa.

Jak na pudrowanie trupa to, jest za dobrze.

• 1 month później...
Wygląda jak profil dylatacyjny - maskujący wklejany w szczelinę dylatacyjną na płaszczyźnie płyty. A gdzie to dostać w PL? Może jest jakiś producent...

Znalazłem producenta z Czech

https://www.youtube.com/watch?v=FBkxAmf0FiY

Te które znajduje w Polsce nie mają wkładki silikonowej, albo za słabo szukam :)

• 1 month później...

U mnie pokoj po 'fachowcu' wyglada moze nie tak tragicznie, ale przy swiecenie ledem wszystko widac. Przy swieceniu zwyklym swiatlem tego nie widac.

Pytanie czy dac sobie spokoj czy poprawiac. Zastanawiam sie nad przyklejeniem 2 warstwy gk cienkego, tylko czy to ma sens, bo nie przykleje pewnie tego po calosci rowno.

Ten mój syf po "fahofcu" został wyprowadzony dzięki położeniu gładzi. generalnie wszędzie na ścianach robiłem gładzie, ponieważ struktura tynków gipsowych mi nie odpowiadała, więc przegładzenie tych skosów nie było jakimś problemem. Teraz w takim samym bocznym świetle wygląda OK.

Dzisiaj miałem przyjemność testować gładź Extrafinish KNAUF

Extrafinish.jpg

Szok!!! Nie wiąże w wiadrze, a jakość jak sheetrock light.

Moim zdaniem bedzie to najlepsza masa szpachlowa w proszku.

Mam nadzieje że szybko zagości na składach budowlanych:)

Edytowane przez rafał2011

Dzisiaj miałem przyjemność testować gładź Extrafinish KNAUF

[ATTACH=CONFIG]344671[/ATTACH]

Szok!!! Nie wiąże w wiadrze, a jakość jak sheetrock light.

Moim zdaniem bedzie to najlepsza masa szpachlowa w proszku.

Mam nadzieje że szybko zagości na składach budowlanych:)

No faktycznie SZOK że nie wiąże w wiadrze!!! Niebywałe!!!

...a tak dla Twojej informacji to takie szpachlówki nazywa się polimerowymi;)

I jest już ich trochę na rynku. Ten produkt jest kolejnym - lepszym lub gorszym ale kolejnym.

Ja teraz używam Semin ETS2 i ona też nie tężeje w wiaderku ale w szoku nie jestem - to jest

normalne przy szpachlówkach polimerowych One już tak mają ;)